مزه دار کردن ماهی، از آن دسته کارهایی است که اگر بهدرستی و با صبر و حوصله انجامش دهید میتوانید از نتیجه کار غرق لذت شوید و به قولی انگشتهای خودتان را هم با ماهیها بخورید. البته که طعم دار کردن ماهی فقط به یک روش خلاصه نمیشود. شما بسته به ذائقهی خود و اعضای خانوادهتان، میتوانید از روشها و ترکیبات مختلفی که در ادامهی این محتوا از دیجیکالا مگ به شما میگوییم، برای مرینیت ماهی استفاده کنید.
روشهای مزه دار کردن ماهی
همانطور که در ابتدا هم گفتیم، طعم دار کردن ماهی به روشهای مختلف و با استفاده از ترکیبات مختلف از زعفران و آبلیمو گرفته تا سس سویا و سس میسو، انجام میشود. در ادامه بهطور دقیقتر این روشها را به شما آموزش دادهایم.
۱. مرینیت ماهی با زعفران
یکی از اصلیترین مواد افزودنی که طعم غذا را عالی میکنند زعفران و آبلیمو هستند که استفاده از آنها در بین ما ایرانیها هم خیلی رواج دارد. در این روش، ابتدا باید زعفران را با کمی آب جوش ترکیب کنید و بگذارید دم بکشد و غلیظ شود. در همین حین، ماهیها را با مقداری آبلیمو، نمک، فلفل سیاه، پیاز و سیر رنده شده مزهدار کنید و ۲۰ دقیقه در یخچال بگذارید. در آخر، ماهیها را با زعفران دمکرده آغشته کنید و ۳۰ دقیقه صبر کنید تا ماهیها خوب طعم بگیرند.
برای خرید زعفران در مثقالهای مختلف، میتوانید به سوپر مارکت دیجیکالا مراجعه کنید.
۲. طعم دار کردن ماهی سفید و سالمون به سبک مدیترانهای
یک شیوهی رایج مدیترانهای برای مزهدار کردن ماهی، استفاده از ترکیب لیمو، روغن زیتون و گیاهان معطری مثل ریحان و آویشن است که طعم و عطر خیلی لطیفی به ماهی میدهند. از این مواد میتوانید برای طعمدار کردن انواع ماهی مثل سالمون و ماهی سفید استفاده کنید.
مواد لازم | |
آبِ لیمو | ۲ عدد لیموی تازه |
روغن زیتون | یکسوم پیمانه |
آویشن تازه ریز خرد شده | یک قاشق غذاخوری |
ریحان تازه، ریز خرد شده | یک قاشق غذاخوری |
سیر | ۲ حبه |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار دلخواه |
طرز تهیه:
در یک کاسه، آب لیمو، روغن زیتون، آویشن، ریحان، سیر له شده، نمک و فلفل را با هم مخلوط کنید تا یکدست شوند. مخلوط آماده شده را داخل کیسهی زیپدار یا یک ظرف دربدار بریزید و قطعات ماهی را به آن اضافه کنید. اجازه دهید ماهیها برای ۳۰ دقیقه الی یک ساعت در مواد مرینیت بمانند تا بهخوبی مزهدار شوند.
۳. مزه دار کردن ماهی سالمون با خردل و شربت افرا
از ترکیب خردل و شربت افرا شما میتوانید یک سس ساده و سریع، اما همهکاره آماده کنید که نه فقط برای طعم دار کردن ماهی (خصوصاً ماهی سالمون) جوابگو است بلکه یک چاشنی عالی برای انواع سالادها هم محسوب میشود.
مواد لازم | |
شیره افرا | ½ پیمانه |
دانه خردل | ۴ قاشق غذاخوری |
طرز تهیه:
مواد را در یک کاسه مخلوط کنید و با استفاده از یک فرچه قنادی یا دست، روی ماهی بمالید تا حدی که تمام قسمتهای ماهی به سس آغشته شود. ۵ دقیقه صبر کنید تا مزهی سس به خورد ماهی برود، سپس آن را به روش دلخواه خود، بپزید.
۴. مرینیت ماهی سرخو با پرتقال، عسل و زنجبیل
ترکیب شیرینی عسل، طعم ترش پرتقال و گرمای زنجبیل، میتواند طعم بسیار خوب و متفاوتی به ماهی بدهد. این ترکیب، بهخصوص برای طعمدار کردن ماهیهایی مثل ماهی سرخو، بهترین انتخاب هستند.
