رزمند پایک بازیگری است که نگاهش بیشتر از دیالوگهایش کار میکند؛ نه اغراق دارد، نه خودنمایی. او به جای فریاد زدن، با نگاه، با سکوت، و با حرکتهای جزئی، حسها را منتقل میکند؛ و آنچه در بازی او دیده میشود، بیش از هر چیز، وسواس و ظرافت است. پایک نمیخواهد نقشها را ایفا کند. او میخواهد درون آنها زندگی کند. حتی وقتی حرف نمیزند، بازیاش ادامه دارد؛ در چشمانش، در نفس کشیدنش، در ایستادنش مقابل دوربین. در این مقاله، به بهترین فیلمهای رزمند پایک نگاهی انداختهایم.
پایک بازیگری را از دنیای تلویزیون آغاز کرد و ورود جدی او به دنیای سینما هم با یک اثر اکشن بود: «روزی دیگر بمیر» (2002). با ان حال، برخلاف بسیاری از بازیگران که پس از حضور در فیلمهای بلاکباستری، از جریان اصلی هالیوود خارج نمیشوند، پایک راهی متفاوت انتخاب کرد. او بهجای تمرکز بر فیلمهای تجاری، به سراغ نقشهای متنوعتر و پیچیدهتری در فیلمهای مستقل، تاریخی و ادبی رفت.
ابتدا در «غرور و تعصب» در کنار کایرا نایتلی درخشید و سپس در «درسآموزی» نقشی کوتاه اما چشمگیر را ایفا کرد. در آن سالها، پایک همچنان به یک ستاره تبدیل نشده بود، این اتفاق سال 2014 و با «دختر گمشده» رخ داد، فیلمی که نقطه عطف کارنامهی هنریاش بود، او را به فهرست بهترین بازیگران زن تاریخ نزدیک و نامزد جایزه اسکار کرد (بسیاری حتی معتقد بودند که باید این جایزه را به خانه میبرد).
بهترین فیلمهای رزمند پایک که باید تماشا کنید
10- رادیواکتیو (Radioactive)
- سال اکران: 2019
- کارگردان: مرجان ساتراپی
- سایر بازیگران: سم رایلی، آنیا تیلور-جوی، آنورین برنارد، سایمون راسل بیل، جاناتان آریس، تیم وودوارد
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.3 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 63 از 100
«رادیواکتیو» از آن فیلمهایی است که احساس میکنید ساخته شده تا جایزه بگیرد. به کارگردانی مرجان ساتراپی و براساس رمانی گرافیکی محبوبی به همین نام، فیلم داستان زندگی ماری کوری -دانشمند زن مشهور- را روایت میکند که اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم به اکتشافات علمی انقلابی دست یافت. قصه از دوران جوانی ماری (رزمند پایک) در پاریس آغاز میشود، جایی که با فیزیکدان فرانسوی، پیر کوری (سم رایلی) آشنا شده و با او ازدواج میکند. این زوج با کمک یکدیگر، عناصر رادیوم و پولونیوم را کشف و مفهوم رادیواکتیویته را معرفی میکنند، اما این اکتشافات با چالشهای شخصی، اجتماعی و علمی همراه است. ماری در جهانی مردسالار برای به رسمیت شناخته شدن تلاش میکند اما این کار آسان نیست.
«رادیواکتیو» لحظات جذابی دارد و از بازی خوب رزمند پایک بهره میبرد اما به ساختار غیرخطی ناکارآمد و دقت تاریخی آن انتقاد وارد است. ساتراپی مشخصا بخش زیادی از زندگی شخصی ماری کوری را حذف کرده است تا قصه بیش از حد ساده شود. در هر صورت، فیلم به واسطهی نقشآفرینی پایک است که ارزش تماشا پیدا میکند، او اینجا حضوری قدرتمند دارد و همهی تلاش خود را کرده تا این شخصیت تاریخی را به بهترین شکل عرضه کند. اکثر منتقدان هم پایک را تنها قوت فیلم دانستهاند.
