رشته آشپزی یکی از رشته های جذاب و پرکاربردی است که به آموزش اصول و تکنیک های تهیه، پخت و سرو غذا می پردازد. این رشته علاوه بر مهارت عملی و خلاقیت، به عنوان دانش هنر و علم شناخته می شود و برای کسانی که عاشق غذا و خلق طعم های جدید هستند، رشته آشپزی می تواند مسیری پر از فرصت های هیجان انگیز و رضایت بخش باشد و تضمینی برای پیشرفت آینده شغلی نیز باشد. در این مقاله قصد داریم به معرفی رشته آشپزی بپردازیم و در ادامه رشته آشپزی در هنرستان، دروس رشته آشپزی، چارت درسی رشته آشپزی و دانشگاه های رشته آشپزی را بررسی کنیم.

رشته آشپزی چیست

رشته آشپزی چیست

یکی از حوزه های تحصیلی پرطرفدار و کاربردی در دنیای امروز رشته آشپزی است و همچنین اخیراً رشته آشپزی در ایران با استقبال خوبی مواجه شده است، زیرا صنعت غذا و گردشگری در ایران در حال رشد است و نیاز به نیروهای متخصص در این زمینه افزایش یافته است.

این رشته شامل یادگیری انواع تکنیک های پخت و پز، آشنایی با مواد غذایی، اصول تغذیه، تزیین غذا و مدیریت آشپزخانه می پردازد. رشته آشپزی به انگلیسی Culinary major گفته می شود. ترکیبی از هنر، علم و مهارت های عملی است و هدفش تربیت نیروهای متخصص و حرفه ای در صنعت غذا است که بتوانند با استفاده از دانش فنی خود غذاهای با کیفیت، سالم و خلاقانه تولید کنند.

اگر دوست دارید از سنین پایین تر وارد این حوزه شوید و ارتقا پیدا کنید، تحصیل در رشته آشپزی می تواند نقطه شروع مناسبی برای شما باشد، تا در آینده به پیشرفت چشمگیری در این حوزه کاری دست پیدا کنید. در مدارس فنی و حرفه ای و کاردانش، دوره های آموزشی رشته آشپزی ارائه می شود. دانش آموزان با گذراندن این دوره می توانند مستقیماً وارد بازار کار شوند یا ادامه تحصیل داده و به سطوح بالاتر در صنعت غذا و رستوران داری دست یابند. در ادامه به بررسی رشته آشپزی در هنرستان، دروس ارائه شده، مزایا و فرصت های شغلی آن می پردازیم.

رشته آشپزی در هنرستان

رشته آشپزی در هنرستان

رشته آشپزی در هنرستان برای شما که عاشق پخت و پز، خلاقیت درآشپزی، کار تیمی هستید، انتخاب مناسبی در جهت پیشرفت در این رشته هست بنابراین می توانید از هنرستان وارد این رشته شوید و حرفه آشپزی را به صورت اصولی یاد بگیرید. رشته آشپزی در هنرستان یکی از زیرشاخه های گروه خدمات در شاخه های کاردانش و فنی حرفه ای محسوب می شود. رشته آشپزی در هنرستان، هم برای دختران و هم برای پسران وجود دارد و محتوای درسی و مهارت های آموزشی در هر دو یکسان است. انتخاب رشته آشپزی به این صورت است که هر دانش آموز پس از اتمام سال نهم متوسطه می تواند با توجه به علاقه خود، رشته مدیریت آشپزی و قنادی را در شاخه ی کاردانش انتخاب کند. مدت زمان تحصیل در این رشته ۳ سال (پایه دهم، یازدهم و دوازدهم ) است. در این مدت هنرجویان علاوه بر گذراندن دروس عمومی، آموزش های نظری و عملی مرتبط با آشپزی را دریافت می کنند.

کتاب های رشته مدیریت آشپزی و قنادی

در رشته مدیریت آشپزی و قنادی شاخه کاردانش، دانش آموزان با دروس تئوری و عملی متنوعی آشنا می شوند که به آن ها کمک می کند تا به صورت جامع با این حرفه آشنا شوند. در این قسمت از مقاله قصد داریم کتاب های پایه دهم، یازدهم و دوازدهم رشته مدیریت آشپزی و قنادی در هنرستان کاردانش را بررسی کنیم.

