به گزارش خبرگزاری تسنیم، یکی از مهمترین مؤلفههای موجآفرینی و ایجاد فضای پرشورونشاط فرهنگی در مجموعهها و جماعات انسانی در جایجای جهان برپایی نمایشگاههای کتاب است، این رویدادها باعث میشوند مردم ذیل واژه و مفهومی بهنام کتاب گرد هم آیند و در فضایی گفتوگومحور به کنش فرهنگی بپردازند، همین ویژگی باعث شده است نمایشگاههای کتاب در زمینه شناختشناسی فرهنگی کشورهای مختلف، عنصری محوری محسوب شوند، نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران نیز همین ویژگی را دارد.
ضرورت تکثیر این فضا در کلیه استانهای کشور باعث تولد نمایشگاههای استانی کتاب شد و این رویداد بهمرور جای خود را در فضای فرهنگی کشور باز کرد. شیوع ویروس کرونا اما باعث شد برپایی نمایشگاههای استانی کتاب با واژه تعلیق همراه شود، این تعلیق برای مدتی ادامه پیدا کرد و همین امر بهانهای شد تا مسئولان فرهنگی کشور به مطالعات انتقادی پیرامون دورههای گذشته این رویداد بپردازند و ادامه کار را با رفع نواقص دورههای گذشته و ارائه ایدههای جدید همراه سازند.
اکنون دوره جدید این نمایشگاهها با برپایی قریبالوقوع هجدهمین نمایشگاه کتاب آذربایجان شرقی آماده ثبت در تقویم فرهنگی کشور است. این نمایشگاه با استفاده از ظرفیت آثار منتشرشده ناشران فعال سراسر کشور در سالنهای یکپارچه بهصورت حضوری و همچنین با مشارکت کتابفروشان سراسر کشور بهصورت مجازی از چهارشنبه (هفدهم آبانماه) تا یکشنبه (بیستویکم آبانماه 1402) برپا میشود،
به همین مناسبت و برای بررسی ساختار جدید نمایشگاههای استانی کتاب با مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران به گفتوگو نشستیم، علی رمضانی با اشاره به اینکه شروع دوباره این نمایشگاهها با مطالعات مختلف روی وجوه گوناگون دورههای گذشته آن ممکن شده است، گفت: برای برپایی دوباره این رویداد در استانها مطالعاتی در ساختار آن صورت گرفت و نسبت نمایشگاه با بافت فرهنگی و اقتصادی استانها بررسی شد، در نهایت برای شیوه برگزاری نیز به دو بخش حضوری؛ با عرضه و فروش یکپارچه آثار ناشران کشور و حضور ناشران استانی و بخش مجازی؛ با حضور کتابفروشیهای سراسر کشور رسیدیم. عدم استقبال ناشران از شیوه برگزاری نمایشگاههای کتاب پیشین و صرفنظر از حضور یا واگذاری به دیگران، کاهش کیفیت محتوایی نمایشگاههای استانی، تخفیفهای نامتعارف و عدم توزیع مناسب یارانهها و هزینه بالای برگزاری نمایشگاه برای ناشران و عوامل دیگر باعث شد ضرورت برگزاری نمایشگاههای کتاب استانی با شیوه جدید احراز شود.
وی افزود: تلفیق بخشهای حضوری و مجازی نمایشگاه با هدف ایجاد دسترسی برای تمامی مردم ساکن در یک استان و نهفقط مرکز استان، ارتقای سطح کیفی و کمّی آن و امکان انتخاب نوع حضور از سوی خریداران در این نمایشگاهها فراهم است. در بخش مجازی امکان بازدید و خرید 24ساعته وجود دارد. بهینهسازی تخصیص، ایجاد شفافیت و کاهش احتمال سوءاستفاده در توزیع یارانه حمایتی، توزیع مناسب کتاب و امکان دسترسی مناسب علاقهمندان از سرتاسر استان به نمایشگاه و… از مزایای برگزاری همزمان بخش حضوری و مجازی بهشمار میرود. یارانه اختصاصیافته به این نمایشگاه در بخش حضوری به بازدیدکنندگان تعلق میگیرد و کنار این روش افراد ساکن در استان آذربایجان شرقی میتوانند از کتابفروشیهای حاضر در این نمایشگاه، کتاب را بهصورت مجازی خریداری کنند.
رمضانی در بخش دیگری از سخنان خود به مسئله دریافت امانی کتاب از ناشران برای عرضه در نمایشگاههای استانی اشاره کرد و ادامه داد: تصمیم داریم در صورت تأمین منابع مالی و زیرساختی موردنیاز آثار ناشران را در همه استانها در معرض دید مخاطبان قرار دهیم. با توجه به ضرورت تقویت عرضه تولیدات استانها، ناشران استانی میتوانند در نمایشگاهی که در استان آنها برپا میشود بهصورت حضوری شرکت کنند و غرفه مستقلی برای معرفی رودررو و عرضه کتابهای خود داشته باشند، در این میان هزینههای حملونقل، نیروی انسانی و اسکان و تغذیه بهعهده ناشران نیست و تخفیفهای درنظر گرفتهشده برای ناشران متناسب با روندهای عادی و جاری صنعت نشر تعریف شده است.
