اگر نمی دانید هدف از انبارگردانی چیست و وظیفه انبارگردانی در حسابداری بر عهده کیست، حتما تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا با دستورالعمل انبار گردانی و انواع آن آشنا شوید.
یشنهاد میشود برای یادگیری صفر تا صد انبارگردانی و همچنین یادگیری اصولی انبار داری، دوره انبارداری مجتمع فنی آریا تهران را از دست ندهید.
برای کسب اطلاعات در رابطه با نحوه شرکت در دوره و همچنین سرفصل های آموزشی، همین حالا با شماره تلفن ۰۲۱۹۱۰۹۸۵۰۰ تماس بگیرید تا مشاوران ما در آریا تهران شما عزیزان را راهنمایی نمایند.

انبار گردانی چیست؟
انبارگردانی (Inventory Counting یا Stock Taking) به فرآیند شمارش و بررسی فیزیکی موجودی کالا ها در انبار گفته میشود.
انبار گردانی در واقع به منظور ایجاد اطمینان از تطابق مقدار واقعی کالاها با اطلاعات ثبت شده در سیستم های انبارداری و سامانه جامع ( اگر نمیدانید سامانه جامع انبارها چیست کلیک کنید) انجام میشود. این عملیات به صورت دوره ای (مثلاً ماهانه، سالانه) یا به صورت روزانه صورت میگیرد.
در سازمان ها معمولا انبارداری و انبار گردانی توسط یک شخص انجام شده و وظایف مهمی را برعهده دارد که در ادامه در رابطه با این وظایف صحبت خواهیم کرد. اما باید این نکته را بدانید که انبارداری با انبارگردانی تفاوت های زیادی دارد.
انبارداری چیست
همانطور که میدانید، به محیطی که یک یا چندین کالای صنعتی، بازرگانی ، فرآورده های مختلف و یا مواد اولیه را بر اساس یک نظم مشخص و دقیق، دسته بندی و طبقه بندی می کنند انبار می گویند.
تعیین مقدار موجودی یک کالا در پایان هر دوره و مطابقت تمامی کالا های انبار با مقادیری که در سیستم ثبت شده است و در نهایت تصحیح میزان اضافه کاری و کسری موجودی کالا را انبارگردانی می گویند.
در مقاله انبارداری چیست به صورت جامع تر در رابطه با اصول انبارداری صحبت کرده ایم. انبارگردانی به انگلیسی Warehousing گفته میشود.
تفاوت انبارداری و انبارگردانی
انبارداری به کلیه فرآیند های مربوط به نگهداری، سازماندهی و مدیریت کالا ها و مواد در انبار اشاره دارد در صورتی که فرآیند شمارش فیزیکی و تطبیق موجودی انبار با اطلاعات سیستم برای کشف اختلافات و اصلاح آنها بر عهده بخش انبارگردانی می باشد.
با توجه اهمیت انبارگردانی و نیز بر طبق استاندارد های موجود، لازم است که در تمامی انبار های شرکت های بزرگ مانند شرکت های صنعتی ، تولیدی و بازرگانی انبار گردانی انجام شود.
البته قابل ذکر است که این زمان با توجه به نوع کالا و میزان اهمیت و ابعاد آن قابل تغییر است و یا کوتاه تر و یا بیشتر می شود.
در واقع هدف اصلی شرکت های بزرگ از انبارگردانی شمارش موجودی کالا برای کنترل تعداد و کمیت و نیز کنترل کلی کالا ها است.
چرا باید انبارگردانی کنیم؟
دلیل اصلی اینکه شرکت های بزرگ انبارگردانی را انجام می دهد این است که ارزش های مالی موجودی های کالای خود را دریابند و همچنین با استفاده از اطلاعات بوجود آمده در انبارگردانی می توانند میزان سود و یا ضرر خود را طی روندی که در پیش گرفته اند ارزیابی کنند و با استفاده از این روش نیز متوجه خواهند شد که چطور می شود درآمد خود را خرج چه نوع کالاهایی بکنند و یا در کدام کالا سرمایه گذاری را انجام دهند.