9- یک جنگ خصوصی (A Private War)
- سال اکران: 2018
- کارگردان: متیو هاینمان
- سایر بازیگران: جیمی درنان، تام هولندر، استنلی توچی، نیکی آموکا-برد، فی مارسی، گرگ وایز، کوری جانسون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.7 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 87 از 100
«یک جنگ خصوصی» نسبت به «رادیواکتیو» فیلم بهتری است و وسواس متیو هاینمان در روایت یک قصهی واقعگرایانه و مبتنی بر رویدادهای واقعی را حس میکنید، با وجود این، نقطه ضعف فیلم این است که ابعاد سیاسی داستان را تا حد زیادی نادیده میگیرد. فیلم، داستان واقعی ماری کالوین -روزنامهنگار جنگی آمریکایی- را روایت میکند که به خاطر گزارشهای شجاعانهاش از مناطق جنگی شهرت دارد. ماری (رزمند پایک) همراه با عکاس خبری، پل (جیمی درنان) به مناطق خطرناکی مانند چچن، عراق، لیبی و سوریه سفر میکند تا حقیقت جنگ را به جهان نشان دهد. او با وجود آسیبهای جسمی و روحی، از جمله از دست دادن بینایی یک چشم، و فشارهای شخصی، به مأموریت خود ادامه میدهد.
رزمند پایک اینجا هم برگ برندهی فیلم است. از آنجایی که قصه روی مبارزهی ماری کالوین با تروما و فشارهای روانی تمرکز ویژهای داشت، پروژه به بازیگری نیاز داشت که در عرضهی این احساسات پیچیده، مهارت ویژهای داشته باشد و اگر «دختر گمشده» را دیدهاید، حتما میدانید که پایک در این زمینه، یکی از بهترینهای هالیوود است. ماری کالوین در فیلم زنی است که با وجود خطرات مرگبار و آسیبهای روانی، به گزارش حقیقت از دل جنگها متعهد میماند، و پایک با دقتی مثالزدنی، لایههای عمیقتر او را -از اعتیاد و تنهایی تا دستوپنجه نرم کردن با مشکلات روحی- به نمایش میگذارد. او برای این نقش لهجه آمریکایی کالوین را با دقت بازسازی کرد، سیگار کشیدن مداوم او را تمرین کرد و با روزنامهنگاران جنگی مصاحبه کرد تا حس واقعیتری به نقش ببخشد.
8- درسآموزی (An Education)
- سال اکران: 2009
- کارگردان: لونه شرفی
- سایر بازیگران: پیتر سارسگارد، دومینیک کوپر، آلفرد مولینا، کارا سیمور، اولیویا ویلیامز، اما تامپسون، سالی هاوکینز
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.2 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 93 از 100
این روزها کمتر کسی «درسآموزی» را به یاد میآورد اما در دوران اکران، به خاطر سوژهی حساسیت برانگیزی که داشت، بسیار دیده شد. قصه دربارهی جنی (کری مولیگان)، دختر 16 سالهی لندنی در دههی 60 میلادی است که زندگی یکنواختش پس از آشنایی با دیوید گلدمن (پیتر سارسگارد)، مردی مسنتر و جذاب، زیر و رو میشود. دیوید با وعدهی یک زندگی پرزرقوبرق، جنی را به دنیای کنسرتها، سفرها و مهمانیها میبرد، اما این رابطه پرسشهایی درباره صداقت و انگیزههای او برمیانگیزد. جنی در حالی که با فشارهای والدینش (آلفرد مولینا و کارا سیمور) و معلمش روبهرو است، باید بین رویاهای عاشقانه و آیندهی تحصیلیاش در آکسفورد یکی را انتخاب کند.
