پوسته سر به دلیل خشکی پوست ایجاد میشود. کمبود رطوبت در پوست سر، شستشوی بیش از حد موها، تحریک پوست سر ناشی از محصولات مو و آسیبهای محیطی ناشی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید و آلودگی از علل اصلی خشک شدن پوست سر هستند که منجر به خارش و ایجاد پوسته سر میشود. پوسته سر، باعث کاهش اعتماد بهنفس افراد از حضور در جامعه میشود. در ادامه این پست از دکترتو شما را با راهکارهای درمانی آن آشنا خواهیم کرد. اگر شما هم علائم آزاردهنده پوستی دارید بهتر است با یک متخصص پوست در این باره صحبت کنید. شما میتوانید علاوه بر دریافت نوبت حضوری از خدمات آنلاین دکترتو برای مشاوره تلفنی و متنی استفاده کنید.
پوسته سر چیست؟
پوسته سر (Scalp Peeling) مشکل پوستی رایجی است که از نوزاد تا سالمندان را درگیر میکند. عارضهای که باعث خارش یا سوزش کف سر شده و فرد بعد از حمام شاهد پوستههای ریز و درشت لابهلای موهای خود خواهد بود. پوسته پوسته شدن سر باعث خشکی و ترک خوردن کف سر شده و افراد را خجالتزده میکند.
علائم پوسته سر
این مسئله ممکن است با علائم مختلفی همراه باشد که بسته به علت مشکل متفاوت هستند:
- خشک شدن پوست سر: از علائم پوست خشک در ناحیه سر ایجاد پوسته سر است.
- ایجاد ترک روی سطح پوست سر
- خارش شدید کف پوست سر: پزشک باید علت خارش پوست را تشخیص دهد.
- پوستههای خشک و کوچک لابهلای موها
- قرمزی و التهاب کف سر
- احساس سوزش کف سر
- کهیر
- ریزش موی موقت
علت بروز پوسته سر
این مسئله به دلایل مختلفی ایجاد میشود که با شناختن این علل میتوانید روند بیماری را کنترل و علائم را بهبود ببخشید. علتهای بروز این مسئله عبارتند از:
- خشکی پوست سر
- بیماری پوستی اگزما
- پسوریازیس پوست سر
- بیماریهای قارچی و باکتریایی
- کم آبی بیش از حد بدن
- آفتاب سوختگی
- آلرژی به داروها و مواد شیمیایی
- استفاده بیش از اندازه از رنگ مو، مواد کراتین، دکلره
- تغییرات هورمونی
- بیماریهای زمینهای مانند کم کاری تیروئید یا نارسایی کلیه
پوسته سر بعد از کراتین
این مسئله یکی از عوارض جانبی رایج کراتین مو است که بنا به دلایل مختلفی ایجاد میشود. کراتین موجب خشک شدن و تحریک پوست سر شده و نتیجه این خشکی و التهاب، پوسته سر خواهد بود. همچنین، مواد باقیمانده کراتین روی پوست سر ممکن است جمع شوند و موجب بروز این مشکل شوند. علاوه بر این، کراتین گاهی باعث اختلال در تعادل رطوبت طبیعی پوست میشود و این عدم تعادل نیز میتواند تشدیدکننده پوسته پوسته شدن باشد. در نهایت، فرآیند صاف کردن مو با کراتینه خود ممکن است به فولیکول مو آسیب برساند و باعث ایجاد پوسته سر شود.
پوسته شدن سر بعد از کاشت مو
فرآیند کاشت مو خود باعث آسیب و تحریک پوست سر شده و برش و دستکاری پوست سر منجر به التهاب و خشکی پوست و در نهایت بروز پوسته سر خواهد شد. مواد و محصولاتی که برای نگهداری و مراقبت از موهای کاشته شده استفاده میشوند، ممکن است با پوست سر ناسازگار باشند و موجب بروز عوارض بعد از کاشت مو شوند. فشار و کششی که طی فرآیند کاشت مو به پوست سر وارد شده میتواند باعث آسیب به فولیکول موها و تضعیف سلامت پوست سر شود که زمینهساز بروز پوسته سر خواهد بود.
پوسته سر نوزاد
خشکی پوست در اثر شستشوی سر با شامپوی نامناسب یا شستشوی بیش از حد و اگزما از علل اصلی پوسته سر نوزاد هستند. انواع درماتیت اتوپیک، سبورئیک و درماتیت تماسی در نوزادان هم باعث خارش، التهاب و قرمزی پوست کف سر نوزاد میشود و به شکل پوسته میریزد. حساسیت به مواد شوینده هم میتواند علت بروز این مسئله در نوزادان باشد.
پوسته های زرد رنگ کف سر نوزاد
پوستههای زرد رنگ کف سر نوزاد نشانه مشکل پوستی یا عفونت قارچی در پوست سر نوزاد است. افزایش رطوبت و گرما در پوست سر نوزاد، محیط مناسبی برای رشد و تکثیر قارچها ایجاد میکند. نوزادان به دلیل عدم بلوغ کامل سیستم ایمنی، نسبت به التهابهای پوستی و عفونتهای قارچی آسیب پذیرتر هستند و همین باعث ایجاد پوستههای زردرنگ چرب و چسبناک کف سر نوزاد میشود.