و اینکه شرکت های بزرگ هنگامی که موجودی کالای خود را محدود می بینند دست به انبارگردانی نمی کنند و این روند در طول کاری هر شرکت به صورت منظم و دقیق انجام می شود.در غیر این صورت برای کنترل موجودی انبار به یک سیستم دقیق و حساب شده نیاز است.

فواید انبارگردانی
از جمله فواید انبارگردانی برای شرکت ها و سازمان هایی که کالا های مختلفی را ذخیره می نمایند عبارت است از:
- ثبت اطلاعات دقیق کالا در انبار
- کنترل دقیق برروی ورود و خروج کالا
- شمارش کالاها
- ثبت شدن انبار در سامانه های مربوطه
تگ انبارگردانی
تگ انبارگردانی یا همان فرم شمارش کالا یک فرم دقیق و مشخصی برای مستندکردن فرایند شمارش کالا و همچنین جلوگیری از تکرار شمارش یا از قلم افتادن کالا تهیه و مورد استفاده قرار میگیرد.
فرم تگ انبارگردانی به صورت کلی شامل سه بخش می باشد که عبارت است از:
- اطلاعات شمارش بار اول
- اطلاعات شمارش بار دوم
- اطلاعات شمارش بار سوم به عنوان شمارش نهایی
بخش های تگ انبارگردانی شامل اطلاعات زیر خواهد بود:
- شماره سریال تگ
- مرحله شمارش
- کد کالا
- نام کالا
- واحد کالا
- نام و امضاى مسئول شمارش کالا و موجودی کالا های انبار
در این بخش برای شما عزیزان نمونه فرم انبار گردانی را قرار داده این تا بتوانید به زبان ساده به درک مفهوم فرم انبارگردانی برسید.
پیشنهاد میشود برای مشاهده نمونه کدینگ انبار کلیک کنید.

انبارگردانی وظیفه کیست
انبارگردانی (انبارگردانی یا شمارش موجودی انبار) معمولاً در شرکت ها و سازمان های مختلف توسط تیم انبار به همراه حسابرسان داخلی یا واحد مالی انجام می شود.
برنامهریزی و اجرای فرآیند انبارگردانی و همچنین اطمینان از تطابق موجودی فیزیکی با سوابق انبار و ثبت اختلافات و بررسی علت آن ها در انبار وظیفه سرپرست و بخش انبارگردانی می باشد.
پیشنهاد میشود اگر نمیدانید حسابداری انبار چیست و میخواهید در دوره حسابداری ویژه بازار کار با شهریه ای مقرون به صرفه ثبت نام کنید، همین حالا با شماره تلفن ۰۲۱۹۱۰۹۸۵۰۰ تماس بگیرید تا تیم ثبت نام آریا تهران شما را راهنمایی نمایند.
هدف از انبارگردانی چیست
با توجه به گفته های بالا، هدف اصلی انبارگردانی (شمارش موجودی انبار) کنترل دقیق موجودی فیزیکی کالا ها و تطبیق آن با اسناد و سیستم های ثبت شده می باشد. این فرآیند برای اطمینان از صحت اطلاعات مالی، مدیریت بهتر موجودی و جلوگیری از مشکلات عملیاتی انجام میشود.
به صورت کلی میتوان گفت انبارگردانی نه تنها یک وظیفه حسابداری، بلکه یک ابزار مدیریتی قوی برای کاهش هزینه ها، افزایش شفافیت و بهبود تصمیم گیری در رابطه با موجودی انبار می باشد.
انجام فرآیند انبارگردانی از ایجاد بسیاری از مشکلات مالی و عملیاتی شرکت و سازمان هایی که اقدام به نگهداری و ذخیره کالا در انبار می نمایند جلوگیری خواهد کرد.
در رشته حسابداری در سازمان های فنی حرفه ای و همچنین دانشگاه های مختلف در رابطه با اهداف انبارگردانی به صورت جامع تر صحبت خواهد شد. اگر به دنبال یادگیری صفر تا صد آموزش استانداردهای حسابداری هستید کلیک کنید.
فرایند انبار گردانی
انبارگردانی فرآیندی است که طی آن موجودی کالا ها و مواد در انبار به صورت فیزیکی شمارش و با اطلاعات سیستم مقایسه می شود تا از صحت اطلاعات اطمینان حاصل شود.
