آش گوجه یکی از خوشمزه ترین و اصیل ترین آش های ایرانی می باشد که دارای تاریخچه ای جالب بوده و به عنوان قدیمی ترین آش ها و غذاهای کشور ایران و استان های آذربایجان به ویژه شهر تبریز در نظر گرفته میشود.

طرز تهیه آش گوجه بسیار آسان بوده و رنگ و بوی وسوسه انگیز و مزه‌ خاص آن باعث شده این غذا به یکی از انتخاب های محبوب افراد در تمامی فصول سال (حتی تابستان) تبدیل شود.

اگر به دنبال یادگیری طرز تهیه آش گوجه خیلی خوشمزه هستید، حتما فیلم آموزش آش گوجه تبریزی، تهرانی و کرمانشاهی را که در ادامه برای شما عزیزان قرار داده ایم مشاهده کنید.

پیشنهاد ویژه: چنانچه علاقه مند به پخت غذاهای سنتی و اصیل ایرانی به صورت حرفه ای هستید در دوره آشپزی سنتی آموزشگاه آریا تهران انواع غذاهای سنتی ایران را به صورت پیشرفته و ورکشاپ آموزش خواهید دید. برای ثبت نام و کسب اطلاعات در رابطه با این دوره با شماره تلفن 02191098500 تماس حاصل فرمایید.

فیلم آموزش طرز تهیه آش گوجه فرنگی را در این قسمت میتوانید مشاهده نمایید:

تاریخچه آش گوجه

تا پیش از قرن ۱۳ هجری (حدود دوره قاجار)، گوجه فرنگی در ایران وجود نداشت و در آن زمان بیشتر آش های ایرانی بر پایه سبزی، عدس، کشک یا ماست بودند. گوجه فرنگی در زمان ناصر الدین شاه قاجار از اروپا به ایران وارد شد و ابتدا در تهران و مناطق شمالی کاشته و به تدریج در آشپزی ایرانی جا افتاد.

آش گوجه ابتدا در استان آذربایجان شرقی و در اطراف شهر تبریز و مراغه و نیز در استان فارس و شیراز پدید آمد و در مدت زمان کوتاهی در تمامی استان های کشور ایران محبوبیت زیادی پیدا کرد.

آش گوجه فرنگی از آن غذاهای سنتی و خوش عطر ایرانی است که کمتر کسی میتواند در برابر طعم ترش و دلچسبش مقاومت کند. این آش خوشمزه در مدل ها و طرز تهیه های مختلفی از آش گوجه با بلغور گرفته تا آش گوجه با لپه پخته میشود که هر کدام طرفداران خاص خودشان را دارند.

مواد اصلی آش گوجه، ساده و در دسترس هستند و ترکیبی از گوجه فرنگی تازه، برنج، لوبیا و سبزی های معطر می باشد که در ادامه آن ها را به شما عزیزان معرفی میکنیم.

اگر به دنبال یک غذای سبک و دلپذیر برای مهمانی های خانوادگی خود هستید، آش گوجه بهترین گزینه برای شما خواهد بود.

آش گوجه غذای محلی کدام استان است؟

آش گوجه غذای محلی استان های آذربایجان (شمال غرب ایران) می باشد اما در سراسر شهر ها و استان های کشور به روش های مختلفی طبخ و سرو میشود.

به عنوان مثال آش گوجه گرگانی یکی از معروف ترین و خوش طعم ترین آش های محلی استان گلستان است که جایگاه ویژه ای در سفره های مردم این منطقه دارد. این آش با ترکیبی از گوجه فرنگی تازه، حبوبات، سبزی های معطر و ادویه های مخصوص تهیه میشود و طعم ترش و دلچسبی دارد که آن را از سایر آش ها متمایز میکند.

در بسیاری از خانه های گرگانی، پخت این آش به ویژه در روز های تابستان یا هنگام دورهمی های خانوادگی، به یک سنت دل نشین تبدیل شده است.

پس در پاسخ این سوال ها که آش گوجه غذای کدام استان است و آش گوجه فرنگی غذای محلی کدام شهر است باید بگوییم که آش گوجه بیشتر به استان های آذربایجان و به ویژه شهر تبریز نسبت داده میشود.

