مالیات حقوق یکی از انواع مالیات هایی است که از درآمد حقوق و دستمزد کارکنان کسر و به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز می شود. کارفرمایان موظف هستند هر ماه، لیست حقوق پرداختی و مالیات کسر شده را از کارکنان خود را به صورت منظم و دقیق از طریق سامانه مربوطه ارسال کنند. در این مقاله قصد داریم صفر تا صد ارسال لیست مالیات حقوق را توضیح دهیم و فیلم آموزش ارسال لیست مالیات حقوق ۱۴۰۴ را قرار دهیم.
پیشنهاد ویژه: با شرکت در دوره مالیات آریا تهران می توانید همه چیز درباره رسیدگی به امور مالیاتی و حسابداری را در یک دوره فشرده کمتر از سه ماه تحت نظر اساتید متخصص با قیمت مناسب فرا بگیرید. در پایان این دوره، کاراموزان مدرک معتبر فنی حرفه ای دریافت می کنند.
در این قسمت به زودی فیلم آموزش ارسال لیست مالیات حقوق قرار می گیرد.

آموزش ارسال لیست مالیات حقوق
همانطور که گفته شد، ارسال لیست مالیات حقوق جدید یکی از مهم ترین وظایف واحد مالی و حسابداری هر سازمان یا شرکت است که باید لیست مالیات بر حقوق را به طور منظم به صورت ماهانه ارسال کند. عدم ارائه لیست مالیات حقوق و عدم دقت در تهیه صحیح لیست مالیات حقوق، می تواند منجر به جریمه های سنگین، مشکلات قانونی و حتی سلب اعتبار شرکت نزد مراجع ذی ربط شود.
به طور کلی، طبق ماده ۸۶ قانون مالیات های مستقیم، کلیه اشخاص حقوقی که مشمول مالیات هستند، موظف به ارسال لیست مالیات حقوق کارکنان خود می باشند. این الزام به این معنا می باشد که تمامی شرکت ها، موسسات و سازمان هایی که دارای شخص حقوقی هستند باید مالیات حقوق کارمندان را از حقوق انها کسر و پرداخت کنند.
قبل از آموزش ارسال لیست مالیات حقوق جدید باید مراحل تهیه لیست مالیات حقوق بررسی کنیم تا بتوانید به درستی این کار را انجام دهید و سپس نحوه ارسال لیست بیمه و مالیات حقوق را آموزش می دهیم. مراحلی که برای تهیه لیست مالیات حقوق سال ۱۴۰۴ باید انجام دهید شامل موارد زیر است. اگر نمی دانید مالیات چیست و چه کسانی باید ان را پرداخت کنند، پیشنهاد می کنیم مقاله مالیات چیست را مطالعه کنید.
مراحل تهیه لیست مالیات حقوق به این صورت است که ابتدا باید اطلاعات کلیه کارکنان شامل کد ملی، شماره بیمه، میزان حقوق و دستمزد، اضافه کار، مزایا، سنوات و سایر پرداخت ها جمع آوری شود. سپس محاسبه مالیات هر فرد بر اساس قوانین مالیاتی انجام گیرد و در انتها کل مالیات حقوق کارمندان محاسبه و لیست نهایی تهیه شود. اگر نمی دانید حقوق و دستمزد چه تفاوتی دارند، پیشنهاد می کنیم مقاله تعریف حقوق و دستمزد در حسابداری را مطالعه کنید.
پیشنهاد ویژه: با شرکت در دوره حقوق و دستمزد آریا تهران می توانید مهارت محاسبه حقوق و دستمزد هر سازمانی را با قیمت مناسب همراه با تدریس بهترین اساتید حسابداری کشور فرا بگیرید و در پایان دوره، مدرک معتبر فنی حرفه ای دریافت کنید.

نحوه ارسال لیست مالیات حقوق
در سال های اخیر، سازمان امور مالیاتی کشور با هدف آسان سازی دریافت اطلاعات مالیات حقوق اشخاص و جلب رضایت مودیان مالیاتی اقدام به راه اندازی سامانه ای برای ارسال لیست مالیات حقوق به صورت آنلاین کرده است. کارفرمایان باید برای ارسال لیست مالیات حقوق کارمندان خود، ابتدا در این سایت ثبت نام کنند و سپس با نام کاربری و رمز عبور خود وارد شوند.
در سامانه ارسال لیست مالیات بر حقوق، همه جزئیات و اطلاعات مورد نیاز درباره پرداخت کننده و دریافت کننده حقوق ذکر می شود و جزئیات مربوط به میزان حقوق و مزایا و مالیاتی که باید برای آن پرداخت شود، در قالب فایل های الکترونیکی از مودیان مالیاتی دریافت و در سامانه ذخیره می شود.