مواد لازم | |
آب پرتقال تازه و طبیعی | نصف پیمانه |
عسل | یکچهارم پیمانه |
آبِ لیموی تازه | بهاندازه یک عدد لیمو |
سیر تازه | ۲ حبه |
سس سویا | یکچهارم پیمانه |
زنجبیل تازه | یک قاشق چایخوری |
طرز تهیه:
در یک ظرف مناسب، آب پرتقال، عسل، آب لیمو، سیر له شده، سس سویا و زنجبیل رنده شده را با یکدیگر خوب مخلوط کنید تا یکدست شوند. سپس ماهی را داخل مواد بخوابانید تا زمانیکه بهخوبی طعم مواد به خورد ماهی بروند.
برای خرید عسل طبیعی و مرغوب میتوانید به سوپرمارکت دیجیکالا مراجعه کنید.
۵. مزه دار کردن ماهی سفید با شیر نارگیل به سبک تایلندیها
یکی از شیوههای اصیل مرینیت ماهی در تایلند، استفاده از شیر نارگیل است که طعمی ملایم و خامهای به ماهی میدهد. از این روش میتوان برای انواع ماهیهای سفید استفاده کرد.
مواد لازم | |
شیر نارگیل | یک پیمانه |
آب لیموی تازه | ۲ قاشق غذاخوری |
سس سویا | یک و ½ قاشق غذاخوری |
سس ماهی آماده | ½ قاشق غذاخوری |
فلفل چیلی تایلندی یا هالاپینو (در صورت دلخواه) | نصف یک فلفل |
طرز تهیه:
در یک ظرف کمعمق، شیر نارگیل، آب لیموی تازه، سس سویا، سس ماهی و در صورت تمایل، فلفل چیلی خرد شده را با هم مخلوط کنید. حدود ۱۵ دقیقه قبل از اینکه ماهیها را بپزید، فیلههای ماهی را در این ظرف قرار داده و آنها را حسابی در مایه مرینیت بغلتانید تا بهخوبی طعم بگیرند.
۶. طعم دار کردن ماهی سالمون با لیمو و سیر
یک روش بسیار ساده و رایج برای طعمدار کردن ماهی سالمون، استفاده از ترکیب آبلیمو و سیر است ک در عین ساده بودن، عطر و طعم فوقالعادهای به ماهی میدهد.
مواد لازم | |
آب لیموی تازه | ¼ پیمانه |
سیر | ۲ حبه |
روغن زیتون مرغوب | یک قاشق غذاخوری |
پوست لیموی رنده شده (فقط قسمت زرد رنگ) | یک قاشق چایخوری |
نمک | ½ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه آسیاب شده | ¼ قاشق چایخوری |
طرز تهیه:
در یک کاسه کوچک، آب لیمو، سیر خرد شده (یا رنده شده)، روغن زیتون، پوست لیموی رنده شده، نمک و فلفل سیاه را با هم مخلوط کنید تا یکدست شوند. سپس فیله ماهی سالمون را در یک ظرف دربدار مناسب یا یک کیسه پلاستیکی زیپدار قرار دهید و مایه آماده شده را روی آن بریزید. دقت کنید که ظرف یا کیسه به اندازهای باشد که ماهی کاملا در مایع مرینیت غوطهور شود. سپس درب ظرف یا کیسه را محکم ببندید و بهمدت ۱ تا ۲ ساعت در یخچال قرار دهید تا ماهی بهخوبی طعم بگیرد.
۷. مرینیت ماهی با سس میسو به سبک ژاپنیها
مرینیت کردن ماهی با سس میسو (Miso) یکی از روشهای محبوب ژاپنیها برای مزهدار کردن ماهی است. این سس که از ترکیب خمیر میسو سفید، آبلیمو، عسل، روغن زیتون، زنجبیل، سیر و فلفل تهیه میشود، نهتنها طعم بسیار لذیذی به ماهی میدهد، بلکه باعث میشود که ماهی بافت نرم و آبداری داشته باشد. این روش میرینت بیشتر برای ماهیهای چرب مثل سالمون، ماهی سیبس (Sea bass) یا کاد (Cod) استفاده میشود.
مواد لازم | |
خمیر میسو سفید | ۲ قاشق غذاخوری |
آب لیمو تازه | ۲ قاشق غذاخوری |
عسل یا شکر | یک قاشق چایخوری |
روغن زیتون | ۲ قاشق غذاخوری |
سیر رنده شده | یک حبه |
زنجبیل رنده شده | نصف قاشق چایخوری (اختیاری) |
فلفل قرمز | به میزان دلخواه |
طرز تهیه:
شیوه تهیه این سس هم مثل سایر سسها به این شکل است که باید همهی مواد را با همدیگر ترکیب کنید و ماهیها را بهمدت ۳۰ دقیقه تا یکساعت داخل این سس و در یک ظرف درب بسته بخوابانید.