انجام فرایند انبار گردانی برای مدیریت دقیق موجودی، کاهش اختلافات و بهبود تصمیم گیری های مالی سازمان ها و شرکت ها ضروری می باشد.
مراحل و فرآیند دستگاه انبار گردانی به صورت ذیل می باشد:
- برنامه ریزی و آماده سازی
- توقف موقت فعالیت های انبار
- شمارش فیزیکی
- مقایسه موجودی کالا با سوابق سیستم
- تهیه کردن گزارش نهایی
انجام مراحل و فرایند بازگرانی به صورت دقیق و حرفه ای از اهمیت فوق العاده بالایی برخوردار است.

دستورالعمل انبار گردانی
دستورالعمل انبار گردانی برای اجرای یک فرآیند منظم و دقیق انبارگردانی طراحی شده است تا از صحت موجودی های فیزیکی و ثبت های سیستم اطمینان حاصل شود. در ادامه برای شما عزیزان نمونه دستورالعمل انبارگردانی را قرار داده ایم:
به منظور انجام صحیح و نظام مند عملیات انبارگردانی پایان سال مالی ……………… دستورالعمل انبارگردانی به شرح ذیل جهت اجرا ابلاغ می گردد. این عملیات از تاریخ ……………………. آغاز و در مورخ …………………. به پایان خواهد رسید عملیات مذکور با رعایت ضوابط ذیل انجام خواهد شد:
۱-محدوده شمارش
عملیات شمارش شامل موارد ذیل می شود:
۱-۱-شمارش موجودی مواد اولیه و کار در جریان ساخت (واقع درانبار ………….. به نشانی …………………………..)
۲-۱- شمارش موجودی …………………….. (واقع درانبار ………….. به نشانی …………………………..)
۳-۱- شمارش موجودی قطعات و سایر موجودیها (واقع درانبار ………….. به نشانی …………………………..)
۲-وظایف و مسئولیتها
۱-۲- هماهنگ کننده: نظارت کلی و سرپرستی شمارش برعهده هماهنگ کننده است وظایف هماهنگ کننده به شرح ذیل می باشد:
۱-۱-۲- نظارت کلی به نحوه اجرای عملیات انبارگردانی
۲-۱-۲- کنترل چیده شدن اقلام موجود در انبار به صورت قابل شمارش و اطمینان از اینکه هرنوع موجودی حدالامکان در یک محل نگهداری می شود.
۳-۱-۲- کنترل تفکیک شدن موجودی کالای امانی از سایر اقلام موجودی
۴-۱-۲- کنترل تفکیک شدن موجودی اسقاط از سایر اقلام موجودی
۵-۱-۲- کنترل برچسبهای نصب شده بر روی کالای موجود در انبار
۶-۱-۲- کنترل مکفی بودن وسایل و ابزار سنجش لازم جهت شمارش
۷-۱-۲- تهیه لیستهای شمارش و تحویل لیستها به سرپرست شمارش
۸-۱-۲- دریافت اوراق شمارش ثبت شده از سرپرست شمارش و نظارت بر ثبت شمارش در سیستم مکانیزه و تهیه لیست مغایر
۹-۱-۲- بررسی و پیگیری مغایرات
۲-۲- سرپرست شمارش: سرپرست شمارش هدایت کلی گروههای شمارش را برعهده دارد و وظایف وی به شرح زیر می باشد:
۱-۲-۲- هماهنگ کردن عملیات شمارش گروههای شمارش
۲-۲-۲- نظارت کلی بر انجام عملیات شمارش توسط گروههای شمارش
۳-۲-۲- کنترل ورود و خروج اقلام در ضمن شمارش
۴-۲-۲- دریافت برگه های شمارش از هماهنگ کننده و ارائه آن به گروههای شمارش
۵-۲-۲- تقسیم برگه های شمارش بین گروههای شمارش و تعیین محدوده شمارش هر گروه
۶-۲-۲- پاسخگویی به مسائل و مشکلات گروههای شمارش و گزارش نارسائیها به هماهنگ کننده
۷-۲-۲- جمع آوری و تنظیم برگه های شمارش بعد از انجام هر مرحله و تسلیم آن به هماهنگ کننده
۳-۲- گروه های شمارش: شمارش توسط …….. گروه مرکب از یک نفر مسئول و یک نفر شمارشگر انجام خواهد شد.
