ذهن انسان پیچیده و چند لایه است و هر لحظه می‌تواند به شکلی درآید. دانشمندان دهه‌هاست برای شناخت‌اش تحقیق می‌کنند. پژوهشگران، روان‌شناسان، روان‌پزشکان، عصب‌شناسان و نویسندگانی که در حوزه‌‌ی روانشناسی و توسعه‌ی فردی قلم می‌زنند، کتاب‌هایی درباره‌ی بهبود عملکرد ذهن و از میان بردن اختلالات، نارسایی‌ها و مشکلاتی که روان انسان را تحت تاثیر قرار می‌دهند منتشر می‌کنند. با وجود این‌که کتاب‌های کاغذی در این حوزه طرفداران زیادی دارد اما سال‌هاست کتاب‌های صوتی روانشناسی هم با استقبال گسترده‌ی اهل کتاب و مطالعه مواجه شده‌اند که در ادامه با بهترین آن‌ها آشنا خواهید شد.

بهترین کتاب های صوتی روانشناسی (لیست جامع)

۱- «زندگی خود را دوباره بیافرینید»«زندگی خود را دوباره بیافرینید» کتاب صوتی روانشناسی

جفری یانگ روان‌شناس، روان‌درمانگر و عضو هیات علمی گروه روان‌پزشکی دانشگاه کلمبیا است. او در ابتدای کارش رفتارگرای شناختی تحصیلکرده و زبردست بود. بعد از سال‌ها گفت‌وگو و ارائه‌ی خدمات روان‌درمانی به مراجعان و تدریس در دانشگاه با تلفیق و درهم‌آمیختن علمی و اصولی روش‌های درمانی توانست طرحواره‌درمانی را ابداع کند تا افرادی که از اختلال شخصیت رنج می‌برند و به درمان‌ها واکنش منفی نشان می‌دهند بهبود بخشد. این روش درمانی در کنترل اختلال شخصیت اجتناب‌ناپذیر و پارانوئید، افسردگی، عزت نفس اندک، اضطراب، فقدان اعتماد به نفس و… موثر است.

جفری یانگ روان‌شناس صاحب نام و جنت کلوسکو همکار سالیان‌اش در گروه روان‌شناسی دانشگاه کلمبیا کتاب «زندگی خود را دوباره بیافرینید» یکی از بهترین کتاب‌های صوتی روان‌شناسی را درباره‌ی تله‌های رفتاری که افراد را اسیر و گرفتار می‌کنند، نوشته. تله‌های رفتاری الگوهای آسیب‌زننده‌ای هستند که از سال‌های ابتدایی عمر به دلایل گوناگون در زهن و روان شکل می‌گیرند، ریشه می‌دوانند و انسان را آزار می‌دهند.

نویسندگان کتاب شرح می‌دهند تله‌ها ساختار ذهن و افکار فرد را شکل می‌دهند. او هم برای درک و تفسیر واقعیت و انتخاب نوع واکنش و پاسخ دادن از آن‌ها تبعیت می‌کند. آن‌ها باور دارند یازده تله‌ی ذهنی مخرب ( – تله‌ی ترک شدن «لطفا مرا تنها نگذار»، – تله‌ی سوءظن «نمی‌توانم به تو اعتماد کنم»، – تله‌ی محرومیت عاطفی «هرگز به محبتی که می‌خواهم نمی‌رسم»، – تله‌ی طرد اجتماعی «من با دیگران سازگار نمی‌شوم»، – تله‌ی وابستگی «به تنهایی از عهده‌ی این کار برنمی‌آیم»، – تله‌ی آسیب‌پذیری «به زودی فاجعه رخ می‌دهد»، – تله‌ی نقص داشتن «من بی‌ارزش هستم»، – تله‌ی شکست «احساس شکست می‌کنم»، – تله‌ی اطاعت «همیشه کارها را آن‌چنان که تو می‌خواهی انجام خواهم داد»، – تله‌ی استانداردهای بالا و غیر واقع‌بینانه «هیچ‌وقت هیچ‌چیز آن‌قدر که باید خوب نمی‌شود.» )عامل ایجاد بخش زیادی از مشکلات ذهنی و روحی روانی افراد هستند.

جفری یانگ و همکارش با تکیه بر بنیان‌های روان‌شناسی کتاب‌های زیگموند فروید که معتقد است ریشه‌ی آسیب‌های روحی روانی به کودکی بازمی‌گردد، شرح می‌دهند انسان در مواجهه با تله‌های ذهنی به سه گونه‌س نادرست عمل می‌کند: تسلیم، فرار و ضد حمله

فرد وقتی تسلیم می‌شود تله‌ی ذهنی‌اش را واقعیتی غیر قابل تغییر می‌داند. به عنوان مثال فردی که از تله‌ی حس نفص رنج می‌برد از برقراری ارتباط چشمی ناتوان است. از شرم صورت‌اش سرخ می‌شود و نمی‌تواند درست و حسابی حرف بزند. خود را کوچک و حقیر می‌بیند و همواره عذرخواه است. برخی افراد به گونه‌ای دیگر عمل می‌کنند. آن‌ها از تله‌هایشان فرار می‌کنند. به این معنا که از روابط صمیمانه می‌گریزند و دوستی‌های دم دستی مثل معاشرت و خوش و بش کردن با کسانی که در کافه نشسته‌اند را ترجیح می‌دهند. این‌طور است که تله‌ی حس نقص آزارشان نمی‌دهد. کسانی هم هستند که ضد حمله می‌زنند. این‌ها چهره‌ای نادرست، تقلبی و غیر واقعی از خود می‌سازند و به اطرافیان نشان می‌دهند. کسانی که از این تله رنج می‌برند نشان می‌دهند فردی کامل و بی‌نقص هستند. در انتقاد کردن از دیگران افراط می‌کنند و مسئولیت کارهای نادرست‌ و اشتباهات‌شان را نمی‌پذیرند.

مولفان در ابتدای هر یک از فصول نوزده‌گانه‌ی کتاب قصه‌ای واقعی تعریف می‌کنند. بعد پرسش‌نامه‌ای برای ارزیابی قدرت تله‌ی خاص در زندگی مخاطب ارائه می‌دهند و سپس شیوه‌های شکل‌گیری، تغییر و خلاص شدن از شر آن را شرح می‌دهند.

