عاشقان فیلمهای بلاکباستری و اتومبیلرانی بهزودی شاهد اکران یکی از هیجانانگیزترین آثار سینمایی سال خواهند بود. فیلم «اف 1» با بازی برد پیت دو ماه دیگر روی پرده میرود، اگر منتظر آن هستید، همهی اطلاعات موردنیاز خود -از داستان و بازیگران تا حواشی و تاریخ اکران- را در این مطلب پیدا میکنید.
فیلم «اف 1» برد پیت؛ همهی آنچه باید بدانیم
داستان «اف 1» از چه قرار است؟
این فیلم ماشینی، داستان سانی هیز (برد پیت)، یک راننده سابق فرمول یک را دنبال میکند که سالها پس از یک تصادف وحشتناک، تصمیم میگیرد به مسابقات بازگردد. او توسط مالک تیم خیالی «ایپیکس گرند پریکس» (APXGP)، استخدام میشود و با راننده تازهکار، جاشوا پیرس (دامسون ایدریس) همتیمی میشود. این دو باید با همکاری یکدیگر تیم یازدهم فرمول یک را به صدر جدول برسانند.
پیت در مصاحبهای سال قبل خود، جزئیات بیشتری از این قصه ارائه داد: «من نقش رانندهای را بازی میکنم که در دهه 90 میلادی مسابقه میداد. او تصادف وحشتناکی دارد، کنار میکشد و در رشتههای دیگر مسابقه میدهد.» او افزود که شخصیت دامسون ایدریس او را «بهعنوان آخرین امید به تیم میآورد و ماجراهای جذابی رخ میدهد.»
بازیگران فیلم «اف 1» چه کسانی هستند؟
علاوه بر برد پیت و خاویر باردم (هر دو برنده اسکار)، بازیگران برجستهای مثل توبیاس منزیس (بازیگر سریال «تاج»)، کری کندن (ستاره فیلم «بنشیهای اینیشرین»)، سارا نایلز (بازیگر سریال «تد لسو») و دامسون ایدریس در فیلم به ایفای نقش میپردازند.
کیم بودنیا، سامسون کیو و سیمون اشلی نیز در این پروژه حضور دارند. سیمون اشلی که با سریال «بریجرتون» به محبوبیت رسید، از طرفداران سرسخت فرمول یک است.
کارگردان «اف 1» کیست؟
فیلم را جوزف کوشینسکی کارگردانی کرده است که او را بیشتر با «تاپ گان: ماوریک» میشناسید. «ترون: میراث» (2010) اولین تجربه بلند او بود که در گیشه به موفقیت خوبی رسید و پس از آن «فراموشی» (2013) را با بازی تام کروز ساخت که فیلم خوشساختی بود. کوشینسکی اما از «تاپ گان: ماوریک» سبک فیلمسازی خود را اندکی تغییر داده و به واقعگرایی محض رو آورده است، چیزی که در فیلم «اف 1» هم به چشم میخورد.
لوئیس چه نقشی در ساخت فیلم داشته است؟
شرکت تولیدی لوئیس همیلتون، «داون آپولو فیلمز» (Dawn Apollo Films) به همراه جری بروکهایمر این فیلم را تولید میکند و این راننده مشهور با سابقهی هفتبار قهرمانی جهانی در نقش مشاور در پروژه حضور دارد. او در کنفرانس خبری گرندپری بریتانیا 2023 گفت: «میخواهیم همه عاشق فیلم شوند و حس کنند که جوهره این ورزش را بهخوبی به تصویر کشیدهایم. این هدف ماست و امیدوارم شما را سربلند کنیم.»
چند ماه بعد، او درباره اعتصاب اعتصابات 2023 سگ-افترا که مانع فیلمبرداری در گرندپری لاس وگاس 2023 شد، صحبت کرد: «اگر اعتصاب نبود، این آخر هفته یکی از صحنههای جذاب را فیلمبرداری میکردیم. اما سال آینده فیلمبرداری را ادامه میدهیم و آنها را بیشتر خواهید دید. همچنان پیش میرویم. فیلم همچنان عالی خواهد بود، شاید کمی هزینه بیشتری داشته باشد، اما به کاری که جری بروکهایمر تولید خواهد کرد، اطمینان دارم.»
این فیلم تا چه اندازه واقعگرایانه است؟
در تولید فیلم از خودروهای فرمول دو تیونشده استفاده شده که توسط پیت، ایدریس و تیمی از رانندگان سابق و بدلکاران رانده شدهاند. جوزف کوشینسکی گفته است که ایدهی اولیه فیلم از توتو ولف، (راننده سابق مسابقات فرمول یک و مدیرعامل مرسدس ایامجی پتروناس موتوراسپرت) آمده است که خودش هم در پروژه حضور دارد. کوشینسکی همچنین به این نکته اشاره کرد: «همه شکایت دارند که فیلمهای مسابقهای بهاندازه کافی سریع جلوه نمیکنند، چون معمولا خودروهای فیلم شبیه خودروهای واقعی نیستند. توتو در یکی از اولین جلسات گفت باید این [فیلم] را بر اساس خودروی فرمول دو بسازید، اما شبیه خودروی فرمول یک به نظر برسد.»
