به طور کلی صورت معاملات فصلی همانطور که از اسمش پیداست، به گزارشی گفته می شود که شرکت ها و سازمان ها به صورت دوره ای و هر فصل تهیه می کنند تا بتوانند از این طریق به جمع آوری و ارائه اظلاعات مالی و عملکردی خود در طول فصل های مالی بپردازند. اگر شما هم می خواهید بدانید صورت معاملات فصلی چیست و با چگونگی ثبت صورت معاملات فصلی آشنا شوید، ادامه این مطلب را دنبال کنید.
صورت معاملات فصلی چیست
در پاسخ به سوال ارسال صورت معاملات فصلی چیست، باید بگوییم که صورت معاملات فصلی، به نوعی گزارش گفته می شود که شرکت ها و سازمان ها به طور دوره ای و هر فصل تهیه می کنند تا بتوانند از این طریق به جمع آوری و ارائه اطلاعات مالی و عملکردی خود در طول فصل های مالی بپردازند.
اگر می خواهید حسابداری را از پایه شروع کنید و از این طریق کسب درآمد داشته باشید پیشنهاد میکنیم آموزش حسابداری از پایه مجتمع فنی آریا تهران را از دست ندهید. آموزشگاه حسابداری آریا تهران بعنوان یکی از معتبرترین آموزشگاه های حسابداری در ایران، برگزارکننده دوره های متنوع آموزش حسابدرای با مدرک فنی حرفه ای می باشد.
این گزارش های مالی شامل اطلاعات مالی از جمله فروش، سود و زیان، هزینه ها و سایر موارد مالی مرتبط با فعالیت های شرکت در طول فصل مربوطه می باشد. که با هدف اطلاع رسانی به سرمایه گذاران، بانک ها، مدیران و دیگر نهادهای مالی و اقتصادی انجام می شود تا آن ها بتوانند از وضعیت مالی و عملکرد شرکت در طول هر فصل اطلاعات دقیقی کسب کنند و تصمیمات خود را با توجه به این اطلاعات اتخاذ نمایند.
برای پاسخ دقیق تر به سوال سیستم صورت معاملات فصلی چیست pdf، بهتر است اول از هر چیز به ماده ۱۶۹ مالیات های مستقیم توجه کنید که نکات اصلی گزارشات فصلی در آن ذکر شده اند:
- تمام سازمان ها و شرکت های خصوصی که کار خرید و فروش انجام می دهند، باید صورت آن را حداکثر تا یک ماه بعد از انجام معامله به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. ارسال صورت معاملات فصلی الکترونیکی، کاغذی و یا در قالب سی دی می باشد. آن چه که واقعا اهمیت دارد، ارسال مدارک در موعد مقرر شده است که در صورت عدم ارسال به موقع، مشمول جریمه ارسال مدارک با تاخیر خواهید شد.
- در بخشی از ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم گفته شده که لازم نیست معامله های کوچک تری که میزان آن ها تا ۱۰ درصد حد نصاب مقرر شده باشد، به صورت ماهانه ارسال شوند و مودیان مالیاتی می توانند لیست و فهرست آن ها را در بازه زمانی فصلی (هر سه ماه یک بار) ارسال نمایند.
- مودیان مالیاتی که صورت معاملات خود را به شکل فصلی ارسال می کنند، باید کارت اقتصادی دریافت کنند و مدارک خود را همراه با کد اقتصادی به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند تا پذیرش شود. در غیر این صورت، مدارک ارسال شده توسط مؤدی از طرف سازمان امور مالیاتی مورد پذیرش قرار نخواهند گرفت.
پیشنهاد ویژه: اگر به مطالعه درباره صورت های مالی علاقه مند هستید، پیشنهاد می کنیم مقاله صورت های مالی چیست را مطالعه بفرمائید.
تاریخچه صورت معاملات فصلی در ایران
صورت معامله های فصلی در ایران با نام مالیات فصلی نیز شناخته می شود. ارسال مالیات های فصلی نخستین بار سال ۱۳۷۳ در قانون وصول درامد های دولت بیان گردید.
در این طرح، دولت برای این که بتواند درآمد مالیاتی خود را پیش بینی کند افرادی که ملزم به دریافت کارت اقتصادی بودند را موظف کرد تا صورت مالی حساب های خود را در دوره های فصلی ارائه کنند و شماره اقتصادی خریدار و فروشنده را نیز درج نمایند. سال ۱۳۸۰ این دستورالعمل به تصویب رسید و در سال ۱۳۹۱ به اجرا درآمد.
پیشنهاد ویژه: جهت آشنایی با انواع اصطلاحات حسابداری، بر روی لینک کلیک کنید.
نحوه ارسال صورت معاملات فصلی
یکی از سوالات مهمی که قصد داریم در این قسمت به آن پاسخ دهیم مربوط به این موضوع می باشد که نحوه ارسال صورت معاملات فصلی چگونه است؟
پیشنهاد ویژه: همانطور که می دانید یکی از وظایف مهم حسابداران، مربوط به تحریر دفاتر قانونی با دقت کامل و بدون هیچ گونه خطا و اشتباهی می باشد. اگر می خواهید تحریر دفاتر قانونی را از صفر تا صد یاد بگیرید، پیشنهاد می کنیم از دوره آموزش تحریر دفاتر قانونی آریا تهران دیدن کنید.