۱-۳-۲- مسوول گروه شمارش: وظیفه مسئول گروه شمارش نظارت بر شمارش صحیح شمارشگر و ثبت شمارش در اوراق مربوط می باشد.
۲-۳-۲- شمارشگر: وظیفه شمارشگر شمارش اقلام موجودی می باشد.
۳- روش انجام کار
شمارش در دو نوبت به ترتیب ذیل انجام خواهد شد:
۱-۳-برگه های شمارش مطابق نمونه پیوست با استفاده از سیستم مکانیزه توسط هماهنگ کننده تهیه و در اختیار سرپرست شمارش قرار خواهد گرفت.
۲-۳- قبل از آغاز عملیات شمارش آخرین شماره سریال رسید، حواله و برگشتی توسط هماهنگ کننده طی صورت جلسه ای ثبت و به امضای هماهنگ کننده ، مسئول شمارش و مسئول انبار خواهد رسید خواهد شد.
۳-۳- اوراق شمارش بنا به صلاحدید سرپرست شمارش بین گروههای شمارش تقسیم خواهد شد.
۴-۳- به منظور جلوگیری از شمارش مجدد با عدم شمارش برخی از اقلام نواحی شمارش با نظارت سرپرست شمارش بین گروههای شمارش تقسیم خواهد شد و عملیات شمارش توسط هرگروه به ترتیب از محل مشخصی شروع شده و اقلام شمارش شده بنا به تشخیص سرپرست شمارش به وسیله رنگ یا ماژیک علامت گذاری خواهند شد.
۵-۳- در طول مدت شمارش هرگونه ورود و خروج در صورت ضرورت فقط با نظر سرپرست شمارش و امضای برگه های ورود و خروج توسط هماهنگ کننده و با تایید نماینده حسابرسان مستقر در شرکت انجام خواهد شد.
۶-۳- پس از انجام شمارش برگه های شمارش توسط سرپرست شمارش جمع آوری و به هماهنگ کننده تسلیم می گردد و با نظارت وی شمارش در سیستم مکانیزه ثبت خواهد شد. در نهایت سیستم مکانیزه با مقایسه شمارش و کارتهای انبار لیست مغایرت شمارش اول را ارائه خواهد کرد.
۷-۳- در شمارش دوم تنها اقلامی که موجودی آنها طی شمارش اول دارای مغایرت بوده مجددا شمارش خواهد شد، پس از شمارش دوم لیستهای شمارش مجددا در رایانه ثبت و با مقایسه شمارش و کارت های انبار صورت مغایرت نهایی تهیه خواهد شد.
۴- زمانبندی و معرفی مسوولان
مسوولان انجام انبارگردانی افراد ذیل می باشند:
۱-هماهنگ کننده: ………………..
۲-سرپرست شمارش: …………….
۳-گروههای شمارش به شرح ذیل:
ردیف شرح مسئول شمارش گر
۱ گروه ۱
۲ گروه ۲
۳ گروه ۳
انجام عملیات انبارگردانی طبق جدول زمانبندی ذیل خواهد بود:
گروه شمارش از تاریخ تا تاریخ محل مورد شمارش مرتبه شمارش
گروه ۱ ……. …….. انبار …………… شمارش اول
گروه ۱ …….. …….. انبار ……………. شمارش دوم
گروه ۲ ………. …….. انبار……………. شمارش اول
گروه ۲ ……… …….. انبار …………… شمارش اول
گروه ۳ …….. …….. انبار …………… شمارش اول
گروه ۳ مواد در جریان ساخت شمارش اول
انجام دهنده تاریخ شرح عملیات
هماهنگ کننده …… تهیه لیست مغایرت شمارش اول انبار ……………………..
هماهنگ کننده ….. تهیه لیست مغایرت شمارش دوم انبار ……………………..