این غذا در منطقه شمالی ایران، به خصوص در شهر های گرگان، علی آباد و کردکوی نیز بسیار محبوب است و به نام آش گوجه گرگانی شناخته میشود.

طرز تهیه آش گوجه
طرز تهیه آش گوجه

طرز تهیه آش گوجه

آش گوجه فرنگی با ترکیب طعم های ترش، تند و معطر، یکی از خوشمزه ترین و دلچسب ترین غذا های ایرانی می باشد. گوجه فرنگی تازه با ترشی ملایم خود در کنار سبزی های خوش عطر و ادویه های خوش طعم، مزه ای خاص و فراموش نشدنی به این آش میدهد.

علاوه بر خوش طعم بودن، آش گوجه غذایی سالم و مقوی بوده و گزینه ای عالی در زمان سرماخوردگی حتی برای کودکان می باشد.

زمان پخت: حدودا 180 دقیقه

مواد لازم برای طرز تهیه آش گوجه فرنگی

مواد لازم برای تهیه آش گوجه اصیل ایرانی به صورت ذیل می باشد:

مواد لازم مقدار لازم
گوجه فرنگی 300گرم
بلغور جو یا برنج 3/4 لیوان
لوبیا چیتی یا چشم بلبلی 3 لیوان
پیاز 3 عدد
آبغوره 1/3 قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگی 2 قاشق غذا خوری
سبزی آش 200-250 گرم
زردچوبه و نمک و فلفل به میزان لازم

یکی از سوالاتی که در رابطه با اش گوجه همیشه ذهن افراد را به خود درگیر کرده این است که سبزی آش گوجه چیست؟ در رابطه با پاسخ این سوال باید بگوییم که تره و جعفری و گشنیز از جمله اصلی ترین موارد در سبزی آش گوجه هستند.

برخی افراد (در مناطق شمالی مثل گرگان و مازندران) از اسفناج نیز در این آش خوشمزه استفاده میکنند که طعم و بوی فوق العاده بهتری به آن میدهد.

مراحل طرز تهیه آش گوجه تهرانی
مراحل طرز تهیه آش گوجه تهرانی

مراحل طرز تهیه آش گوجه تهرانی

در آش گوجه تهرانی سعی شده است تا اصلیت آش حفظ شود و از مواد ساده ای که در جدول بالا برای شما قرار دادیم به ترتیب زیر استفاده شود:

در مرحله اول ابتدا لوبیا چیتی را از شب قبل در آب بخیسانید تا راحت تر بپزد. برنج را هم حدود یک ساعت پیش از پخت در آب قرار دهید.

در مرحله دوم از پخت آش گوجه، لوبیا را جداگانه بپزید و در یک قابلمه دیگر، پیاز نگینی شده را با کمی روغن تفت دهید تا طلایی رنگ شود.

بعد از سرخ شدن پیاز، زردچوبه را اضافه کنید و کمی تفت دهید تا عطرش آزاد شود. سپس آب را به قابلمه بیفزایید و اجازه دهید بجوشد.

در این مرحله از طرز تهیه آش گوجه برنج نیم پز را داخل قابلمه بریزید. وقتی برنج پخت، سبزی خرد شده و گوجه فرنگی های ریز یا پوره شده را اضافه کنید. (پیشنهاد میشود در گوجه فرنگی ها را پوست بگیرید و یا آن را پوره کنید تا به خوبی گوجه ها طعم مواد دیگر از جمله نمک و فلفل را به خود بگیرد.)

حالا لوبیای پخته، رب گوجه فرنگی، نمک، فلفل و آبغوره را داخل آش بریزید و بگذارید با حرارت ملایم جا بیفتد و غلیظ شود. وقتی آش به غلظت دلخواه رسید، آن را در ظرف سرو بریزید و با کشک، پیاز داغ، سیر داغ و نعناع داغ تزیین کنید.

نوش جان! به همین راحتی و سادگی میتوانید بهترین و خوشمزه ترین آش گوجه را در کم تر از 2 ساعت پخته و سرو نمایید.