در پاسخ به این سوال باید گفت که سامانه صورت معاملات فصلی و سامانه مودیان (سامانه مودیان و صورت معاملات فصلی) زیر نظر سازمان امور مالیاتی فعالیت می کند و شما عزیزان می توانید جهت ارسال صورت در موعد مقرر از آن استفاده نمایید. برای ارسال صورت ریز معاملات فصلی (ارسال صورتحساب معاملات فصلی)، می توانید مراحل زیر را دنبال کنید.
برای این کار ابتدا وارد سامانه میز خدمت عملیات الکترونیکی مالیاتی شوید. در سامانه جدید ارسال صورت معاملات فصلی می توانید انواع خدمات مالیاتی از جمله صورت معاملات را مشاهده نمایید. سپس با ورود به نشانی ttms.tax.gov.ir (سامانه ارسال لیست صورت معاملات فصلی) مستقیما وارد سامانه صورت معاملات فصلی ۱۴۰۳ خواهید شد.
پیشنهاد ویژه: اگر نمی دانید سیستم اطلاعات مالی چیست و چه کاربردی دارد، حتما مقاله سیستم اطلاعات مالی چیست را مطالعه کنید.
در صورتی که از قبل در این سامانه ثبت نام صورت معاملات فصلی را انجام داده باشید و نسبت به دریافت صورت معاملات فصلی اقدام کرده باشید، می توانید با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور وارد سامانه ی صورت معاملات فصلی شوید. حال در این مرحله با انتخاب گزینه های ثبت گزارش خرید و ثبت گزارش فروش قادر خواهید بود که امور ارسال گزارش فصلی را به صورت کامل و جامع انجام دهید.
با انتخاب گزینه ایجاد در این صفحه می توانید گزارش مورد نظر خود را ثبت کنید. توجه داشته باشید که در هنگام ثبت گزارش صورت معاملات فصلی دارایی، باید به انتخاب سال و فصل مورد نظر گزارش فصلی دقت کنید.
پیشنهاد ویژه: دوره مدیر مالی یکی از دوره های تخصصی در آکادمی آریا تهران می باشد که زیر نظر اساتید متخصص و با تجربه آموزش داده می شود و می تواند برای افراد علاقه مند به یادگیری دانش مدیر مالی، فرصتی بی نظیر فراهم کند. جهت شرکت در این دوره کاربردی، همین حالا به صفحه آموزش مدیر مالی مراجعه کنید.
در ادامه با انتخاب سطر و کلیک روی ثبت رکورد جدید این امکان را خواهید داشت که اطلاعات قراردادهای خرید و فروش را ویرایش کنید. اگر از اطلاعات وارد شده مطمئن هستید، روی دکمه ثبت نهایی کلیک کنید. در سامانه صورت معاملات فصلی خرید و فروش می توانید گزارش فصلی فعلی و سال های قبل تر از آن نیز مشاهده کنید.
پیشنهاد ویژه: مدیریت سرمایه یکی از مهم ترین اصول در امور مالی و سرمایه گذاری است که به منظور تضمین حداکثر کارایی و بازدهی انجام می شود و حداقل ریسک را برای سرمایه گذار دارد. اگر می خواهید با فرمول مدیریت سرمایه آشنا شوید، به صفحه مدیریت سرمایه مراجعه نمایید.
قانون صورت معاملات فصلی در ایران
قانون صورت معاملات فصلی در ایران بسیار شفاف و واضح است. این قانون مشمولین و معافیت های مالیاتی به طور کامل و دقیق توضیح داده شده است و می توانید از این قانون برای ارسال یا عدم ارسال گزارش صورت معاملات فصلی استفاده نمایید.
مشمولان این قانون در صورت عدم ارسال به موقع، جریمه می شوند که در موعد مقرر و زمان تعیین شده، ماده ۱۶۰ قانون مالیات های مستقیم آمده است. بر اساس این ماده، این احتمال وجود دارد که ۱% میزان معاملات خود جریمه شوید.
پیشنهاد ویژه: دوره آموزش حسابداری مالیاتی یکی از دوره های کاربردی است که جهت آشنایی و تسلط شما بر مباحث و قوانین مالیاتی در آموزشگاه حسابداری آریا تهران برگزار می شود. اگر شما هم قصد دارید در این زمینه مهارت لازم را کسب کنید، فرصت شرکت در کلاس مالیاتی آریا تهران را از دست ندهید.