این یک فیلم تفکربرانگیز است، خصوصا برای نوجوانی که وارد چنین رابطههایی میشوند و اغلب درک نمیکنند که زندگیشان ممکن است تا چه اندازه دستخوش تغییر شود. «درسآموزی» فیلم در جشنواره ساندنس مورد تحسین قرار گرفت و نامزد سه جایزه اسکار -از جمله بهترین فیلم و بهترین بازیگر زن برای کری مولیگان- شد. رزمند پایک در فیلم حضوری کوتاه دارد اما با لهجه بریتانیایی بیعیب، حرکات بدنی اغراقآمیز و دیالوگهای طنزآمیز قانعکننده ظاهر میشود و شخصیت هلن را از کلیشه خارج میکند.
7- بیروت (Beirut)
- سال اکران: 2018
- کارگردان: برد اندرسون
- سایر بازیگران: جان هم، دین نوریس، لری پاین، شیا ویگهام، جان دبنی، نیل هاف، محمد زواوی، داگلاس هاج، کیت فلیتوود
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.5 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 81 از 100
«بیروت» آنطور که باید دیده نشد اما فیلم تریلر سیاسی راضیکنندهای است؛ البته که نوآوری چندانی در آن به چشم نمیخورد و نمونهی مشابهش را هم زیاد دیدهاید. قصه دربارهی دیپلمات سابق آمریکایی، میسون (جان هم) است که سال 1982، در بحبوحه جنگ داخلی لبنان، به بیروت بازمیگردد. او که یک دهه پیش به دلیل مشکلات شخصی این شهر را ترک کرده بود، حالا برای مذاکره جهت نجات دوست قدیمیاش، کال (مارک پلگرینو)، که توسط گروهی شبهنظامی ربوده شده، فراخوانده میشود. میسون با کمک مأمور سیا، سندی (رزمند پایک)، و دیگر ماموران در شهری مملو از هرجومرج پیش میرود تا این مأموریت خطرناک را به انجام برساند.
پاک در نقش مامور سیا، حضور موفقی در «بیروت» دارد، سندی زنی باهوش و قاطع است که پابهپای مردان در این دنیای جاسوسی پرفرازونشیب قدم میزند. پایک این شخصیت خونسرد را با قاطعیت و در عین حال، آسیبپذیر ترسیم میکند و یک مکمل خوب برای جان هم است. فیلم برای ارائهی تصویری کلیشهای از خاورمیانه هم مورد انتقاد قرار گرفت اما هدف برد اندرسون (فیلمساز) نه ارائهی یک مستند مبتنی بر واقعیت، بلکه روایتی داستانی دراماتیک در بستری متفاوت بود و در این زمینه خوب عمل کرده است.
6- ساخت داگنهام (Made in Dagenham)
- سال اکران: 2010
- کارگردان: نایجل کول
- سایر بازیگران: سالی هاوکینز، میراندا ریچاردسون، باب هاسکینز، جرالدین جیمز، آندرهآ ریسبرو، جیمی وینستون، دنیل میز
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.1 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 80 از 100
«ساخت داگنهام» داستان واقعی اعتصاب کارگران زن کارخانه فورد در داگنهام انگلستان (1968) را روایت میکند که به قانون برابری دستمزد 1970 بریتانیا منجر شد. در فیلم، ریتا (سالی هاوکینز)، کارگر سادهای که در بخش دوخت روکش صندلیهای خودرو کار میکند، به همراه همکارانش علیه دستمزد نابرابر نسبت به مردان اعتراض میکند. او با حمایت دوستش برندا (آندرهآ ریسبرو) و با وجود مقاومت مدیران کارخانه و چالشهای خانوادگی، رهبری جنبشی را بر عهده میگیرد که توجه ملی را جلب میکند. ریتا در تعامل با سیاستمدارانی مانند باربارا کسل (میراندا ریچاردسون) و اتحادیهها، برای حقوق برابر مبارزه میکند، آنهم در دورانی که چنین چیزهایی قابل تصور نبود.