نکته: برای اینکه آش گوجه فرنگی لعاب دار تر و غلیظ تر شود، میتوانید یک قاشق غذاخوری آرد را در مقدار کمی آب حل کرده و در ۱۵ دقیقه‌ پایانی پخت به آش اضافه کنید. این کار باعث میشود آش بافتی یکدست تر و خوش قوام تر پیدا کند.

یکی از سرفصل های ویژه و پرطرفدار که در دوره های اشپزی مجتمع فنی و حرفه ای آریا تهران تدریس میشود، آموزش طرز تهیه سوپ گوجه فرنگی رستورانی و فوت و فن های آش گوجه می باشد.

طرز تهیه آش گوجه تبریزی
طرز تهیه آش گوجه تبریزی

طرز تهیه آش گوجه تبریزی

آش گوجه تبریز به دلیل استفاده از سبزی های معطر ویژه و خاص یکی از بهترین غذاهای این شهر می باشد. برای پخت آش گوجه تبریزی به مواد زیر نیاز خواهید داشت:

  • گوجه فرنگی : 1 کیلوگرم
  • برنج : 2 پیمانه
  • سبزی تره و جعفری : 500 گرم
  • آب یا عصاره گوشت : 4 لیوان
  • لوبیا چشم بلبلی : 1/5 پیمانه
  • پیاز : 3 عدد متوسط
  • غوره : 1 پیمانه
  • رب گوجه‌فرنگی : 2 قاشق غذاخوری
  • نعنا خشک : 3 قاشق غذاخوری
  • روغن، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه : به میزان لازم

مواد ترکیبی سبزی آش گوجه تبریز به صورت ذیل می باشد:

مواد لازم مقدار لازم
تره 120 گرم
نعنا 120 گرم
جعفری 220 گرم

آش گوجه فرنگی تبریزی که به آش گوجه با لوبیا چشم بلبلی معروف است تفاوتش با آش گوجه ساده این است که بجای بلغور و برنج از لوبیا چشم بلبی استفاده میشود و در ترکیبات سبزی آن نعنا خشک نیز وجود دارد.

نکته: برای پخت آش گوجه تبریز برای ۱۰۰ نفر تمامی مقدار مواد لازم ذکر شده رد بخش بالا را 8 برابر کنید.

مراحل طرز آش ترش گوجه فرنگی تبریز به صورت ذیل است:

مرحله اول آماده کردن لوبیا:

اول از همه سراغ لوبیای چشم بلبلی بروید. بعد از پاک کردن و شستن آن، لوبیا را در ظرفی پر از آب بریزید و اجازه دهید حدود ۸ تا ۱۲ ساعت خیس بخورد تا نرم شود و راحت تر بپزد.

پس از این مدت، لوبیا را داخل قابلمه‌ مخصوص آش بریزید و روی آن آب اضافه کنید. حرارت را زیاد کنید تا آب بجوشد، سپس شعله را ملایم کرده و بگذارید لوبیا آرام آرام بپزد و مغز پخت شود.

مرحله دوم تفت دادن پیاز:

در این مرحله دو عدد از پیاز ها را نگینی خرد کرده و در تابه ای با کمی روغن بریزید. وقتی پیاز ها نرم و طلایی شدند، کمی زردچوبه اضافه کنید تا رنگ و عطر خوبی بگیرد.

بعد از چند دقیقه، پیاز های سرخ شده را به قابلمه‌ لوبیا اضافه کنید. حالا نوبت پیاز سوم است آن را خلالی و نازک خرد کرده و در روغن داغ سرخ کنید تا طلایی و ترد شود. ( این پیاز برای تزیین آش کنار گذاشته میشود. )

مرحله سوم افزودن برنج:

برای اطمینان از پخت کامل لوبیا، یکی دو دانه از آن را تست کنید. اگر نرم و پخته بود برنج شسته شده را به قابلمه اضافه کرده و مواد را خوب هم بزنید.

وقتی آب قابلمه کمی کم شد، کمی آب جوش یا عصاره گوشت به آن بیفزایید تا برنج کاملاً بپزد و لعاب بی اندازد.