زمان ارسال صورت گزارش فصلی، تا ۴۵ روز پس از اتمام فصل می باشد. به طور مثال مهلت صورت معاملات فصلی تابستان، تا پایان روز ۱۵ آبان است. جدول مهلت ارسال صورت معاملات فصلی زیر به شما کمک می کند تا بتوانید زمان بندی دقیقی برای ارسال گزارشات معاملات فصلی داشته باشید:
- مهلت ارسال معاملات فصلی بهار: ۱۴ مرداد
- مهلت ارسال معاملات فصلی تابستان: ۱۵ آبان
- مهلت ارسال گزارشات فصلی دوره پاییز: ۱۵ بهمن
- مهلت ارسال معاملات فصلی زمستان: ۱۴ اردیبهشت
برای اینکه مشمول جریمه نشوید، این زمان را به یاد داشته باشید.
پیشنهاد ویژه: همانطور که می دانید گردش مالی یکی از مهم ترین اصول اولیه امور اقتصادی که همه باید با آن آشنا باشند، اگر اطلاعات و شناخت کافی درباره اهمیت گردش مالی ندارید، حتما مقاله گردش مالی چیست را مطالعه کنید.
مشمولین ارسال گزارشات فصلی
بر اساس تبصره ۳ ماده ۱۶۹ ق.م.م که به گزارشات معاملات فصلی اختصاص دارد، سه دسته از مشاغل می بایست به صورت فصلی گزارشات معاملات خود را ارسال نمایند که این سه دسته شامل گروه های زیر می باشند:
- اشخاص حقوقی (شرکت ها)
- اشخاص حقیقی (مشاغل) گروه اول
- صاحبان مشاغل مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده
در صورتی که شخصی مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده نباشد، لازم نیست برای ارسال معاملات فصلی خود اقدام کند. علاوه بر این، منظور از مشاغل گروه اول، افرادی می باشند که شامل یکی از مشاغل زیر می باشند:
- صادرکنندگان و وارد کنندگان کالا و خدمات (دارندگان کارت بازرگانی)
- صاحبان کارخانه ها، واحدهای تولیدی و معادن
- صاحبان هتل (۳ ستاره و بالاتر)
- صاحبان بیمارستان ها، زایشگاه ها، کلینیک های تخصصی
- صرافی ها
- صاحبان فروشگاه های زنجیره ای
پیشنهاد ویژه: اگر می خواهید با بهترین و پرکاربردترین انواع نرم افزارهای حسابداری آشنا شوید، حتما مقاله نرم افزار حسابداری را مطالعه کنید.
پیشنهاد ویژه: اگر به دنبال یادگیری صفر تا صد نرم افزار پرکاربرد سپیدار به طور تخصصی و حرفه ای هستید، پیشنهاد می کنیم همین حالا در کلاس های آموزشی آموزشگاه سپیدار تهران شرکت کنید. همچنین جهت یادگیری کامل و جامع نرم افزار هلو، پیشنهاد می کنیم دوره نرم افزار هلو آریا تهران را تجربه کنید.
معافیت های صورت معاملات فصلی
برخی مشاغل جهت ارسال گزارشات فصلی طبق ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم دارای معافیت هایی می باشند. معافیت در ارسال فهرست معاملات فصلی شامل موارد زیر می باشد:
- فروش کالا و خدمات به مصرف کننده نهایی
- معامله با مشمولین ماده ۸۱ (شاغلین حوزه های کشاورزی، دام پروری، دامداری، پرورش ماهی و زنبور عسل و غیره)
- معامله با اشخاص حقیقی با مبلغ تا ۵ درصد حد نصاب «معامله های کوچک موضوع قانون برگزاری مناقصه ها» (این مبلغ در سال ۹۸، شانزده میلیون و چهارصد هزار ریال بوده است)
- خرید از فروشندگانی که ملزم به ثبت نام در نظام مالیاتی نیستند. (ارگان ها و نهادهای دولتی)
به جز این موارد، برای معامله های مودیان زیر نیز معافیت هایی ذکر شده است:
- خرید و فروش و سود و کارمزد اوراق بهادار
- خرید و فروش سهام الشکره و حق تقدم سهام یا سهام الشرکه
- سود و کارمزد جریمه های بانک ها، صندوق تعاون، صندوق های حمایت از توسعه بخش کشاورزی، موسسه های اعتباری غیر بانکی مجاز و صندوق های قرض الحسنه
- حق عضویت اعضا مجامع حرفه ای، احزاب و انجمن ها و تشکل های غیر دولتی دارای مجوز از مراجع ذی صلاح
- کمک ها، جوایز و هدیه های بلاعوض
- مبالغی که با عنوان جرائم و خسارات، انواع عوارض و مالیات ( به جزء مالیات و عوارض مالیات بر ارزش افزوده)، حق ثبت، حق تمبر، حقوق گمرکی و مواردی مانند این ها به دستگاه های اجرائی پرداخت می گردد.
- وجود پرداختی بابت حق شارژ و نگهداری ساختمان محل فعالیت و آبونمان های پرداختی
پیشنهاد ویژه: اگر نمی دانید حساب سود و زیان انباشته چیست و چگونه محاسبه می شود، مطالعه مقاله سود انباشته را به شما پیشنهاد می کنیم.
