درباره پردازنده اپل A18 پرو چه میدانیم؟ به بهانهی پاسخ به این سوال قصد داریم جدیدترین پردازندهی آیفون ۱۶ پرو را بررسی کرده و ببینیم آیا این تراشه میتواند انقلاب بزرگی در اکوسیسم اپل ایجاد کند یا خیر.
هنگامی که اپل اعلام کرد که فقط آیفون ۱۵ پرو و آیفون ۱۵ پرو مکس میتوانند مجموعه ویژگیهای مبتنی بر هوش مصنوعی خود را به نام هوش مصنوعی Apple Intelligence اجرا کنند، فرض این بود که به این دلیل است که آیفون ۱۵ و ۱۵ پلاس از پردازنده قدیمیتر و کندتر تغذیه میکنند.
حالا معلوم شد که اینطور نیست؛ به این دلیل که حتی پردازنده هوش مصنوعی M1 اپل با تعداد یازده TOPS میتواند Apple Intelligence را اجرا کند، چه برسد به A16 Bionic در آیفون ۱۵ با ۱۷ TOPS. به گفته کریگ فدریگی از اپل، محدودیتها بیشتر در تعداد رم ۶ گیگابایتی آیفون ۱۵ بود.
با این حال، از زمانی که اپل سری آیفون ۱۴ را منتشر کرد، دو آیفون ارزانتر تراشه سیستم مدلهای پرو را از سال قبل دریافت کردند، در حالی که نسخههای فعلی آیفون پرو پردازنده جدیدتر و سریعتری دریافت کردند. به عنوان مثال، مدلهای آیفون ۱۵ از چیپست ۴ نانومتری Apple A16 Bionic پشتیبانی میکنند، در حالی که آیفون ۱۵ پرو روی تراشهی سیستم ۳ نانومتری A17 Pro کار میکند. با این اوصاف، آیفون ۱۶ و آیفون ۱۶ پرو هر دو دارای ۸ گیگابایت رم خواهند بود و از جدیدترین سری پردازندههای Apple A18 تغذیه میکنند. به نظر میرسد دیگر خبری از تقسیم تراشهها بین مدل پایه و پرو نیست.
مشخصات و ویژگیهای پردازنده اپل A18 پرو
جدیدترین تراشهی منحصر به فرد اپل شامل ویژگیهای زیر است:
- دو هسته ۴.۰۵ گیگاهرتز
- چهار هسته E
- شش هسته پردازش گرافیکی
- پردازنده تولید ۳ نانومتری TSMC N3P
- گرافیک چهل درصد سریعتر
اپل سری آیفون ۱۶ را با چیپست جدید A18 عرضه می کند که برای اولین بار سد سرعت ۴ گیگاهرتز را میشکند. همچنین امکان افزایش قابل توجهی در محاسبات هوش مصنوعی روی دستگاه و یادگیری ماشینی را فراهم میکند. Apple A18 Bionic در آیفون ۱۶ و آیفون ۱۶ پلاس فرود آمد، در حالی که A18 Pro در قفسه بالایی گوشیهای پرچمدار آیفون ۱۶ پرو و آیفون ۱۶ پرو مکس را تامین میکند.
هستههای پردازنده اپل A18 پرو و تعداد ساعت
پردازنده اپل A18 پرو دارای پردازنده اصلی ۶ هستهای و سیستم پردازش گرافیکی ۶ هستهای است. طبق گزارشها، اپل میخواست دو هستهی عملکردی پردازنده اپل A18 پرو را با فرکانس کلاک ۴.۹۵ گیگاهرتز کلاک کند، اما فایدهای نداشت؛ چرا که پایداری مدیریت حرارتی و مصرف برق در آن سرعتها وجود نداشت. در نتیجه، این پارامتر روی تعداد کلاک ۴.۰۵ گیگاهرتز مستقر شد که همچنان با سرعت اسنپدراگون ۸ نسل ۴، برابری خواهد کرد.
آیفون ۱۶ پرو و آیفون ۱۶ پرو مکس ۲۰ درصد سریعتر از مدلهای قبلی خود با A17 Pro سه نانومتری هستند که حداکثر سرعت آن کمتر است؛ در فرکانس کلاک ۳.۸ گیگاهرتز، با بنچمارکهای پایینتر.
بنابراین، هر مزیت سرعتی که پردازنده اپل A18 در آیفون ۱۶ پرو ممکن است قبل از A17 Pro در آیفون ۱۵ پرو داشته باشد، ممکن است صرفا ناشی از افزایش سرعت اوج کلاک باشد، نه این که در گوشیهای بیشتر ساخته شود.