۸. مزه دار کردن ماهی قزل آلا کبابی با سس سویا
یکی از بهترین روشها برای طعم دار کردن ماهی قزل آلا، استفاده از سس سویا است که طعم شور و کمی شیرین دارد. بر خلاف سایر روشهای مرینیت که باید ماهی را قبل از طبخ، چند ساعتی در مواد بخوابانید تا طعم بگیرد، در این شیوه ابتدا باید ماهی را همراه با پیاز سرخ کنید. سپس در حین سرخ شدن ماهی، سس سویای ترکیب شده با پودر زنجبیل، زیره، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و کمی سرکه را روی آن بریزید.
۹. طعم دار کردن ماهی جنوب با تمر هندی
ماهی یکی از غذاهای جنوبی بسیار محبوب است و جنوبیها روشهای مختلفی را برای مزهدار کردن و طبخ ماهی دارند. یکی از این روشها، مرینیت با تمر هندی است که نهتنها بوی زهم ماهی را میگیرد بلکه طعم ترش و خاصی به ماهی میدهد.
مواد لازم | |
تمر هندی | ۱۰۰ گرم |
گوجهفرنگی متوسط | ۲ عدد |
پیازچه | ۵۰ گرم |
پیاز متوسط | یک عدد |
سیر | ۲ تا ۳ حبه |
زردچوبه | ½ قاشق چایخوری |
پودر پیاز | ½ قاشق چایخوری |
آویشن خشک | ½ قاشق چایخوری |
نمک و فلفل سیاه | به میزان لازم |
طرز تهیه:
- ابتدا تمر هندی را با مقدار کمی آب گرم ترکیب کنید و حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه صبر کنید. وقتی که تمر هندی نرم شد و حالت خمیری پیدا کرد، آن را از صافی رد کنید تا هسته و مواد اضافیاش جدا شود.
- در یک تابه، پیاز را سرخ کنید. وقتی پیاز طلایی شد، سیر خرد شده را به آن اضافه کنید و برای یک دقیقه دیگر تفت دهید تا عطر سیر بلند شود. سپس گوجه فرنگی خرد شده و پیازچه را هم به تابه اضافه کنید. وقتی گوجه آب انداخت، زردچوبه، پودر پیاز و آویشن را به مواد داخل تابه اضافه کنید و کمی تفت دهید تا عطر ادویهها آزاد شود.
- در آخر، عصاره تمر هندی که در مرحله اول آماده کردهاید را بههمراه نمک و فلفل سیاه داخل تابه بریزید. اجازه دهید سس با حرارت ملایم چند دقیقه بجوشد تا کمی غلیظ شود. سپس ماهیها را داخل این سس قرار دهید و درب تابه را ببندید تا ماهی بهآرامی روی حرارت ملایم بپزد و طعم سس را به خود بگیرد.

65,000 تومان
۱۰. طعم دار کردن ماهی با رب انار به شیوه شمالیها
شمالیها معمولا ماهی را با رب انار طعمدار میکنند که باعث میشود ماهی طعم ملسی به خود بگیرد. در این روش، ابتدا باید ۲ قاشق غذاخوری رب انار را با مقداری آبلیمو یا نارنج ترکیب کنید تا رقیق شود. سپس دو طرف ماهیها را به رب انار رقیق شده و مقداری زردچوبه، نمک، فلفل سیاه، دارچین و ادویه مخصوص ماهی آغشته کنید و اجازه دهید ماهیها برای ۳۰ دقیقه تا یک ساعت داخل یخچال استراحت کنند.
برای خرید رب انار بهصورت آنلاین میتوانید به سوپر مارکت دیجیکالا مراجعه کنید.
۱۱. خوش عطر و طعم کردن ماهی با رزماری
رزماری، با عطر و بوی دلپذیری که دارد، خیلی راحت میتواند بوی بد ماهی را از بین ببرد و روی طعم آن، اثر بگذارد. برای استفاده از مزایای این گیاه عطرآگین، فقط کافی است که موقع سرخ کردن ماهیها، چند شاخه رزماری تازه یا خشک شده را در تابه در کنار ماهیها قرار دهید تا عطرش آزاد شده و به خورد ماهیها برود.
