اولین فیلم «نگهبانانی از دیرباز» -یا اولد گارد- (The Old Guard) درست زمانی به نتفلیکس آمد که همه برای دیدن یک فیلم اکشن درست و درمان لهله میزدند. با دنیاسازی غنی برگرفته از کمیکهای گرگ روکا، کارگردانی اکشن خوب از جینا پرینس-بایدوود و ستارهای مثل شارلیز ترون، «نگهبانانی از دیرباز» در میانهی قرنطینههای کرونا در ۲۰۲۰ به یکی از پربازدیدترین فیلمهای تاریخ نتفلیکس تبدیل شد. چنین دستاوردی بیشک از چشم سران نتفلیکس دور نمیماند و چیزی نگذشت که دنبالهای برای فیلم معرفی کردند. دنبالهای که حالا، یعنی پنج سال پس از فیلم اول، بالاخره منتشر شده است؛ تأخیری که در عصر استریمینگ کنونی، حکم خودکشی دارد. پتانسیل بالای فیلم ۲۰۲۰ امیدوارمان کرد که شاید دنبالهاش هم بتواند موفقیت سابق را تکرار کند؛ «نگهبانانی از دیرباز ۲» اما آشفتهبازاری است که حتی طرفداران دوآتشهی فیلم قبلی هم آن را گردن نمیگیرند. در نقد «نگهبانانی از دیرباز ۲» به فیلمنامهی بیدروپیکر و کارگردانی مبتدی فیلم اشاره میکنم که اجرای شارلیز ترون نمیتواند یکتنه آن را نجات دهد.
هشدار! در نقد فیلم «نگهبانانی از دیرباز ۲» خطر لو رفتن داستان وجود دارد
نقد فیلم «نگهبانانی از دیرباز ۲»؛ مرگ تدریجی یک اقتباس خوب
اگر خاطرتان باشد در فیلم ۲۰۲۰ چه گذشت (که کاملا حق میدهم بعد از پنج سال چیزی از فیلم یادتان نیاید)، با اندی (شارلیز ترون) و اعضای گروهش مثل نایل (کیکی لین)، جو ( مروان کنزاری)، نیکی (لوکا مارینلی) و بوکر (ماتیاس خونارتس) آشنا شدیم که همه از کسانی هستند که آنها را نامیرا میخوانند. این افراد نامیرا قدرت بازیابی بالایی دارند و به جز در شرایط خاص نمیمیرند. در میانشان، اندی قدیمیترین و نایل جوانترین نامیرایان گروه هستند. آنها رسالت خود را محافظت از مردم در طول سدهها قرار دادهاند. اما یک روز اندی میبیند نامیرایی خود را از دست داده است! اتفاقی شوکهکننده که برای اندی که بیش از هزاران سال عمر دارد باید هولناکتر هم باشد؛ ولی عملا تأثیر چندانی بر زندگیاش نمیگذارد. «نگهبانانی از دیرباز ۲» اما حسابی رویش مانور میدهد و تا هر پنج دقیقه دربارهی میرا و نامیرا بودن اندی حرف نزند، از پا نمینشیند. از همین الان بگویم که چرا و چگونگی این اتفاق را در فیلم دوم هم نخواهید فهمید.
اندی در «نگهبانانی از دیرباز ۲» برای شناخت بیشتر شرور اصلی، سراغ یک نامیرای باهوش به نام تووا (هنری گلدینگ) میرود که توضیح میدهد که نایل آخرین نفر در خط نامیرایان است و اگر آسیبی به یک نامیرا بزند، رقیبش را فانی میکند. چنین بلایی سر اندی و بوکر میآید. اما آخر فیلم دوم، بوکر نامیرایی خود را (که با ضربهی نایل به خودش، عملا باید آن را از دست میداد) به اندی منتقل میکند و اندی دوباره نامیرا میشود. این همه میرا و نامیرا کردم، اما فکر نمیکنم حتی خود گرگ روکا از قوانین و چگونگی تبدیل و انتقال آن سردربیاورد!
مهمتر از قضیهی میرا و نامیرا شدن اندی، یار قدیمی او، یعنی کویین (ورونیکا انگو) است. در فیلم ۲۰۲۰ اندی توضیح داد که ۵۰۰ سال پیش کویین را به جرم سحروجادو در تابوت آهنین کرده و به دریا انداختند. در فیلم تازه، شخص مرموزی به نام دیسکورد (اوما ثرمن)، که در ادامهی داستان میفهمیم اولین نامیرای کل تاریخ است، بالاخره تابوت کویین را بیرون میکشد و او را از عذاب چندصدسالهاش نجات میدهد. کویین کمر همت به انتقام میبندد تا اندی و همراهانش را بهخاطر دردهایی که متحمل شده، مجازات کند. دیسکورد هم، مثل یک شرور کلاسیک، فقط میخواهد مردم زیادی را بکشد.