دروس عمومی و پایه رشته آشپزی با گرایش های دیگر مشترک است ولی دروس تخصصی رشته مدیریت آشپزی و قنادی پایه دهم، دانش آموزان را با مفاهیم پایه ای در زمینه آشپزی، قنادی، بهداشت موادغذایی و شناخت مواد اولیه آشنا می کند. این دروس پایه برای یادگیری مهارت های حرفه ای در سال های بعد ضروری هستند. کتاب های رشته مدیریت آشپزی و قنادی پایه دهم شامل موارد زیر است:

  1. بهداشت و ایمنی مواد غذایی
  2. شناخت مواد اولیه غذایی
  3. مبانی آشپزی
  4. مبانی قنادی و شیرینی پزی

دروس پایه یازدهم رشته مدیریت آشپزی و قنادی، دانش آموزان را وارد مرحله پیشرفته تر آموزش های آشپزی، قنادی و مدیریت آشپزخانه می کند. دروس این پایه شامل مباحث نظری و عملی است. کتاب های رشته مدیریت آشپزی و قنادی پایه یازدهم شامل موارد زیر است:

  1. مدیریت تولید در آشپزی
  2. شیمی مواد غذایی
  3. همراه هنرجو (مهارت های شغلی و حرفه ای)
  4. کارورزی۱ (دوره عملی در محیط کار واقعی)

دروس پایه دوازدهم بیشتر تمرکز بر مهارت های عملی، مدیریت آشپزخانه و کارورزی حرفه ای دارد. کتاب های رشته مدیریت آشپزی و قنادی پایه دوازدهم شامل موارد زیر است:

  1. دانش فنی تخصصی آشپزی
  2. آشپز هتل (درجه ۱ و درجه ۲)
  3. قناد هتل (نظری و عملی)
  4. آشپزی با مایکروویو
  5. آشپزی سنتی
  6. سالاد ساز و اردوساز
  7. دسر ساز سنتی و بین المللی
  8. نانوایی (نان حجیم و نیمه حجیم)
  9. آشپز مخصوص روز
  10. سرآشپز کل آشپزخانه و قنادی
  11. معاون کل آشپزخانه و قنادی
  12. کارورزی۲ (دوره عملی در محیط کار)

مدرک دیپلم آشپزی

دانش آموزان می توانند پس از گذراندن دوران تحصیلی هنرستان مدرک دیپلم رشته آشپزی دریافت کنند این مدرک از سوی وزارت آموزش و پرورش صادر شده و دارای اعتبار برای ورود به بازار کاریا ادامه تحصیل در دانشگاه های مرتبط است و بنابراین هنرجویان با دیپلم آشپزی می توانند در این حوزه مشغول به کار شوند و کسب درآمد کنند. حقوق و درآمد رشته آشپزی با توجه به سطح تجربه، مهارت ها، موقعیت شغلی، محل کار و کشور متغیر است. فرصت های شغلی که بعد از دریافت دیپلم مدیریت رشته آشپزی و قنادی می توانیم داشته باشیم به شرح زیر است:

  • استخدام در رستوران ها، هتل ها و کافی شاپ ها به عنوان سرآشپز و دستیار آشپز
  • ورود به حوزه قنادی و شیرینی پزی
  • کارآفرینی و راه اندازی کسب و کار شخصی در زمینه آشپزی و قنادی از جمله: فست فود، کافه و رستوران
  • تولید محتوای آشپزی در رسانه ها و شبکه های اجتماعی
  • متخصص پخت نان های حجیم و نیمه حجیم

جهت آشنایی بیشتر درباره ی رشته مدیریت آشپزی و قنادی و مشاهده تجربیات افرادی که در این رشته تحصیل می کنند، می توانید به سایت نی نی سایت و صفحه رشته مدیریت آشپزی و قنادی نی نی سایت مراجعه کنید و نظرات و تجربیات کاربران را مطالعه کنید.

رشته آشپزی در هنرستان دخترانه

رشته آشپزی در هنرستان های دخترانه یکی از رشته های محبوب در شاخه فنی و حرفه ای و کاردانش است که هدف آن آموزش مهارت های عملی و تئوری در زمینه آشپزی، قنادی و مدیریت آشپزخانه به دانش آموزان است. این رشته به گونه ای است که دانش آموزان پس از فارغ التحصیلی بتوانند به راحتی وارد بازار کار شوند. این رشته بازار کار گسترده ای در زمینه های مختلف دارد چون تقاضا با توجه به رشد صنعت گردشگری، هتل داری در این حوزه بالاست از جمله: آشپز و کمک آشپز در رستوران ها و هتل ها، قناد، مدرس آشپزی، مشاور تغذیه و رژیم غذایی و… جهت آشنایی با تمام رشته های فنی حرفه ای می توانید به صفحه رشته های فنی حرفه ای مراجعه کنید.

