گوگل از شرکت‌هایی است که سال‌هاست سرمایه‌گذاری زیادی در زمینه‌ی هوش مصنوعی انجام داده و این روند در سال‌های اخیر سرعت بیشتری هم به خود گرفته است.

گوگل یک غول مطلق در دنیای فناوری اطلاعات است که برای تقریبا هر حوزه‌ی فعالیتی، ابزارهای مختلفی را ایجاد کرده است بدین ترتیب برای هر چیزی که نیاز داشته باشید، گوگل احتمالا راه حلی دارد. چه یک دستیار صوتی هوشمند بخواهید یا تهیه‌ی یک لیست خرید هوشمند، از ابزارهای موسیقی و چندرسانه‌ای گرفته تا سرویس ترجمه و نقشه، گوگل نقشی در آن دارد و می‌توان گفت که یک اکوسیستم کاملا جدید را برای کاربران پیشنهاد کرده است.

اکنون گوگل نه تنها محصولات مستقیمی در حوزه‌ی هوش مصنوعی ارائه داده است، بلکه با استفاده از این فناوری انقلابی، توانسته محصولات پیشین خود را بهبود دهد و راهکارهای تازه‌ای را برای تعامل کاربران با نرم‌افزارها و گجت‌های مختلف فراهم کند. در این مطلب به بررسی کاربرد هوش مصنوعی گوگل در زمینه‌های مختلف می‌پردازیم.

هوش مصنوعی گوگل چیست؟

هوش مصنوعی گوگل در حقیقت نه یک محصول، بلکه مجموعه‌ای از ابزارها و فناوری‌هایی هستند که این شرکت برای تعامل کاربران با رایانه و برای بهبود خدمات دیجیتال خود مبتنی بر هوش مصنوعی توسعه داده است. این فناوری شامل یادگیری ماشین، پردازش زبان طبیعی، بینایی کامپیوتری و مدل‌های مولد مانند گوگل جمینی است که به کاربران در انجام وظایف متنوع کمک می‌کند.

هوش مصنوعی گوگل

هوش مصنوعی گوگل
Credit: Apptunix

شرکت آلفابت به عنوان شرکت مادر Google، در زمینه‌ی هوش مصنوعی فناوری‌های مختلفی را توسعه داده است که هر کدام برای انجام یک فعالیت مورد نیاز بهینه شده‌‌اند.

سایت هوش مصنوعی گوگل

گوگل هم‌اکنون چندین پلتفرم آنلاین برای ارائه‌ی خدمات عمومی هوش مصنوعی دارد. برخی از این سایت‌ها شامل هوش مصنوعی Google AI صرفا به تحقیق و توسعه در زمینه‌ی هوش مصنوعی سایر محصولات مانند جست‌وجو، اسیستنت، گوگل مپ و گوگل داکس می‌پردازند و موارد دیگر مانند جمینای و Google Cloud AI به خدمات مبتنی بر هوش مصنوعی و یادگیری ماشین اختصاص داده شده‌اند. این پلتفرم‌ها امکان استفاده از مدل‌های آماده، آموزش مدل‌های جدید و به‌کارگیری فناوری‌های پیشرفته را فراهم می‌کنند.

تبلت مایکروسافت مدل Surface Pro 9-i5 1235U ظرفیت 256 گیگابایت و رم 8 گیگابایت به همراه کیبورد Signature Black و قلم Slim Pen 2

ابزارهای هوش مصنوعی برای مصرف‌کننده

هوش مصنوعی جمینای (Gemini) را باید معروف‌ترین سرویس هوش مصنوعی گوگل برای مصرف‌کننده دانست که به صورت نسخه‌ی هوش مصنوعی رایگان هم در دسترس است. این چت‌بات از نسخه‌های اولیه که با نام «بارد» (Bard) عرضه شد تا کنون مسیری طولانی را پیموده و بهبود زیادی پیدا کرده است. هم‌اکنون می‌توان از آن به عنوان یک دستیار جامع برای کارهای مختلف بهره گرفت و انواع سوال از هوش مصنوعی را از آن پرسید.