فیلم توضیح بیشتری دربارهی انگیزههای دیسکورد و کویین نمیدهد و شخصیتپردازی کاراکترهای دیگر فراتر از این هم نمیرود. تووا در حد یک پیر داناست که چنددقیقهای بیشتر او را نمیبینیم. رابطهی نیکی و جو، اندی و بوکر و کل شخصیت کوپلی (چیویتل اجیوفور) به فراموشی سپرده میشوند و کویین هم به دوست خوب اندی تقلیل مییابد. در پایان، دیسکورد تمام اعضای تیم را گیر میاندازد. در مبارزهای که بین او و اندی شکل میگیرد، میفهمیم که دیسکورد فانی شده و نگذاشته کسی از آن بویی ببرد. اندی اما نمیتواند کار دیسکورد را تمام کند و اوما ثرمن کاتانا-به-دست با وعدهی بازگشت برای نابودی دنیا میگریزد. اندی (که حالا نامیرا است) با کویین (که نامیراییاش را بهخاطر نایل از دست داده) دوباره با هم دوست شده و برای مقابله با دیسکورد راهی میشوند. «نگهبانانی از دیرباز ۲» داستان خود را با این پایانبندی بیبخار تمام میکند که حتی معلوم نیست در فیلم سومی به سرانجام برسد.
«نگهبانانی از دیرباز ۲» ارزش تماشا ندارد
مشخص است که «نگهبانانی از دیرباز ۲» میخواهد دنیا و قوانین داستان را بیش از فیلم اول بسط دهد، اما در این کار موفق نشده که هیچ، همانی که میدانستیم را هم پیچیدهتر میکند. نمیدانم قوانین مربوط به میرایی و نامیرایی در کمیکهای اصلی چطور توضیح داده شدهاند (یا اصلا توضیح داده شدهاند)، اما عجیب که گرگ روکا – نویسندهی کمیک که در کنار سارا ال واکر نویسندگی فیلم را برعهده داشته – خودش هم از پس اقتباس قوانین دنیای کمیکاش برنیامده است.
اگر به کمیکها هم کاری نداشته باشیم، حداقل اقتباس ۲۰۲۰ را دیدهایم که نویسندگی آن هم کار خود روکا بود. فیلم اول یک فیلم کاراکتر-محور با شخصیتها و صحنههای اکشن خوشساخت است؛ اما دنبالهاش هیچکدامشان را ندارد. با کاراکترهای تازهای که به داستان اضافه شده، «نگهبانانی از دیرباز ۲» حتی فرصت نمیکند درست و حسابی به قهرمان اصلی بپردازد، چه رسد به اینکه یادش بیاید یک نیکی و جو و بوکری هم وجود دارند. به گذشتهی اندی و کویین هم تنها اشاراتی میشود، که با طراحی لباس و دکور بودجهپایین این فلشبکها، ای کاش همین اشارات هم نمیشد؛ دیسکورد و انگیزههایش تا آخر فیلم همچنان در هالهای از ابهام باقی میمانند؛ شخصیتها برای پیشبرد داستان مدام رنگ عوض میکنند و پایان باز فیلم، قهرمانان ما را به سفری میفرستد که شاید هیچوقت به مقصد نرسد.
علاوه بر این، رابطهی بین اندی و کویین، که باید مرکز ثقل داستان باشد، بهخاطر تمام هیاهویی که در اطرافشان میگذرد، بهسرعت فراموش میشود. حتی گفتگوی احساسی که پس از ۵۰۰ سال برای اولین بار بین آنها اتفاق میافتد، به یک سکانس اکشن بیخاصیت میانجامد. با فیلمنامهای بیدروپیکر، که معلوم نیست روکا چطور به ساختش چراغ سبز نشان داده، همهی سکانسهای اکشن در «نگهبانانی از دیرباز ۲» بیرنگ و لعاب از آب درآمدهاند و در هیچکدام خلاقیت و مهارت در اجراء دیده نمیشود. جلوههای ویژهی فیلم هم کیفیت پایینی دارد. حتی مبارزهی دونفرهی اندی و دیسکورد، که پس از «بیل را بکش» (Kill Bill) دوباره دست اوما ثرمن کاتانا میدهد، نمیتواند هیجانی در شما برانگیزاند.
مسئولیت این کمبودها علاوه بر دوش نتفلیکس، که پنج سال آزگار خواسته زورکی از موفقیت «نگهبانانی از دیرباز» یک دنباله بیرون بکشد، به کارگردان فیلم هم بازمیگردد. در فیلم ۲۰۲۵، جینا پرینس-بایدوود (کارگردان فیلم اول) جای خود را به ویکتوریا ماهونی داده که به جز کارگردانی یونیت دوم «خیزش اسکای واکر» و چند اپیزود سریال تلویزیونی، دستاورد ویژهی دیگری در کارنامهی خود ندارد و این بیتجربگی در کارگردانی یک فیلم اکشن، کاملا خودش را نشان میدهد؛ بیتجربگی که «نگهبانانی از دیرباز ۲» را اساسا به فیلمی غیرقابل تماشا تبدیل کرده است. اما با وجود نقدها و امتیازات وحشتناک فیلم، نتفلیکس که رویش کم نمیشود. شاید حتی به خواستهی معدود طرفداران باقیماندهی «نگهبانانی از دیرباز» تن دهد و آن را برای فیلم سومی بازگرداند.