اهداف رشته آشپزی در هنرستان دخترانه

  1. آموزش مهارت های شغلی
  2. کارآفرینی و راه اندازی کسب و کار
  3. توسعه مهارت های فردی و اجتماعی

در نتیجه رشته آشپزی در هنرستان دخترانه می تواند یک مسیر حرفه ای برای دختران علاقه مند به آشپزی در دنیای صنعت غذایی فراهم آورد.

دانشگاه های رشته آشپزی

دانشگاه های رشته آشپزی

قبل از اینکه به دانشگاه های رشته آشپزی بپردازیم، باید به یک موضوعی در مورد مزیت مهم تحصیل در رشته آشپزی در دانشگاه اشاره کنیم و آن مزیت این است که شما برای ورود به دانشگاه به کنکور نیاز ندارید و می توانید با رشته آشپزی بدون کنکور وارد دانشگاه شوید. این فرصت برای افرادی که علاقه مند به ورود به این رشته هستند اما تمایل یا امکان شرکت در کنکور را ندارند، بسیار مناسب است. در ادامه به بررسی دانشگاه های رشته آشپزی در ایران و بهترین دانشگاه های آشپزی در ایران می پردازیم.

دانشگاه های رشته آشپزی در ایران

علاقه مندان به رشته های آشپزی و قنادی می توانند در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی متعددی در کشور ایران به تحصیل بپردازند. یکی از مهم ترین مراکز مربوط به این رشته دانشگاه جامع علمی کاربردی است که در مقاطع کاردانی و کارشناسی رشته های مرتبط با آشپزی دانشجو می پذیرد. پذیرش در این دانشگاه ها معمولاً بر اساس سوابق تحصیلی و بدون نیاز به کنکور انجام می شود. برخی از رشته های مرتبط شامل «مدیریت هتلداری»، «صنایع غذایی» و «آشپزی و قنادی» هستند. در ادامه به برخی از دانشگاه های علمی کاربردی رشته آشپزی اشاره می کنیم.

دانشگاه های علمی کاربردی رشته آشپزی
  • دانشگاه علمی کاربردی رشته آشپزی موسسه فرهنگی پیشرو پژوهان

یکی از دانشگاه های علمی کاربردی رشته آشپزی تهران، مرکز آموزش علمی کاربردی موسسه فرهنگی پیشرو پژوهان (واحد۳۳ تهران) است این مرکز با بیش از ۱۵ سال سابقه، رشته آشپزی را در مقطع کاردانی و کارشناسی در حوزه های آشپزی ایرانی و آشپزی ملل ارائه می دهد.

  • دانشگاه علمی کاربردی افق تهران

دومین دانشگاه علمی کاربردی که در رشته آشپزی دانشجو پذیرش می کند، مرکز آموزشی علمی کاربردی افق تهران است این مرکز وابسته به دانشگاه جامع علمی کاربردی است که رشته آشپزی و قنادی را در مقطع کاردانی و کارشناسی ارائه می دهد.

  • دانشگاه علمی کاربردی موسسه توسعه آموزشی پژوهشی سینا تهران
  • مرکز آموزش علمی کاربردی هتلداری و جهانگردی پردیسان مشهد
  • مرکز آموزش علمی کاربردی شایان کرمان
  • مرکز آموزش علمی کاربردی شرکت گز سکه اصفهان
  • مرکز آموزش علمی کاربردی فنی و حرفه ای زنجان
  • مرکز آموزش علمی کاربردی فنی و حرفه ای گیلان
شهریه رشته آشپزی دانشگاه علمی کاربردی

شهریه رشته آشپزی دغدغه بسیاری از داوطلبانی است که قصد دارند در این رشته تحصیل کنند. شهریه این رشته بسته به مقطع تحصیلی (کاردانی یا کارشناسی ناپیوسته) و نوع دروس (نظری یا عملی) متفاوت است. شهریه ها ممکن است سالانه تغییر کنند، بنابراین برای اطلاع از شهریه رشته آشپزی دانشگاه علمی کاربردی توصیه می شود به وب سایت دانشگاه جامع علمی کاربردی مراجعه کنید.

چارت درسی رشته آشپزی دانشگاه علمی کاربردی

در دانشگاه جامع علمی کاربردی رشته آشپزی در دو مقطع کاردانی حرفه ای و کارشناسی حرفه ای ارائه می شود. در ادامه مشخصات کلی، برنامه و سرفصل دروس مقاطع مختلف آشپزی را در قالب فایل ذکر می کنیم.