فرآیند تولید پردازنده اپل A18
نسل جدید تولید یک سری هسته به بهینهسازیهای مصرف انرژی و به تبع پایداری عملکرد نیاز دارد. اپل تلاش کرده به جای صرفا افزایش سرعت کلاک، از ویژگیهای جدید در A18 استفاده کند. به دنبال تکنولوژی N3، شرکت TSMC با رونمایی از N3E و N3P تلاش کرده هستهها از جنبهی بهینهسازی مصرف انرژی، عملکرد و چگالی عملکرد بهتری داشته باشند.
با این حال، نسخهی جدید تراشهی اپل یعنی A18 پرو ممکن است روی فرآیند N3P گرانتر و با بازده پایینتر TSMC ساخته شود که ۵ درصد سریعتر بوده و تا ۱۰ درصد انرژی کمتری نسبت به فرآیند N3E (بهبود) مصرف میکند که A18 در آیفون ۱۶ دارد استفاده میکند.
گرافیک تراشه A8 پرو
جایی که سری آیفون ۱۶ پرو بیشتر میدرخشد در بخش بازی، عکاسی محاسباتی، هوش مصنوعی و سایر بخشهایی است که به یک سیستم پردازشی گرافیکی قدرتمند نیاز دارند. در مقایسه با پردازندهی گرافیکی فعلی آیفون ۱۵، بنچمارکهای گرافیکی A18 پرو نشان میدهند که تقریبا ۴۰ درصد سریعتر محسوب میشود. این یک جهش بزرگ تلقی میشود، اما فقط برای مدلهای پرو؛ جایی که اپل، یک هستهی GPU اضافی ارائه میکند.
پردازندهی گرافیکی ۶ هستهای اعتبار گیمینگ آیفون ۱۶ پرو و آیفون ۱۶ پرو مکس را افزایش میدهد و همچنین به آن کمک میکند تا از سری پردازندههای پرچمدار کوالکام اسنپدراگون ۸ جلوتر بماند. اخیرا شرکت اپل در بخش GPU تلاش زیادی کرده و اسنپدراگون ۸ نسل ۴ در گلکسی اس ۲۵ اولترا نیز احتمالا از راه میرسد؛ بنابراین به نظر میرسد اپل متوجه این موضوع شده و رقابت را جدیتر گرفته است.
تراشه A8 پرو و هوش مصنوعی منحصر به فرد اپل
زیرسیستم محاسباتی هوش مصنوعی موتور عصبی تراشهی A17 Pro دارای یک پردازندهی مشترک ۱۶ هستهای بوده که قادر به انجام ۳۵ تریلیون عملیات در ثانیه (TOPS) است. این رقم در واقع بیش از دو برابر ۱۷ TOPS ارائه شده توسط پردازنده A16 Bionic به شمار میرود. با این حال، اپل میگوید که موتور عصبی ۱۶ هستهای جدید A18 Pro سریعتر و کارآمدتر از نسل قبلی بوده و عملکرد قابلتوجهی روی دستگاه برای هوش اپل ایجاد میکند.
آیفونهای ۲۰۲۴ اولین خطی خواهند بود که نه تنها از هوش اپل در تمامی گوشیهای سری آیفون ۱۶ پشتیبانی میکنند، بلکه در آینده برای مدل بزرگ زبان آینده از مدل فعلی ۳B LLM به مدل ۷B LLM نیز مقاوم خواهند بود.
تراشه A18؛ قطعهای که سر و صدا به پا کرد
تراشه ابتدایی A18 برای آیفون ۱۶ و ۱۶ پلاس با یک پردازندهی ۶ هستهای و یک پردازندهی گرافیکی پنج هستهای همراه است که در مقایسه با شش هسته پردازنده گرافیکی آیفون ۱۶ پرو مقداری کمتر محسوب میشود. در پردازنده آیفون ۱۶ همچنین اندازهی کش در مقایسه با آیفون ۱۶ پرو و آیفون ۱۶ پرو مکس کاهش یافته و سرعت کلاک کمتری دارد.
همراه با فرآیند تولید TSMC N3E، نسخهی تراشه Apple A18 در آیفون ۱۶ نسبت به پردازنده A18 Pro در آیفون ۱۶ پرو و ۱۶ پرو مکس کمی کندتر و پرقدرتتر محسوب میشود. با این حال، اپل باید ویژگیهای هوشمند خود را بدون هیچ مشکلی در تمام آیفونهای ۲۰۲۴ اجرا کند، بنابراین این شرکت برای اولین بار ۸ گیگابایت رم را در ارزانترین نسخه آیفون ۱۶ نیز قرار داده است. با این حال، تفاوت بین پردازندههای آیفون ۱۶ و آیفون ۱۶ پرو در مقایسه با دو نسل قبلی آیفون بسیار کمتر بوده و انتظار میرفت تفاوتها چشمگیرتر باشند.
منبع: phonearena
سوال و جوابهای رایج
آیا پردازنده مرکزی آیفون ۱۶ پرو و نسخه معمولی فرق دارد؟
source