معاملات فصلی خرید و فروش
معاملات فصلی خرید و فروش با عناوین دیگری از جمله معاملات فصلی خرید و فروش، گزارشات فصلی موضوع ماده ۱۶۹، صورت معاملات فصلی، گزارشات فصلی و… شناخته می شود. با موظف کردن افراد حقیقی و حقوقی از جانب سازمان امور مالیاتی برای ارائه و تنظیم گزارش خرید و فروش فصلی، تمام مودیان وظایف و تکالیف خود را به درستی انجام می دهند.
پیشنهاد ویژه: اگر با وظایف مدیر مالی در حسابداری مالی آشنا نیستید و می خواهید بدانید یک مدیر مالی چه وظایفی را برعهده دارد، مطالعه مقاله وظایف مدیر مالی را به شما پیشنهاد می کنیم.
نحوه گزارش قراردادها در معاملات فصلی
در صورتی که کارفرما یا پیمکان کار باشید، نحوه گزارش قراردادها در معامله های فصلی، به دو دسته تقسیم می گردد. اگر کارفرما، فروشنده و یا به طور کلی دریافت کننده خدمات باشید:
- زمان عقد قرارداد باید اطلاعات قرارداد را ارسال کنید و لازم نیست اطلاعات را در قسمت خرید درج کنید و فقط مبلغ پرداخت شده ارسال می گردد.
- زمان دریافت کردن فاکتور از پیمان کار یا فروشنده، در قسمت مربوط به خرید اعلام می شود و در کادری که به نوع کالا و خدمات اختصاص داده شده است شماره قرارداد را ذکر می کنید.
اگر پیمان کار و ارائه دهنده خدمات باشید:
- هیچ تکلیفی درباره ارسال اطلاعات هنگام عقد قرارداد ندارید.
- در قسمت نوع کالا و خدمات می بایست صورت وضعیت های تایید شده، فاکتورهای خرید و دریافت خدمات را همراه با شماره قرارداد در هنگام صدور فاکتور ذکر نمایید.
پیشنهاد ویژه: اگر با اصول حسابداری آشنا نیستید، حتما مقاله مذکور را مطالعه کنید تا بتوانید در این باره اطلاعات لازم را کسب کنید.
تفاوت تجمیعی و تجمعی در ارسال معاملات فصلی
ارسال معمالات فصلی تجمعی، به معنی ارسال اطلاعاتی است که همه با هم و بدون در نظر گرفتن طرف مقابل و کالا و خدمات، ارسال می گردند. از آنجایی که این اقلام ارزش استفاده در رسیدگی مالیاتی را ندارند، به صورت تجمعی ارسال می گردند.
از طرفی دیگر ارسال معمالات فصلی تجمیعی، به معنی ارسال اطلاعات مخصوص افرادی است که مکلف به ثبت نام می باشند و در طول دوره با آن ها معامله داشته ایم.
اگر می خواهید بدانید تفاوت صورت معاملات فصلی و ارزش افزوده چیست، ادامه این مطلب را دنبال کنید.
تفاوت صورت معاملات فصلی با ارزش افزوده
تفاوت صورت معاملات فصلی با ارزش افزوده چیست؟ اظهارنامه مالیات ارزش افزوده (ارزش افزوده و صورت معاملات فصلی)، نوعی مالیات پرداختی به سازمان امور مالیاتی محسوب می شود که به ازای فروش انواع کالا و خدمات محاسبه می گردد. در حالی که معاملات فصلی با هدف شفاف سازی روند بررسی مالیاتی و ارائه اطلاعات تهیه می شود. بر اساس معاملات فصلی، هیچ گونه پرداختی به سازمان امور مالیاتی صورت نمی گیرد.
پیشنهاد ویژه: جهت کسب اطلاعات کامل و جامع درباره مالیات ارزش افزوده، مطالعه مقاله مالیات ارزش افزوده چیست را به شما پیشنهاد می کنیم.