رزمند پایک نقش لیزا هاپکینز (همسر یکی از مدیران کارخانه فورد) را بازی میکند و اینجا هم نقشی فرعی و نسبتا کوتاه دارد. لیزا زنی تحصیلکرده و ناراضی از زندگی شخصی است که با ریتا همدلی میکند و در لحظهای کلیدی، حمایت ظریفی از مبارزه زنان نشان میدهد. «ساخت داگنهام» فیلم زنانهای است و از نظر دقت تاریخی هم شاید چندان قابل اعتنا نباشد (حتی برخی از کارگران واقعی اعتصاب احساس کردند فیلم بیش از حد روی ریتا متمرکز شده) اما با تشکر از بازی خوب سالی هاوکینز و رزمند پایک و بازآفرینی دقیق فضای دهه 60 میلادی، ارزش تماشا دارد.
5- من خیلی مراقبم (I Care a Lot)
- سال اکران: 2020
- کارگردان: جی بلیکسن
- سایر بازیگران: پیتر دینکلیج، ایزا گونزالس، کریس مسینا، دایان ویست، دامیان یانگ، آلیشیا ویت، میکن بلیر، ایسایا ویتلک جونیور
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.4 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 79 از 100
«من خیلی مراقبم» تحت تاثیر همهگیری کووید-19 و تعطیلی سینماها قرار گرفت، بنابراین مستقیما از نتفلیکس پخش شد و یکی از پربینندهترین فیلمهای پلتفرم هم بود. داستان دربارهی مارلا گریسون (رزمند پایک)، یک کلاهبردار حرفهای است که بهعنوان قیم قانونی افراد سالمند، از اعتماد آنها سوءاستفاده میکند تا اموالشان را تصاحب کند. او با همکاری شریکش فران (ایزا گونزالس) زندگی افراد ثروتمند را تحت کنترل میگیرد، اما وقتی سراغ جنیفر پیترسون (دایان ویست)، یک زن سالمند بهظاهر بیدفاع، میرود، با مشکلات غیرمنتظرهای روبهرو میشود. جنیفر رازهایی دارد که مارلا را در مقابل شخصیت خطرناکی به نام رومن (پیتر دینکلیج) قرار میدهد.
از همان ابتدا مشخص بود که پایک برای نقشآفرینی در این فیلم مورد توجه قرار خواهد گرفت و همینگونه هم شد؛ او جایزه گلدن گلوب بهترین بازیگر زن کمدی را به خانه برد و یکتنه «من خیلی مراقبم» را به اثری تماشایی تبدیل کرده است. او اینجا یک ضدقهرمان باهوش، کاریزماتیک و تا حدودی بیرحم را به تصویر میکشد که با ظاهری شیک و اعتمادبهنفسی بالا، نقشههای کلاهبرداری را با دقت اجرا میکند. پایک با «دختر گمشده» خودش را به همه اثبات کرده بود اما اینجا، نشان میدهد که در ایفای نقشهای کمیک و متفاوت هم حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
4- متخاصمان (Hostiles)
- سال اکران: 2017
- کارگردان: اسکات کوپر
- سایر بازیگران: کریستین بیل، وس استودی، جسی پلمونس، آدام بیچ، روری کاکرین، بن فاستر، رابین مالکوم، جاناتان میجرز
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.2 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 71 از 100
«متخاصمان» داستان کاپیتان جوزف بلاکر (کریستین بیل)، افسر ارتش آمریکا در سال 1892 را روایت میکند که مأموریت دارد تا رئیس قبیله شاین، یلو هاوک (وس استودی) و خانوادهاش را که سالها زندانی بودهاند، از نیومکزیکو به مونتانا همراهی کند. بلاکر که خاطرات تلخی از سرخپوستان دارد، با اکراه این وظیفه را میپذیرد. در طول سفر، گروه با رزی (رزمند پایک)، زنی که خانوادهاش در حملهی سرخپوستان کشته شدهاند، روبهرو میشود. این سفر پرمخاطره در غرب وحشی با تهدیدات طبیعی، حملات دشمنان، و تنشهای درونی همراه است؛ جایی که شخصیتها بخشش را هم میآموزند و انسانیت خود را پس میگیرند.
