معاینات شغلی و معاینات دوره ای چیست؟

آیا می‌دانید اهمیت معاینات شغلی چیست؟ به‌عنوان یک کارفرما تا چه حد سلامت کارکنان برای‌تان مهم است؟ معاینات شغلی و دوره‌ای که برای تشخیص به‌موقع بیماری‌های جسمی یا تایید سلامت کارکنان انجام می‌شود می‌تواند به حداکثر بازدهی و بهره‌وری شغلی و شناسایی مخاطرات محیط کاری کمک کند.

در این مطلب هر آن‌چه که برای معاینات دوره‌ای نیاز دارید آورده شده است. از اقدامات، اهداف و مشاغل نیازمند به این معاینات گرفته تا مجموعه‌ای متخصص برای انجام معاینات شغلی.

معاینات شغلی چیست؟

براساس ماده ۹۲ قانون کار در کشور، تمامی کارکنان و کارمندان باید به‌صورت دوره‌ای مورد معاینه و ارزیابی پزشکی قرار بگیرند تا وضعیت جسمی، بیماری‌های ناشی از کار و سلامت آن‌ها بررسی شود.

معاینات طب کار که با هدف پیشگیری از بروز بیماری برای کارکنان در محیط کار انجام می‌شود شامل تست‌ها و آزمایش‌هایی مانند تست فشارخون و آزمایش خون برای بررسی میزان چربی، گلوکز و سایر موارد مشابه است. تعداد دوره‌های معاینات طب کار باید با توجه به نوع شغل، جنسیت، سن و شرایط محیط کار تعیین می‌شود‌.

نکته‌ای که دررابطه‌با معاینات شغلی یا دوره‌ای اهمیت دارد نحوه ارائه اطلاعات جمع‌آوری‌شده است. پزشک طب کار یا تیمی که این معاینات را انجام می‌دهند، بعداز اتمام کار باید اطلاعات و داده‌های دریافتی از افراد را تفسیر و تحلیل کنند تا برای اقدامات بعدی که شامل درمان یا تایید سلامت افراد است، عملکرد صحیحی ارائه دهند.

مهم‌ترین اقدامات در معاینات شغلی چیست؟

در معاینات شغلی اقداماتی انجام می‌شود تا پزشک طب کار به وضعیت دقیقی از سلامت یا بیماری فرد دست پیدا کند‌. مهم‌ترین این اقدامات که معمولا با ویزیت حضوری قابل انجام هستند، عبارت‌اند از:

  • بررسی سوابق پزشکی و کاری: در یک مصاحبه بین پزشک و کارکنان، سوابق پزشکی و شرایط محیط کاری بررسی و ارزیابی می‌شود.
  • ارزیابی جسمی: پزشک طب کار در یک معاینه جسمی که شامل بررسی وضعیت ریه، قلب، دستگاه گوارش و اندام‌های حرکتی فرد است، داده‌های دقیقی را جمع‌آوری می‌کند.
  • تجویز آزمایش خون یا ادرار: بنابر نظر پزشک، آزمایش خون و ادرار برای بررسی کم‌خونی، چربی خون، میزان نمک، اوره و دیگر پارامترها تجویز می‌شود.
  • تجویز آزمایش‌های تخصصی: با توجه به‌ شرایط شغلی و سلامت فرد، پزشک ممکن است آزمایش‌های تخصصی‌تری مانند تست بینایی، تنفسی و سم‌شناسی تجویز کند.

هدف از انجام معاینات شغلی چیست؟

معاینات شغلی و معاینات دوره ای چیست؟

معاینات دوره ای با هدف اصلی پیشگیری از بیماری‌های محیط کار و ارتقاء سلامت کارکنان انجام می‌شود. اطلاعات به‌دست‌آمده از معاینات دوره ای می‌تواند خطرات محیط کار یا عوامل آسیب‌زای جدید و بیشتری را بروز دهد.

برای اینکه پاسخ کاملی برای اینکه اهمیت معاینات ادورای چیست ارائه دهیم، در ادامه اهداف مهم این معاینات را آورده‌ایم.

تشخیص بیماری‌های خاموش در مراحل اولیه

بسیار پیش آمده است که در معاینات شغلی بیماری‌ها یا علائمی از یک بیماری خاموش مشاهده شود که حتی خود فرد از آن بی‌خبر بوده است‌. همین تشخیص زودهنگام، درمان در مراحل اولیه را راحت‌تر می‌کند و حتی باعث پیشگیری از پیشرفت آن می‌شود.

کاهش آسیب‌ها و خطرات حین کار

با انجام معاینات شغلی آسیب‌های شغلی و خطرات محیط کاری شناسایی ‌شده و درصورت امکان به حداقل می‌رسند. اقدامات پیشگیرانه می‌توانند حوادث شغلی رایج را برطرف کنند یا به حداقل برسانند. آموزش‌های صحیح، تجهیزات ایمنی و حتی تغییر محیط کاری از این دست اقدامات هستند.