لوگوی گوگل جمینی

نسخه‌ی پریمیوم این چت‌بات هوش مصنوعی با نام Gemini Advanced و با اشتراکی برای استفاده از جمینای در جیمیل، داکس و بقیه‌ی مجموعه بهره‌وری Google ارائه می‌شود. اگر به دنبال استفاده از هوش مصنوعی با گوگل هستید، به نظر می‌رسد که هم‌اکنون این بهترین اشتراک هوش مصنوعی است چون قابلیت‌های چت هوش مصنوعی و ویژگی‌های هوش مصنوعی ورک‌اسپیس را هم‌زمان در اختیار شما قرار می‌دهد.

گوگل وان پریمیوم هم اشتراک سرویس‌های مختلف گوگل است که در وهله‌ی اول ابزارهای ذخیره‌سازی و عکس به شمار می‌رود اما اکنون یک نسخه‌ی هوش مصنوعی هم برای این اشتراک وجود دارد که شامل دسترسی به چت‌بات جمینای و هوش مصنوعی جمینای برای سرویس‌هایی مانند گوگل داک و گوگل شیت می‌شود که فقط برای حساب‌های شخصی در دسترس است.

ابزارهای هوش مصنوعی برای کسب‌وکار

Gemini for Google Workspace اصطلاح کلی گوگل برای ویژگی‌های هوش مصنوعی است که در محیط ورک‌اسپیس شامل جیمیل، میت، داک، شیت و اسلاید استفاده می‌شوند.

«جمینای بیزنس» (Gemini Business) نسخه‌ی ارزان‌تر اشتراک 20 دلاری در ماه است که برای استفاده از ویژگی‌های هوش مصنوعی مولد در همه‌ی برنامه‌های بهره‌وری این شرکت استفاده می‌شود.

گوگل جمینای برای کسب و کار

نسخه‌ی اینترپرایز (Gemini Enterprise) هم وجود دارد که نسخه‌ی گران‌تر اشتراک با 30 دلار در ماه به شمار می‌رود و برای استفاده از ویژگی‌های هوش مصنوعی در ورک‌اسپیس به کار می‌رود.

به نظر می‌رسد که تفاوت اصلی ویژگی بین جمینای بیزنس و جمینای اینترپرایز هم‌اکنون این است که نسخه‌ی اینترپرایز به شما امکان می‌دهد تا زیرنویس‌های زنده را در تماس‌های گوگل میت فعال کنید.

«دوئت ای‌آی» (Duet AI) برای توسعه‌دهندگان هم یک پروژه‌ی رها شده است که به توسعه‌دهندگان امکان می‌دهد تا از هوش مصنوعی Duet برای کمک به نوشتن کد کامپیوتری استفاده کنند. استفاده از این ویژگی توسط کنسول گوگل کلود برای یک نفر در هر کسب‌وکار رایگان است.

ابزارهای هوش مصنوعی برای توسعه‌دهندگان AI

جمینای نانو، پرو و اولترا جدیدترین مدل‌های هوش مصنوعی هستند که خدمات مختلف هوش مصنوعی گوگل را تأمین می‌کنند. در ابتدا بارد از LaMDA و Duet AI از PalM و PalM 2 استفاده می‌کردند. اما اکنون همه‌ی سرویس‌ها از مدل‌های جمینای بهره می‌برند.

«گوگل ای‌آی استودیو» (Google AI Studio) که پیش از این تحت عنوان MakerSuite شناخته می‌شد، محیطی با کاربری آسان برای آزمایش مدل‌های مختلف هوش مصنوعی فراهم می‌کند.

استودیو هوش مصنوعی گوگل

Vertex AI بخشی از کنسول Google Cloud است که در آن می‌توانید یادگیری ماشینی و خدمات هوش مصنوعی را مدیریت کنید. همچنین دارای محیطی شبیه به زمین بازی است، با این حال استفاده از برنامه‌ی استودیو هوش مصنوعی آسان‌تر است.