این ساختهی اسکات کوپر با انتقادات فراوانی روبهرو شد؛ بعضیها برداشت فیلم از سرخپوستان را توهینآمیز دانستند و بعضی دیگر اعتقاد داشتند که فیلم از گروههای بومی آمریکا تصویری کلیشهای ارائه میدهد. با وجود این، «متخاصمان» فیلم وسترن خوشساختی است و نمیتوان بازی درخشان کریستین بیل و رزمند پایک را نادیده گرفت. پایک اینجا نقشی کاملا احساسی دارد و زنی شکستخورده را به تصویر میکشد که خانوادهاش را در حملهای وحشیانه از دست داده و با تروما و غم فقدان دستوپنجه نرم میکند. او به دنبال انتقام است اما رفتهرفته دیدگاهش تغییر میکند.
3- شکست (Fracture)
- سال اکران: 2007
- کارگردان: گرگوری هابلیت
- سایر بازیگران: آنتونی هاپکینز، رایان گاسلینگ، دیوید استراترن، امبت دیویتس، بیلی برک، کلیف کرتیس، فیونا شو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.2 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 73 از 100
این تریلر حقوقی-روانشناختی نسبتا فراموششده بر بازی درخشان هاپکینز، گاسلینگ و پایک استوار است. فیلم داستان تد کرافورد (آنتونی هاپکینز)، مهندس باهوشی را روایت میکند که پس از کشف خیانت همسرش، جنیفر (امبت دیویتس)، او را هدف نقشهای حسابشده قرار میدهد. ویلی (رایان گاسلینگ)، دادستان جوان و جاهطلب، پروندهای بهظاهر ساده را بر عهده میگیرد که به سرعت به یک بازی پیچیده فکری تبدیل میشود. تد با زیرکی، شکافهای سیستم قضایی را به چالش میکشد و ویلی را در شبکهای از فریب و تردید گرفتار میکند. در این میان، نیکی گاردنر (رزمند پایک)، وکیلی که با ویلی رابطهای شخصی دارد، نقشی کلیدی در پیشبرد داستان ایفا میکند.
پایک در نقش نیکی گاردنر، وکیلی بلندپرواز و معشوقه ویلی ، حضور کوتاه اما موثری در فیلم دارد. نیکی شخصیتی است که با جاهطلبی حرفهای و رابطه عاطفیاش با ویلی، در تقاطع تصمیمات اخلاقی و شخصی قرار میگیرد. پایک با بازی کنترلشده، ترکیبی از جذابیت، هوش، و آسیبپذیری را به نیکی میبخشد، بهویژه در صحنههایی که با رایان گاسلینگ تعامل دارد، جایی که شیمی بین آنها به خوبی حس میشود. البته «شکست» فرصت کافی در اختیار او قرار نمیدهد تا مهارتهایش را به رخ بکشد اما در هر صورت، این یکی از اولین گامهای برجسته پایک در هالیوود بود که راه را برای نقشهای بزرگترش هموار کرد.
2- غرور و تعصب (Pride and Prejudice)
- سال اکران: 2005
- کارگردان: جو رایت
- سایر بازیگران: کیرا نایتلی، متیو مکفادین، دونالد ساترلند، تام هالندر، جنا مالون، جودی دنچ
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.8 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 87 از 100
برای آنهایی که مجموعهی تلویزیونی غرور و تعصب را با بازی جنیفر ایلی و کالین فرث تماشا کرده بودند، آسان نبود تا کیرا نایتلی و متیو مکفادین را در نقشهای الیزابت بنت و آقای دارسی بپذیرند اما آنها هرکسی را قانع میکنند، البته اگر از مدل موهای عجیب بازیگران چشمپوشی کنید! اقتباسی از رمان کلاسیک محبوب جین آستین، داستان دربارهی الیزابت بنت (کیرا نایتلی)، دختری باهوش و مستقل در انگلستان قرن هجدهم است که در خانوادهای با پنج دختر زندگی میکند و مادرش (برندا بلتین) در تلاش است تا برای آنها شوهرانی مناسب پیدا کند. ورود آقای بینگلی (سایمون وودز) و دوست مرموزش، آقای دارسی (متیو مکفادین)، به محله، زندگی الیزابت را تغییر میدهد. در حالی که جین (رزمند پایک)، خواهر بزرگتر الیزابت، با بینگلی رابطهای عاطفی را آغاز میکند، سوءتفاهمها و تعصبات اولیه بین الیزابت و دارسی به تنشهایی منجر میشود.