تطابق شرایط شغلی با سلامت فرد

در پاسخ به این سوال که مهم‌ترین مزیت معاینات شغلی چیست؟ باید اشاره کرد به این مورد که طی این معاینات سلامت و شرایط فیزیک، جسمی و روانی فرد برای قرارگرفتن در محیط کاری بررسی و سنجیده می‌شود‌. گاهی تنها مهارت یا تحصیلات نمی‌توانند دلیل کافی برای انتصاب موقعیت شغلی برای یک فرد باشند.

رواج فرهنگ ایمنی شغلی

معاینات دوره‌ای در محیط کار این پیام را برای کارکنان دارد که سلامت و ایمنی شغل آن‌ها برای کارفرما اهمیت دارد.

لزوم انجام معاینات شغلی برای کدام مشاغل است؟

بعداز اینکه دانستید معاینات شغلی چیست؟ حال بیاید باهم مشاغلی را که نیاز به انجام این معاینات دارند بررسی و شناسایی کنیم. به‌طور کلی مشاغلی که محیط کاری آسیب‌زاتر و بحرانی دارند شامل این معاینات می‌شوند‌. دسته‌بندی دقیق‌تر و جزئی‌تر این مشاغل و کارکنان به شرح زیر است:

  • مشاغل حوزه تولید و صنعت: کارگرانی که در کارخانه‌های تولید مواد غذایی، صنایع شیمیایی، نساجی و در معرض مواد آسیب‌زا، گردوغبار و حتی آلودگی صوتی هستند.
  • مشاغل حوزه درمان: کادر درمان، کارکنان مراکز درمانی و آزمایشگاه‌ها که مدام با عوامل عفونت‌زا و بیماری در ارتباط هستند.
  • مشاغل حوزه عمران و ساخت‌وساز: کارگران ساختمانی و مشاغلی مانند جوشکاری، برق‌کشی و هر شغلی دیگری که وایسته به حوزه ساختمان‌سازی است، نیاز به معاینات دوره ای دارند.
  • مشاغل حوزه حمل‌ونقل: تمامی رانندگان درون‌شهری، برون‌شهری که با ماشین‌های سبک و سنگین کار می‌کنند و زمان زیادی را مجبور به نشستن هستند.
  • مشاغل مرتبط با کشاورزی و دامپروری: کشاورزان و افرادی که با حیوانت، سموم و مواد شیمیایی در ارتباط هستند نیاز به معاینات دوره‌ای و آزمایش‌های عمومی دارند.
  • مشاغل حوزه خدمات و امداد: نیروی انتظامی، آتش‌نشانان و امدادگران که مخاطرات شغلی بخشی از ماهیت کار آن‌ها است، نیاز به معاینات دوره‌ای دارند.

برای معاینات دوره‌ای به کجا مراجعه کنیم؟

معاینات شغلی و معاینات دوره ای چیست؟

تا این‌جای مطلب دانستید که معاینات شغلی چیست؟ و کدام مشاغل نیاز به چنین ارزیابی‌های پزشکی دارند‌. حال بیایید شما را با یک مرکز تخصصی آشنا کنیم که با تیمی مجرب، متخصص و حرفه‌ای معاینات لازم را برای کارکنان و کارمندان در هر شرایط و منصب شغلی انجام می‌دهند.

مجموعه و مرکز تخصصی پراناطب با مجوز انجام خدمات شغلی بدو استخدام و دوره‌ای و با بهره‌مندی از دانش کافی و تجهیزات لازم خدمات متعددی در حوزه امنیت و سلامت شغلی ارائه می‌دهد. در پراناطب تمامی معاینات پایش سلامت سازمانی با هدف ارتقاء سلامت شغلی و تشخیص زودهنگام و درمان به‌موقع بیماری‌های جسمی و روانی انجام می‌شود.

جمع‌بندی

هر کارفرما و هر فردی که در مشاغلی با ماهیت پرخطر کار می‌کند باید بداند که معاینات شغلی چیست؟ و چگونه انجام می‌شود‌؟ ارزیابی و سنجش سلامت افراد در مشاغلی مانند حوزه درمان، امداد، حمل‌ونقل، ساخت‌وساز و تولیدی‌ها باعث ارتقاء سلامت شغلی آن‌ها می‌شود و با هدف پیشگیری یا تشخیص به‌موقع بیماری پیش می‌رود‌.

برای انجام تمامی معاینات دوره‌ای و اطلاع از نرخ آن می‌توانید ازطریق کلیه راه‌های ارتباطی در پراناطب با کارشناسان و عوامل این مجموعه در ارتباط باشید.

source

توسط chehrenet.ir