«ما با تیم طراحی و آیرودینامیک مرسدس همکاری کردیم تا بدنهای سفارشی طراحی کنیم که شبیه نسل جدید خودروهای فرمول یک باشد. این خودروها مخصوص فیلم ساخته شدهاند و 15 پایه دوربین، ضبطکننده، باتری و فرستنده دارند. برای فیلمبرداری ساخته شدهاند، اما اساسا خودروهای مسابقهای هستند.»
کوشینسکی در رابطه با نقش کلیدی همیلتون در واقعیتر شدن فیلم هم گفته است: «سه سال پیش اولین کسی بود که با او تماس گرفتم. لوئیس شریک فوقالعادهای بوده؛ بین مسابقات با من در زوم صحبت میکند، فیلمنامه را خط به خط، پیچ به پیچ، و حتی نوع لاستیکها را بررسی میکند تا مطمئن شویم همه جزئیات درست است.»
بودجه «اف 1» چه قدر است؟
طبق شایعات منتشر شده، بودجه فیلم به بیش از 300 میلیون دلار افزایش یافته است. در صورت صحت این خبر، این فیلم به یکی از پرهزینهترین آثار تاریخ تبدیل میشود. دلایل این بودجهی نجومی تا حدودی مشخص است. تولید این فیلم در ژوئیه 2023، تنها چند روز قبل از شروع اعتصاب 118 روزه انجمن بازیگران سینما (سگ-افترا) آغاز شد تا تیم سازنده همان ابتدای کار با مشکلات بزرگی دستوپنجه نرم کند. مشابه فیلمهایی که به خاطر همهگیری کووید-19 به تعویق افتادند، مانند «فست اکس» (با بودجه 379 میلیون دلاری) و «ایندیانا جونز و گردانه سرنوشت» (با بودجه 326 میلیون دلاری)، این تأخیرها میتواند باعث افزایش شدید هزینهها شود.
دلیل دیگری که فیلم «فرمول یک» پرخرج شده این است که شبیه به «تاپ گان: ماوریک»، بازیگران واقعی را در خودروهای مسابقهای واقعی قرار میدهد. این شامل برد پیت میشود که در جریان مسابقات «جایزه بزرگ بریتانیا» با دو خودروی تقویتشدهی فرمولدو در پیست تمرین کرد؛ او البته در مسابقات رسمی حضور نداشت. قرار دادن بازیگران در خودروهای واقعی نیازمند آموزش گسترده و پروتکلهای ایمنی پیشرفته است که برای حفظ سلامت همهی افراد دخیل در پروژه، ضروری به نظر میرسند، اما طبیعتاً هزینهها را هم افزایش میدهند.
اگر بودجهی فیلم 300 میلیون دلار باشد، آن را در کنار «دزدان دریایی کارائیب: پایان جهان» (2007)، «لیگ عدالت» (2017) و «جنگ ستارگان: آخرین جدای» (2017) در رتبه یازدهم پرهزینهترین فیلمها قرار میدهد. این نکته را هم باید در نظر بگیرید که برخلاف آن آثار، «فرمول یک» بخشی از یک فرنچایز بزرگ سینمایی نیست، به همین دلیل شرایط پیچیدهتری را در گیشه تجربه خواهد کرد. ناگفته نماند که براساس آمارهای رسمی، فیلم «جنگ ستارگان: نیرو برمیخیزد» (2015) با بودجه 447 میلیون دلاری، در حال حاضر پرهزینهترین فیلم هالیوودی است.
فیلم «اف 1» برای اینکه به سوددهی برسد چه قدر باید بفروشد؟
برای اینکه یک فیلم هزینههای ساخت خود را جبران کند، باید 2 الی 2.5 برابر بیشتر از بودجهاش بفروشد. اما یک فیلم اگر واقعا میخواهد به سوددهی برسد، حداقل باید 3 برابر بودجهاش فروش داشته باشد. با بودجهی 300 میلیون دلاری، فیلم «فرمول یک» برای سودآور شدن مسیر دشواری را پیش رو دارد. این فیلم برای جبران بودجه، باید حداقل 600 میلیون دلار بفروشد و برای اینکه سودآور باشد، باید چیزی بین 750 الی 900 میلیون دلار بفروشد.
