برای تعریف دارایی فیزیکی بهتر است با یک مثال شروع کنیم، فرض کنید داخل یک سوپر مارکت شده اید و میخواهید از این فروشگاه مواد غذایی خریداری نمایید. دارایی فیزیکی این سوپر مارکت تمام کالاها و وسایلی می باشد که به صورت مشهود بوده و فیزیکی می باشند.
دارایی فیزیکی این فروشگاه شامل: کالا ها و مواد غذایی داخل آن، یخچال ها و قفسه ها و وجه نقدی می باشد که داخل صندوق فروشگاه وجود دارد.
پس در پاسخ این سوال که دارایی فیزیکی چیست میتوان گفت که، دارایی فیزیکی در واقع مال و منبع فیزیکی می باشد که مشهود بوده و در اختیار یک فرد یا شرکت و یا حتی مغازه قرار گرفته است و میتواند دارایی هایی بلندمدت و کوتاهمدت باشد.
در مثال ذکر شده بالا، مقدار دارایی فیزیکی بلند مدت سوپر مارکت در واقع همان یخچال و قفسه ها بوده و دارایی فیزیکی کوتاه مدت آن نیز مواد غذایی موجود در آن و وجه نقد موجود در صندوق می باشد.
در ادامه با ما همراه باشید تا با نحوه مدیریت دارایی فیزیکی و همچنین استاندارد مدیریت دارایی فیزیکی به صورت جامع آشنا شوید. در دوره های مربوط به حسابداری آریا تهران به عنوان بهترین آموزشگاه حسابداری تهران، یکی از سرفصل ها و مباحث مهمی که توسط اساتید مجرب به کارآموزان عزیز آموزش داده میشود مباحث مربوط به حفاظت از دارایی های فیزیکی و مدیریت آن ها می باشد.
برای شرکت در بهترین و جامع ترین کلاس حسابداری تهران همین حالا با یکی از شماره تلفن های ما در آکادمی فنی حرفه ای آریا تهران تماس بگیرید تا مشاوران مربوطه اطلاعات لازم را در اختیار شما عزیزان قرار دهند.
دارایی فیزیکی
دارایی فیزیکی ( به انگلیسی: Physical Asset) زمانی در حسابداری مورد استفاده قرار میگیرد که باید به عنوان پرداخت بدهی به یک شرکت و یا سازمان فروخته شود. دارایی فیزیکی یک رستوران و یا یک مغازه وسایل موجود در آن مثل میز و صندلی ها می باشد که اغلب برای پرداخت کردن بدهی توسط صاحبان آن ها فروخته میشود و در حسابداری با اصطلاح دارایی فیزیکی شناخته میشود.
در مقابل این نوع دارایی که از نوع فیزیکی و مشهود بوده و توسط افراد قابل مشاهده است، دارایی نامشهود قرار دارد که ماهیت واقعی نداشته ولی اغلب دارای ارزش بسیار بالایی می باشد، مانند مالکیت فکری و روش کسب و کار که همواره باعث پیشرفت یک موقعیت خواهند شد.
انواع دارایی های فیزیکی
دارایی های فیزیکی اغلب دارایی های بلند مدت هستند و همواره به تولید و یا ارائه خدمات یک سازمان و شرکت کمک میکنند، با توجه به مثال هایی که در ابتدای مقاله برای شما زدیم، یخچال و قفسه ها در یک سوپر مارکت که به عنوان دارایی های فیزیکی استفاده میشوند باعث نگهداری محصولات و فروش صحیح آن ها به افراد میشوند و در واقع به فروش اسان تر سوپر مارکت کمک می کنند.
در واقع دارایی فیزیکی به تولید و فروش یک سازمان کمک میکند و در دسته اموال مشهود آن سازمان قرار میگیرد که در صورت نیاز فرد میتواند برای تسویه بدهی خود از آن ها استفاده نماید.
از جمله انواع دارایی های فیزیکی که میتوان آن ها را برای شما مثال زد عبارت اند از:
- وسایل و کالاهای مشهود
- وسایل نقلیه
- خودروهای باربری
- تجهیزات
- میز و صندلی
- و …
در استانداردهای حسابداری این نوع دارایی به روش های مختلفی قابل محاسبه می باشد که در مقاله ذکر شده میتوانید آن ها را مشاهده نمایید.
به صورت کلی در تعریف دارایی های مالی و فیزیکی میتوان گفت دارایی های مالی و فیزیکی در دسته دارایی هایی قرار دارند که مشهود هستند و به هر منبع دارایی ارزشی که ماهیت واقعی داشته باشد در حسابداری، دارایی فیزیکی گفته می شود.
پیشنهاد ویژه: اگر به دنبال کسب اطلاعات در رابطه با صورت سرمایه هستید حتما مقاله ذکر شده را مطالعه نمایید.