فهرست حد نصاب معاملات کوچک از سال ۱۳۹۱ تا سال ۱۳۹۸
سال ۱۳۹۱: مبلغ۶,۷۰۰,۰۰۰ ریال معادل ششصد و هفتاد هزار تومان / ۱۰
درصد نصاب معاملات کوچک / شماره ابلاغ بخشنامه(۳۹۵۴/۲۰۰) مورخ
(۰۷/۰۳/۱۳۹۲)
سال ۱۳۹۲: مبلغ۸,۸۰۰,۰۰۰ ریال معادل هشتصد و
هشتاد هزار تومان / ۱۰ درصد نصاب معاملات کوچک / شماره ابلاغ بخشنامه(۷۱۵۱/۲۰۰)
مورخ (۲۲/۰۴/۱۳۹۲)
سال ۱۳۹۳: مبلغ۱۲,۰۰۰,۰۰۰ ریال معادل یک میلیون و دویست هزار تومان /
۱۰ درصد نصاب معاملات کوچک / شماره ابلاغ بخشنامه(۵۰۹/۹۳/۲۰۰) مورخ
(۲۶/۰۳/۱۳۹۳)
سال ۱۳۹۴: مبلغ۱۳,۹۰۰,۰۰۰ ریال معادل یک میلیون و سیصد و نود هزار
تومان / ۱۰ درصد نصاب معاملات کوچک / شماره ابلاغ بخشنامه(۵۰۴/۶۴/۲۰۰) مورخ
(۰۵/۰۳/۱۳۹۴)
سال ۱۳۹۵: مبلغ۲۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال معادل دو میلیون تومان / ۱۰ درصد نصاب
معاملات کوچک / شماره ابلاغ بخشنامه(۳۷/۹۵/۲۰۰) مورخ (۲۵/۰۵/۱۳۹۵)
سال ۱۳۹۶: مبلغ۱۱,۰۰۰,۰۰۰ ریال معادل یک میلیون و صد هزار تومان / ۵
درصد نصاب معاملات کوچک / شماره ابلاغ بخشنامه(۳۰/۹۶/۲۰۰) مورخ
(۲۴/۰۲/۱۳۹۶)
سال ۱۳۹۷: مبلغ۱۲,۵۰۰,۰۰۰ ریال معادل یک میلیون و دویست و پنجاه هزار
تومان / ۵ درصد نصاب معاملات کوچک / شماره ابلاغ بخشنامه(۳۸/۹۷/۲۰۰/ص) مورخ
(۱۲/۰۳/۱۳۹۷)
سال ۱۳۹۸: مبلغ۱۶,۴۰۰,۰۰۰ ریال معادل یک میلیون و ششصد و چهل هزار تومان / ۵ درصد نصاب معاملات کوچک / شماره ابلاغ بخشنامه(۲۹/۹۸/۲۰۰/ص) مورخ (۰۳/۰۴/۱۳۹۸)
جهت اطلاع از بخشنامه جدید صورت معاملات فصلی، می توانید وارد وب سایت مربوطه شوید و در این باره اطلاعات لازم را بدست آورید.
گزارش فصلی فروش به اشخاص حقیقی و خرید از اشخاص حقیقی
اگر یک شخص حقیقی، درباره فروش کالا و خدمات به
شخص حقیقی مصرف کننده نهایی، موضوع ماده ۸۱ ق.م.م باشد، یا نیازی به ثبت نام در
نظام مالیاتی نداشته باشد، نیازی به درج شماره اقتصادی خریدار در صورت حساب فروش
نیست.
برای اشخاص حقیقی غیر مکلف به ثبت نام در نظام مالیاتی، در مورد خرید کالا و خدمات از اشخاص حقیقی موضوع ماده ۸۱ ق.م.م، نیازی به اخذ شماره ملی نیست واین افراد می توانند اطلاعات را به صورت تجمیعی ارسال کنند. این افراد در واقع اشخاص حقیقی غیرفعال اقتصادی هستند و یا اشخاص حقیقی فعال در بخش اقتصادی روستایی که مواردی مثل بافت فرش و گلیم و… را شامل میشود.
سامانه صورت معاملات فصلی
سامانه صورت معاملات فصلی چیست؟ سامانه صورت معاملات فصلی جدید (سامانه صورت معاملات فصلی دارایی) برای اشخاص حقوقی در نظر گرفته شده است و مطابق با ماده ۱۶۹ ق.م.م همه مودیان باید گزارشات فصلی خود را مطابق با دستورالعمل های آن ثبت کنند.
تمام اطلاعات خرید، فروش و قراردادهایی که باید به ازای آن ها مالیات پرداخت شود، باید در این سامانه ثبت گردند. در صورتی که کار شما مرتبط با صادرات و واردات، حق العمل کاری گمرکی، مدیریت پیمان و به طور کلی جزو مشاغل مشمول ارسال صورت معاملات فصلی است، باید تا زمان مقرر شده آن ها را ارسال نمایید.
مهلت ارسال معاملات فصلی
حداکثر زمان نعیین شده برای ارسال صورت معاملات فصلی، ۴۵ روز پس از تمام شدن هر فصل است. مثلا برای معاملات فصل پاییز، تا ۱۵ بهمن ماه همان سال فرصت دارید که صورت معاملات خود را در سامانه ثبت نمایید.
نحوه
ارسال گزارش فصلی پیمانکاران
ارسال گزارش فصلی پیمان کاران نیز می تواند آنلاین و یا آفلاین باشد. در مدل آنلاین، پس از ورود به صفحه خود در سایت امور مالیاتی، فرم نمایش داده شده را با توجه به اطلاعات تکمیل می کنید و پس از فشردن دکمه ثبت، فرآیند ثبت رکورد پیمانکاری تمام می شود.
در حالت آفلاین، باید وارد جدول پیمانکاران در نرم افزار آفلاین صورت معاملات شوید و اطلاعات را درست همانند شیوه آنلاین وارد کرده و سپس ارسال کنید.