مرحله چهارم افزودن غوره و ادویه ها:

در این مرحله از طرز تهیه اش گوجه، غوره ها را بریزید تا طعم ترش و دلچسبی به آش بدهند. سپس نمک و فلفل سیاه را هم اضافه کنید و مواد را خوب مخلوط کنید تا همه طعم ها با هم ترکیب شوند.

مرحله پنجم اضافه کردن گوجه فرنگی:

در این مرحله همانند مراحل آش گوجه جواد جوادی، گوجه فرنگی های رسیده را پوست بگیرید و با رنده، غذا ساز یا گوشت کوب برقی آن ها را پوره کنید. در یک تابه‌ کوچک، رب گوجه فرنگی را با کمی روغن تفت دهید تا خامی اش گرفته شود سپس کمی آب جوش اضافه کرده و مخلوط رب و گوجه را داخل قابلمه‌ آش بریزید.

با انجام این مرحله از پخت آش گوجه تبریزی، رنگ و عطر آش فوق العاده لذیذ خواهد شد.

مرحله ششم افزودن سبزی آش:

سبزی آش را (مثل گشنیز، جعفری، تره و اسفناج) بشویید، خشک کنید و ریز خرد کنید. سپس سبزی را به آش اضافه کرده و همه‌ مواد را خوب با هم مخلوط کنید تا طعم ها به خورد هم بروند.

مرحله هفتم آماده کردن نعنا داغ:

در این فاصله نعنا داغ را آماده کنید. در یک شیرجوش کوچک، کمی روغن بریزید و روی حرارت بگذارید. وقتی داغ شد، زردچوبه را اضافه کنید، سپس شعله را خاموش کرده و نعنا خشک را داخل روغن بریزید تا سرخ شود.

مرحله هشتم جا افتادن و سرو آش:

بعد از حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه، آش کاملاً جا می افتد و به اصطلاح لعاب می اندازد. حالا مقداری از نعنا داغ و تمام آبغوره را به آن اضافه کرده و مزه کنید تا در صورت نیاز، نمک و ادویه های اضافه شده در آش را تنظیم کنید.

وقتی آش به غلظت دلخواه رسید، آن را از روی حرارت بردارید و در ظرف سرو بریزید. در پایان، با پیاز داغ و نعنا داغ روی آش را تزیین کنید و از عطر و طعم بی نظیر آش گوجه تبریزی تهیه شده لذت ببرید!

اگر دقت کرده باشید، آش گوجه فرنگی تبریز نسبت به آش گوجه فرنگی ارومیه قرمز تر است، که دلیل اصلی آن و ترفند قرمز تر شدن آش گوجه این است که قبل از اضافه کردن رب به آش، در تبریز آن را با روغن زیتون کمی سرخ میکنند.

پیشنهاد میشود اگر میخواهید انواع غذاهای ایرانی و فرنگی را در بهترین آموزشگاه آشپزی تهران یاد بگیرید و مدرک لین المللی آشپزی را با کمترین هزینه دریافت کنید، دوره آموزش آشپزی ملل آریا تهران را از دست ندهید.

آش گوجه اردبیل
آش گوجه اردبیل

آش گوجه اردبیل

مواد لازم و طرز تهیه آش گوجه فرنگی اردبیل به همراه فوت و فن های مهم لعاب دار شدن آش گوجه به سبک اردبیلی را برای شما عزیزان در این قسمت قرار داده ایم:

مواد لازم مقدار لازم
گوجه فرنگی 1.500 گرم
غوره 1/3 لیوان
سبزی (تره و جعفری به میزان مساوی) 800 گرم
پیاز متوسط ۲-۳ عدد
لوبیا چشم بلبلی 2 لیوان
نعناع خشک 2 قاشق غذا خوری
برنج 1 لیوان سر پر
نمک، فلفل، زردچوبه به میزان لازم

مدت زمان آماده سازی این آش گوجه خیلی خوشمزه ۶۰ دقیقه و زمان پخت آن ۱۲۰ دقیقه می باشد که در مجموع زمان پخت ۱۸۰ دقیقه خواهد شد.

