آیا تابه‌حال متوجه قرمزی و گرگرفتگی صورت خود شده‌اید؟ قرمزی پوست صورت می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد؛ از آفتاب‌سوختگی و واکنش‌های آلرژیک گرفته تا بیماری‌هایی مانند روزاسه یا حتی مصرف غذاهای تند. اگرچه این مشکل در بعضی موارد به طور‌ خودبه‌خود برطرف می‌شود،‌ اما گاهی‌اوقات ممکن است به درمان نیاز داشته باشد. در این مقاله از دیجی‌کالا مگ نه تنها درمان خانگی قرمزی پوست صورت را توضیح می‌دهیم،‌ بلکه شایع‌ترین دلایل بروز آن را بررسی می‌کنیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.

آنچه در ادامه می‌خوانید:

دلایل قرمزی پوست صورت
درمان‌های خانگی برای قرمزی پوست

دلایل قرمزی پوست صورت

قرمزی صورت می‌تواند به دلایل مختلف از جمله بیماری‌های زمینه‌ای، عوامل محیطی یا سبک زندگی ایجاد شود. شناسایی علت اصلی این مشکل اولین قدم در یافتن راه‌حل مناسب است. از دلایل قرمزی بیش‌ازحد صورت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. آفتاب‌سوختگی

آفتاب‌سوختگی یکی از دلایل رایج قرمزی پوست است و معمولا به دلیل تماس طولانی‌مدت با نور خورشید بدون محافظت کافی ایجاد می‌شود. پرتوهای فرابنفش خورشید به پوست آسیب می‌زنند و بدن برای ترمیم این آسیب، جریان خون بیشتری به ناحیه‌ی آسیب‌دیده می‌فرستد که همین موضوع باعث قرمز شدن پوست می‌شود.

آفتاب‌سوختگی ممکن است علائم دیگری هم داشته باشد که شامل موارد زیر هستند:

  • حساس شدن پوست
  • تاول
  • خارش
  • پوسته‌پوسته شدن پوست

412,840

309,630

تومان

2. اگزما

گاهی‌اوقات علت قرمزی پوست صورت به اگزما یا درماتیت آتوپیک نسبت داده می‌شود؛ مشکلی که می‌تواند به طور ناگهانی اتفاق بیفتد و باعث خارش، خشکی و پوسته‌پوسته شدن پوست شود. بثورات ناشی از اگزما معمولا روی پاها ظاهر می‌شوند، اما احتمال دارد پوست صورت را هم تحت تاثیر قرار دهند.

اگزما چیست

3. خشکی پوست

خشکی پوست یکی از عوامل اصلی قرمزی و تحریک صورت است. زمانی که پوست رطوبت طبیعی خود را از دست می‌دهد، سد محافظ آن تضعیف می‌شود که این امر می‌تواند به بروز علائمی مانند قرمزی، خارش، پوسته‌پوسته شدن و حتی ترک‌های سطحی منجر شود.

خشکی پوست در فصول سرد سال یا در محیط‌های خشک و کم‌رطوبت که پوست بیشتر مستعد از دست دادن آب است، تشدید می‌شود. در این شرایط، استفاده از کرم‌ آبرسان و مرطوب‌کننده بهترین راه برای درمان خانگی قرمزی پوست صورت به شمار می‌رود.

247,300

205,000

تومان

4. روزاسه

روزاسه یک بیماری شایع است که با قرمزی مزمن و بلندمدت پوست به‌خصوص در ناحیه‌ی صورت مشخص می‌شود. این بیماری معمولا با گرگرفتگی و قرمزی موقت پوست شروع می‌شود. اما ممکن است دوره‌های گرگرفتگی به تدریج طولانی‌تر شده و در نهایت به قرمزی دائمی تبدیل شوند. سایر علائم این بیماری عبارتند از: سوزش پوست، برجستگی‌های متورم شبیه آکنه،‌ رگ‌های خونی قابل مشاهده و خشکی یا التهاب چشم.

روزاسه

5. لایه‌برداری بیش‌از‌حد پوست

اگر بلافاصله بعد از لایه‌برداری پوست برای بیش از 24 ساعت دچار خارش و قرمزی می‌شوید،‌ احتمالا از این محصولات بیش‌ازحد استفاده می‌کنید. لایه‌برداری زیاد به‌خصوص زمانی که پوست خشک باشد، باعث قرمزی آن می‌شود.