لازم به ذکر است، طبق تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۳، محاسبه مالیات حقوق باید توسط سامانه مالیات بر حقوق سازمان امور مالیاتی انجام شود، زیرا ممکن است یک فرد در بیش از یک مکان مشغول به کار باشد. کارفرما موظف است اطلاعات مربوط به حقوق و مزایای آن شخص را به سازمان امور مالیاتی ارسال کند و مبلغ مالیات نیز توسط این سازمان مشخص خواهد شد.
نحوه ارسال لیست مالیات حقوق آنلاین
در این قسمت قصد داریم، آموزش ارسال لیست مالیات حقوق به صورت آنلاین را به صورت مرحله به مرحله بدهیم. لازم به ذکر است که برای انجام عملیات به کد مالیاتی نیاز دارید. اگر نمی دانید چگونه این کد را دریافت کنید، پیشنهاد می کنیم مقاله کد مالیاتی چیست را مطالعه کنید.
- برای ارسال لیست مالیات حقوق و دستمزد در ابتدا باید وارد سامانه عملیات الکترونیکی مالیاتی شوید.
- از منوی سربرگ، سمت راست روی گزینه خدمات اصلی مالیاتی کلیک کنید.
- در منوی نمایش داده شده از میان خدمات، گزینه فهرست مالیات حقوق الکترونیکی را انتخاب کنید.
- در این مرحله، توضیحاتی در ارتباط با سامانه ارسال مالیات بر حقوق الکترونیکی ارائه داده شده است که می توانید آن را مطالعه کنید و در پایان، گزینه ورود به سامانه جدید تسلیم لیست مالیات حقوق را انتخاب کنید.
- در این قسمت وارد کردن اطلاعات خود مانند نام کاربری و رمز عبور وارد پنل مالیاتی خود شوید.
- پس از ورود به سامانه ارسال لیست مالیات بر حقوق کارکنان، در صورت ثبت لیست حقوق کارکنان، با انتخاب گزینه فهرست حقوق از منوی اصلی و از بین گزینه های نمایش داده شده در فهرست حقوق، گزینه فهرست حقوق جدید را انتخاب کنید.
- در مرحله بعدی یک فرم نمایش داده می شود که دارای فیلدهای مربوط به سال، ماه و نام لیست است به عنوان مثال فهرست لیست حقوق بهمن ماه ۱۴۰۳ و سپس حوزه حقوق را تکمیل کنید.
- سپس نوع لیست ( اصلی، الحاقی، اصلاحی) و نحوه ثبت ( بارگذاری، ارسال فایل، کپی از ماه قبل) را انتخاب کرده و تاریخ ثبت و نحوه پرداخت مالیات را مشخص کنید.
- اگر حقوق بگیر، کارمند اصلی شما باشد، نوع همکاری را اصلی و در غیر این صورت غیر اصلی را انتخاب کنید. در صورتی که غیر اصلی باشد، سامانه بر اساس جدول نرخ مالیاتی، مالیات بر درآمد حقوق ایشان را محاسبه می کند.
- در نهایت می توانید لیست را ارسال کنید. پس از تایید قبض صادر شده و می توانید آن را پرداخت کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به سایت سازمان امور مالیاتی مراجعه کنید. همچنین در این سایت می توانید سوابق مالیاتی خود را مشاهده کنید. اگر نمی دانید چگونه سوابق مالیاتی خود را مشاهده کنید، پیشنهاد می کنیم مقاله مشاهده سوابق مالیاتی با کد ملی را مطالعه کنید.
آموزش ارسال لیست مالیات حقوق با نرم افزار
برای ارسال لیست مالیات حقوق شرکت ها، علاوه بر سامانه آنلاین مالیات بر حقوق، نرم افزار Salary نیز یک نرم افزار مناسب جهت سهولت در پردازش اطلاعات می باشد که توسط واحد های مالیاتی در دسترس قرار گرفته است. در ادامه نحوه ارسال لیست مالیات حقوق و تهیه لیست مالیات حقوق با نرم افزار با salary را آموزش می دهیم:
- ابتدا نرم افزار salary را دانلود و نصب کنید. نصب این نرم افزار بسیار راحت و رایگان است.
- در بخش اطلاعات کارفرما، اطلاعات هویتی را تکمیل کنید تا کارفرمای جدید ایجاد شود. منظور از کارفرما شخصی است که موظف به ارسال لیست حقوق کارکنان است.