برای تهیه آش گوجه فرنگی اردبیلی، ابتدا باید لوبیا ها را آماده کنید. برای این کار، آنها را حداقل شش ساعت در آب بخیسانید و در این مدت چند بار آبشان را عوض کنید تا نفخ نداشته باشند و راحت تر بپزند.

سپس در یک قابلمه بزرگ کمی روغن بریزید و پیاز خردشده را در آن تفت دهید تا نرم و شفاف شود. بعد زردچوبه را اضافه کنید و اجازه دهید پیاز طلایی و خوش عطر شود.

در این مرحله از طرز تهیه آش گوجه اردبیل میتوانید نیمی از پیاز داغ را کنار بگذارید تا بعداً برای تزیین از آن استفاده کنید.

حالا نوبت پخت لوبیاست. لوبیای خیس خورده را آبکشی کرده و داخل قابلمه بریزید. کمی آن را با پیاز تفت دهید تا طعم بگیرد، سپس پنج تا شش لیوان آب به آن اضافه کنید.

درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید حدود یک ساعت با حرارت ملایم بپزد تا لوبیا کاملاً نرم شود. بعد از پخت لوبیا، برنج شسته و آبکش شده را به قابلمه اضافه کنید.

در این مرحله همانند مراحل آموزش آش گوجه فرنگی رزا منتظمی، میتوانید از آب گوشت یا آب معمولی استفاده کنید. مواد را خوب هم بزنید و صبر کنید تا برنج باز شود و آش لعاب بیندازد.

وقتی برنج پخت، سبزی خرد شده و غوره را به قابلمه بی افزایید. میزان آب آش باید به اندازه ای باشد که فقط روی سبزی را بپوشاند.

اگر لازم بود کمی آب جوش اضافه کنید و سپس برای پخت آش گوجه اردبیل درب قابلمه را بگذارید و حدود بیست دقیقه زمان دهید تا سبزی ها خوب بپزند و طعمشان با سایر مواد ترکیب شود.

سپس گوجه فرنگی ها را با غذاساز یا گوشتکوب برقی میکس کرده و به صورت پوره ای یکدست به آش اضافه کنید و حرارت را کمی بالا ببرید و آش را مرتب هم بزنید.

در ادامه، نعنا خشک و ادویه ها مانند نمک و فلفل سیاه را به آش اضافه کرده و شعله را کم کنید و اجازه دهید حدود نیم ساعت دیگر روی حرارت بماند تا کاملاً جا بیفتد. نکته: فراموش نکنید گاهی آن را هم بزنید تا اش گوجه شما ته نگیرد.

وقتی آش کاملاً پخت و به غلظت دلخواه رسید، حرارت را خاموش کرده و آبغوره را اضافه کنید. در حالی که آش هنوز گرم است، مواد را هم بزنید تا آبغوره خوب به خورد آش برود و طعم ترش و دل چسبی به آن بدهد.

حالا فقط کافی است آش گوجه فرنگی تهیه شده خود را در ظرف سرو بریزید و روی آن را با پیاز داغ طلایی و نعنا داغ تزیین کنید. عطر، رنگ و طعم این آش آنقدر وسوسه انگیز است که بدون شک همه را پای سفره خواهد کشاند.

طرز تهیه آش گوجه همدانی
طرز تهیه آش گوجه همدانی

طرز تهیه آش گوجه همدانی

آش گوجه فرنگی همدان یکی از محبوب ترین انواع آش های این استان زیبا می باشد که در ادامه قرار است بهترین و خوشمزه ترین رسپی طرز تهیه آن را به همراه نکته طلایی در لعاب دار شدن آن برای شما عزیزان قرار دهیم.