در بخشی از کتاب صوتی روانشناسی «زندگی خود را دوباره بیافرینید» که با ترجمه‌ی ساره‌ی حسینی عطار توسط نشر شمشاد منتشر شده، آمده:

«این تله‌های زندگی هستند که مشخص می‌کنند ما چطور فکر کنیم، احساس کنیم، عمل کنیم و آن‌ها را به دیگران نیز منتقل کنیم. آن‌ها موجب بروز احساسات قدرتمندی همچون خشم، ناراحتی و اضطراب می‌شوند.»

کتاب زندگی خود را دوباره بیافرینید اثر جفری ای.یانگ

۲- «والدین سمی / آسیبهای جسمی-روانی ناشی از رفتارهای غلط والدین و روش‌های درمان آن»«والدین سمی» کتاب‌های صوتی روان‌شناسی

رفتارهای نادرست والدین با فرزندان‌شان آن‌ها را به افرادی ناتوان، در خودفرورفته، منزوی، مستاصل، آسیب‌دیده، فاقد عزت نفس و اعتماد به نفس تبدیل می‌کند. متاسفانه اکثر قریب به اتفاق پدرها و مادرها در تقریبا همه جای جهان – به خصوص مشرق زمین – معتقدند با به دنیا آوردن فرزند امتیاز ویژه‌ای به او داده‌اند و بچه باید همچون ماشین کوکی به اوامر و خواسته‌های والدین عمل کند. چنین است که فرزند آسیب‌های فراوان و غیر قابل جبران می‌بیند و با مشکلات عدیده در زندگی دست‌و‌پنجه نرم خواهد کرد. علمای روان‌شناسی این گونه پدر و مادرها را «والدین سمی» نامیده‌اند.

سوزان فوروارد نویسنده، روان‌شناس،، مشاور، سخنران انگیزشی و یکی از فعالان تاثیرگذار مهارت‌های فرزندپروری روز ۱۴ ماه می سال ۱۹۳۸ در شهر دنور ایالت کلرادو به دنیا آمد. بعد از پایان دوران دبیرستان در مدرسه‌ی روان‌شناسی دانشگاه کالیفرنیای جنوبی تا مقطع دکتری تحصیل کرد. بالافاصله بعد از پایان تحصیلات دانشگاهی بیشتر وقت‌اش را صرف روان‌درمانی کرد و بعد از سال‌ها گفت‌و‌گو با مراجعان به این نتیجه رسید پدر و مادر شخصیت فرزند را می‌سازند و بر روابط‌ بین فردی آن‌ها موثرند. به بیان دیگر رفتار روان والدین بر زندگی فرزنندان تاثیر عمیق می‌گذارد.

سوزان فوروارد معتقد است پدرها و مادرها با وجود این‌که به فرزندان‌شان عشق می‌ورزند و سعادت و پیروزی و موفقیت‌شان را می‌خواهند ولی به دلیل رفتارهای نابخردانه، مستبدانه و نادرستی که می‌کنند بذر ترس، نفرت و احساس گناه را در وجودشان می‌کارند و زندگی بچه‌ها را به جنهم تبدیل می‌کنند.

نویسنده در کتاب «والدین سمی / آسیب‌های جسمی-روانی ناشی از رفتارهای غلط والدین و روش‌های درمان آن» یکی از بهترین کتاب‌های صوتی روان‌شناسی به مخاطبان یادآوری می‌کند حق دارند با پدر و مادرشان مخالفت کنند. او با دلیل و مدرک و ارائه‌ی دلایل متقن نشان می‌دهد اعتراض کردن به رفتارهای نادرست والدین ضروری است ولی به جای تلاش کردن برای تغییر والدین نگرش‌شان را عوض کنند تا بتوانند از شر نفور مسموم، تلخ و ویران‌ کننده‌ی رفتارهای پدر و مادر خلاص شوند.

فوروارد در بخش اول کتاب (هشت فصل ابتدایی) شخصیت، خصوصیات روحی روانی و رفتارهای والدین خداگونه که مدعی‌اند عیب و ایراد ندارند و سلطه‌گر، معتاد، کتک‌زن، متجاوز و زخم‌ زبان‌زن هستند را بررسی و تجزیه و تحلیل می‌کند. در بخش دوم به مخاطبان – کودکان آسیب دیده که بزرگ شده‌اند و در حین مطالعه‌ی کتاب خشمگین، مضطرب، سردرگم و متاسف می‌شوند – روش‌های رفتاری که به برقراری رابطه‌ای متعادل با والد یا والدین سمی می‌انجامد را می‌آموزد. همچنین تکنیک‌های بهبودی و درمان آسیب‌های ناشی از ارتباط با والدین سمی را در دسترس قرار می‌دهد. مولف کتاب تاکید می‌کند پروسه‌ی کم و از بین بردن تاثیر منفی و مخرب والدین سمی بر فرزندان زمان‌بر و نیازمند صبر، تحمل، آرامش و پشتکار دارد. آیا کتاب صوتی بهتر از کتاب چاپی است؟ می‌توانید با نسخه‌ی صوتی «والدین سمی» پاسخ این سوال را پیدا کنید.

در بخشی از کتاب صوتی روانشناسی «والدین سمی / آسیب‌های جسمی-روانی ناشی از رفتارهای غلط والدین و روش‌های درمان آن» که توسط نشر ماه‌آوا منتشر شده، آمده:

«والدینی که می‌ترسند کم‌کم در زندگی فرزندشان نقشی نداشته باشند و دیگر به آنها نیاز نباشد، برای ایجاد حس ناتوانی در فرزندشان تلاش می‌کنند. این دسته از والدین به‌شدت می‌ترسند که فرزندانشان بزرگ شوند و خانه را ترک کنند.»

کتاب والدین سمی اثر سوزان فوروارد

۳- «انسان در جستجوی معنا»«انسان در جستجوی معنا» کتاب‌های صوتی روان‌شناسی

نقل است که کوه با نخستین سنگ و انسان با نخستین درد آغاز می‌شود. به نظر می‌رسد درد انسان را به اندازه‌ای توانمند و مقاوم می‌کند که می‌تواند با بهره‌گیری از قدرت امید در سخت‌ترین لحظات دوام آورد، سختی را تحمل و برای در آغوش کشیدن آزادی صبر کند.