هماهنگ کننده ….. تهیه لیست مغایرت شمارش اول انبار ………………………
هماهنگ کننده ….. بایگانی کلیه اوراق و تهیه لیست های مغایرت نهایی
شرکت نمونه
صورت کالای شمارش شده در تاریخ ……………………..
ردیف
کد کالا
شرح کالا
واحد کالا
شمارش اول شمارش دوم شمارش نهایی

انبار گردانی در سپیدار
در نرم افزار سپیدار، افراد میتوانند به راحتی با استفاده از قابلیت های موجود در این نرم افزار حسابداری قادر به انبارگردانی باشند.
برای انبار گردانی در سپیدار ابتدا وارد نرم افزار شده و انبار موردنظر برای انبارگردانی را انتخاب نمایید. سپس مسئول انبارگردانی خود را انتخاب نمایید و تاریخ انبارگردانی را در قسمت مشخصشده وارد نمایید.
در دوره آموزش انبارداری و انبارگردانی آریا تهران شما عزیزان با استفاده از نرم افزار سپیدار قادر به انجام مراحل انبارگردانی خواهید بود.
از جمله سرفصل های آموزشی در دوره های حسابداری انبار آریا تهران عبارت است از:
- انبار گردانی در نرم افزار هلو
- انبارگردانی در پارسیان
- روش های انبارگردانی
- انبارگردانی در حسابداری
اگر برای انبارگردانی فروشگاه نیازمند یادگیری نرم افزار های مربوط به حسابداری و انبارگردانی هستید، پیشنهاد میکینم حتما در دوره های آموزشی آریا تهران شرکت نمایید تا علاوه بر یادگیری جامع نرم افزار ها و مباحث حسابداری، مدرک معتبر فنی حرفه ای (بین المللی) حسابداری را دریافت نمایید.
انبار گردانی نرم افزار هلو
دسترسی سریع به اطلاعات تمام کالاهای یک انبار از عوامل مهم و تاثیر گذار پیشرفت یک شرکت بزرگ در یک کسب و کار مهم است.
از عواملی که باعث می شود خدمات ارائه شده از فروشنده به مشتری سرعت قابل توجهی بگیرد این است که فروشنده در لحظه ای با اراده فرد تمامی اطلاعات موجود درباره کالا و نیز مشخصات آن به صورت آنی نمایش داده شود و به خریدار اطلاع رسانی شود.
نرم افزار هلو این امکان را می دهد که به صورت ۲۴ ساعته و در هر مکانی بتوانید سیستم کالاهای خود را انبارگردانی و مدیریت کنید و به مشتریان خود ارائه خدمات کنید.
این نرم افزار با وجود محیط کاربری ساده، از برترین نرم افزار های مدیریت و حسابرسی به کالا ها و نیز انبارگردانی کالاها است و سرعت کار شرکت های بزرگ مجهز به این نرم افزار را به صورت قابل توجهی ای بالا آورده است
از مهمترین امکاناتی که نرم افزار هلو در سیستم انبارداری خود ارائه می دهد و همچنین انبار گردانی در هلو
موارد ذیل می باشد:
۱- معرفی کالا ها به ۳ صورت اصلی ، فرعی و نام کالا
۲-تغییرات کلی قیمت های کالا به صورتی درصدی و ریالی
۳- چاپ بارکد به همراه کد و قیمت و سایز مشخصات کالا
۴- کنترل حرفه ای به صورت حداقلی و یا حداکثری موجودی و نقطه سفارش کالا
۵- انبارگردانی و اعمال تصمیمات کلی و جزئی در رابطه با مغایرت ها
۶- معرفی ده مدل قیمت فروش برای هر کالا
۷- انبارگردانی به صورت تعدادی و ریالی
در دوره آموزش نرم افزار هلو مجتمع فنی آریا تهران، به صورت جامع با انبارگردانی در هلو آشنا خواهید شد.
انبارگردانی داروخانه
انبارگردانی در داروخانه نیز مانند سایر روش ها برای انبارگردانی کارخانه به یک صورت نیز است.