از جمله مواد لازم برای طرز تهیه آش گوجه همدانی عبارت است از:

  • سبزی آش: 500 گرم (شامل جعفری، نعنا، تره)
  • برنج پخته: 150 گرم
  • لپه پخته: 150 گرم
  • گوجه فرنگی: 1 کیلو گرم
  • پیاز: 3 عدد نگینی
  • رب گوجه فرنگی: 2 قاشق غذاخوری
  • نعناع داغ: برای تزئین
  • نمک و فلفل و زردچوبه : به میزان لازم

مراحل طرز تهیه آش گوجه همدانی

مراحل طرز تهیه آش گوجه همدانی به این صورت است که ابتدا باید لپه را شسته و 4 ساعت در آب خیس دهید تا نفخ آن به خوبی گرفته شود.

در مرحله بعدی برنج را تمیز کرده و بشویید و سبزی ها را نیز بعد از شستن به صورت ریز و ساطوری خرد کنید.

در مرحله بعدی از طرز تهیه آش گوجه همدانی قابلمه بزرگ و مناسبی را روی حرارت گاز قرار دهید و مقداری روغن داخلش بریزید تا داغ شود و سپس پیاز های نگینی خرد شده را داخل روغن بریزید و تفت دهید تا پیاز طلایی رنگ شود.

پس از طلایی رنگ شدن پیاز ها به آن ها زردچوبه و فلفل هم اضافه کنید تا بوی خامی ادویه ها گرفته شود. سپس رب گوجه فرنگی را هم به همراه پیاز ها تفت دهید و وقتی رب رنگ باز کرد 2 لیوان آب داخل قابلمه بریزید و لپه و برنج شسته شده را به آنها اضافه کنید.

در این مرحله باید حرارت را کم کنید تا مواد به صورت کامل پخته شوند. بعد از اینکه لپه ها به خوبی پخته شد گوجه فرنگی را بدون پوست خرد کنید و به همراه سبزی خرد شده داخل آش بریزید.

وقتی آش لعاب انداخت نمک آن را تست کنید و داخل ظرف مورد نظر بریزید و با نعنا داغ و یا کشک تازه سرو نمایید.

طرز تهیه آش گوجه کرمانشاهی
طرز تهیه آش گوجه کرمانشاهی

طرز تهیه آش گوجه کرمانشاهی

آش گوجه کرمانشاهی دارای طعمی لذیذ و به یادماندنی بوده و در دسته محبوب ترین غذاهای این استان قرار دارد. برای تهیه آش گوجه کرمانشاهی به مواد زیر نیاز خواهید داشت:

  • 4 عدد گوجه پوره شده
  • 1 عدد پیاز
  • 1 ق غ رب
  • 1/2 پیمانه برنج
  • ادویه (نمک.زردچوبه.فلفل)
  • 1 ق غ نعناع خشک

مراحل طرز تهیه آش گوجه کرمانشاهی

مراحل طرز تهیه آش گوجه کرمانشاهی به ترتیب به صورت ذیل می باشد:

در مرحله اول پیاز رنده شده را تفت داده و پس از سبک و طلایی رنگ شدن آن پوره گوجه را اضافه کنید.

در مرحله بعدی از آب پخت آش گوجه کرمانشاهی، آب گوجه ها که کشیده شد رب و ادویه های ذکر شده رد لیست بالا را اضافه کنید.

برنج را خوب بشورید و به همراه آب به قابلمه اضافه کنید و بگذارید برنج ها به خوبی پخته شده و آش غلیظ شود و به اصطلاح لعاب بی اندازد.

۱۰دقیقه آخر غوره ها را به اش اضافه کنید و در آخر کار نیز اگه دوست داشتید کمی نعناع خشک به اش اضافه کرده و در ظرف مناسب سرو نمایید.

طرز تهیه آش گوجه با بلغور
طرز تهیه آش گوجه با بلغور

طرز تهیه آش گوجه با بلغور

آش گوجه با بلغور ترکیب فوق العاده خوشمزه و لذیذی خواهد بود. بلغور در این آش حکم ترفند و راز سرآشپز را دارد که باعث خوش قوام شدن و لعاب دار شدن آش میشود.