ویکتور فرانکل روان‌پزشک و عصب‌شناس اتریسی و مبدع معنادرمانی روز دوم سپتامبر سال ۱۹۰۵ در شهر وین اتریش به دنیا آمد. در دوران دبیرستان در سخنرانی‌ها و سمینارهای روان‌شناسان عمومی با روان‌شناسی آشنا شد.

شانزده‌ساله بود که جرات کرد برای زیگموند فروید بنیان‌گذار روان‌درمانی نامه نوشت. یکی از نوشته‌های او  به مبدع روان‌درمانی سه سال بعد در نشریه‌ای معتبر و بین‌المللی منتشر شد. در دو دانشگاه وین و آدیتشنالی تحصیل و در رشته‌ی اعصبا و روان دکتری گرفت.

فرانکل سال ۱۹۴۲، ۹ ماه بعد از مراسم ازدواج همراه اعضاء خانواده توسط ارتش آلمان نازی دستگیر و به اردوگاه کار اجباری ترزین اشتات فرستاده شد. پدرش در آن اردوگاه به خاطر گرسنگی و ابتلا به ذات‌الریه درگذشت. بقیه‌ی اغضای خانواده به اردوگاه آشویتس منتقل شدند. مادر و برادرش در اتاق‌های گاز کشته شدند. همسرش تیلی هم به دلیل عوارض بیماری تیفوش درگذشت. فرانکل تقریبا ۹۰ درصد از دوران اسارت را در اردوگاه‌های کار اجباری گذراند.

او با تکیه بر تئوری معناجویی توانست همه‌ی معایب، اتفاقات هولناک و فجایع را تحمل کند، دوام آورد و جان سالم به در برد.

این متخصص مغز و اعصاب و روان‌شناس در کتاب «انسان در جستجوی معنا» یکی از بهترین کتاب‌های صوتی روان‌شناسی می‌گوید حتی در سخت‌ترین شرایط افراد می‌توانند درباره‌ی چگونگی عملکرد، نوع افکار و احساسات تصمیم‌گیری کنند.

نویسنده از زنی در آستانه‌ی مرگ می‌گوید که تصمیم می‌گیرد نترسد. فرانکل یا بهره‌گیری از تجربیات و دستاوردهایش در اردوگاه‌های کار اجباری تئوری خودتعالی را ارائه کرد تا با استفاده از آن به خود و باقی هم‌بندان و اطرافیان تسلی دهد.

روان‌شناس برجسته در اثرش نشان می‌دهد همیشه اتفاقات و رویدادهایی وجود دارند که زندگی انسان را به خطر بیندازند و او را از حرکت بازدارند، افسرده، بی‌انگیزه، ناامید و بی‌حاصلش کنند. ولی جست‌و‌جوی معنا و یافتن آن در کوچک‌ترین چیزها می‌توانند او را امیدوار کند و به زندگی‌اش معنا ببخشد.

نوشته‌ی متخصص اعصاب و روانی که درد‌آشناست، تحقیر، ناامیدی، مرگ، استیصال و نابودی شدن زندگی را با همه‌ی وجود حس کرده عمیق، خواندنی و انگیزه‌بخش است. با گوش دادن به نسخه صوتی این کتاب، مزیت شگفت‌انگیز کتاب‌های صوتی را درک کنید.

در بخشی از کتاب صوتی روانشناسی «در جستجوی معنا» که با ترجمه‌ی امیر لاهوتی توسط نشر آوانامه منتشر شده، آمده:

«برای نخستین بار در زندگی ام حقیقتی را که شعرای بسیاری به شکل ترانه سروده اند، و اندیشمندان بسیار نیز آن را به عنوان حکمت نهایی بیان داشته اند، دیدم. این حقیقت که عشق عالی ترین و نهایی ترین هدفی است که بشر در آرزوی آن است.»

کتاب انسان در جستجوی معنا اثر ویکتور فرانکل انتشارات جامیفرهنگ برتر
26 %

۱۳۵,۰۰۰

۹۹,۳۰۰ تومان

۴- «پی‌گیر اخبار نباشید»«پی‌گیر اخبار نباشید»

اخبار به بخش جدایی‌ناپذیر زندگی انسان‌ها تبدیل شده‌. رسانه‌ها با تولید و انتشار اخبار خاص سلایق ما را شکل داده و به خود وابسته می‌کنند. چنین است که اعتیاد به خبر و پیگیری لحظه‌به‌لحظه آن آغاز می‌شود. با توجه به اینکه اکثر اخبار منتشر شده در رسانه‌های مکتوب، دیداری و شنیداری و دیجیتال منفی هستند روانشناسان معتقدند اعتیاد به پیگیری اخبار تاثیر سوئی بر جسم و روان انسان می‌گذارد.

اما کنار گذاشتن اخبار و رها شدن از دنیای جذاب و پر‌هیاهوی رسانه‌ها کاری دشوار و طاقت فرسا است. اما نباید ناامید شد، زیرا  کتاب «پی‌گیر اخبار نباشید» یکی از بهترین کتاب‌های صوتی روان‌شناسی با استفاده از روشی کارامد ساز و کار رسانه‌ها را نشان می‌دهد و به خواننده می‌آموزد چگونه از اتلاف وقت، کاهش تمرکز و جریحه‌دار شدن احساساتش جلوگیری کند.

رولف دوبلی نویسنده سوئیسی که پیش از این با کتاب‌های «هنر شفاف اندیشیدن» و «هنر خوب زندگی کردن» در بازار کتاب ایران شناخته شده در این کتاب توصیه می‌کند به جای مطالعه کتاب‌های مدیریت زمان کاری موثر‌تر را امتحان کنید که آن ترک اخبار است.

او باور دارد در دنیای امروز، اخبار از سرگرمی بی‌خطر به سلاح مخربی تبدیل شده که تاثیری منفی بر روان افراد می‌گذارد و زندگی‌شان را مختل می‌کند.