مدیریت دارایی فیزیکی
مدیریت دارایی های فیزیکی در یک سازمان و یا یک شرکت یکی از مهم ترین فرایند هایی که در آن ارزش دارایی های فیزیکی آن سازمان و شرکت به حداکثر میزان رسیده و خطرات مربوط به مالکیت و بهره برداری از این مدل دارایی ها در سازمان به حداقل میزان ممکن رسانده می شود.
از جمله اصلی ترین ویژگی ها و کاربرد های مدیریت دارایی های فیزیکی این است که، این امر به کسب و کارها کمک میکند تا بازده دارایی خود را به حداکثر برسانند و به صورت همزمان تمامی هزینه تجهیزات از دست رفته و یا کمتر استفادهشده را کاهش دهند.
همانطور که در نوشته های موجود در مدیریت دارایی های فیزیکی pdf نیز مشاهده میشود، مدیریت دارایی های فیزیکی فضای بهتری را برای مدیریت چرخه عمر دارایی ها و تعمیرات و برنامه ریزی داراییهای فیزیکی فراهم می نماید و در دسته امور مهم حسابداری قرار میگیرد.
در کتاب دارایی فیزیکی، این نوع دارایی ها در دسته اموالی از یک سازمان و شرکت قرار میگیرند که در صورت نیاز در دسترس بوده و متناسب با هدف خاصی (تولید و فروش) تعریف شده اند.
یکی از نکات مهمی که در رابطه با مدیریت دارایی های فیزیکی باید بدانید این است که همواره بهره برداری و نگهداری این نوع دارایی ها بسیار مقرون به صرفه بوده و مطابق با مقررات و استاندارد ها هستند.
شما عزیزان میتوانید در دوره آموزش استانداردهای حسابداری آکادمی آریا تهران با اصول و قواعد استاندارد های حسابداری به صورت کامل آشنا شوید.
از جمله اصلی ترین اهداف مدیریت دارایی های فیزیکی همانند دارایی ثابت، افزایش بهره وری در استفاده از سرمایه ها و دارایی های سازمان و همچنین افزایش کارایی و دقت در تصمیم گیری های سازمان در رابطه با این نوع دارایی ها می باشد.
پیشنهاد میشود اگر نمیدانید دارایی ثابت چیست حتما مقاله ذکر شده را مطالعه نمایید تا با صفر تا صد انواع این دارایی ها آشنا شوید.
مدیریت دارایی فیزیکی در واقع به بهبود عملکرد در حوزه های اصلی نیز کمک بسزایی میکند چرا که همواره باعث کاهش تلفات خواهد شد. حفاظت از دارایی های فیزیکی نیز از جمله اصلی ترین وظایف مدیر این بخش می باشد.
افزایش عمر اقتصادی دارایی های فیزیکی در کنار کاهش هزینه های چرخه عمر دارایی های فیزیکی یکی دیگر از وظایف اصلی مدیر دارایی های فیزیکی می باشد و در معادله حسابداری به روش های مختلفی محاسبه میشود.
شما عزیزان میتوانید در فایل پاوریونت ارائه خود در رابطه با مدیریت دارایی های فیزیکی+ppt در رابطه با وظایف مدیریت دارایی های فیزیکی و ریسک دارایی های فیزیکی نیز صحبت کنید.
به صورت کلی مدیریت دارایی های مشهود یک سازمان یا همان دارایی های فیزیکی آن مانند وسایل و تجهیزات، وسایل نقلیه باربری و … در یک شاخه ای مجزا از سرمایه سازمان قرار دارد اما اصول اصلی و هدف اصلی آن ها با تمامی بخش های دیگر سرمایه سازمان یکسان است.
پیشنهاد میشود برای کسب اطلاعات در پاسخ این سوال که سرمایه چیست کلیک کنید.
مدیریت دارایی های فیزیکی شامل اکتساب و تملک، بهرهبرداری، برنامه ریزی و از حذف این داراییها به کارآمد ترین و بهترین شکل ممکن است که همسو با تحقق اهداف استراتژیک سازمان می باشند، نرم افزار مدیریت دارایی فیزیکی نیز EAM می باشد.
در مقاله ترازنامه چیست به صورت جامع در رابطه با انواع ترازنامه ها در حسابداری صحبت کرده ایم.
استاندارد مدیریت دارایی فیزیکی
یکی از مباحث مهم در آموزش مدیریت دارایی فیزیکی، معرفی و بررسی استاندارد مدیریت دارایی فیزیکی می باشد.
استاندارد ISO 55000 به صورت اختصاصی برای مدیریت دارایی های فیزیکی و انجام امور مربوط به تمامی دارایی های مشهود می باشد که به صورت کلی دورنمایی از مدیریت دارایی ها، اصول آن و همچنین مزایا و اهداف سیستم مدیریت دارایی ها و تجهیزات را به شرکت ها ارائه می نماید.