- برای تعریف اطلاعات کارکنان، ابتدا باید کارفرما را انتخاب کنید.
- پس از انتخاب کارفرمای مورد نظر، از طریق گزینه ایجاد کارکنان را تعریف می کنیم.
- پس از تعریف کارکنان و وارد کردن اطلاعات آنها باید لیست را تعریف و کارکنان را به آن ارتباط دهیم.
- برای تعریف لیست حقوق، کارفرما را مشخص و اطلاعات لیست را درج می کنیم.
- پس از تعریف لیست در مرحله بعد وارد لیست کارکنان می شوید. در این قسمت باید کارکنان لیست را انتخاب و با ذخیره موقت کارمندان وارد مرحله بعد شوید.
- در مرحله بعدی کارکنان انتخاب شده در لیست را نشان می دهد که با دوبار کلیک کردن، اطلاعات حقوقی ایشان را می توان وارد کرد.
- تمام اطلاعات حقوقی کارکنان را در کادرهای مربوطه درج کرده و سپس گزینه ذخیره اطلاعات حقوقی را انتخاب می کنیم.
- سپس نرم افزار آماده استخراج فایل می شود.
- در این مرحله نرم افزار سه فایل با پسوندهایی می سازد که با مراجعه به سامانه ارسال لیست مالیات بر درآمد حقوق باید آن را بارگذاری کرد.
- در این سامانه، در مرحله ایجاد لیست حقوق جدید فایل را بارگذاری می کنیم. در این قسمت نحوه ثبت لیست را روی گزینه ارسال فایل قرار دهید.
- فایل هایی که بارگذاری شده در مدت چند دقیقه پردازش می شوند و در صورت تایید می توان لیست را در فهرست لیست ها مشاهده و از طریق عملیات لیست آن را تایید نهایی کرد و مانند روش قبلی قبض صادر شده را پرداخت کنید.
علاوه بر نرم افزار salary، نرم افزارهای دیگری برای انجام این کار مناسب هستند که در مقاله بهترین نرم افزار حسابداری رایگان را معرفی کرده ایم. نرم افزارهای هلو و سپیدار از جمله بهترین نرم افزارهای حسابداری هستند که می توانند جایگزین نرم افزار salary هستند. برای یادگیری نرم افزار هلو، پیشنهاد می کنیم به صفحه آموزش نرم افزار هلو مراجعه کنید.
برای یادگیری تهیه لیست مالیات حقوق در سپیدار به صورت پروژه محور، تحت نظر بهترین اساتید حسابداری تهران، همراه با مدرک قابل ترجمه فنی حرفه ای و با قیمت مناسب، پیشنهاد می کنیم در کلاس های بهترین آموزشگاه سپیدار تهران شرکت کنید.
تفاوت لیست اصلاحی و الحاقی در مالیات حقوق
هنگام ارسال لیست مالیات حقوق با چندین اصطلاح مواجه خواهید شد. برخی از این اصطلاح ها لیست الحاقی و لیست اصلاحی هستند. لیست اصلاحی در حوزه مالیات حقوق به لیستی گفته می شود که کارفرما پس از ارسال لیست ماهانه مالیات حقوق به سازمان امور مالیاتی متوجه وجود اشتباه یا نقص در اطلاعات ارسال شده می شود و با هدف اصلاح آن اطلاعات، لیست جدیدی را ارائه می دهد.
در پاسخ به سوال لیست الحاقی مالیات حقوق چیست می توان گفت لیست الحاقی زمانی تهیه و ارسال می شود که کارفرما پس از ارسال لیست اصلی متوجه شود برخی از کارکنان یا پرداخت ها در لیست ماهانه درج نشده است. در این صورت نیاز به اصلاح لیست قبلی ندارد و صرفا لیست الحاقی که شامل اطلاعات جدید است را ارسال می کند.
تفاوت لیست اصلاحی و الحاقی در مالیات حقوقی این است که لیست اصلاحی به منظور اصلاح یا جایگزینی اطلاعات اشتباه ارسال می شود، در حالی که لیست الحاقی برای افزودن موارد جدید و تکمیل اطلاعات قبلی مورد استفاده قرار می گیرد.
علاوه بر این اصطلاح ها، اصطلاح دیگری به اسم مالیات تکلیفی وجود دارد که بسیار حائز اهمیت می باشد. اگر نمی دانید این نوع مالیات چیست و چه افرادی باید آن را پرداخت کنند، پیشنهاد می کنیم مقاله مالیات تکلیفی چیست را مطالعه کنید. در صورتی که به مطالب مالیاتی و حسابداری علاقه مند هستید، پیشنهاد می کنیم به صفحه بهترین مقالات حسابداری آریا تهران مراجعه کنید.