پوسته سر نوزاد سه ماهه
در این سن، پوست نوزاد هنوز در حال رشد و تکامل است و ممکن است مقداری از چربی و رطوبت مناسب را از دست بدهد. این موضوع میتواند منجر به ایجاد پوستههای خشک و قرمز روی پوست سر شود که معمولا بدون هیچ گونه علامت دیگری مانند سرخی، خارش یا ورم ظاهر میشوند. در بیشتر موارد، این پوستهها موقتی هستند و با رطوبت رسانی مناسب به پوست سر و استفاده از کرمهای مرطوب کننده ملایم، به تدریج برطرف خواهند شد.
پوسته سر نوزاد چهار ماهه
خشکی پوست یکی از دلایل اصلی این مسئله در نوزاد چهار ماهه است. در این سن، پوست نوزاد به تدریج چربی خود را از دست میدهد و ممکن است باعث خشکی پوست یا پوسته سر شود.
راه های تشخیص پوسته سر
روشهای تشخیص این مسئله عبارتند از:
- بررسی شرح حال بیمار
- معاینه و ارزیابی موضعی پوست سر
- آزمایش خون
- آزمایش تیروئید و آنزیمهای کبدی
- تست آلرژی
- بیوپسی پوست سر
درمان پوسته سر (چگونه پوسته سر را از بین ببریم؟)
برای درمان این مسئله ابتدا باید علت عارضه را پیدا کنید، بنابراین، نخستین اقدام بعد از مشاهده علائم و بروز اختلال، مراجعه به متخصص پوست است تا راه درمانی مناسب را تجویز کند. متداولترین روشهای درمان این مسئله عبارتند از:
- دارودرمانی با کورتونها و کورتیکواستروئیدها جهت کاهش و کنترل علائم
- داروهای ضدقارچی
- کرمهای موضعی نرم کننده حاوی اوره و سالیسیلیک اسید جهت کاهش میزان پوسته سر
- لیزر درمانی
- منع مصرف داروها یا مواد حساسیتزا
- مصرف مکملهای ویتامینی
- استفاده از شامپوهای ضد شوره و خشکی پوست سر
۱. درمان دارویی پوسته سر
روشهای درمان دارویی این مسئله عبارتند از:
- شامپوهای مخصوص حاوی ترکیبات ضد قارچ
- کرمها و لوسیونهای موضعی حاوی سالیسیلیک اسید و گوگرد
- داروهای ضد قارچ خوراکی
۲. شامپو برای پوسته سر (شامپو ضد پوسته سر)
شامپوهای حاوی سلنیوم سولفید که ترکیب ضدقارچ است برای از بین بردن قارچهای موجود در پوسته سر تجویز شده و با کاهش میزان چربی، باعث کاهش پوسته شدن کف سر میشوند. شامپوهای حاوی کتوکونازول که ترکیب ضدقارچ قویتری نسبت به سلنیوم است برای درمان پیتیریازیس ورسیکالور (پوستههای چرب) تجویز میشود. شامپوهای حاوی سالیسیلیک اسید هم خاصیت ضدالتهابی دارد و ضد این مسئله عمل میکنند.
شامپو سریتا برای پوسته سر
شرکت سریتا در زمینه محصولات مراقبت پوست و مو موفق عمل کرده و یکی از محصولات محبوب آن، شامپو سریتا برای پوسته سر است. این شامپو با کنترل میزان چربی پوست سر و کاهش خشی کف سر، میتواند از بروز پوسته سر جلوگیری کند یا میزان شدت این پوستهها را کاهش دهد.
۳. درمان پوسته سر با طب سنتی
طب سنتی معتقد است که با اصلاح مزاج میتواند بدن فرد را پاکسازی و از پوسته سر جلوگیری یا آن را درمان کند. روشهای درمان این مسئله با طب سنتی عبارتند از:
- اسپری ترکیب گلاب و گیاه مورد به کف سر
- اسپری عصاره رازیانه به کف سر
- چرب کردن کف سر با روغن گیاهی مانند روغن گل سرخ یا بنفشه باعث از بین رفتن اگزما و خشکی پوست میشود.
- ماسک گل ختمی و آب چغندر پخته، سیب و آلوئه ورا به کف سر
۴. درمان خانگی پوسته سر
این مسئله میتواند نشانه وجود یک عارضه پوستی جدی در سر باشد، بنابراین پیشنهاد میکنیم که در صورت وجود چنین مشکلی حتما به پزشک مراجعه کنید. روشهای درمان خانگی این مسئله عبارتند از:
- چرب کردن کف سر با روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون، نارگیل و بادام
- پرهیز از شامپوهای حساسیتزا یا اسپری و سرمهای مو محرک و خشککننده
- پرهیز از استرس و اضطراب
- از خوردن غذاهای کنسروی و فرآوری شده و فست فودها تا پایان دوره درمان خودداری کنید.