در بخشی از کتاب صوتی روانشناسی «پی‌گیر اخبار نباشید» که با ترجمه‌ی عادل فردوسی‌پور، بهزاد توکلی نیشابوری و علی شهروز ستوده، توسط رادیو گوشه منتشر شده، آمده:

«به همان اندازه که شکلات صبحانه های اوالتین جزء جدایی ناپذیر صبحانه های من در دوران کودکی بود، اخبار نیز بخشی از زندگی من محسوب می شد. با این وجود حتی در آن زمان هم احساسی مبهم حاکی از این داشتم که انگار یک چیزی سر جای خودش نیست.»

کتاب پی گیر اخبار نباشید اثر رولف دوبلی نشر چشمه

۵- «هنر شفاف اندیشیدن»«هنر شفاف اندیشیدن» کتاب صوتی روانشناسی

دیدگاه و نوع تفکر ما عامل بروز بسیاری از مشکلات در زندگی است. بارها پیش آمده که با شوق و ذوق برای رسیدن به هدفی خاص فکر و برنامه‌ریزی کرده‌ایم اما در عمل نتیجه آن چیزی نبوده که می‌خواستیم.

کارشناسان روانشناسی معتقدند از جمله مهم‌ترین عوامل ناکامی افراد در رسیدن به موفقیت، خطاهای ذهنی و شناختی هستند. این نوع خطاها، فرد را هنگام بررسی و تجزیه و تحلیل مسائل و رویدادها گرفتار می‌کنند. متخصصان باور دارند، این‌گونه خطاها با وجود اینکه به بقاء انسان در کره زمین کمک کرده‌اند، اما هزینه‌های زیادی به همراه داشته‌است.

اکنون که تاثیر منفی این‌گونه خطاها در زندگی، شغل و روابط میان‌فردی نمایان شده، افراد تلاش می‌کنند راه‌هایی برای کنترل و از میان بردن‎‌اش بیابند. یکی از بهترین راه‌کارها مطالعه‌ی کتاب‌های مفید و انجام دادن تمرین‌ها است. اهل نظر باور دارند، یکی از بهترین کتاب‌ها برای کنترل و درمان این مشکل، مطالعه‌ی کتاب «هنر شفاف اندیشیدن» یکی از بهترین کتاب‌های صوتی روان‌شناسی نوشته‌ی رولف دوبلی است. نویسنده، برای درک بهتر خوانندگان، خطاهای ذهنی و شناختی متداول و روش‌های کنترل‌اش را در قالب داستان بیان کرده است.

در بخشی از کتاب صوتی روانشناسی «هنر شفاف اندیشیدن» که با ترجمه‌ی عادل فردوسی‌پور، بهزاد توکلی نیشابوری و علی شهروز ستوده توسط رادیو گوشنه منتشر شده، آمده:

«تلاش برای جمع آوری اطلاعات را فراموش کن. تمام تلاشت را بکن تا با حداقل اطلاعات گلیمت را از آب بیرون بکشی. این به تو کمک می کند تصمیم های بهتری بگیری.»

کتاب هنر شفاف اندیشیدن اثر رولف دوبلی

۶- «اثر مرکب / چگونه لاک‌پشت‌ها از خرگوش‌ها پیشی می‌گیرند»«اثر مرکب»

از روزهای ابتدای زندگی به ما گفته‌اند که سرنوشت انسان‌ها نوشته شده و همه چیز زندگی تعریف شده و غیر قابل تغییر است. به بیان دیگر تقدیر هرکس بر پیشانی‌اش حک شده و تلاش برای رسیدن به اهداف، آمال و آرزوها بی‌فایده و کاری عبث است. اما علم، روان‌شناسان و خلاصه اهل فکر و نظر معتقدند سرنوشت چیزی است که انسان می‌سازد. ولی باید توجه داشت که رسیدن به چیزی که در ذهن ساخته شده کاری مستمر، زمان‌بر و تمام‌وقت است که عوامل متعدد و زیادی در آن دخیل هستند. دارن هاردی از جمله افرادی است که باور دارد هر یک از افراد به راحتی می‌توانند برای رسیدن به اهداف، موفق شدن و ساختن سرنوشت‌شان برنامه‌ریزی و اقدام کنند و به خواسته‌شان برسند.

او در کتاب «اثر مرکب / چگونه لاک‌پشت‌ها از خرگوش‌ها پیشی می‌گیرند» یکی از بهترین کتاب‌های صوتی روان‌شناسی به مخاطبان‌اش می‌گوید گول افرادی که راه‌کارهای کوتاه مدت و یک شبه می‌دهند را نخورند. کاهش وزن، ثروت زیاد، حساب بانکی پروپیمان و … در کوتاه مدت امکان‌پذیر نیست. شما برای رسیدن به این‌ها باید برنامه‌ریزی و تلاش کنید. راه میان‌بری وجود ندارد.

نویسنده راه و رمز و اصول موفقیت را تشریح کرده و یادآوری می‌کند که با استفاده از شش اصل تکنیکال و موثر راه پر از سنگلاخ و دشوار رسیدن به موفقیت هموار می‌شود. اما نکته اصلی آن است که تلاش فرد عامل اصلی در تاثیرگذار بودن این اصول است.

هاردی تاثیر انتخاب‌ها و عادات افراد در مسیر رسیدن به موفقیت را بسیار زیاد می‌داند. او در این اثر به مخاطب برای قرار گرفتن در مسیر رسیدن به هدف، مدیریت عوامل تاثیرگذار بیرونی و شتاب گرفتن در مسیر رسیدن به خواسته‌ها کمک می‌کند.

در مجموع، این اثر محبوب یکی از کتاب‌های شاخص دارن هاردی است که اهمیت قدم‌های کوچک و تصمیم‌های پیش پا افتاده برای ایجاد تغییر در زندگی و رسیدن به خواسته‌ها را یادآوری می‌کند.

در بخشی از کتاب صوتی روانشناسی «اثر مرکب / چگونه لاک‌پشت‌ها از خرگوش‌ها پیشی می‌گیرند» که با ترجمه‌ی پوریا امامی توسط نشر میلکان منتشر شده، آمده:

«باید بدانیم آرزوها، دلبستگی، علایق و حتی ظاهر ما مهم نیست، مهم این است که در طول ۲۴ ساعت و در طول ۷ روز هفته به چه سبکی زندگی می کنیم تا بفهمیم عادات خوب و بد ما چگونه است. ما همه اعتیاد به عادات مان داریم و این عادات خوب و بد تمام زندگی ما را فرا گرفته اند.»