علت قرمزی پوست صورت

6. درماتیت

درماتیت به گروهی از بیماری‌های التهابی پوست اطلاق می‌شود که اغلب با لکه‌های قرمز و خارش‌دار همراه هستند. علاوه بر درماتیت آتوپیک (اگزما)، این بیماری انواع دیگری هم دارد که عبارتند از:

  • درماتیت تماسی: زمانی رخ می‌دهد که پوست به‌ طور مستقیم با یک ماده‌ی محرک یا آلرژن تماس پیدا کند و دچار بثورات خارش‌دار شود.
  • درماتیت سبورئیک: یک نوع درماتیت مزمن است که اغلب در پوست سر ایجاد می‌شود؛ اما ممکن است سایر نواحی بدن که غدد چربی زیادی دارند مانند صورت و قفسه‌ی سینه را هم تحت تاثیر قرار دهد.

252,450

164,100

تومان

7. زونا

زونا یک عفونت ویروسی است که باعث ایجاد تاول یا بثورات قرمز روی پوست می‌شود. این بثورات معمولا روی تنه ظاهر می‌شوند، اما می‌توانند سایر قسمت‌های بدن از جمله صورت و چشم‌ها را هم درگیر کنند.

زونا با احساس سوزش یا گزگز شروع می‌شود و در بعضی موارد بسیار دردناک است. علاوه بر این، تاول‌های پر از مایع روی پوست ایجاد می‌کند که اغلب فقط یک سمت بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهند.

فقط افرادی که در گذشته به آبله‌مرغان مبتلا شده‌اند در معرض خطر ابتلا به زونا هستند. در صورتی که بثورات ناشی از این بیماری روی صورت ظاهر شود، بهتر است به جای درمان خانگی قرمزی پوست صورت، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

خشکی پوست صورت

8. پسوریازیس

پسوریازیس یک بیماری مزمن است که باعث تولید بیش‌ازحد سلول‌های جدید پوست می‌شود و لکه‌های قرمز، خشک و پوسته‌پوسته با فلس‌های نقره‌ای رنگ روی پوست ایجاد می‌کند.

علائم پسوریازیس اغلب در آرنج، زانو یا پوست سر ظاهر می‌شود، اما ممکن است در سایر نقاط بدن هم دیده شود و روی نواحی اطراف خط مو، ابروها یا پیشانی هم تاثیر بگذارد. این علائم معمولا به صورت دوره‌ای ظاهر می‌شوند و دوباره فروکش می‌کنند.

9. لوپوس

لوپوس یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به اندام‌ها و بافت‌های سالم حمله می‌کند. این بیماری می‌تواند هر بخشی از بدن از جمله پوست را تحت تاثیر قرار دهد. بعضی از افراد مبتلا به لوپوس روی صورت، گردن و پوست سر دچار بثورات پروانه‌ای شکل می‌شوند.

بثورات پروانه‌ای شکل بیماری لوپوس

10. عوامل مرتبط با سبک زندگی

اگر پوست حساسی داشته باشید‌،‌ ممکن است در اثر بعضی عادات با مشکل قرمزی صورت مواجه شوید. این عادات عبارتند از:

  • استرس: افزایش سطح هورمون‌های استرس در بدن باعث گشاد شدن عروق خونی می‌شود و قرمزی پوست را تشدید می‌کند.
  • مصرف الکل: نوشیدن الکل به‌ویژه در مقادیر زیاد به گشاد شدن عروق خونی منجر می‌شود و پوست را به طور موقت قرمز می‌کند.
  • خوردن بعضی از غذاها یا ادویه‌ها: غذاهای تند، نوشیدنی‌های گرم یا مواد آلرژی‌زای موجود در رژیم غذایی همگی می‌توانند باعث قرمزی موقت پوست شوند یا این مشکل را تشدید کنند.

در این شرایط،‌ اصلاح سبک زندگی بهترین کاری است که می‌توانید برای درمان خانگی قرمزی پوست صورت انجام دهید.

11. واکنش به دارو

مصرف بعضی از داروها با واکنش آلرژیک همراه است و به‌خصوص در فضای باز باعث قرمزی پوست می‌شود. یک مثال کلاسیک از این نوع واکنش، استفاده از کرم حاوی هیدروکورتیزون است. کرم‌های حاوی رتینوئید هم باعث افزایش حساسیت پوست به نور خورشید می‌شوند و می‌توانند در قرمزی صورت نقش داشته باشند.

خشکی پوست بدن

12. تغییرات آب و هوا

گاهی‌اوقات شروع تابستان یا حضور در محیط‌های مرطوب باعث عرق‌سوز شدن یا قرمزی پوست می‌شود. این مشکل معمولا روی تنه و پشت بدن دیده می‌شود، اما می‌تواند صورت را هم تحت تاثیر قرار دهد.

13. استفاده از لوازم آرایشی بی‌کیفیت

توصیه می‌شود همیشه محصولات آرایشی و بهداشتی را از برندهای معتبر انتخاب کنید. مواد به‌کاررفته در لوازم آرایشی تولیدشده در محیط‌های غیربهداشتی می‌توانند به بثورات و قرمزی پوست منجر شوند.