- مصرف شوینده و شامپوهای حساسیت زا را متوقف کنید.
- ورزش منظم را در برنامه بگذارید.
- آب و مایعات کافی مصرف کنید.
۵. درمان پوسته سر و خارش
شامپوهای حاوی سلنیوم سولفید، کتوکونازول یا سالیسیلیک اسید برای کنترل پوستهریزی و چربی پوست سر مفید هستند و به خاطر داشتن خاصیت ضدقارچی و ضدالتهابی به کاهش خارش کمک میکنند. کرمهای حاوی گوگرد، سالیسیلیک اسید یا استروئیدها برای درمان پوسته سر و خارش مناسبند. در موارد شدید، ممکن است پزشک داروهای ضدقارچ خوراکی مانند کتوکونازول یا ایتراکونازول تجویز کند که به کنترل عفونت قارچی و درنتیجه کاهش خارش کمک میکنند. شستن موها با آب ولرم و خشک کردن مناسب آنها و استفاده از شانههای پلاستیکی برای جلوگیری از آسیب به پوست سر باعث تسریع روند درمان این مسئله و خارش میشوند.
۶. چگونه پوسته سر نوزاد را از بین ببریم؟
استفاده از روغنهایی مانند روغن بچه، روغن زیتون یا روغن نارگیل برای نرم کردن و نفوذ به پوسته سر و ماساژ آرام کف سر نوزاد ۱۰ تا ۱۵ دقیقه قبل شستشو میتواند به کاهش علائم کمک کند. از شامپوی مخصوص نوزادان با pH متعادل استفاده کنید و حوله یا شانه را با فشار روی سر نوزاد نکشید.
انواع پوسته سر
این مسئله انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
- پوسته سر نوزاد به شکل پوستههای چربی، زرد و چسبناک روی پوست سر
- سبوره در اثر تجمع چربی و سلولهای مرده روی پوست سر همراه با قرمزی و التهاب
- پوسته سر چرب (پیتیریازیس) که باعث ایجاد پوستههای ریز، شکننده و چربی در نوجوانان و بزرگسالان میشود و علائمی مانند خارش دارد.
- پوسته سر خشک (پسوریازیس) با پوستههای ضخیم، چسبناک و آبله مانند همراه با با خارش، قرمزی و التهاب
عوارض پوسته سر
این مسئله نه تنها از نظر ظاهری باعث ناراحتی و کاهش اعتماد بنفس فرد میشود، بلکه برای سلامتی هم خطر دارد و میتواند عوارض جدی بههمراه داشته باشد:
- عفونت
- خارش و التهاب
- قرمزی و درد در کف سر
- ریزش موقتی مو
- ایجاد لکهای پوستی یا اسکار
- عدم رضایت از ظاهر
- اختلال در خواب و استراحت
راه های پیشگیری از پوسته سر
برای پیشگیری از ایجاد یا تشدید این مسئله، راهکارهای زیر پیشنهاد میشوند:
- شستن موها با شامپوی مناسب پوست سر
- استفاده از شامپوهای ملایم و فاقد مواد شیمیایی تحریککننده
- استفاده از محصولات مراقبتی مناسب
- پرهیز از محصولات حاوی الکل، پارافین یا روغنهای سنگین
- استفاده منظم از شانه و برس مخصوص تمیز کردن پوست سر
- ماساژ مختصر پوست سر برای افزایش گردش خون
فرق شوره و پوسته سر
شوره سر و پوسته سر هر دو عارضه پوستی ناراحتکننده ناشی از خشکی پوست سر هستند، اما تفاوتهایی باهم دارند که در جدول زیر مشاهده میکنید:
ویژگی | پوسته سر | شوره سر |
---|---|---|
علت بروز | ناشی از تجمع سلولهای مرده پوست سر | ناشی از افزایش تولید سلولهای پوستی در پوست سر |
شکل بروز | پوستههای خشک و شکننده | دانههای ریز و چرب |
علائم | خارش، قرمزی و التهاب پوست سر | خارش، قرمزی و التهاب پوست سر |
شدت | خفیف تا متوسط | شدید و مزمن |
علت | عفونت، خشکی پوست، استرس، محصولات شیمیایی | عفونت، بیماریها، استرس، رژیم غذایی |
درمان | استفاده از شامپوهای مرطوبکننده و ملین | استفاده از شامپوهای ضدشوره |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
کف سر خشک باعث ایجاد خارش، ترک و پوسته پوست شدن میشود و عارضهای به نام پوسته سر ایجاد میکند که ناراحتکننده و آزاردهنده است. اما خوشبختانه در بیشتر موارد میتوان پوسته سر را کنترل و بهراحتی درمان کرد. اگر درمان خانگی جواب نداد و علائم تشدید شدند، به متخصص پوست و مو مراجعه کنید. اگر پسوریازیس علت خشکی و پوسته سر باشد، پزشک دارو برای درمان این عارضه تجویز میکند. شما میتوانید از خدمات غیرحضوری دکترتو برای مشاوره با دکتر آنلاین پوست و مو کمک بگیرید.
دکترتو مراقب زیبایی شماست!
source