کتاب اثر مرکب اثر دارن هاردی

۷- «آرامش»«آرامش» کتاب صوتی روانشناسی

آلن دوباتن نویسنده، فیلسوف و مدیر موسسه‌ی مدرسه‌ی زندگی است. او که دانشجوی مدرسه‌ی فلسفه‌ی دانشگاه هاروارد بوده برای نوشتن کتاب دانشگاه را رها کرد و به یکی از محبوب‌ترین و پرفروش‌ترین نویسندگان کتاب‌های فلسفی به زبان ساده تبدیل شد.

او در شهر زوریخ از پدر و مادری زاده‌ی بندر اسکندریه در مصر به دنیا آمد. پدرش ژیلبو بعد از به قدرت رسیدن جمال عبدالناصر به سوئیس مهاجرت کرد و همراه دوست‌اش موسسه‌ی مالی جی. ای. ام را تاسیس کرد. آلن در مدرسه‌ی دراگن تحصیل کرد. بهد در مدرسه‌ی هارو در جنوب بریتانیا دبیرستان را تمام کرد. در دانشگاه کمبریج تاریخ خواند. دوره‌ی کارشناسی ارشد را در مدرسه‌ی فلسفه‌ی کینز کالج لندن گذراند. در دانشگاه هاروارد در دوری دکترای فلسفه‌ی فرانسه تحصیل می‌کرد که همه چیز را ول کرد تا نویسنده شود و عامه‌ی مردم را با فلسفه آشتی دهد.

دوباتن معتقد است اضطراب‌های درونی یکی از اصلی‌ترین عوامل از بین‌ رفتن آرامش ذهن است و اگر کنترل نشود مشکلات زیادی ایجاد خواهد کرد. به همین خاطر دست به کار شد و کتاب «آرامش» یکی از بهترین کتاب‌های صوتی روان‌شناسی را نوشت. او در این اثر به اعماق وجود انسان رفته و دلایل بروز استرس، پرخاش‌گری، عصبانیت و اضطراب افراد را واکاوی کرده. نقش مسائل و مشکلات بیرونی مثل فشار کشنده‌ی کار، تورم، بیکاری، گرانی، عدم امنیت شغلی و… را دیده و به این نتیجه رسیده که باید روش‌های کنترل استرس و اضطراب و رسیدن به آرامش ذهن را به مردم آموخت.

دوباتن اعتقاد دارد بدترین تصمیمات زمانی گرفته می‌شوند که آرامش ذهن از بین رفته باشد. او در این اثر سه فصلی استدلال‌های قشنگ و طنزآمیزی می‌کند تا مخاطبان بتوانند از خودشاان در مقابل دلهره، اضطراب، وحشت و هراش محافظت کنند.

مدیر موسسه‌ی مدرسه‌ی زندگی بهره گرفتن از سنت‌های شرقی و بودایی برای رسیدن به آرامش ذهن را مفید کاربردی می‌داند. او باور دارد اگر در شرایط ویژه‌ای آرام بنشینیم و با کمک گرفتن از تکنیک‌های خاص مراقبه کنیم و ذهن را از افکار مزاحم خالی کنیم، به خودآگاهی و آرامش ذهن خواهیم رسید.

در بخشی از کتاب صوتی روانشناسی «آرامش» که با ترجمه‌ی محمد کریمی توسط نشر کتابسرای تندیس منتشر شده، آمده:

«یک‌باره هراس آغاز می‌شود: آن هنگام که دندان‌هایمان را مسواک می‌زنیم و از پشت دیوار اتاق هتل غیرمستقیم سروصدای مشاجره‌ی زوج اتاق کناری را می‌شنویم؛ آن هنگام که زوجی اخمو را پشت میز بغلی در رستوران می‌بینیم و البته آن هنگام که جنجال به روابطمان هجوم می‌آورد.»

کتاب آرامش اثر آلن دوباتن انتشارات کتاب سرای نیک

۸- «مامان و معنی زندگی / داستان‌های روان‌درمانی»«مامان و معنی زندگی» کتاب صوتی روانشناسی

همه‌ی آدم‌ها با مشکلات، سختی‌ها، غم، اندوه، حسرت، از دست دادن عزیزان، ناامیدی، شک، ترک شدن، شکسته شدن قلب، جریحه‌دار شدن احساسات و … دست و پنجه نرم کرده‌اند.

دکتر اروین د. یالوم روان‌پزشک اگزیستانسیال و نویسنده‌‌ای که دهه‌ها در مدرسه‌ی روان‌شناسی دانشگاه استنفورد تدریس کرده و مبدع روان‌شناسی اگزیستانسیال است در کتاب «مامان و معنی زندگی»، یکی از بهترین کتاب‌های صوتی روان‌شناسی، با الهام گرفتن از یادداشت‌هایی که بعد از پایان هر یک از جلسات مشاوره نوشته قصه‌هایی ساخته که در آن‌ها داستان رویارویی افراد با سختی‌ها و پیروزی‌شان را روایت کرده.

او از زنی می‌گوید که همسرش را بعد از سال‌ها زندگی مشترک از دست داده و باید با فقدان، غم، اندوه، سوگ و تنهایی دست و پنجه نرم کند و به شرایط عادی برگردد. یا زندگی مردی را روایت می‌کند که بعد از ابتلا به بیماری صعب‌العلاج و شکست دادن‌اش برای رسیدن به شرایط عادی تلاش می‌کند.

اروین یالوم در شروع کتاب از رابطه‌ی غریب و گاه آسیب‌زننده‌ با مادرش می‌گوید که در تقریبا اکثر قریب به اتفاق خانواده‌های ایرانی وجود دارد.