درمان‌های خانگی برای قرمزی پوست

قرمزی صورت ممکن است آزاردهنده باشد، اما با مراقبت مناسب می‌توان به پوست سالم‌تر و زیباتری دست یافت. از روتین مراقبتی روزانه گرفته تا راهکارهای طبیعی، روش‌های مختلفی برای درمان قرمزی پوست وجود دارد که در ادامه به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

1. حمام آب سرد یا کمپرس سرد

دوش گرفتن با آب سرد برای درمان قرمزی ناشی از گرما، آفتاب‌سوختگی یا روزاسه مفید است و به کاهش بثورات کمک می‌کند. استفاده از کمپرس سرد هم می‌تواند التهاب صورت را برطرف کند و پوست را تسکین دهد.

به منظور درمان خانگی قرمزی پوست صورت می‌توانید یک دستمال تمیز را در یک کیسه‌ی پلاستیکی پر از یخ قرار دهید و آن را حدود 15 دقیقه در فریزر بگذارید. سپس دستمال را بردارید و به آرامی به مدت 20 دقیقه روی پوست خود قرار دهید.

2. استفاده از ماسک‌های تسکین‌دهنده

ماسک‌های صورت طبیعی و ماسک‌های ورقه‌ای به شرطی که حاوی مواد مناسب باشند، انتخاب خوبی برای درمان قرمزی ناشی از خشکی یا التهاب محسوب می‌شوند. به عنوان مثال، محصولات حاوی گلاب برای رفع قرمزی پوست مفیدند و می‌توانند پوست شما را در عرض چند دقیقه زیبا و خوش‌بو کنند.

درمان خانگی قرمزی پوست صورت با استفاده از ماسک ورقه‎ای

3. استفاده از ماسک‌ جو دوسر

جو دوسر کلوئیدی یک گزینه‌ی عالی برای تسکین پوست تحریک‌شده است. جو دوسر را با آب مخلوط کنید تا به شکل خمیر درآید. سپس آن را روی صورت خود بمالید و پوست‌تان را بعد از 10 تا 15 دقیقه بشویید.

4. مرطوب کردن منظم پوست

استفاده از مرطوب‌کننده هم یکی از مهم‌ترین مواردی است که می‌توان در فهرست درمان خانگی قرمزی پوست صورت قرار داد. مرطوب کردن صورت باید بخش اصلی روتین مراقبت از پوست شما باشد. اما اگر با قرمزی مزمن پوست مواجه هستید، ممکن است توصیه شود تعداد دفعات استفاده از این محصول را افزایش دهید. برای کسب نتیجه‌ی مطلوب بهتر است در مرطوب‌کننده‌های خود به دنبال مواد آرام‌بخش مانند آلوئه‌ورا یا جو دوسر بگردید.

5. استفاده از ضدآفتاب

اگرچه ممکن است اهمیت استفاده از ضدآفتاب برای درمان خانگی قرمزی پوست صورت واضح به نظر برسد، اما این محصول در بسیاری از موارد در روتین مراقبتی روزانه نادیده گرفته می‌شود. یک ضدآفتاب باکیفیت با SPF حداقل 30 می‌تواند از شما در برابر اشعه‌ی ماوراء بنفش خورشید محافظت ‌کند، جلوی آفتاب‌سوختگی را بگیرید و احتمال بروز قرمزی‌های ناخواسته را به حداقل برساند.

توصیه می‌شود همه‌ی افراد حتی در روزهای ابری روی پوست‌شان کرم ضدآفتاب بمالند. با این حال، استفاده از این محصول برای بعضی از افراد از جمله کسانی که از داروهای حاوی رتینوئید استفاده می‌‎کنند،‌ اهمیت بیشتری دارد. این افراد باید از مواجهه طولانی‌مدت با نور خورشید بپرهیزند و اقدامات پیشگیرانه را برای محافظت از پوست در برابر آفتاب انجام دهند.

درمان سریع آفتاب‌سوختگی صورت

6. انتخاب محصولات بدون عطر

اگر پوست‌تان حساس است و به عطر واکنش نشان می‌دهد، برای درمان قرمزی و پوسته پوسته شدن پوست صورت باید به دنبال محصولات بدون عطر و هیپوآلرژنیک باشید. این محصولات به طور خاص برای پوست‌های حساس که احتمال قرمز شدن آن‌ها بسیار بالا است، فرموله می‌شوند.

7. اجتناب از محصولات حاوی مواد محرک

قرمزی صورت ممکن است در اثر تماس با بعضی از ترکیبات موجود در محصولات مراقبت از پوست به‌ویژه اسیدهایی که معمولا برای لایه‌برداری استفاده می‌شوند، تشدید شود.