۱۲. مزه دار کردن ماهی با زنجبیل
زنجبیل، با طعم تند و تیز و عطر منحصر به فردش، یکی از بهترین گزینهها برای طعمدار کردن ماهی است. فقط کافی است که پیش از پختن ماهی، مقداری پودر زنجبیل یا چند برش از زنجبیل تازه خرد شده را بههمراه کمی نمک و فلفل سیاه روی ماهی بپاشید و خوب ماساژ دهید تا تمام ماهی آغشته به ادویهها شود. سپس حداقل نیم ساعت صبر کنید تا عطر و طعم زنجبیل جذب ماهی شود.
۱۳. مزهدار کردن ماهی حلوا سیاه و سفید
ماهی حلوا سیاه و سفید یکی از از خوشمزه ترین ماهیهای جهان است و نیازی به طعمدهی خاصی ندارد. اما در صورت دلخواه میتوانید آن را پیش از سرخ کردن در مخلوطی از آرد سفید (یا آرد گندم)، نمک، فلفل سیاه آسیاب شده، زردچوبه و مقدار کمی پودر زنجبیل بغلطانید تا خوشعطر و طعمتر شود.
۱۴. مزهدار کردن ماهی شیر و ماهی شوریده
برای طعمدار کردن ماهی شیر و شوریده هم فقط کافی است که ماهیرا بشویید؛ سپس مقداری سیر تازه رنده شده را به ماهیها بمالید و حدود ۱۵ دقیقه بماند تا عطر سیر به خورد ماهی برود.
برای سرخ کردن ماهیها هم بهجای استفاده از پودر سوخاری میتوانید یک ترکیبی از آرد سنگک (یا آرد سفید یا آرد گندم)، زردچوبه، ادویه کاری (یا ادویه مخصوص ماهی)، پودر سیر، پودر پیاز، پودر پاپریکا، فلفل قرمز و فلفل سیاه آسیاب را آماده کنید و ماهیها را پیش از انداختن در روغن، یکبار در این مخلوط بغلطانید.

نکات تکمیلی برای طعم دار کردن ماهی
برای اینکه بتوانید ماهیها را بهخوبی مزهدار کنید و همه را از طعمشان شگفت زدهکنید، لازم است که یک سری نکات را نیز در نظر بگیرید که در ادامه به شما میگوییم.
چطور از مایع مرینیت برای طعم دار کردن ماهی استفاده کنیم؟
بعد از اینکه مایع مرینیت ماهی را به یکی از روشهای بالا، آماده کردید، اول از همه، باید فیلههای ماهی را خوب بشویید و با دستمال کاغذی خشکشان کنید. این کار باعث میشود که مواد مرینیت بهخوبی به سطح ماهی بچسبند.
بعد از آن، فقط کافی است که مواد را بهآرامی روی سطح ماهی بمالید و ماهیها را در یک ظرف مناسب بچینید. سپس درب ظرف را ببندید و آن را داخل یخچال قرار دهید.
توصیه میکنیم که بههیچعنوان ماهیها را در طول مدت مزه دار شدن، در دمای محیط خانه و آشپزخانه، قرار ندهید. زیرا در دمای خانه، احتمال اینکه محلی برای رشد باکتریها شوند، خیلی زیاد است.
مدت زمان لازم برای مزه دار کردن ماهی چقدر است؟
بافت ماهی بهاندازهی سایر گوشتها سفت و سخت نیست، بالعکس خیلی هم ظریف و حساس است. بنابراین نباید زمان زیادی آن را داخل مواد بخوابانید، چون طعم مواد را بیش از حد، به خود جذب میکند که این امر ممکن است برای همه خوشایند نباشد.
بهطور کلی، مدت زمان طعم دار کردن، به نوع ماهی و همچنین نوع مرینیت هم بستگی دارد اما در اغلب مواقع، بازه زمانی ۱۵ تا ۳۰ دقیقه برای طعم دار کردن ماهی، مطلوبترین نتیجه را به همراه دارد. البته تا حداکثر یک ساعت را هم میتوان برای اینکار، در نظر گرفت.
چطور بفهمیم ماهی به انداز کافی طعم دار شده است یا نه؟
برای اینکه بفهمید ماهیها بهخوبی طعم مواد را به خود گرفتهاند یا نه، با استفاده از یک قاشق، ناحیه کوچکی در مرکز بافت ماهی را به آرامی بتراشید. اگر که بافت ماهی سفت و غیرشفاف باشد، یعنی بهخوبی طعمدار شده و آماده طبخ شدن است.
منابع: channelfish | thebetterfish | foodsaver
source