چارت درسی مقطع کاردانی رشته آشپزی

برای آگاهی از چارت درسی و سرفصل های مصوب این رشته ها، می توانید از فایل چارت درسی مقطع کاردانی حرفه ای آشپزی که در این قسمت قرار داده ایم استفاده کنید.

برای دانلود چارت درسی اینجا کلیک کنید.

چارت درسی مقطع کارشناسی حرفه ای آشپزی

در مقطع کارشناسی حرفه ای آشپزی در دانشگاه جامع علمی کاربردی، رشته هایی مانند آشپز ملل و آشپزی ایرانی ارائه می شوند. این رشته ها با هدف تربیت متخصصانی آشنا با فرهنگ ها و سنت های غذایی مختلف ارائه شده اند. جهت مشاهده چارت ترمی و جزئیات بیشتر درباره دروس رشته آشپزی مقطع کارشناسی می توانید به وب سایت دانشگاه علمی کاربردی مراجعه کنید.

رشته های آشپزی مقطع کاردانی دانشگاه علمی کاربردی

در دانشگاه جامع علمی کاربردی، رشته های مرتبط با آشپزی در مقطع کاردانی به شرح زیر هستند:

  • کاردانی حرفه ای آشپزی
  • کاردانی حرفه ای قنادی
  • رشته هتلداری
  • رشته گردشگری
رشته های آشپزی مقطع کارشناسی دانشگاه علمی کاربردی
  • رشته آشپزی ملل
  • رشته مدیریت هتلداری
  • رشته آشپزی-آشپزی ایرانی

رشته آشپزی دانشگاه آزاد

در حال حاضر، دانشگاه آزاد اسلامی رشته آشپزی را به صورت مستقل ارائه نمی دهد. با این حال برخی واحدهای دانشگاه کارگاه ها و دوره های تخصصی مرتبط با آشپزی برگزار می کنند. از جمله دانشگاه های آزادی که رشته آشپزی را ارائه می دهند در ادامه به آن می پردازیم.

  • دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب: این واحد کارگاه آموزش تخصصی گردشگری، هتلداری و آشپزی را به تازگی افتتاح کرده است.
  • دانشگاه آزاد اسلامی واحد هشتگرد
  • دانشگاه آزاد اسلامی واحد لرستان: دانشکده مهارت و کارآفرینی این واحد در رشته کاردانی حرفه ای آشپزی دانشجو می پذیرد.

نکته: برای تحصیل آکادمیک در رشته آشپزی، دانشگاه جامع علمی کاربردی گزینه مناسب تری است.

معرفی بهترین دانشگاه های آشپزی

بهترین دانشگاه های آشپزی در ایران

آیا شما هم دغدغه انتخاب درست دانشگاه برای تحصیل در رشته آشپزی دارید. نگران نباشید! ما به شما کمک می کنیم بهترین دانشگاه آشپزی را انتخاب کنید. در ادامه برخی از این مراکز را معرفی می کنیم:

  • دانشگاه جامع علمی کاربردی فرهنگ و هنر تهران (واحد۳۷)
  • مرکز آموزشی علمی کاربردی موسسه فرهنگی هنری پیشرو پژوهان تهران (واحد ۳۳)
  • آکادمی ایران شف
  • دانشگاه جامع علمی کاربردی شرکت تلاشگران اندیشه کاراد تهران
  • مرکز آموزش علمی کاربردی مشهد
  • مرکز آموزش جهاد دانشگاهی شیراز

دانشگاه آشپزی ملل تهران

در دانشگاه آشپزی ملل تهران مهارت های آشپزی بین المللی یاد می گیرید که رشته آشپزی ملل ارائه می شود. این رشته در مورد شناخت فرهنگ های غذایی و یادگیری روش های پخت غذاهای مختلف دنیا طراحی شده است. این رشته مناسب افرادی است که به آشپزی حرفه ای علاقه دارند و می خواهند در رستوران های بین المللی، هتل ها و یا حتی کسب و کارهای شخصی خود فعالیت کنند. و حتی کسانی که به فکر مهاجرت هستند این رشته بهترین گزینه است و امکان استخدام فوری آشپزی در خارج از کشور را فراهم می کند.