خطاهای ارسال لیست مالیات حقوق
ارسال لیست مالیات حقوق فرآیندی حساس است که هرگونه خطا در آن می تواند برای کارفرما مشکلات جدی ایجاد کند. یکی از رایج ترین خطاها درج نادرست اطلاعات هویتی کارکنان مانند نام، نام خانوادگی و کد ملی است.
علاوه بر این، خطاهایی از جمله ثبت اشتباه مبلغ حقوق و مزایا، اضافه کاری و… است که موجب مغایرت در محاسبه مالیات می شود.
از جمله خطاهای دیگر شامل موارد زیر هستند:
- فراموشی در وارد کردن اطلاعات کارکنان جدید
- عدم حذف کارکنانی که ترک کار کرده اند از لیست
- انتخاب اشتباه ماه یا سال هنگام ارسال لیست
- تکمیل نکردن برخی از فیلدهای ضروری در سامانه مانند شماره حساب یا کد بیمه
اصلاح لیست مالیات حقوق بعد از تایید نهایی
همانطور که گفته شد، لیست مالیات حقوق کارمندان باید هر ماه به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه داده شود. اما در صورتی که این لیست اشتباهاتی داشته باشد می توان ان را ویرایش کرد. لازم به ذکر است که بعد از تایید نهایی لیست حقوق امکان ویرایش وجود ندارد و باید لیست اصلاحی ارسال شود.
اما این موضوع را در نظر داشته باشید که اصلاح لیست جریمه خواهد داشت که در ادامه جریمه آن را بررسی می کنیم. در سایت امور مالیاتی کشور، اگر گزینه اصلاحی را انتخاب کنید لیست اصلی به شما نمایش داده می شود و تمامی لیست های الحاقی حذف خواهند شد.
برای جلوگیری از جریمه اصلاح لیست مالیات حقوق، کارفرمایان باید در صورت مشاهده اشتباه در اطلاعات مالیاتی کارکنان، در سریع ترین زمان ممکن نسبت به اصلاح لیست مالیات حقوق اقدامم کنند. این اقدام شامل چند مرحله اصلی است که در این قسمت توضیح می دهیم:
- بررسی مجدد اطلاعات ثبت شده
- ورود به سامانه مالیاتی به نشانی tax.gov.ir
- درخواست اصلاح و ارائه مدرک
- ارسال اصلاحیه
- پس از ارسال اصلاحیه، سازمان درخواست را بررسی کرده و در صورت پذیرش اطلاعات جدید جایگزین می شود.

زمان ارسال لیست مالیات حقوق
بر اساس ماده ۸۵ قانون مالیات های مستقیم، تمامی کارفرمایان و یا اشخاص حقیقی و حقوقی که به هر عنوان به کارکنان خود حقوق پرداخت می کنند، موظف هستند در زمان پرداخت حقوق، مالیات متعلق به هر حقوق بگیر را بر اساس درآمد مشمول مالیات سالیانه وی، پس از کسر معافیت های مقرر در ماده ۸۴قانون مالیات های مستقیم، محاسبه و کسر نمایند.
پس از انجام این محاسبات و کسر مالیات مربوطه، مهلت ارسال لیست مالیات حقوق ظرف یک ماه از تاریخ پرداخت حقوق می باشد. یعنی هر ماه کارفرما باید لیست مالیات حقوق هر کارمند را تهیه و با توجه به روش هایی که توضیح دادیم، لیست را برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کند.
لازم به ذکر است که در ماه های بعد، در صورتی که تغییری در اطلاعات کارکنان، مبلغ حقوق یا میزان مالیات ایجاد شود، کارفرما موظف است تغییرات مالی جدید را در قالب فایل الحاقی ارسال کند. در غیر این صورت ارسال همان لیست قبلی کافی است. بنابراین مهلت ارسال لیست مالیات حقوق ۱۴۰۴ در پایان هر ماه می باشد. با توجه به این موضوع، مهلت ارسال لیست مالیات حقوق فروردین ۱۴۰۴ تمام شده است.
با تحصیل در رشته حسابداری مالیاتی می توانید همه چیز درباره انواع مالیات را به صورت تخصصی فرا بگیرید و در داخل و خارج از کشور کسب درامد کنید. همچنین می توانید با شرکت در دوره حسابداری فنی حرفه ای می توانید این مهارت را به صورت حرفه ای تر فرا بگیرید. برای اطلاع از هزینه این دوره پولساز در آریا تهران، پیشنهاد می کنیم به صفحه هزینه دوره حسابداری فنی حرفه ای مراجعه کنید.