در بخشی از کتاب صوتی روانشناسی «مامان و معنی زندگی» که با ترجمه‌ی سپیده حبیب توسط نشر ماه‌آوا منتشر شده، آمده:

«می دانم احساس خوبی نسبت به خونه ات، پاهات و پوستت نداری. ولی این ها «تو» نیستند. این ها فقط چیزایی «درباره ی» تو هستند، نه «تو»ی اصلی و حقیقی. به اصل خودت نگاه کن. آنجا چه چیزی را می خواهی تغییر بدهی؟»

کتاب مامان و معنی زندگی داستان های روان درمانی اثر اروین د. یالوم نشر قطره

۹- «گندزدایی از مغز / چگونه علم را به یاری بگیریم و از شر افسردگی، خشم، نگرانی‌ها، هراس‌ها و وسواس‌ها خلاص شویم»«گندزدایی از مغز»

فیث جی هارپر از جمله مشاوران شناخته شده‌ی کسب و کار و موفقیت در ایالات متحده است. او که تحصیلکرده‌ی مدرسه‌ی روان‌شناسی دانشگاه اوکلاماهاست بعد از مدت‌ها کار کردن تصمیم گرفت تحصیلات‌اش را در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری مشاوره‌ی اموزشی ادامه دهد. بعد از پایان دوران تحصیل در بیمارستان روانی دانشگاه اوکلاماها و مرکز درمانی رونالد ریگان مشغول کار شد.

فیث جی هارپر عصاره‌ی سال‌ها کار و مطالعه را در کتاب «گندزدایی از مغز / چگونه علم را به یاری بگیریم و از شر افسردگی، خشم، نگرانی‌ها، هراس‌ها و وسواس‌ها خلاص شویم» یکی از بهترین کتاب‌های صوتی روان‌شناسی گردآوری کرده و به زبان ساده، روان، همه‌فهم و علمی مغز و کارکردش را تشریح کرده و راز و رمز خلاص کردن‌اش از افکار منفی و ناامید کننده و حفظ سلامت‌اش را بیان کرده.

نویسنده که قلم طنازی دارد اعلام می‌کند مغز عضوی پیچیده است و سردرآوردن از کارش کار هر کس نیست. اما چکیده‌ی سال‌ها ممارست، تحقیق و مطالعه‌اش در این زمینه را در اثرش آورده. او دریافته مغز سعی می‌کند ما را حفاظت کند. گاهی اوقات سر خود رنج، اندوه، درد و حس بد ایجاد می‌کند تا مسائلی که باعث آزارمان شده از یاد نرود.

روان‌شناس آموزشی نامدار که اثرش یکی از بهترین کتاب‌های صوتی روان‌شناسی است بخش بادام یا بادامک مغز که مسئول ایجاد احساسات درباره‌ی گذشته‌هاست را مهم می‌داند و آن را آزیر خطر می‌نامد. وقتی رویداد، اتفاق، جملات و… حس بدی که در گذشته داشته‌ایم را زنده می‌کند آن بخش کارش را به درستی انجام داده.  ولی نقطه ضعف مغز این است که نمی‌تواند بین مسائل، اتفاقات و رویدادها فاصله‌گذاری کند. اینجاست که برای پر انرژی و انگیزه شدن، رسیدن به خواسته‌ها و موفق شدن باید قشر پشت پیشانی مغز را تقویت کرد. اگر این اتفاق بیفتد قشر پشت پیشانی با قشر بادام تعامل کرده و مجبورش می‌کند ساقه‌ی مغز را به حال خود بگذارد. اگر می‌خواهید کسب و کار راه بیندازید بخش بادام مغز بالافاصله خطرات و سختی‌های کارآفرینی را یادآوری می‌کند. اما قشر پشت‌پیشانی نهیب می‌زند که به کار ادامه دهید. اتفاقی نخواهد افتاد. به بیان ساده برای افزایش انگیزه باید سه کار انجام دهید:

– حس بدتان را مخفی نکنید. درباره‌اش حرف بزنید تا تاثیرش کم شود. تعریف کنید چرا این حس به وجود آمده.
– تاثیر حس و رویداد منفی را بر خودتان ارزیابی کنید. احساسات‌تان را بیان کنید.
– با احساسات منفی‌تان روبرو شوید. نترسید. این کار باعث می‌شود منشا ایجادش را پیدا و نابود کنید.

در بخشی از کتاب صوتی روانشناسی «گندزدایی از مغز / چگونه علم را به یاری بگیریم و از شر افسردگی، خشم، نگرانی‌ها، هراس‌ها و وسواس‌ها خلاص شویم» که با ترجمه‌ی علی دیمنه توسط نشر ماه‌آوا منتشر شده، آمده:

«این کتاب هم چنین برای افرادی مناسب است که واکنش های استرسی شدید، اضطراب، غم، خشم، افسردگی، رفتارهای اعتیادآور، و… دارند. هرگونه مهارتهای مقابله ای که از خودمان بروز می دهیم تا به راهمان ادامه دهیم، بدون آنکه مجبور شویم به زندگی مان خاتمه دهیم.»

کتاب گندزدایی از مغز اثر فیث جی . هارپر نشر پارسه

۱۰- «قانون توانگری»«قانون توانگری» کتاب صوتی روانشناسی

کاترین پاندر نویسنده و کشیش آمریکایی روز ۱۴ ماه فوریه‌ی سال ۱۹۲۷ به دنیا آمد. کلیسای یکپارچه را بنیان گذاشت و همه‌ی عمر تلاش کرد سعادت را به انسان‌ها هدیه کند. او معتقد بود آدم‌ها حق ندارند فقیر باشند. از این رو همواره تلاش کرد در سخنرانی‌ها و نوشته‌هایش راه‌های رسیدن به موفقیت، پیروزی، خواسته‌ها، ثروت و توانگری را بیاموزد.

کاترین پاندر در کتاب «قانون توانگری» یکی از بهترین کتاب‌های صوتی روان‌شناسی که در ایران طرفداران زیادی دارد نشان داده این قانون به افراد در همه‌ی مقاطع زندگی کمک کرده تا به خواسته‌هاشان برسند و احساس آرامش و امنیت کنند.

این کشیش مشهور باور دارد به هیچ وجه نباید توانگری را از زندگی معنوی حذف کرد. نباید چند روز به خواسته‌های مادی پرداخت و مدت کمی با خدا درددل کرد. همیشه باید باری‌تعالی را در کنارتان حس کنید. او والدی دلسوز، مهربان، همدل و خواستنی است که موقعیت و احساسات‌تان را درک کرده و مراقب‌تان است. با او مشورت کنید و بخوااهید هدایت‌تان کند چون به طراحت گفته: همه چیز از آن شما است.