هوش مصنوعی گوگل رایگان

گوگل ابزارهای رایگان زیادی را در زمینه‌ی هوش مصنوعی ارائه داده است. برخی از محبوب‌ترین آن‌ها شامل گوگل جیمنای به عنوان چت‌بات هوش مصنوعی، Google Colab برای اجرای مدل‌های یادگیری ماشین، گوگل لنز برای تشخیص تصویر و NotebookLM برای تحلیل مقاله هستند. بسیاری از این خدمات به‌صورت آنلاین و بدون نیاز به پرداخت هزینه در دسترس کاربران قرار دارند. هرچند در برخی موارد نسخه‌ی تکمیلی تنها با پرداخت هزینه فعال می‌شود.

هوش مصنوعی گوگل جمینی

جمینی یا جمینای که در ابتدا با نام گوگل بارد معرفی شده بود، اکنون در نسخه‌های تازه قدرتمندتر شده است و توانایی‌های پیشرفته‌ای در تولید متن، پردازش زبان طبیعی و تعامل هوشمند با انسان دارد. این هوش مصنوعی هم‌اکنون در برنامه‌های مختلفی مانند موتور جست‌وجوی گوگل و سرویس‌های ابری این شرکت ادغام شده است.

همان‌طور که اشاره شد، جمینای شناخته‌شده‌ترین سرویس هوش مصنوعی گوگل است و چون به صورت چت‌بات عرضه شده است، امکان تعامل مستقیم با آن وجود دارد. برای آشنایی بیشتر با جمیای و استفاده از آن این مطلب را بخوانید.

گوشی موبایل گوگل مدل Pixel 9 Pro XL تک سیم کارت ظرفیت 256 گیگابایت و رم 16 گیگابایت

کولب

گوگل کولب پلتفرم رایگان گوگل برای اجرای کدهای پایتون در محیطی مشابه Jupyter Notebook و بدون نیاز به نصب نرم‌افزار یا پیکربندی خاصی است. این ابزار از منابع پردازشی ابری مانند پردازنده‌های گرافیکی (GPU) و پردازنده‌های تانسوری (TPU) پشتیبانی می‌کند، که برای آموزش مدل‌های یادگیری ماشین و پردازش داده‌ها بسیار سودمند است.

گوگل کو لب

برای استفاده از کولب، کافی است وارد حساب گوگل خود شوید و از طریق سایت Google Colab یک نوت‌بوک جدید ایجاد کنید. کاربران می‌توانند کدهای پایتون را نوشته، اجرا کنند و نتایج را مشاهده کنند. همچنین امکان بارگذاری و ذخیره‌سازی فایل‌ها در Google Drive وجود دارد که به اشتراک‌گذاری پروژه‌ها را آسان می‌کند.

لنز

گوگل لنز بر پایه‌ی هوش مصنوعی به کاربران امکان می‌دهد تا اطلاعات مربوط به اشیاء، متن‌ها، بارکدها و حتی محیط اطراف را توسط دوربین گوشی هوشمند خود شناسایی و تجزیه‌وتحلیل کنند. با استفاده از این ابزار جست‌وجوی اطلاعات درباره‌ی یک سوژه‌ی خاص، به سادگی عکس گرفتن از آن است.

گوگل لنز

علاوه بر فراهم کردن اطلاعاتی درباره‌ی سوژه‌های مختلف مانند گیاهان، حیوانات، آثار هنری و … این ابزار همچنین می‌تواند متن‌ها را تشخیص داده و آن‌ها را به زبان‌های مختلف ترجمه یا برای کپی کردن آماده کند. برای استفاده از Google Lens، کافی است اپلیکیشن گوگل فوتوز، گوگل استستنت، گوگل مپ را در گوشی هوشمند باز کرده و روی آیکون Lens کلیک کنید تا از دوربین گوشی برای شناسایی اشیاء و دریافت اطلاعات استفاده شود. این ابزار همچنین به صورت اپلیکیشن جداگانه برای اندروید و iOS در دسترس است.