چه مواردی نباید در معاملات فصلی رد شود
همانطور که مشخص است، گزارشات فصلی، چهار بار در
سال ارسال می شوند. اما در این صورت ها، ۱۳ مورد وجود دارد که نباید ثبت گردند:
- خرید و فروش اوراق بهادار
- خرید و فروش حق تقدم سهام
- سود و کارمزد بانک ها و موسسه های اعتباری غیر بانکی
- پرداخت حق عضویت مجامع
- پرداخت به تشکل های قانونی
- جوایز، هدایا و کمک
- پرداخت جریمه ها و خسارت ها و عوارض
- اجاره ملک ها
- فهرست معامله های تنظیم شده
- حقوق و دستمزد فصل سوم
- تمامی وجود پرداختی بابت حق شارژ ساختمان و آبونمان های پرداختی
- معامله نقل و انتقال ملک
نحوه ارسال گزارشات به سامانه معاملات فصلی ماده
۱۶۹
روش آنلاین ارسال اطلاعات فصلی برای افرادی است که مرحله پیش ثبت نام و اعتبار سنجی را گذرانده و کد کاربری و کلمه عبور دارند. بنابر این می تواند بعد از ورود به صفحه خود در سامانه، هر یک از فرم ها را انتخاب نموده و اطلاعات خود را وارد نمایند. اطلاعاتی که باید حتما وارد شوند، عبارتند از:
- ثبت گزارش خرید
- ثبت گزارش فروش
- ثبت اطلاعات پرداخت قراردادها
- ثبت گزارش دریافت قراردادها
- ثبت گزارش واردات
- ثبت گزارش صادرات
- ثبت گزارش حق العمل کاری و مدیریت پیمان
- ثبت گزارش اجاره
- ثبت گزارش پیش فروش
جریمه عدم ارسال گزارش فصلی
در صورتی که شما گزارشات فصلی یا کد اقتصادی خود را ارسال نکنید، از کد اقتصادی افراد دیگر استفاده کنید و یا کد اقتصادی خود را به شخص دیگری بدهید، مشمول جریمه تاخیر در ارسال صورت معاملات فصلی برابر با ۱۰ درصد میزان معامله خواهید شد. در ضمن اگر مدارک خود را با تاخیر ارسال کنید باید جریمه یک درصدی از مبلغ معامله را پرداخت کنید.
در ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم درباره جریمه عدم ارسال صورت معاملات فصلی در موعد مقرر (جریمه صورت معاملات فصلی) آمده است:
الف) در صورت «عدم صدور صورت حساب یا عدم درج شماره اقتصادی خود و طرف معامله حسب مورد یا استفاده از شماره اقتصادی خود برای معاملات دیگران یا استفاده از شماره اقتصادی دیگران برای معاملات خود مشمول جریمه ای معادل ده درصد (۲%) مبلغ مورد معامله ای که بدون رعایت ضوابط فوق انجام شده است خواهند بود.
ب) عدم ارائه فهرست معاملات انجام شده به سازمان امور مالیاتی کشور بر اساس دستورالعمل صادره مشمول جریمه ای معادل یک درصد (۱%) معاملاتی که فهرست آن ها ارائه نشده است خواهد بود.
ج) استفاده کنندگان از شماره اقتصادی دیگران نسبت به مالیات بردرآمد و همچنین جرائم موضوع این ماده با اشخاصی که شماره اقتصادی آنان مورد استفاده قرار گرفته است مسئولیت تضامنی خواهند داشت.
د) در مواردی که خریدار از ارائه شماره اقتصادی خودداری و فروشنده نسبت به اجرای تکلیف قانونی خود مبنی بر تکمیل فرم امتناع و ارسال آن به اداره امور مالیاتی خود اقدام نماید خریدار با توجه به مسئولیت تضامنی مشمول جریمهای معادل ۲% مبلغ مورد معامله خواهد بود.
و) هرگونه جعل، تقلب، معاملات غیرواقعی، سوء استفاده و تبانی اشخاص موضوع دستورالعمل ۱۶۹ مکرر قانون مالیات های مستقیم در ارتباط با صدور صورت حساب و شماره اقتصادی خلاف مقررات بوده و ضمن مسئولیت تضامنی، مطابق با قانون مبارزه با پولشویی، قانون ارتقاء سلامت نظام اداری مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام و سایر قوانین و مقررات مربوطه اقدام خواهد گردید.
درباره بخشودگی جرایم صورت معاملات فصلی باید بدانید که مهلت قانونی ارسال این داده های یک ماه و نیم پس از پایان هر فصل می باشد و در صورت دیرکرد می بایست معادل ۱% مبلغ کل معاملاتی که ارسال نشده را جریمه دهند که این جریمه قابل بخشودگی خواهد بود.
حد نصاب صورت معاملات فصلی ۱۴۰۳
در جدول زیر می توانید حد نصاب صورت معاملات فصلی ۱۴۰۲ و حد نصاب صورت معاملات فصلی ۱۴۰۳ را مشاهده نمایید.
