در گوشه‌وکنار ایران دسرهای سنتی مختلف با طعم‌ها و خواص منحصربه‌فرد تهیه می‌شود که هر کدام روایتگر بخشی از فرهنگ و ذائقه‌ی مردم آن منطقه هستند. یکی از این دسرهای پرطرفدار معسل خرما است که در جنوب ایران با استفاده از خرما، کنجد و شیره‌ی خرما تهیه شده و به عنوان بمب انرژی شناخته می‌شود. تا انتهای این مقاله از دیجی‌کالا مگ با ما همراه باشید تا با طرز تهیه معسل خرما آشنا شوید.

زمان آماده‌سازی


زمان آماده‌سازی
10 دقیقه

زمان پخت


زمان پخت
15 دقیقه

مناسب برای


مناسب برای
4 تا 5 نفر

میزان سختی


میزان سختی
آسان

خواص خرما برای بهبود سلامت بدن

معسل خرما چیست؟

معسل خرما یک دسر سنتی و مقوی است که اصالت آن به مناطق جنوبی ایران به‌ویژه استان خوزستان برمی‌گردد. این دسر با ترکیب خرما و سایر مواد طبیعی تهیه شده و به دلیل طبع گرمی که دارد بیشتر در فصول سرد سال مصرف می‌شود. بعضی از افراد هم از آن در ماه رمضان به عنوان یک خوراکی انرژی‌زا برای تقویت بدن استفاده می‌کنند.

این دسر پرخاصیت که به آن معجون خرما هم می‌گویند نه تنها به تامین انرژی روزه‌داران و ورزشکاران کمک می‌کند، بلکه برای رشد کودکان هم بسیار مفید است. علاوه بر این، برای افراد لاغر که می‌خواهند وزن اضافه کنند، گزینه‌ی مناسبی محسوب می‌شود.

108,000

91,800

تومان

طرز تهیه‌ی نان خرمایی

مواد لازم و طرز تهیه معسل خرما

طرز تهیه معجون خرما بسیار ساده است، اما روش‌های مختلفی برای آماده‌سازی آن وجود دارد. این دسر در بعضی از نسخه‌ها فقط با ترکیب خرما، شیره‌ی خرما و کنجد تهیه می‌شود، در حالی که در سایر رسپی‌ها ممکن است به آن انواع مغزیجات هم اضافه شود. در ادامه مواد مورد نیاز برای تهیه‌ی معسل خرما و مراحل آماده‌سازی آن آورده شده است.

مواد مورد نیاز مقدار
خرما 20 عدد
شیره‌ی خرما نصف لیوان
زنجبیل، دارچین، هل و فلفل سیاه به میزان لازم
کنجد به میزان لازم
  1. در اولین مرحله‌ی طرز تهیه معسله باید خرماها را داخل آبکش ریخته و با آب سرد به‌ خوبی بشویید تا گردوغبار و آلودگی‌های احتمالی از سطح آن‌ها پاک شود. سپس خرماهای شسته‌شده را روی یک دستمال تمیز پهن کنید و اجازه دهید کاملا خشک شوند.
  2. یک ماهیتابه را روی حرارت ملایم قرار دهید. کنجد و ادویه‌های دلخواه را به ماهیتابه اضافه کرده و به‌ آرامی تفت دهید. این کار را تا زمانی ادامه دهید که بوی خامی کنجد و ادویه‌ها از بین برود و عطر مطبوعی به مشام برسد.
  3. شیره‌ی خرما را به ماهیتابه اضافه کنید. توجه داشته باشید که شیره فقط باید کمی گرم و روان شود.
  4. خرماها را به صورت مرتب و با کمی فاصله در ظرف شیشه‌ای یا سفالی بچینید. سپس ترکیب شیره، کنجد و ادویه‌ها را به ‌صورت یکنواخت روی آن‌ها بریزید. دقت کنید که خرماها باید در شیره غوطه‌ور باشند تا دسر یکدست و خوش‌طعم شود.
  5. در این مرحله از طرز تهیه معسل خرما باید درب ظرف را محکم ببندید و اجازه دهید معسل به مدت سه روز در محیط آشپزخانه باقی بماند. این کار باعث می‌شود طعم‌ها به‌ خوبی با یکدیگر ترکیب شوند.
صفر تا صد طرز تهیه‌ی رنگینک خرما

فوت‌وفن‌های طرز تهیه معسل خرما جنوبی

برای اینکه معسل خرما طعم و بافت خوبی داشته باشد، بهتر است به چند نکته‌ی کلیدی زیر توجه کنید:

  • انتخاب خرما برای تهیه‌ی معسل به سلیقه‌ی شخصی شما بستگی دارد. اگر می‌خواهید معسل ظاهر بهتری داشته باشد، خرمای خاصویی گزینه‌ی مناسبی است. البته می‌توانید از خرمای کبکاب هم استفاده کنید. به یاد داشته باشید که خرمای مضافتی برای درست کردن این معجون مناسب نیست.
  • پس از شستن خرماها حتما مطمئن شوید که کاملا خشک شده‌اند. وجود رطوبت در خرما می‌تواند باعث ترش شدن معسل شود.
  • دستورات مختلفی برای طرز تهیه خرما معسل وجود دارد. بنابراین بسته به ذائقه‌ی خود می‌توانید از ادویه‌های مختلف مانند زنجبیل، دارچین، هل، سیاه‌دانه، زیره و… برای تهیه‌ی معسل استفاده کنید و مقادیر آن‌ها را با توجه به سلیقه‌تان تغییر دهید.
  • طعم تند زنجبیل باید کاملا در این دسر احساس شود. اگر زنجبیلی که استفاده می‌کنید تندی کمی دارد، مقدار بیشتری از آن را داخل معسل بریزید.
  • در صورتی که می‌خواهید طعم معسل کمی تند باشد، به آن کمی فلفل اضافه کنید.
  • می‌توانید برای تهیه‌ی معسل از کنجد خام هم استفاده کنید، اما کنجد بوداده عطر و طعم بهتری به دسر می‌بخشد.
  • کنجدی که استفاده می‌کنید باید تازه و خوش‌عطر باشد. کنجد کهنه ممکن است کیفیت دسر را کاهش دهد.
  • اگر شیرینی معسل برای شما زیاد است، به میزان برابر از ارده‌ی کنجد و شیره‌ی خرما استفاده کنید تا طعم ملایم‌تری به دست آورید.
  • معسل معمولا با شیره‌ی خرما تهیه می‌شود. با این حال، در صورت تمایل می‌توانید از شیره‌ی انگور یا حتی عسل هم استفاده کنید.
  • شیره‌ی خرمایی که در تهیه‌ی معسل به‌کار می‌برید باید حتما طبیعی و سنتی باشد. شیره‌های صنعتی ممکن است باعث شکرک زدن دسر شوند.
  • در بعضی دستورها توصیه می‌شود که شیره‌ی خرما را فقط کمی گرم کنید تا روان شود. اما در بعضی دیگر، شیره را تا زمانی که کف روی آن شکل بگیرد، می‌جوشانند. در این حالت، لازم است کف تشکیل‌شده را از سطح شیره بردارید.
  • در بعضی از مناطق ممکن است شیره‌ی خرما را گرم نکنند و آن را به صورت جداگانه به معسل بیفزایند.
  • در بعضی از رسپی‌های مربوط به طرز تهیه معسل خرما از گردو یا پسته در لابه‌لای خرماها استفاده می‌شود.
  • هسته‌ی خرما معمولا برای تهیه‌ی معسل جدا نمی‌شود. با این حال، در صورت تمایل می‌توانید هسته‌ها را جدا کرده و خرماها را له کنید.
  • بهتر است معسل را در ظروف شیشه‌ای یا سفالی نگهداری کنید. ظروف پلاستیکی هم مناسب هستند، اما ممکن است بو را به خود جذب کنند.

161,100

128,880

تومان

طرز تهیه‌ی کیک رژیمی خرما

سوالات متداول

معسل خرما چیست؟

معسل خرما یا معجون خرما یک نوع دسر خوزستانی است که با استفاده از خرما، شیره‌ی خرما، کنجد و انواع ادویه‌ها تهیه می‌شود. گاهی‌اوقات ممکن است مغزیجات هم به آن اضافه شود.

آیا می‌توان معسل خرما را سرد هم مصرف کرد؟

بله. معسل خرما را در فصول سرد سال یا روزهایی که هوای محیط خیلی گرم نیست در ظرف در بسته می‌ریزند و در دمای اتاق نگهداری می‌کنند. اگر این دسر خوشمزه را در یخچال قرار دادید، آن را 15 دقیقه قبل از مصرف از یخچال خارج کنید.

معسل خرما مناسب چه ساعاتی از روز است؟

از معسل خرما معمولا در فصول سرد سال یا در ماه رمضان در وعده‌ی افطار استفاده می‌شود. این دسر برای بعد از غذا و قبل یا بعد از ورزش مناسب است. همچنین در روزهایی که احساس می‌کنید کم‌انرژی هستید می‌توانید مقداری از آن را میل کنید.

معسل خرما برای چه افرادی توصیه نمی‌شود؟

کسانی که طبع گرم دارند، افرادی که از رژیم لاغری پیروی می‌کنند و بیماران مبتلا به دیابت یا کبد چرب نباید از این معجون استفاده کنند. همچنین هر شخصی که به ادویه‌ها یا سایر ترکیبات موجود در معسل خرما حساسیت دارد، باید از مصرف آن خودداری کند. 

source

توسط chehrenet.ir