نوت‌بوک ال‌ام

NotebookLM دیگر ابزار هوش مصنوعی این شرکت است که برای کمک به پژوهش، یادداشت‌برداری و سازمان‌دهی اطلاعات طراحی شده است. این ابزار با استفاده از «مدل‌های زبانی بزرگ» (LLM) به کاربران امکان می‌دهد تا اسناد خود را آپلود کرده و سپس از گوگل پرسش‌هایی درباره‌ی محتوای آن‌ها بپرسند، خلاصه‌های خودکار دریافت کنند و ارتباط بین ایده‌ها را بهتر درک کنند.

نوت بوک ال ام NotebookLM

ابزار NotebookLM به ویژه برای دانشجویان، محققان و نویسندگان سودمند است و می‌تواند به عنوان یک دستیار مجازی در پردازش و تحلیل اطلاعات کمک کند. برای استفاده از این ابزار، کافی است به وب‌سایت NotebookLM بروید و پس از ورود با حساب گوگل، فایل‌های موردنظر خود را بارگذاری کنید. سپس از هوش مصنوعی برای مدیریت و درک اطلاعات کمک بگیرید.

هوش مصنوعی گوگل فارسی

مانند دیگر ابزارهای گوگل، پشتیبانی از زبان‌های گوناگون از جمله زبان فارسی در بسیاری از ابزارهای هوش مصنوعی Google هم انجام می‌شود. هوش مصنوعی فارسی این شرکت هم به طور پیوسته در حال بهبود و ارتقاست. هم‌اکنون حتی مدل‌های پردازش زبان طبیعی فارسی در بسیاری از ابزارهای گوگل از جمله جمینای و ترجمه ادغام شده‌اند.

گوگل ترجمه و هوش مصنوعی

تصویر سازی با هوش مصنوعی گوگل

یکی از فناوری‌های جذاب آلفابت در زمینه‌ی هوش مصنوعی، ابزارهای تولید تصویر مانند «ایمجن» (Imagen) هستند. این مدل از یادگیری عمیق برای تولید تصاویر با کیفیت بر اساس متن استفاده می‌کند. همچنین، هوش مصنوعی «دیپ دریم گوگل» (Google Deep Dream) به کاربران امکان می‌دهد تا تصاویر خلاقانه و سبک‌های هنری جدیدی ایجاد کنند.

رونمایی از هوش مصنوعی Imagen 3 گوگل

برای استفاده از ایمجن کافی است به وب‌سایت جمینای مراجعه کرده و دستور متنی خود را برای تولید تصویر تایپ کنید. برای استفاده از دیپ دریم هم باید از وب‌سایت‌هایی بازدید کنید که از این هوش مصنوعی برای تولید تصاویر بهره می‌برند. یکی از شاخص‌ترین این وب‌سایت‌ها Deepdreamgenerator است که می‌تواند تصاویری با جلوه‌های دیداری خاص ایجاد کند.

ادیت عکس با هوش مصنوعی گوگل

برای ویرایش یا ادیت عکس با هوش مصنوعی، گوگل چندین ابزار ارائه شده و در حقیقت گوگل ویرایش هوشمند تصویر را در چندین ابزار کاربردی خود گنجانده است. از جمله «گوگل فوتوز» (Google Photos) دارای قابلیت‌هایی مانند Magic Eraser برای حذف بخش‌هایی از تصویر و AI-enhanced editing برای بهبود کیفیت عکس‌هاست. اپلیکیشن Snapseed هم امکان ویرایش حرفه‌ای تصاویر را با کمک هوش مصنوعی فراهم می‌کند.