سال | حدنصاب معاملات کوچک (ریال) | نرخ حدنصاب گزارشات فصلی | مبلغ حدنصاب ارسال تجمیعی در معاملات فصلی (ریال) |
۱۳۹۵ | ۲۰۰,۰۰۰,۰۰۰ | ۱۰% | ۲۰,۰۰۰,۰۰۰ |
۱۳۹۶ | ۲۲۰,۰۰۰,۰۰۰ | ۵% | ۱۱,۰۰۰,۰۰۰ |
۱۳۹۷ | ۲۵۰,۰۰۰,۰۰۰ | ۵% | ۱۲,۵۰۰,۰۰۰ |
۱۳۹۸ | ۳۲۸,۰۰۰,۰۰۰ | ۵% | ۱۶,۴۰۰,۰۰۰ |
۱۳۹۹ | ۴۵۰,۰۰۰,۰۰۰ | ۵% | ۲۲,۵۰۰,۰۰۰ |
۱۴۰۰ | ۶۵۰,۰۰۰,۰۰۰ | ۵% | ۳۲,۵۰۰,۰۰۰ |
۱۴۰۱ | ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ | ۵% | ۵۰,۰۰۰,۰۰۰ |
۱۴۰۲ | ۱،۴۵۰،۰۰۰،۰۰۰ | ۵% | ۷۲،۵۰۰،۰۰۰ |
۱۴۰۳ | ۲،۱۰۰،۰۰۰،۰۰۰ | ۵% | ۱۰۵،۰۰۰،۰۰۰ |
تفاوت صورت معاملات فصلی با ارزش افزوده
باید توجه داشته باشید که صورت معاملات فصلی در واقع با مالیات بر ارزش افزوده یکی نیست. گزارش معاملات فصلی فقط مربوط به ارائه فهرست معامله ها است و مالیات از آن به صورت مجزا دریافت نمی گردد. درواقع گزارش معاملات فصلی فقط راهی برای شفاف سازی معامله ها است؛ ولی مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات به شمار می رود که مشمولین آن باید صورت معاملات فصلی را نیز ارائه دهند.
بهترین راه تهیه صورت معاملات فصلی
ارسال گزارشات فصلی پیچیدگی های زیادی دارد و
باید با دقت کامل انجام شود؛ چرا که مالیات شما بر اساس آن پرداخت خواهد شد.
برای تهیه صورت حساب های مالی، بهترین روش این است که این کار را به افراد خبره و متخصص بسپارید. کسی که با حساسیت ها و پیچیدگی های این کار آشنا باشد می تواند آن را به بهترین شکل ممکن برای شما به انجام برساند و شرکت و کسب و کار شما را یاری کند.
صورت مغایرت بانکی
صورت مغایرت بانکی (Bank discrepancy statement)، به نوعی ابزار حسابداری گفته می شود که جهت مقایسه و بررسی ورود و خروج پول در دفاتر حسابداری سازمان با حساب های بانکی مورد استفاده قرار می گیرد. این امر با هدف از بین بردن مغایرت مالی بین موجودی حساب بانکی و موجودی ثبت شده در سیستم حسابداری یک سازمان انجام می شود.
اصلاح صورت معاملات فصلی
درباره اصلاح صورت معاملات فصلی ماده ۱۶۹ مکرر (ارسال صورت معاملات فصلی ماده ۱۶۹) باید بدانید که برخی از حسابداران به دلایلی مانند تکمیل نبودن مشخصات طرف معامله یا اختلاف بر سر مبلغ نهایی فاکتورها قبل از اینکه مهلت ارسال معاملات به اتمام برسد، اقدام به ایجاد یک سری رکوردهایی یک ریالی می نمایند و پس از تایید نهایی صورت معاملات فصلی (ثبت نهایی صورت معاملات فصلی)، به سازمان امور مالیاتی ارسال می کنند و پس از اینکه مشکلات موجود حل شد و همچنین پس از اینکه مهلت ارسال معاملات آن فصل هم منقضی شده است، اقدام به ویرایش رکوردهای یک ریالی یا سایر رکوردها می کنند.
اما نکته ای که وجود دارد این است که متاسفانه برخی از حسابدارها بر این باورند که چون یک مرتبه فرصت ویرایش رکوردهای ارسالی را دارند، این ویرایش هیچ گونه عواقب و جرائمی برای آن ها نخواهد داشت چرا که در عمل به این صورت نیست.
مبحث ویرایش معاملات فصلی در سه حالت می باشد که ما مبلغ معامله و طرف معامله را اصلا ویرایش نمی کنیم و تنها یک سری فیلدهای اطلاعاتی را تغییراتی جزئی می دهیم. در چنین حالتی خوشبختانه شما مشمول جریمه نخواهید شد.
در حالت دوم که ما اطلاعات هویتی طرف معامله را کاملا تغییر می دهیم، یک معامله جدید رخ داده و در اصل به این معناست که یک معامله جدید ثبت می کنیم. در این حالت به اندازه کل مبلغ معامله، ما مشمول یک درصد جریمه خواهیم شد.