اهداف و کاربردهای رشته آشپزی ملل
  • آموزش تهیه و طبخ غذاهای سنتی و مدرن کشورهای مختلف (ایتالیایی، فرانسوی، چینی، ترکی، ژاپنی…)
  • شناخت مواد اولیه و تکنیک های آشپزی خاص هر کشور
  • آموزش اصول بهداشت و ایمنی مواد غذایی در استاندارد های بین المللی
  • مدیریت آشپزخانه های حرفه ای
  • یادگیری روش های تزئین و سرو غذاهای بین المللی
  • آمادگی برای کار در رستوران های لوکس، هتل ها، کترینگ ها و خطوط هوایی

در نتیجه این رشته برای افرادی است که دوست دارند غذاهای متنوع دنیا را یاد بگیرند.

آموزشگاه های فنی و حرفه ای رشته آشپزی

این آموزشگاه ها، یک جایگزین مناسب برای افرادی است که علاقه مند به دنیای آشپزی هستند و شرایط تحصیل در دانشگاه را ندارند. آموزشگاه های فنی و حرفه ای دوره های کوتاه مدت و بلند مدت آشپزی را برگزار می کنند. این دوره ها معمولاً نیازی به کنکور ندارند و پس از اتمام دوره، گواهینامه های معتبر اعطا می شود. در ادامه به معرفی آموزشگاه های آشپزی می پردازیم.

آموزشگاه آشپزی

در کشور ایران آموزشگاه های آشپزی متعددی برای علاقه مندان به یادگیری مهارت های آشپزی حرفه ای، فست فود، شیرینی پزی، قنادی و آشپزی ملل وجود دارد. این آموزشگاه ها معمولاً دوره های حضوری و آنلاین ارائه می دهند و در پایان دوره، مدارک معتبر داخلی و بین المللی اعطا می کنند.

آموزشگاه های معتبری که دوره های آشپزی حرفه ای را برگزار می کنند عبارتند از:

  • آموزشگاه آریا تهران
  • آموزشگاه سر آشپزان برتر
  • آکادمی ایران شف
  • آموزشگاه آرسس شف

معرفی دوره های آموزشی رشته آشپزی

دوره آشپزی ملل

یکی از دوره های تخصصی و محبوب دوره آشپزی ملل است که به آموزش روش های پخت غذاهای مختلف از کشورهای گوناگون دنیا می پردازد. در این دوره ها، شما با تکنیک ها، مواد اولیه و روش های خاص آشپزی در کشورهای مختلف آشنا می شوید و می توانید انواع غذاهای بین المللی را به صورت حرفه ای آماده کنید.

دوره های آموزش فست فود با مدرک بین المللی

علاقه مندان به یادگیری دوره های آموزش فست فود با مدرک بین المللی می توانند در مراکز آموزشی، دوره های آموزشی متعددی شرکت کنند. این دوره ها شامل آموزش پخت انواع فست فودهای تازه، تکنیک های پخت حرفه ای، تهیه سس های ویژه و مدیریت رستوران های فست فود است، که پس از اتمام دوره، مدارک معتبر و بین المللی دریافت نمایند.

آموزش آشپزی سنتی

دوره آموزش آشپز سنتی به آموزش مهارت های پخت غذاهای ایرانی و محلی می پردازد و برای افرادی که علاقه مند به یادگیری اصول و تکنیک های آشپز قدیمی هستند، بسیار مناسب است. در این دوره، شما با غذاهای سنتی ایرانی و روش های پخت قدیمی آشنا خواهید شد و می توانید انواع غذاهای محبوب و اصیل ایرانی را به بهترین شکل ممکن طبخ کنید.

کلاس کباب

کلاس های آموزش کباب مخصوص کسانی است که می خواهند در زمینه پخت انواع کباب ها ی ایرانی و بین المللی مهارت پیدا کنند. این کلاس ها به شما تکنیک های حرفه ای برای تهیه کباب های خوشمزه و با کیفیت، از جمله کباب ایرانی، ترکی و سایر انواع کباب، آموزش می دهند.

آموزش نان حجیم

دوره های آموزش نان حجیم به شما این امکان را می دهند که با روش های پخت نان های حجیم و خاص آشنا شوید. نان های حجیم معمولاً نان هایی هستند که در فرآیند پخت با استفاده از مواد خاص مانند خمیر مایه و زمان تخمیر مناسب، حجیم و نرم می شوند. این نوع نان ها معمولاً برای تهیه نان های فانتزی، نان های صنعتی، نان های رستورانی استفاده می شوند.

پیشنهاد ویژه: اگر علاقه مند به آموزش مهارت های آشپزی در زمینه های مختلف به صورت جامع هستید آموزشگاه آریا تهران می تواند بهترین گزینه برای شما باشد.

source

توسط chehrenet.ir