در دوره های آموزش تجزیه و تحلیل صورت های مالی آموزشگاه فنی حرفه ای آریا تهران میتوانید در رابطه با نحوه تحلیل و تفسیر کردن صورت های مالی و دارایی ها آشنا شوید.
لازم به ذکر است، مدیریت استراتژیک دارایی های فیزیکی (SAM) همواره طول عمر دارایی ها را افزایش می دهد و با تمرکز بر جلوگیری از خرابی و انجام تعمیرات و مراقبت های به موقع، طول عمر دارایی های فیزیکی را افزایش داده و با این کار نیاز به تعمیرات پر هزینه برای تجهیزات فیزیکی سازمان کاهش می دهد.
جایزه مدیریت دارایی های فیزیکی در سازمان ها به افرادی اهدا میشود که با داشتن استراتژی موثر در مدیریت این نوع دارایی ها هزینههای عملیاتی را کاهش میدهند و از اتلاف سرمایه و تمامی هزینه های غیر ضروری ناشی از خرابی های ناگهانی این نوع دارایی ها پیشگیری می کنند.
پیشنهاد میشود اگر نمیدانید دارایی چیست و به چه مواردی در حسابداری دارایی میگویند حتما مقاله ذکر شده را مطالعه نمایید.
خط مشی مدیریت دارایی های فیزیکی
خط مشی مدیریت دارایی فیزیکی به کسب و کار ها کمک می کند تا دارایی های فیزیکی خود را با کیفیت بالا نگهداری نمایند و اهداف استراتژیک خود در زمینه دارایی های سازمانی را برآورده نمایند.
خط مشی مدیریت دارایی های فیزیکی تعیین می کند که چگونه یک کسب وکار یکپارچگی و در دسترس بودن تمام دارایی ها را با مشخص کردن الزامات شرکت برای مالکیت دارایی، طبقهبندی، بهرهبرداری قابل قبول، و نگهداشت مستمر آنها حفظ می نماید.
پس از خط مشی، استراتژی مدیریت دارایی فیزیکی مهم ترین بخش می باشد. بعد از استراتژی مدیریت دارایی فیزیکی، می توانید خط مشی نگهداری و تعمیرات و طرح و برنامه های مدیریتی را بیاورید که شامل استراتژی ها و برنامه های عملیاتی سازمان می شوند.
پیشنهاد ویژه: اگر میخواهید بدانید دارایی جاری چیست و در حسابداری به چه اموالی دارایی جاری میگویند حتما مقاله ذکر شده را مطالعه نمایید.
چرخه عمر دارایی فیزیکی
چرخه عمر دارایی های فیزیکی در چارت سازمانی مدیریت دارایی فیزیکی به این صورت است که ابتدا برای دارایی فیزیکی تعریف الزامات می شود. برنامه ریزی، ارزیابی و طراحی و در نتیجه ساخت و یا خرید این دارایی از جمله مراحل دیگر در چرخه عمر دارایی های مشهود هستند.
در مرحله بعدی نیز باید اصول راه اندازی دارایی با هدف بیشترین بهره برداری مورد بررسی قرار گیرد و با داشتن استراتژی خوب در مدیریت این نوع دارایی و نگهداشت آن ها به حفظ سرمایه شرکت و سازمان کمک کند.
دارایی های فیزیکی به این صورت باید توسط سازمان نگهداری شود:
- انجام بازرسیها و ارزیابی و بررسی های منظم دارایی
- شناسایی خرابی ها و خطرات احتمالی دارایی فیزیکی
- اولویت بندی فعالیت های نگهداری
- انجام تعمیرات بر اساس اهمیت و تاثیر دارایی
- نگهداری و انجام تعمیرات پیشگیرانه
لازم به ذکر است، در رابطه با مدیریت دارایی فیزیکی کتاب های زیادی نوشته شده است که شما عزیزان میتوانید با خرید این کتاب ها اطلاعات جامع تری در رابطه با چرخه عمر دارایی فیزیکی کسب نمایید.
سوالات متداول
دارایی های فیزیکی در واقع همان دارایی های مشهود می باشند که در سازمان ها و شرکت ها به تولید و فروش کمک میکنند. مانند تجهیزات، ساختمان ها، دستگاه ها، میز و صندلی و … داخل مقاله در رابطه با دارایی فیزیکی صحبت کرده ایم.
مدیریت دارایی های فیزیکی داشتن تسلط کامل و بررسی این نوع دارایی ها و انجام اموری همچون: تعمیرات منظم و جلوگیری از خرابی دستگاه ها می باشد. داخل مقاله در رابطه با مدیریت دارایی ها فیزیکی صحبت کرده ایم.
ساختمان ها، مبلمان اداری، وسایل نقلیه و … از جمله انواع این دارایی ها هستند. دارایی های فیزیکی دارای انواع مختلفی می باشند که داخل مقاله چند نمونه از آن ها را برای شما عزیزان ذکر کرده ایم.
source