عبور از مرز 1 میلیارد دلار شاید دور از انتظار باشد چون با یک مجموعهی محبوب روبهرو نیستیم؛ ضمن اینکه تا به امروز تنها 54 فیلم موفق شدهاند از این مرز عبور کنند. نکتهی قابل توجهتر این است که تنها 71 فیلم توانستهاند به فروش حدودا 900 میلیون دلاری برسند. بر اساس این اعداد و ارقام، فیلم جدید برد پیت برای جبران بودجهاش نه تنها به موفقیتی عظیم در گیشه نیاز دارد، بلکه باید در میان 75 فیلم پرفروش تاریخ قرار بگیرد تا بتوانیم آن را از جنبهی تجاری اثر موفقی بدانیم.
آیا فیلم جدید برد پیت شانسی برای موفقیت دارد؟
«موفقیت» در سینما تعاریف گوناگونی دارد. بودجهی 300 میلیون دلاری فیلم نشاندهندهی اعتماد بالای سازندگان به برد پیت است. او قطعا سرشناسترین بازیگر این پروژه به حساب میآید و به احتمال زیاد عوامل فیلم روی جذابیت فوقالعادهی او برای فروش فیلم حساب باز کردهاند. اما همانطور که گفته شد، فیلم «فرمول یک» بخشی از یک فرنچایز بزرگ نیست، بنابراین برخلاف فیلمهایی مانند «انتقامجویان: پایان بازی» یا «جنگ ستارگان: آخرین جدای»، کسی برای تماشای آن لحظهشماری نمیکند و تبلیغات هم به تنهایی کافی نیستند. در نتیجه، جذابیت مسابقات اتومبیلرانی و صحنههای اکشن هم نقشی کلیدی در موفقیت فیلم دارند، البته شکست تجاری فیلم «فیوریوسا: حماسه مکس دیوانه» نشان داد که حتی یک فیلم خوشساخت با سکانسهای اکشن درجهیک هم کافی نیست تا مخاطبان به سالنهای سینما قدم بگذارند.
یک مشکل دیگر هم وجود دارد: برد پیت اگرچه یک ستاره است، اما آمار نشان میدهند که او به تنهایی نمیتواند فیلمی را به موفقیتی برساند که چنین بودجهی سنگینی میطلبد. پرفروشترین اثر سینمایی پیت، «جنگ جهانی زد» (2013) است که در رتبهی 218 پرفروشترین فیلمهای تاریخ قرار دارد و تنها 540.5 میلیون دلار فروخته است. این میزان فروش کافی بود تا بودجهی 190 میلیون دلاری «جنگ جهانی زد» جبران شود اما «فرمول یک» شرایط کاملا متفاوتی دارد و فروش 540 میلیون دلاری هم به آن کمک زیادی نخواهد کرد؛ به عبارت دیگر، این فیلم برای موفقیت باید به پرفروشترین فیلم دوران حرفهای برد پیت تبدیل شود.
از نظر اکران سینمایی، تنها نجاتدهندهی احتمالی فیلم «فرمول یک» میتواند کارگردان آن باشد. جوزف کوشینسکی «تاپ گان: ماوریک» را با رویکرد مشابهی ساخت، یعنی استفاده از هواپیماهای واقعی و همین مسئله باعث محبوب آن فیلم شد. «ماوریک» که از مزیت «دنباله بودن» و همچنین از ستارهی پولسازی همچون تام کروز بهره میبرد، توانست با فروش جهانی 1.4 میلیارد دلاری، دوازدهمین فیلم پرفروش تاریخ سینما لقب بگیرد. شاید جوزف کوشینسکی بتواند با خوششانسی، موفقیتهای «تاپ گان: ماوریک» را تکرار کند تا این فیلم را از یک فاجعهی مالی نجات دهد.
اما شاید اصلا نیازی به این کار نباشد. همانطور که بالاتر اشاره شد، فیلم در اصل برای سرویس اپل تیوی پلاس ساخته میشود، بنابراین اپل قطعا با آگاهی چنین بودجهی سنگینی را برای فیلم در نظر گرفته است و اولویت اصلیشان این خواهد بود که فیلم، توجهات را به سمت سرویس پخش آنلاین آنها جلب کند. اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، فیلم «فرمول یک» در تاریخ 27 ژوئن 2025 (6 تیر 1404) روی پرده میرود و باید دید تا چه اندازه موفق خواهد بود.
تاریخ اکران فیلم «اف 1»؛ چه زمانی روی پرده میرود؟
«اف 1» که توسط اپل تولید شده، 25 ژوئن 2025 (4 تیر 1404) در بازارهای بینالمللی و در 27 ژوئن 2025 (6 تیر 1404) در سینماهای آمریکای شمالی اکران خواهد شد.
منبع: motorsport
source