نویسنده می‌گوید هیچ وقت قدرت کلمات و افکار را دست کم نگیرید چون در کائنات منعکس می‌شوند. هر عمل عکس‌العملی دارد. اگر خوش‌بین، پر انرژی و انگیزه باشیم و حرف‌های خوب بزنیم سودش نصیب‌مان می‌شود. «قانون توانگری» چیزی جز این نیست. به گفته‌ی مبدع این قانون تندرستی، خوشحالی، خوشبختی، سرزندگی، کسب مال و منال و … در کنه وجود ما وجود دارد باید آن‌ها را فعال کنیم. بهترین کار این است تاثیر منفی بر جهان و کائنات نگذاریم. مثبت‌اندیش، پر انرژی و انگیزه و خوش‌به‌حال باشیم.

کاترین پاندر در اثرش که یکی از بهترین کتاب‌های صوتی روان‌شناسی است فقیر بودن را گناهی نابخشودنی می‌داند چون معتقد است ثروت چیزی جز آرامش، سلامتی، شادی، نعمات فراوان و … نیست. فقر به نظرش دوزخی است که در اکثر فرهنگ‌ها به خصوص در مشرق زمین فضیلت دانسته می‌شود در حالی که انسان فرزند و عزیزکرده‌ی خداوند است. او آدم‌ها را قدرتمند و توانگر می‌خواهد.

در بخشی از کتاب صوتی روانشناسی «قانون توانگری» که با ترجمه‌ی گیتی خوشدل توسط نشر واو‌خوان منتشر شده، آمده:

«فقر گناهی معمول و مشترک است. اگر با تنگنا و تنگدستی زیسته اید، در تباهی به سر برده اید. این نیز یکی دیگر از حقایق تکان دهنده درباره ی توانگری است. اما لازم نیست به زندگی در تباهی مالی ادامه بدهید. زیرا این مساله راه حل دارد.»

کتاب قانون توانگری اثر کاترین پاندر

۱۱- «هنر ظریف رهایی از دغدغه‌ها / روشی نو برای خوب زندگی کردن»«هنر ظریف رهایی از دغدغه‌ها»

مارک منسون یکی دیگر از پرورده‌های صنعت کتاب ایالات متحده در بخش خودیاری است که روان‌شناسان و صاحبان نظر کتاب‌هایشان را تایید کرده و به مخاطبان معرفی می‌کنند.

او روز نهم ماه مارس سال ۱۹۸۴ در شهر آستین ایالت تگزاش به دنیا آمد. دوران دبستان و دبیرستان را در زادگاه‌اش تمام کرد و سال ۲۰۰۷ بعد از چهار سال تحصیل در رشته‌ی حسابداری از دانشگاه بوستون فارغ‌التحصیل شد. دو سال بعد، در حین کار در بخش مالی شرکتی بزرگ وبلاگ‌اش را ساخت و شروع به نوشتن کرد. کم‌کم نوشته‌هایش که درباره‌ی فرهنگ، روابط انسانی، روان‌شناسی، پیدا کردن شریک زندگی، تمدد اعصاب و حفظ آرامش بود طرفداران زیادی پیدا کرد. منسن اولین کتاب‌اش «هنر ظریف رهایی از ذغذغه‌ها» که یکی از بهترین کتاب‌های صوتی روان‌شناسی است را منتشر کرد.

او در این اثر به فرهنگ مسلط بر جوامع خرده می‌گیرد که از مردم انتظارات مثبت اما غیر واقعی دارد. اگر دقیق نگاه کنیم انتظارات بر نداشته‌های افراد متمرکز است که فقدان‌های شخصی و شکست‌ها را برجسته می‌کند و نتیجه‌ای جز بروز اضطراب، استرس، دلهره، دلشوره و نگرانی ندارد.

نویسنده در نوشته‌اش که یکی از بهترین کتاب‌های صوتی روان‌شناسی است، می‌گوید همه‌چیز‌های خوب زندگی در نتیجه‌ی پیروز شدن بر خاطره‌های تلخ، شکست‌ها، زمین خوردن‌ها و ناامیدی‌ها به دست می‌آیند. پس نباید از گذشته بد، ناکامی‌ها و دل‌شکستگی‌ها فرار کرد. به بیان دیگر فرار از رنج بردن چیزی جر زنج نصیب آدمی نمی‌کند. برای رسیدن به موفقیت باید تلاش کرد و سختی کشید اما در کنارش می‌توان آرامش ذهن داشت.

در بخشی از کتاب صوتی روانشناسی «هنر ظریف رهایی از دغدغه‌ها / روشی نو برای خوب زندگی کردن» که با ترجمه‌ی میلاد بشیری توسط نشر صوتی نیک منتشر شده، آمده:

«مشکل واقعی این است: جامعهٔ امروز ما از طریق عجایب فرهنگ مصرف‌گرا و شبکه‌های اجتماعی و خودنمایی و هی ببین زندگی من خیلی از زندگی تو جذاب‌تر است و… نسلی را پرورش داده که عقیده دارد داشتن تجربیات منفی‌ای مانند اضطراب، ترس، گناه و… اصلاً خوب نیست.»

کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغه ها اثر مارک منسن

۱۲- «چگونه کمال‌گرا نباشیم؟ / راهی جدید به سوی خودباوری، زندگی بدون ترس و رهایی از کمال‌گرایی»«چگونه کمال‌گرا نباشیم» کتاب صوتی روانشناسی

یک کتاب روانشناسی که برای زندگی بهتر. کمال‌گرایی هیولایی ترسناک است. وقتی کسی را به دام بیندازد زندگی و جان و جهان‌اش را به جهنمی غیر قابل تحمل تبدیل خواهد کرد. فرد مبتلا را به جایی خواهد رساند که تلاش کند بی‌عیب و نقص باشد، استانداردهای غیر واقعی برای خودش تعیین کند و خودانتقادگری زیردست شود. انسان کمال‌گرا در انتها موجودی با عزن نفس ویران، افسرده، مچاله شده و بی‌انگیزه خواهد شد که لذت نمی‌برد، پیشرفت نمی‌کند، ناامید است و انگیزه در وجودش مرده.