پاک کننده جادویی گوگل فوتوز

هوش مصنوعی گوگل برای اندروید

بسیاری از قابلیت‌های هوش مصنوعی در سیستم‌عامل اندروید ادغام شده‌اند یا به صورت برنامه هوش مصنوعی در دسترس هستنند. از جمله‌ی این ابزارها می‌توان به چت‌بات جمینای به جای گوگل اسیستنت برای کنترل صوتی، گوگل لنز برای شناسایی اشیا و متن توسط عکس و دوربین و همچنین صفحه کلید «جی‌بورد» (Gboard) برای پیشنهادات هوشمند متنی اشاره کرد. علاوه بر این اپلیکیشن چت‌بات جمینای هم برای اندروید عرضه شده است که امکان دسترسی بهتر به گفت‌وگو با هوش مصنوعی را فراهم می‌کند.

جست‌وجوگر هوش مصنوعی گوگل

نمی‌توان از گوگل سخن گفت و شاخص‌ترین محصول آن یعنی موتور جست‌وجوی آن را نادیده گرفت. آلفابت نیز با آگاهی از این موضوع، تمرکز ویژه‌ای بر استفاده از هوش مصنوعی در جست‌وجو گذاشته است. با استفاده از مدل‌های پیشرفته مانند Google MUM و جمینای، اکنون موتور جست‌وجوی گوگل می‌تواند نتایج دقیق‌تر، خلاصه‌های هوشمند و پیشنهادهای مرتبط‌تری به کاربران ارائه دهد. هم‌چنین کاربران می‌توانند از قابلیت Google Search Generative Experience (SGE) برای دریافت پاسخ‌های مولد و جست‌وجوی تعاملی استفاده کنند.

نگاه اجمالی هوش مصنوعی گوگل در نتایج جست‌وجو

نگاه اجمالی هوش مصنوعی در نتایج جست‌وجو
Credit: Google/Wired

خلاصه‌های مبتنی بر هوش مصنوعی در جست‌وجو اکنون «بررسی هوش مصنوعی» (AI Overview) نام دارند. اگر یک موضوع کلی را در گوگل جست‌وجو کنید، ممکن است در بالای نتایج، خلاصه‌ای را ببینید که توسط هوش مصنوعی ایجاد شده است. این بررسی‌های اجمالی هوش مصنوعی بر اساس منابع مختلف در سراسر وب جمع‌بندی و به گونه‌ای ارائه می‌شوند که پاسخی را که به دنبال آن هستید، حتی بدون نیاز به کلیک روی پیوندهای وب در اختیار داشته باشید.

در کنار این موارد در دستگاه‌های همراه امکان استفاده از قابلیت Circle to Search هم وجود دارد که با کمک موتور جست‌وجوی گوگل و لنز، تنها با کشیدن یک حلقه اطراف چیزی که روی صفحه دیده می‌شود، می‌توان اطلاعاتی درباره‌ی آن کسب کرد.

چالش‌ها و محدودیت‌های هوش مصنوعی گوگل

با وجود پیشرفت‌های قابل‌توجه، هوش مصنوعی گوگل مانند دیگر بسترهای هوش مصنوعی، هنوز با چند چالش اساسی روبه‌روست.

حریم خصوصی و امنیت داده‌ها

مدل‌های هوش مصنوعی این شرکت برای بهینه‌سازی، نیاز به داده‌های گسترده‌ای دارند که این شرکت از سال‌ها پیش با یکه‌تازی در دنیای وب در اختیار دارد اما همچنان نگرانی‌هایی را درباره‌ی شیوه‌ی جمع‌آوری و استفاده از این داده‌ها ایجاد کرده است. هرچند گوگل راه‌های مختلف و بیشتری برای کنترل بهتر کاربران بر داده‌هایی که به اشتراک می‌گذارند، در نظر گرفته است.