او همچنین مطرح کرد: در واقع در ساختار جدید، ناشران برای حضور در این نمایشگاه نیازی به هزینه کردن، ندارند. آنها محصولاتشان را در تهران تحویل میدهند و نیازی به تأمین نیرو برای حضور در نمایشگاه نیز ندارند. پس از پایان نمایشگاه نیز مبالغ فروش کتابهایشان را در حساب خود خواهند داشت. تلاش میکنیم مانند رویه نمایشگاهها و رویدادهای دو سال گذشته تسویه حساب با ناشران در کوتاهترین زمان ممکن بعد از پایان نمایشگاه انجام شود.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران با بیان اینکه عرضه کتابها در نمایشگاههای استانی زینپس بهصورت موضوعمحور و در قالب یکی از موضوعهای عمومی، تخصصی و دانشگاهی، کودک و نوجوان و کمکدرسی برگزار میشوند، گفت: برنامهها و فعالیتهای فرهنگی نیز در این نمایشگاهها مبتنی بر استانداردهای ارتقایافته در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و متناسب با فضای استانها خواهد بود. مشاوره تخصصی کتاب و اطلاعرسانی نیز برای نمایشگاههای کتاب در استانها در نظر گرفته شده است تا به مخاطبان برای انتخاب کتابها کمک کنند، همچنین کارافزار نمایشگاه نیز در حال طراحی است تا مخاطبان بهسادگی بتوانند به کتابهای موردنظر خود دسترسی پیدا کنند. بهطور کلی تلاش شده است ناشران در این نمایشگاهها بهجز دغدغههای فرهنگی به موضوعات دیگر فکر نکنند. ناشر تولیدکننده کتاب است و اگر در نمایشگاه دغدغه تأمین نیرو، روشهای تبلیغ و عرضه و دیگر موضوعاتی از این دست را نداشته باشد، میتواند توان خود را روی مسائل اصلی برنامهریزی برای تولیدات آینده بگذارد.
رمضانی نحوه حضور کتابفروشیها در نمایشگاههای کتاب استانی را چنین توضیح داد: امکان حضور کتابفروشیهای سراسر کشور در نمایشگاههای کتاب استانی فراهم شده است. زمان ثبتنام کتابفروشان جهت مشارکت در هجدهمین نمایشگاه فروش یکپارچه کتاب آذربایجان شرقی اطلاعرسانی خواهد شد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همراه با برگزاری نمایشگاههای استانی به بهینهسازی ساختار توزیع کتاب در سراسر کشور نیز میاندیشد. نمایشگاههای استانی نیز مانند نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران یک رویداد بهشمار میروند و در ایجاد هیجانهای عقلانی برای امر کتابخوانی مؤثر عمل میکنند. بیتردید استقبال مناسب مردم عزیز ایران از نمایشگاههای استانی کتاب، فعالان این صنعت را متقاعد به حضور بیشتر در استانها میکند و این باعث تقویت کتابفروشیهای محلی است، ضمن اینکه این کتابفروشیها نیز امکان حضور در نمایشگاه را دارند.
وی ادامه داد: عرضه حداکثری محصولات ناشران، پشتیبانی از کتابفروشیها در آخرین حلقه صنعت نشر، یاری رساندن به چرخه پخش و مصرف کتاب در کشور بهمنظور گسترش عدالت فرهنگی و تقویت اقتصاد نشر و… را میتوان از جمله نکات مثبت شیوه جدید برگزاری نمایشگاههای استانی کتاب دانست، در واقع شیوه ترکیبی و چندضلعی فعلی که با استقبال بسیار خوب ناشران در ثبتنام هم مواجه شده در حال شکلدهی به سازه جدیدی در این صنعت و ارتقاء دسترسی مردم به کتاب و تازههای نشر است، بهطوری که قطعاً در تعداد و تنوع عناوین عرضه شده، همچنین کیفیت خدمات فرهنگی و محتوایی فاصله بسیاری با شیوه قبلی خواهد داشت، البته همانند هر اتفاق جدیدی ممکن است اشکالات و نقایصی هم داشته باشد که انشاءالله بهصورت مداوم رصد و برطرف خواهد شد.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران در پایان گفت: تشکلها و انجمنهای فعال در این صنعت از جمله انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان، انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی، انجمن فرهنگی ناشران آموزشی، مجمع ناشران دفاع مقدس و مجمع ناشران انقلاب اسلامی، همانند نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در شکلگیری این شیوه از نمایشگاه و انتقال دغدغهها و راهکارهای مدنظر ناشران برای ارتقاء نحوه برگزاری مشارکت گسترده و تنگاتنگی با خانه کتاب و ادبیات ایران دارند.
گفتنی است، ناشران سراسر کشور میتوانند تا چهارشنبه (سوم آبان 1402) با مراجعه به سامانه ketab.ir نسبت به ثبتنام برای حضور در هجدهمین نمایشگاه فروش یکپارچه کتاب آذربایجان شرقی اقدام کنند.
انتهای پیام/+
source