جریمه عدم ارسال لیست مالیات حقوق
مطابق با ماده ۱۹۷ قانون مالیات های مستقیم، چنانچه کارفرمایان یا اشخاص پرداخت کننده حقوق، لیست مالیات حقوق کارکنان خود را در موعد مقرر به سازمان امور مالیاتی کشور، ارائه ندهند مشمول جریمه ای معادل ۲ درصد از کل حقوق پرداختی آن دوره خواهند شد. جریمه عدم ارسال لیست مالیات حقوق بدون توجه به دلیل تاخیر یا عدم ارسال لیست به صورت قطعی قابل مطالبه توسط سازمان امور مالیاتی است.
برای مثال فرض کنید، شرکتی در ماه فروردین مجموعا ۲۰۰ میلیون تومان حقوق به کارکنان خود پرداخت کرده است. اگر این شرکت لیست مالیات حقوق فروردین ماه را تا پایان همان ماه برای سازمان امور مالیاتی ارسال نکند، باید جریمه ای معادل دو درصد از ۲۰۰ میلیون تومان را به عنوان جریمه عدم ارسال لیست پرداخت کند.
جریمه اصلاح لیست مالیات حقوق
همانطور که گفته شد، عدم دقت در ارسال درست و به موقع لیست مالیات حقوق برای کارفرمایان پیامدهای مالی و جرایمی را به دنبال دارد. در صورت تاخیر در ارسال یا اصلاح لیست کارفرما باید جریمه پرداخت کند. جریمه دیرکرد ۲٫۵ درصد از کل مالیات محاسبه شده به ازای هر ماه تاخیر می باشد.
اما هنوز جریمه اصلاح لیست مالیات حقوق برای سال ۱۴۰۴ توسط سازمان امور مالیاتی کشور اعلام نشده است. پس از اعلام دقیق مقدار جریمه اصلاح لیست را در این قسمت از مقاله قرار می دهیم.
جمع بندی
به طور کلی ارسال لیست مالیات حقوق به صورت زیر است:
- بارگذاری فهرست کارکنان در صفحه عملیات از طریق وب سایت یا نرم افزار ( در این مرحله، پس از بارگذاری لیست در سامانه امکان ویرایش یا حذف لیست مورد نظر وجود دارد.)
- انتخاب گزینه تایید نهایی (پس از انتخاب این گزینه امکان اصلاح لیست وجود ندارد.)
- محاسبه مالیات توسط سامانه (مالیات محاسبه شده در صفحه عملیات قابل مشاهده است)
- انتخاب گزینه صدور قبض
- پرداخت مبلغ مالیات مندرج در قبض (پرداخت از طریق یکی از روش های اعلام شده در قبض امکان پذیر است.)
سوالات متداول
لیست مالیات حقوق توسسط کارفرما از طریق سامانه سازمان امور مالیاتی کشور یا از طریق نرم افزار salary ارسال می شود.
برای اصلاح لیست، ابتدا باید وارد سامانه مالیاتی شده و از بخش مدیریت لیست ها، لیست مربوطه را انتخاب و درخواست اصلاح را ثبت نمایید. پس از تایید اداره مالیات، امکان ویرایش و ارسال مجدد وود دارد.
لیست مالیات حقوق اصللاحی، لیستی است که پس از ارسال اولیه به علت اشتباه یا تغییر اطلاعات پرسنل نیاز به اصلاح دارد و مجددا با اطلاعات صحیح ارسال می شود.
خطاها شامل نقص اطلاعات پرسنل، مغایرت با سوابق بیمه، اشتباه در وارد کردن مبلغ حقوق یا کد ملی و… می شود
با استفاده از نرم افزارهای حسابداری یا ابزار های سازمان مالیاتی مانند نرم افزار salary اطلاعات حقوق و دستمزد پرسنل وارد شده و خروجی فایل استاندارد تهیه می شود. سپس این فایل در سامانه مالیاتی بارگذاری و ارسال می شود.
ارسال لیست مالیات حقوق باید تا پایان هر ماه بعد از پرداخت حقوق هر ماه انجام شود. تاخیر در ارسال و یا اصلاح لیست مشمول جریمه و پیگرد قانونی می شود.
در صورت عدم ارسال لیست مالیات حقوق، جریمه ای معادل ۲ درصد برای هر ماه تاخیر به کارفرما تعلق می گیرد.
source