حریم خصوصی هوش مصنوعی گوگل

سوگیری الگوریتمی

مانند دیگر مدل‌های یادگیری ماشینی، سیستم‌های گوگل هم گاهی دچار سوگیری‌های ناخواسته می‌شوند که می‌تواند بر تصمیم‌گیری‌های کاربران تأثیر بگذارد. به همین دلیل در پاسخ‌های ارائه شده، همیشه تأکید می‌شود امکان ارائه‌ی پاسخ اشتباه توسط هوش مصنوعی وجود دارد.

وابستگی به زیرساخت‌های سنگین

اجرای مدل‌های پیشرفته‌ی هوش مصنوعی مانند جمینای نیاز به سرورهای قدرتمندی دارد که هزینه‌های عملیاتی و نگرانی‌های زیست‌محیطی را افزایش می‌دهد.

جمع‌بندی

گوگل از سال‌ها پیش، سرمایه‌گذاری‌های گسترده‌ای در زمینه‌ی هوش مصنوعی انجام داده که تا پیش از این در محصولات مختلف این شرکت خودش را نشان می‌داد اما با ظهور هوش مصنوعی مولد و چت‌بات‌ها، این شرکت هم استفاده از هوش مصنوعی را به شیوه‌ای بارزتر برای مصرف‌کننده پیش برد و امروزه محصولات مختلف آن بر پایه‌ی این فناوری فعالیت می‌کنند.

در حال حاضر این شرکت تلاش می‌کند همه‌ی خدمات مبتنی بر هوش مصنوعی خود را تحت نام جمینای یکپارچه کند و شاید این استانداردسازی، درک آن‌چه را که گوگل به کمک هوش مصنوعی مولد برای کاربران ارائه می‌دهد، آسان‌تر کند. چیزی که مشخص است این است که استفاده از هوش مصنوعی مولد در محصولات گوگل که پیش از این هم جزو پراستفاده‌ترین محصولات بودند، قدرتی به آن‌ها داده است که در برخی موارد حتی شرکت دیگری توان رقابت با آن‌ها را ندارد. باید دید پلتفرم‌های دیگری مانند هوش مصنوعی چت جی‌پی‌تی و CoPilot چقدر می‌توانند قدرت هوش مصنوعی گوگل را به چالش بکشند.

منابع: Wired, CNet, Active Wizards, Tech Target, Plus AI, Google

12,950,000

12,799,000

تومان

پرسش‌های متداول درباره‌ی هوش مصنوعی گوگل

هوش مصنوعی گوگل چیست؟

هوش مصنوعی گوگل مجموعه‌ای از فناوری‌ها و الگوریتم‌هاست که برای بهبود خدماتی مانند جست‌وجو، ترجمه، دستیار صوتی و ابزارهای تولید محتوا استفاده می‌شود.

آیا هوش مصنوعی گوگل رایگان است؟

بسیاری از سرویس‌های مبتنی بر هوش مصنوعی گوگل مانند لنز، ترجمه و جمینای به‌صورت رایگان در دسترس هستند. اما در برخی موارد سرویس‌های پریمیوم و ویژه‌ی کسب‌وکار هم ارائه می‌شود که استفاده از آن‌ها با پرداخت اشتراک ممکن است.

آیا جمینای از زبان فارسی پشتیبانی می‌کند؟

بله، نه تنها جمینای به عنوان چت‌بات هوش مصنوعی گوگل، بلکه بسیاری از سرویس‌های دیگر گوگل که از هوش مصنوعی بهره می‌برند، به خوبی از زبان فارسی پشتیبانی می‌کنند.

آیا می‌توان با هوش مصنوعی گوگل تصویرسازی کرد؟

بله، سرویس‌هایی مانند Imagen و ابزارهای تعبیه‌شده در Gemini به سادگی امکان تولید تصاویر با استفاده از دستورات متنی را برای کاربران فراهم می‌کنند. هم‌اکنون هوش مصنوعی مولد تصویر گوگل نسبت به نسخه‌های ابتدایی پیشرفت قابل توجهی کرده و می‌تواند تصاویری باکیفیت تولید کند.

source

توسط chehrenet.ir