فیلم، تواناییهای شارلیز ترون را به هدر میدهد
شارلیز ترون، که روزگاری برای فیلم «هیولا» (Monster) اسکار میگرفت، چندوقتی است هنرهایش در فیلمهای اکشن پاپکورنی هدر میرود. «نگهبانانی از دیرباز» هم که میتوانست آغاز یک فرنچایز اکشن جذاب با محوریت ترون باشد، با دنبالهاش به یک اتلاف وقت و انرژی تمامعیار مبدل شده است. البته شارلیز ترون کمکاری نمیکند. او که توانایی خود را بهعنوان یک بازیگر اکشن در فیلمهایی چون «ایان فلاکس» (Æon Flux) «مکس دیوانه: جاده خشم» (Mad Max: Fury Road) و «بلوند اتمی» (Atomic Blonde) به تصویر کشیده، در «نگهبانانی از دیرباز ۲» هم اجرای فیزیکی و احساسی عالی به نمایش میگذارد. یک سکانس اکشن دونفره با ورونیکا انگو (کویین)، یکی دیگر با اوما ثرمن و چندین صحنهی دیگر در طول فیلم، دوباره بر این قدرت ترون صحه میگذارند.
نکات مثبت
- اجرای احساسی و فیزیکی تحسینبرانگیز شارلیز ترون
نکات منفی
- جلوههای ویژهی ابتدایی
- فیلمنامهی آشفته و پایانبندی مبهم
- به حاشیه رانده شدن شخصیتهای اصلی از فیلم اول
- بسط ندادن به شخصیتهای تازه مثل دیسکورد و تووا
- پیچیدگی و ابهامات در دنیا و قوانین «نگهبانانی از دیرباز»
ترون نهتنها صحنههای اکشن را با قدرت و جسارت بازی میکند، که لحظات احساسیتر را هم به نحو احسن از آب درآورده است. فیلم با دست گذاشتن روی ماجرای غمانگیز کویین و شکنجهی پانصدسالهی او، به تراژدی جدایی اندی و کویین بازمیگردد که در فیلم اول به آن اشارهای شده بود و حالا در «نگهبانانی از دیرباز ۲» یکی از نقاط محوری داستان است. با اینکه فیلمنامه دیالوگهای خوبی به ترون نداده و اساسا دست او را برای هرگونه اجرای تأثیرگذار بسته است، اما ترون از همهچیز خود برای گفتگوهای احساسیاش با کویین یا صحنهی مرگ بوکر مایه میگذارد. شارلیز ترون استحقاق و تواناییاش را دارد که یک فرنچایز مثل «جان ویک» با او بسازند. اما نتفلیکس با «نگهبانانی از دیرباز ۲» ثابت کرده، این فرنچایزی نیست که باید برای درخشش ترون به آن دل ببندیم.
شناسنامه فیلم «نگهبانانی از دیرباز ۲» (The Old Guard 2)
کارگردان: ویکتوریا ماهونی
نویسنده: گرگ روکا بر پایهی کمیک «نگهبانانی از دیرباز»
بازیگران: شارلیز ترون، کیکی لین، لوکا مارینلی، اوما ثرمن، چیویتل اجیوفور، هنری گلدینگ
محصول: ۲۰۲۵، ایالات متحده
امتیاز سایت IMDb به فیلم: ۵.۵ از ۱۰
امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۲۵٪
خلاصه داستان: اندی با از دست دادن نامیرایی خود، همچنان از نجات دنیا دست نکشیده؛ اما حالا تهدیدی برخاسته که حتی نامیرایان را هم به نابودی میکشاند. دیسکورد که اولین نامیرای جهان است، کویین، دوست و یاور قدیمی اندی، را از گور پانصدسالهی خود در کف دریا بیرون میکشد و او را علیه اندی میشوراند. اندی که حتی توانایی بازیابی هم ندارد، با اعضای تیم خود، نایل، جو، نیکی و چهرهای تازه به نام تووا، میکوشد بر تهدید دیسکورد و کویین فائق آید که ممکن است به نابودی بشریت به آن شکل که میشناسیم بینجامد…
نقد فیلم «نگهبانانی از دیرباز ۲» دیدگاه شخصی نویسنده است و لزوما موضع دیجیکالا مگ نیست.
منبع: دیجیکالا مگ
source