به طور کلی تعیین مقدار موجودی دارو های مورد نظر در انبار داروخانه و تطبیق آن تعداد با تعداد های فروش رفته و خریداری شده و عدم کسری اضافی دارو ها و دیگر وسایل را انبارگردانی داروخانه می گویند.
انبارگردانی در داروخانه ها با توجه به استانداردهای موجود تقریبا هر سال یکبار اتفاق می افتد.
انبارگردانی در حسابداری
انبار گردانی و مدیریت انبار ها، از حساس ترین بخش های هر مرکز و یا تجارتی است، بخش قابل توجه و بزرگی از موجودی های بنگاه ها در انبار قرار دارد.
حسابداران انبار، باید موارد و ارزش های موجودی هر کالا را از اول تا پایان دوره مورد بررسی قرار بدهند و در صورت مغایرت به دنبال راه حل آن باشند.
اولین و بزرگترین وظیفه هر حسابدار در حوزه انبار، شناسایی اسناد قابل بررسی در حسابداری انبار است.
انبارگردانی موجودی کالا
کنترل موجودی کالا ها باید به دو صورت دائمی و انبارگردانی انجام شود، در کنترل دائمی انبار که عموما به صورت کنترل دائمی و به صورت شمارش کالا ها در طول سال انجام می گردد می باشد، انباردار ها و یا افرادی که مسئول انبار داری هستند به طور مداوم ورود و خروج کالا ها را با میزان آنها مطابقت داده و از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری می کند.
در این روش مزایای متعددی وجود دارد و از این جمله مزایا می توان به پیشگیری و بروز تفاوت ها در انتهای دوره اشاره کرد.
اطلاعات انبار در هر زمان به روز بوده و در دسترس می باشند و از آن جایی که انبار دار ها به طور مداوم کار هارا انجام می دهند و در این زمینه تخصص لازم را بدست آورده اند این عمل با دقت بسیار بالایی انجام می گردد.
علاوه بر این مورد در هنگام تعطیلی ها هیچ گونه کاری اضافه نمی ماند و تمام کار ها طبق روال خودشان در حال انجام هستند پس تعطیلی تاثیری در این روند نخواهد داشت که این خود کاملا مهم و تاثیر گذار است.
در اکثر شرکت های بزرگ به جای کنترل دائمی انبار ها از روش انبارگردانی برای نظارت بر امور انبار ها بهره می گیرد.
انبارگردانی در اکسل
انبار گردانی در اکسل نیز از روش هایی است که در برخی از شرکت ها مورد استفاده ماموران حسابداری مورد استفاده قرار می گیرد.
در این روش حسابدار باید به صورت دستی تمامی کالا های موجود را وارد نرم افزار کرده و طبق آن در هر دوره یک گزارش کار را تحویل شرکت دهد.
البته این روش دیگر قدیمی شده و در اکثر شرکت های بزرگ و صاحب نام دارای نرم افزار های حسابداری جدایی هستند که البته نرم افزار اکسل می تواند کمک بسیار شایانی را در مدیریت بهتر و بهره وری کامل تر در این نرم افزار ها انجام داد.
در این مقاله به شما گفته شد که انبارگردانی چیست و در واقع انبارگردانی در شرکت های بزرگ جه مسئولیتی است و اینکه شرکت های بزرگ برای دسته بندی کالا های خود و نیز داشتن اطلاعات کافی در هر زمان چگونه این کار را انجام می دهند.
سوالات متداول
انبارگردانی به معنای مدیریت بخش انبار و تنظیم و شمارش تعداد موجودی کالا و مقایسه آن با سامانه اصلی انبارداری می باشد. داخل مقاله در رابطه با اینکه انبارگردانی چیست صحبت کرده ایم.
هدف از انبارگردانی مدیریت و سازماندهی کردن کالا های موجود در انبار می باشد. داخل مقاله به صورت جامع در رابطه با هدف انبارگردانی صحبت کرده ایم.
فرایند انبارگردانی شامل تهیه گزارش از تعداد کالا ها، ثبت آن رد سامانه و بررسی و مقایسه تعداد کالا ها با موجودی اصلی، داخل مقاله صفر تا صد نحوه انجام فرآیند انبارگردانی ذکر شده است.
source