در حالت سوم نیز این چنین می باشد که طرف معامله ثابت بوده و حسابدار مبلغ معامله را اصلاح می کند. به طور مثال قبلا میزان مبلغ معامله حدود ۵ میلیون تومان بود، حال مبلغ معامله را ۱۰ میلیون تومان می کنیم؛ در این حالت به نسبت مبلغ مازاد که ما ویرایش و بعد از مهلت مقرر انجام داده ایم مشمول جریمه خواهیم شد.
تمدید صورت معاملات فصلی
امروزه اکثر افراد به دنبال مشاهده سوابق صورت معاملات فصلی خود هستند و برای این کار می بایست به وب سایت Tax.gov.ir (سامانه الکترونیکی ارسال صورت معاملات فصلی مودیان) مراجعه نمایند و کلیه صورت حساب های مربوطه خود را از سال ۱۳۹۷ تا سال ۱۴۰۳ در آن مشاهده و بررسی کنند.
درباره تمدید صورت معاملات فصلی باید بگوییم که همانطور که می دانید مشمولین ارسال فهرست معاملات فصلی موضوع ماده (۱۶۹) قانون مالیات های مستقیم، حداکثر تا ۴۵ روز پس از اتمام هر فصل (دوره) می توانند فهرست معاملات خود را به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.
با توجه به این امر، مودیان محترم مالیاتی به منظور ارسال فهرست معاملات دوره بهار ۱۴۰۳ (تمدید صورت معاملات فصلی بهار ۱۴۰۳) حداکثر تا روز دوشنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۵/۱۵ مهلت دارند که تکلیف مالیاتی مربوطه را انجام دهند.
در ادامه می توانید اطلاعات بیشتری درباره زمان ارسال صورت معاملات فصلی در سال ۱۴۰۳ به دست آورید.
ارسال صورت معاملات فصلی تابستان ۱۴۰۳
زمان ارسال صورت معاملات فصلی تابستان ۱۴۰۳ نیز تا پایان روز دوشنبه ۱۵ آبان ماه ۱۴۰۲ می باشد.
تمدید صورت معاملات فصلی پاییز
مهلت قانونی تمدید صورت معاملات فصلی پاییز ۱۴۰۳ و همچنین مهلت ارسال صورت معاملات فصلی پاییز ۱۴۰۳ (زمان ارسال صورت معاملات فصلی پاییز ۱۴۰۳)، ۱۵ بهمن ماه مشخص شده است. با توجه به این امر آخرین مهلت ارسال معاملات فصلی پاییز ۱۴۰۳، پایان روز دوشنبه ۱۵ بهمن ماه ۱۴۰۳ می باشد.
ارسال صورت معاملات فصلی زمستان ۱۴۰۳
بر اساس قانون مالیات های مستقیم، ۱۵ اردیبهشت ماه سال بعد، آخرین مهلت ارسال صورت معاملات فصلی دوره زمستان هر سال می باشد. بر توجه به این امر، آخرین مهلت ارسال صورت معاملات فصلی زمستان ۱۴۰۳، پایان روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۴ است.
فایل اکسل صورت معاملات فصلی
ارسال صورت معاملات فصلی ۱۶۹ (۱۶۹ صورت معاملات فصلی) به طور معمول به صورت آفلاین از طریق برنامه TTMS انجام می گردد. اما معمولا حجم اطلاعات زیاد گزارشات فصلی ممکن است ورود اطلاعات به این برنامه را با مشکلاتی مانند زمان بر بودن و احتمال ورود اشتباه اطلاعات و… روبرو کند.
از این رو برای حل این مشکلات و ارسال صورت معاملات فصلی با ttms در سریع ترین و کوتاه ترین زمان ممکن، فایل اکسل صورت معاملات فصلی طراحی و ارائه شده است تا شما عزیزان بتوانید با استفاده از قابلیت های این برنامه، اطلاعات خرید و فروش فصلی را داخل برنامه کپی کرده و این برنامه اطلاعات شما را مطابق با جدول اکسس اداره مرتب کرده و به اکسس برنامه TTMS منتقل نماید.
فرم صورت معاملات فصلی
جمع بندی
در این مقاله خواندید که صورت معاملات فصلی چیست و چگونگی ثبت صورت معاملات فصلی به چه صورت است. در صورتی که پس از مطالعه مقاله همچنان سوالی درباره مواردی مانند سامانه غیر برخط صورت معاملات فصلی، صورت حساب معاملات فصلی، داشتید می توانید در قسمت نظرات مطرح نمایید. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
سوالات متداول
زمان مناسب تا ۴۵ روز بعد از پایان هر فصل می باشد. پس بهتر است این کار را در زمان مناسب انجام دهید.
بهتر است که مبالغ را بدون جدا کننده، ممیز، اعشار و یا هر علامت دیگری وارد نمایید. برای مبالغ برگشتی نیز هیچ نیازی به وارد کردن منفی نیست.
آدرس فایل اکسس در سامانه در قسمت بالای پس زمینه برنامه نوشته شده است. در ضمن پس از پایان عملیات در قسمت پایین رسید هم می توانید آدرس فایل را ببینید.
source