با اینکه کمتر کسی به یاد میآورد که اصلا رزمند پایک در این فیلم حضور داشت اما او در نقش جین بنت، خواهر بزرگتر و آرام خانواده بنت، در «غرور و تعصب» حضوری لطیف و دلانگیز دارد. جین شخصیتی است خوشبین که در تضاد با روحیه جسور الیزابت قرار میگیرد. این نقش میتوانست بسیار کلیشهای از آب دربیاید اما رزمند پایک اجاره این کار را نمیدهد و یک مکمل درجهیک برای الیزابت بنتِ کیرا نایتلی است. با اینکه هنوز هم بعضی از طرفداران دوآتشه رمان «غرور و تعصب» اعتقاد دارند که این نسخهی سینمایی چندان به قصهی اصلی وفادار نیست اما با حضور جو رایت در پشت دوربین و یک تیم بازیگری کارکشته، تماشای آن را به علاقهمندان آثار اقتباسی تاریخی پیشنهاد میکنیم.
1- دختر گمشده (Gone Girl)
- سال اکران: 2014
- کارگردان: دیوید فینچر
- سایر بازیگران: بن افلک، نیل پاتریک هریس، تایلر پری، کیم دیکنز، پاتریک فوگیت، میسی پایل
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 8.1 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 87 از 100
«دختر گمشده» شاید محبوبترین فیلم تاریخ سینما درباره خیانت باشد، اقتباسی از رمانی به همین نام نوشتهی گیلین فلین، اثر درخشان دیوید فینچر در قدم اول، خطرناک بودن انسانها و شکننده بودن روابط را یادآور میشود اما به جوسازی و هوچیگریهای رسانهای هم نیمنگاهی دارد. نیک دان (بن افلک) مردی است که پس از ناپدید شدن همسرش، حالا جزئیات زندگیاش از سوی رسانهها تفتیش میشود، از جمله خیانتی که نمیخواست کسی از آن اطلاع پیدا کند. نیک شاید گاهی آزاردهنده باشد اما لحظاتی هم وجود دارد که با او احساس همدردی میکنید. در حالی که زندگی زناشویی نیک و اِمی (رزمند پایک) به یک افتضاح بزرگ ختم شده بود اما حالا در نبود دخترک، شرایط برای نیک سختتر شده زیرا مظنون اصلی پروندهی گم شدن اِمی است.
برگ برندهی دختر گمشده، در کنار کارگردانی بینقص دیوید فینچر، بازی فوقالعادهی دو چهرهی اصلی است، رزمند پایک و بن افلک هر دو بهترین بازی کارنامهی هنری خود را ارائه دادهاند و دو شخصیت بسیار پیچیده را به بهترین شکل عرضه کردهاند. پایک اما یک سروگردن بالاتر است، این بهترین بازی کارنامهی هنری اوست و باید از فینچر تشکر کرد که توانست حداکثر پتانسیل این بازیگر را بیرون بکشد. امی شخصیتی به شدت پیچیده است که بین قربانی، طراح، و ضدقهرمان در نوسان است، و پایک این دوگانگی را از طریق تغییر لحن، زبان بدن، و حالات چهره به نمایش میگذارد تا ما را هم مجذوب و هم وحشتزده کند.
منبع: movieweb
source