از جمله اصلی ترین مواد لازم برای طرز تهیه آش گوجه با بلغور عبارت اند از:

  • برنج نیم دانه 120 گرم
  • بلغور جو 50 گرم
  • لوبیا چشم بلبلی 2 مشت
  • پیاز 2 عدد
  • گوجه فرنگی 2 کیلوگرم
  • رب گوجه 1 ق غذا خوری سر پر
  • آب جوش 4 لیوان
  • نعنا خشک 2 ق غذا خوری
  • نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
  • سبزی (تره، جعفری، شوید، گشنیز) از هر کدام 2 دسته اما میزان جعفری 4 دسته

مراحل طرز تهیه آش گوجه با بلغور

مراحل پخت و طرز تهیه آش گوجه با بلغور عبارت اند از:

در مرحله اول باید برنج و لوبیای چشم بلبلی را به همراه بلغور جو و آب سرد طی چندین بار بشویید و سپس آن ها را داخل ظرف های جداگانه ای ریخته و مقداری آب اضافه کنید.

در این مرحله باید پیاز ها را با آب شسته و به شکل نگینی و ریز و یکدست خرد کنید و بعد گوجه فرنگی ها را به صورت پوره رنده کنید و کنار بگذارید.

یک ماهیتابه مناسب را بردارید و داخل آن مقداری روغن مایع بریزید و سپس روی حرارت گاز قرار دهید و زمان دهید تا روغن گرم و آماده شود و بعد به آن پیاز خرد شده را اضافه کنید و آن را مقداری تفت دهید تا پیاز مقداری طلایی و سبک شود.

در مرحله بعدی از تهیه آش گوجه با بلغور گوجه های رنده شده را اضافه کرده به آن ها مدتی زمان دهید تا آب گوجه ها به خوبی کشیده شوند.

رب گوجه را پس از کشیده شدن اب گوجه به آن اضافه کنید و تفت دهید تا هم رنگ رب داخل روغن مقداری باز شود و هم خامی آن به خوبی با مواد گرفته شود. سپس زردچوبه و نمک و فلفل را نیز به همراه نعنا خشک به مواد اضافه کنید و آن ها را نیز چند ثانیه ای با مواد تفت دهید تا عطر آن ها بلند شده و با مواد نیز مخلوط شوند.

برنج نیم دانه و لوبیای چشم بلبلی را به همراه بلغور که از قبل خیس کرده بودید به مواد اضافه کنید و درب قابلمه را قرار دهید و شعله گاز را کم کنید و بگذارید تا آن ها نیز به آرامی با مواد پخته شوند و مقداری نرم شوند.

در مرحله آخر از طرز تهیه آش گوجه با بلغور سبزی های ذکر شده را نیز با آب بشویید و سپس آن ها را به شکل ریز و ساطوری شده خرد کنید و بعد آن ها را به مواد اضافه کنید.

درب قابلمه را قرار داده و به آن ها به مدت 20 دقیقه با شعله کم و با درب باز فرصت دهید تا با مواد بپزند و آماده شوند. نوش جان!

آش گوجه جنوبی
آش گوجه جنوبی

آش گوجه جنوبی

آش گوجه جنوبی که به آش گوجه تند نیز معروف است ترکیبی از ادویه های تند و ذیذ جنوبی به همراه سبزی آش و گوجه فرنگی می باشد.

مواد لازم برای تهیه و پخت آش گوجه جنوبی عبارت اند از:

  • برنج نیم دانه : 1 پیمانه
  • گوجه فرنگی تازه: 1 کیلو
  • سیب زمینی : 1 عدد
  • پیاز :2 عدد
  • سیر له شده :2 حبه بزرگ
  • رب گوجه : 1 قاشق
  • عدس پخته شده ک 100 گرم
  • زردچوبه، فلفل و نمک : به میزان لازم

مراحل پخت آش گوجه جنوبی

برای پخت آش گوجه جنوبی و ابادانی ابتدا پیاز و سیر را تفت داده و سپس سیب زمینی ریز حبه شده را به همراه زردچوبه و فلفل به آن اضافه میکنیم.

در مرحله بعدی از پخت آش گوجه جنوبی رب را تفت داده و سپس پوره گوجه را نیز به ترکیب مواد اضافه میکنیم. سپس برای خوشمزه تر شدن اش گوجه جنوبی خود برنج و عدس را ریخته و۴ تا ۵ لیوان به مواد آب اضافه میکنیم و میگذاریم تا مواد باهم ترکیب شده و بجوشند.