استفان گایز که نویسنده و وبلاگ‌نویسی شناخته شده است در «چگونه کمال‌گرا نباشیم؟ / راهی جدید به سوی خودباوری، زندگی بدون ترس و رهایی از کمال‌گرایی» یکی از بهترین کتاب‌های صوتی روان‌شناسی از مسیری که برای مقابله با کمال‌گرایی طی کرده می‌گوید.

همه چیز برای گایز از آن‌جا شروع شد که هدف بزرگ‌اش شنای سوئدی رفتن را از ذهن‌اش پاک کرد و تصمیم گرفت به جای برداشتن سنگی بزرگ آن را به قطعات کوچک‌تر تقسیم کند. به جای باشگاه رفتن و خیال‌پردازی کردن شروع کرد و در تختخواب شنا رفت. ادامه دادن و معمولی بودن نتیجه داد و در زندگی پیشرفت کرد. او پی برد مشکل متوقف ماندن، از طرز فکرش نشات گرفته بود. او به جای کمال‌گرایی تصمیم گرفت ایده‌ی جادویی معمولی بودن را به دیگران پیشنهاد کند تا از شر کمال‌گرایی خلاص شوند و انگیزه بگیرند.

در بخشی از کتاب صوتی روانشناسی «چگونه کمال‌گرا نباشیم؟ / راهی جدید به سوی خودباوری، زندگی بدون ترس و رهایی از کمال‌گرایی» که با ترجمه‌ی نرگس محمدی توسط نشر شمشماد منتشر شده، آمده:

«کمال گرایی متفاوت از کلمه کمال بوده و غیرمنطقی، فلج کننده، محدود کننده و حتی کشنده است. اگر به درستی متوجه حقیقت تاثیر مخرب کمال گرایی بر انسانیت بودیم، از زدن برچسب کمال گرا به خودمان، آنچنان ذوق زده و شاد نمی شدیم.»

۱۳- «اشکال ندارد که حالت خوب نیست»«اشکال ندارد که حالت خوب نیست»

حال خوش که همیشگی نیست. اگر کسی همیشه خوشحال یا بد حال و ناراحت باشد باید به روان‌شناس مراجعه کند و کمک بگیرد. ولی همه‌ی ما در شرایط سخت قرار می‌گیریم. عزیزانمان را از دست می‌دهیم، ناامید می‌شویم، شکست می‌خوریم، قلب‌مان می‌شکند، طرد می‌شویم و خلاصه زمین و زمان برایماان تیره و تار می‌شود. اما باید با این شرایط کنار بیاییم، سوگواری کنیم تا به آرامش ذهن برسیم.

مگان دیواین نویسنده‌ی شناخته شده‌ی حوزه‌ی روان‌شناسی در آخرین روز ماه سپتامبر سال ۱۹۷۰ در شهر باگور ایالت میشیگان به دنیا آمد. از کودکی عاشق هنر بود. به همین خاطر بعد از پایان دوران دبیرستان در مدرسه‌ی هنر دانشگاه میشیگان تحصیل کرد. بعدها در مدرسه‌ی هنر و روان‌شناسی دانشگاه آنتیوخ نیوانگاند فوق لیسانس گرفت. از سال ۲۰۰۱ به عنوان روان‌درمان‌گر مشغول کار شد و با معتادان و بی‌خانمان‌ها کار کرد. بعدها در مطب شخصی‌اش بیشتر وقت‌اش را صرف قربانیان تجاوز و کسانی که از تروما رنج می‌بردند و سوگوار بودند، کرد.

مگان در کتاب «اشکال ندارد که حالت خوب نیست» یکی از بهترین کتاب‌های صوتی روان‌شناسی به اندوه، سوگ و فقدان پرداخته. او معتقد است بهترین کار درباره‌ی کسانی که از فقدان کسی یا چیزی رنج می‌برند محترم شمردن سوگواری‌شان است.

نویسنده‌ی کتاب که در سوگ، اندوه و غم غوطه می‌خورده، ماه‌ها در خود فرو رفته، اشتهای غذا خوردن را از دست داده، بی‌وقفه گریه کرده، ناامیدی و یاس همه‌چیزش را از بین برده و نگرانی و اضطراب ویران‌اش کرده. آرامش ذهن برایش به رویا تبدیل شده بوده. بیشتر از چند دقیقه نمی‌توانسته بیرون از خانه‌اش باشد. روزی تصمیم گرفت خود را در خانه حبس کند و تا بهتر نشدن شرایط بیرون نرود. مگان که از تغییر شناختی، اضطراب و از دست دادن حافظه رنج می‌برد، توانست با استفاده از مهارت‌های روان‌شناختی و تجربیاتی که به دست آورده بود آرام شود و تفاووت بین رفع درد و مرهم گذاشتن را بیاموزد.

روان‌شناس و انسان‌شناس اجتماعی در کتاب‌اش، یکی از بهترین کتاب‌های صوتی روان‌شناسی، به مخاطبان یاد می‌دهد سوگواری‌شان را عکس‌العملی طبیعی به مرگ، فقدان و از دست دادن بدانند. او معتقد است برای رسیدن به آرامش ذهن باید به اطرافیان کمک کرد. اگر استخوانی بشکند به درمان نیاز دارد. یعنی کسی باید آن را ثابت نگه دارد تا پروسه‌ی زمان‌بر جوش خوردن و به حالت عادی برگشتن طی شود. پس اگر کسی در اطراف ما سوگوار و دردمند است باید کمک‌اش کنیم تا به آرامش ذهن برسد.

در بخشی از کتاب صوتی روانشناسی «اشکال ندارد که حالت خوب نیست» که با ترجمه‌ی زهرا یعقوبیان توسط نشر کوله‌پشتی منتشر شده، آمده:

«زمانی که می‌گوییم بودا توصیه کرد «سرتاسر زندگی در رنج به سر بردن است و راه فرار از آن پذیرش ناپایداری است»، یعنی او نگفته است «لطفاً وانمود کن هیچ رنجی نمی‌بینی یا لطفاً تظاهر کن که درون درد نیستی.»    

کتاب اشکال ندارد که حالت خوب نیست اثر مگان دیواین انتشارات کتاب کوله پشتی

منبع: دیجی‌کالا مگ 

source

توسط chehrenet.ir