اسکراب‌ها و لایه‌بردارهای فیزیکی و رتینوئیدهای قوی از سایر محصولاتی هستند که باعث تحریک پوست‌های حساس می‌شوند. بعضی از محصولات ضدآکنه از جمله بنزوئیل پراکسید، سالیسیلیک اسید و گلیکولیک اسید هم ممکن است خشکی پوست را تشدید کنند و به همین دلیل باید بااحتیاط مصرف شوند.

اگر نمی‌توانید از محصولات حاوی اسید یا سایر ترکیبات محرک صرف‌نظر کنید، استفاده از آن‌ها را به چند بار در هفته کاهش دهید یا به دنبال محصولاتی باشید که درصد کمتری از این مواد فعال در فرمولاسیون آن‌ها به‌کار رفته است.

8. استفاده از بابونه یا چای سبز

چنانچه به دنبال یک راه ساده برای درمان خانگی قرمزی پوست صورت هستید،‌ پیشنهاد می‌کنیم بابونه یا چای سبز را دم کنید و آن را بعد خنک شدن با استفاده از یک پد پنبه‌ای روی پوست خود بمالید. هر 2 گیاه از خاصیت ضدالتهابی برخوردارند و می‌توانند قرمزی پوست را به طور طبیعی کاهش دهند.

بهترین پماد برای اگزمای پوست

9. استفاده از آلوئه‌ورا

استفاده از کرم یا ژل آلوئه‌ورا یک راهکار موثر برای درمان خارش و قرمزی پوست صورت است. مواد موجود در آلوئه‌ورا پوست را آرام کرده و روند بازسازی آن را تحریک می‌کنند.

10. اصلاح رژیم غذایی

به شرطی که با یک بیماری پزشکی تاییدشده مواجه نباشید، قرمزی پوست صورت ممکن است به عوامل محیطی بیرونی مربوط باشد. در این شرایط می‌توانید این مشکل را با ایجاد چند تغییر ساده در رژیم غذایی خود کنترل کنید.

بسیاری از متخصصان به افرادی که از قرمزی پوست صورت شکایت دارند توصیه می‌کنند از رژیم غذایی ضدالتهاب شامل سبزیجات برگ سبز، ماهی و انواع میوه‌ها با شاخص گلیسیمی (GI) پایین پیروی کنند و میزان مصرف تنقلات و نوشیدنی‌های شیرین یا حاوی قند افزوده را کاهش دهند. استفاده از غذاهای حاوی پروبیوتیک‌ و پری‌بیوتیک‌ و پرهیز از مصرف غذاهای تند و پرادویه هم می‌تواند کمک‌کننده باشد.

درمان خانگی قرمزی پوست صورت با اصلاح رژیم غذایی

11. تغییر سبک زندگی

علاوه بر اصلاه رژیم غذایی، پیشنهاد می‌شود با ایجاد تغییرات زیر در سبک زندگی خود از قرمز شدن پوست صورت‌تان جلوگیری کنید:

  • کاهش قرار گرفتن در معرض نور خورشید
  • ترک سیگار
  • اجتناب از مصرف نوشیدنی‌های داغ
  • نوشیدن آب خنک هنگام ورزش

اگرچه این تغییرات قرمزی پوست را درمان نمی‌کنند، اما می‌توانند علائم آن را به طور موقت کاهش دهند.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منابع: medicalnewstoday, skinkraft, northernbeachescosmetic, byrdie

سوالات متداول

بهترین راه برای درمان خانگی قرمزی پوست صورت چیست؟

استفاده از مرطوب‌کننده و ضدآفتاب مناسب،‌ دوری از محصولات حاوی عطر یا مواد ساینده، استفاده از آلوئه‌ورا، چای سبز، دمنوش بابونه، ماسک جو دوسر و‌ کمپرس سرد و اصلاح سبک زندگی به رفع قرمزی پوست کمک می‌کند.

چه زمانی برای درمان قرمزی پوست صورت باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر قرمزی بعد از چند روز از بین نرفت، روی بخش وسیعی از بدن تاثیر گذاشت، به ‌طور ناگهانی ظاهر شد و به سرعت گسترش یافت یا با تب،‌ تاول، درد و علائم عفونت (تولید چرک) همراه بود، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

پزشک از چه روشی برای درمان قرمزی صورت استفاده می‌کند؟

درمان قرمزی پوست به علت بروز آن بستگی دارد. به عنوان مثال،‌ بعضی از انواع لیزر می‌توانند قرمزی ناشی از روزاسه را از بین ببرند یا کرم‌های استروئیدی به درمان قرمزی ناشی از اگزما کمک می‌کنند.

source

توسط chehrenet.ir