پس از گذشت 1 ساعت میزان نمک آش را میسنجیم و سپس در یک ظرف مناسب به همراه نعنا داغ و فلفل چیلی داغ شده سرو می نماییم.

آش گوجه شمالی
آش گوجه شمالی

آش گوجه شمالی

آش گوجه شمالی تنها در 5 مرحله ساده به راحتی قابل پخت و تهیه در خانه می باشد. تفاوت آش گوجه شمالی در مقایسه با سایر مدل آش گوجه فرنگی ها در این است که، در این مدل آش گوجه از ادویه کاری استفاده میشود.

مواد لازم برای تهیه آش گوجه شمالی عبارت اند از:

مواد لازم مقدار لازم
برنج 2 پیمانه
نخود 1 پیمانه
سبزی آش 350 گرم
عصاره گوشت 2 عدد
پیاز ۱ عدد متوسط

مراحل طرز تهیه آش گوجه شمالی عبارت اند از:

برای شروع، نخود را از شب قبل در مقدار کافی آب خیس میکنیم. بهتر است در طول مدت خیساندن، یکی دو بار آب آن را عوض کنیم تا هم نفخش گرفته شود و هم راحت تر بپزد.

در مرحله بعدی نخود خیس‌خورده را آبکش میکنیم و همراه با ۴ پیمانه آب و عصاره گوشت در یک قابلمه مناسب میریزیم. قابلمه را روی حرارت ملایم قرار میدهیم تا نخود کاملاً بپزد.

همزمان، برنجی را که از قبل خیس کرده ایم با ۳ پیمانه آب در قابلمه دیگری روی حرارت میگذاریم و صبر میکنیم تا برنج خوب بپزد و دانه های آن باز شوند. سپس سبزی آش را خرد کرده و همراه با نخود پخته شده به قابلمه برنج اضافه میکنیم و اجازه میدهیم سبزی آش نیز به خوبی بپزد.

حدود یک ساعت بعد، پوره گوجه فرنگی را همراه با آبغوره، نصف پیاز داغ، مقداری نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و ادویه کاری به مواد داخل قابلمه اضافه میکنیم. حالا اجازه میدهیم آش روی حرارت ملایم خوب جا بیفتد. در این زمان، نعناع داغ را نیز برای تزئین روی آش گوجه گیلانی آماده میکنیم.

در مرحله اخر از تهیه آش گوجه شمالی و گیلانی نیمی از نعناع داغ را به آش اضافه کرده و خوب هم می‌زنیم تا طعم آن در کل آش پخش شود. سپس اجازه میدهیم آش با حرارت ملایم جا بی افتد و لعاب بی اندازد.

در آخر، آش را در ظرف سرو کشیده و باقی مانده پیاز داغ و نعناع داغ را برای تزئین روی آن میریزیم. نوش جان!

سوالات متداول

آش گوجه فرنگی غذای سنتی کدام شهر است؟

آش گوجه فرنگی غذای سنتی شهر تبریز و استان های آذربایجان می باشد. داخل مقاله در رابطه با تاریخچه آش گوجه و طرز تهیه آن به روش های مختلف صحبت کرده ایم.

سبزی آش گوجه فرنگی چیست؟

سبزی آش گوجه فرنگی شامل تره، جعفری و گشنیز می باشد که داخل مقاله به صورت کامل میزان و مقدار مصرفی هر یک را ذکر کرده ایم.

اش گوجه چجوری درست میشه؟

اش گوجه یکی از انواع اش های خوشمزه در ایران می باشد که روش های پخت مختلفی دارد. داخل مقاله آموزش آش گوجه تبریزی، تهرانی، کرمانشاهی و … را برای شما عزیزان قرار داده ایم.

آش گوجه برای کجاست؟

آش گوجه گرگانی اصالتا برای استان گلستان می باشد اما در تمامی شهر ها و استان های ایران در مدل های مختلف تهیه و سرو می شود.

source

توسط chehrenet.ir