اگر در مورد کاربرد عملگر در جاوا اسکریپت چیزی نمی دانید،در این مقاله به بررسی و معرفی انواع عملگرهای جاوا اسکریپت پرداخته ایم.
در جاوا اسکریپت، عملگر ها (Operators) نماد هایی هستند که برای انجام عملیات روی متغیر ها و مقادیر استفاده می شوند. عملگر در جاوا اسکریپت به شما اجازه میدهند محاسبات ریاضی را انجام داده و اعداد را مقداردهی کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا با صفر تا ۱۰۰ عملگر ها در جاوا اسکریپت آشنا شوید.
پیشنهاد میشود برای یادگیری صفر تا صد کاربرد جاوا اسکریپت و دریافت مدرک فنی حرفه ای معتبر آن، دوره آموزش جاوا اسکریپت آریا تهران را از دست ندهید، برای ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن ۰۲۱۹۱۰۹۸۵۰۰ تماس حاصل فرمایید.

عملگرهای جاوا اسکریپت
عملگر ها در جاوااسکریپت از جمله نماد های کاربردی می باشند که بر روی متغیر ها تغییراتی را ایجاد می نمایند. به صورت کلی پس از فعال کردن جاوا اسکریپت میتوانید به راحتی از این نماد ها و عملگر های جاوا اسکریپت استفاده نمایید.
عملگرها (Operators) در جاوااسکریپت سمبل هایی هستند که عملیات خاصی را روی متغیر ها یا مقادیر انجام میدهند. جاوااسکریپت انواع مختلفی از عملگر ها دارد که در ادامه به معرفی آن ها پرداخته ایم.
در دوره ها و کلاس جاوا اسکریپت مجتمع فنی آریا تهران، اساتید حرفه ای این دوره به آموزش کامل عملگرها (Operators) در جاوااسکریپت پرداخته و شما عزیزان را با فریم ورک های جاوا اسکریپت و همچنین کتابخانه های جاوا اسکریپت آشنا می نمایند.
پیشنهاد میشود اگر به دنبال یادگیری جامع کار با انواع عملگرها در جاوااسکریپت هستید و میخواهید اقدام به انجام پروژه جاوا اسکریپت به صورت حرفه ای نمایید، با شماره تلفن ۰۲۱۹۱۰۹۸۵۰۰ تماس حاصل فرمایید.
oprators در جاوا اسکریپت
به صورت کلی انواع عملگر جاوا اسکریپت به چند دسته مشخص تقسیم بندی میشوند که هر یک دارای کاربرد های خاص خود می باشند.
از جمله انواع عملگرهای جاوا اسکریپت عبارت اند از:
عملگر های محاسباتی (Arithmetic Operators) برای انجام عملیات ریاضی مانند جمع، تفریق، ضرب و تقسیم استفاده میشوند. مثال: + (جمع)، – (تفریق)، * (ضرب)، / (تقسیم)، % (باقیمانده تقسیم)، ** (توان).
عملگر های تخصیص (Assignment Operators) برای اختصاص مقدار به متغیر ها استفاده می شوند. مثال: = (تخصیص ساده)، += (جمع و تخصیص)، -= (تفریق و تخصیص)، *= (ضرب و تخصیص).
عملگر های مقایسه ای (Comparison Operators) برای مقایسه دو مقدار و برگرداندن true یا false استفاده می شوند. مثال: == (برابری مقدار)، === (برابری مقدار و نوع)، != (نابرابری مقدار)، !== (نابرابری مقدار و نوع)، > (بزرگتر)، < (کوچکتر).
عملگرهای منطقی در جاوا اسکریپت
عملگر های منطقی (Logical Operators) برای ترکیب شرایط و تصمیم گیری های شرطی استفاده می شوند. مثال: && (AND منطقی)، || (OR منطقی)، ! (NOT منطقی).
عملگر های بیتی (Bitwise Operators) برای انجام عملیات روی بیت های اعداد استفاده می شوند. مثال: & (AND بیتی)، | (OR بیتی)، ^ (XOR بیتی)، ~ (NOT بیتی).
عملگر های شرطی (Ternary Operator) یک عملگر سه گانه که به صورت شرطی مقدار را برمی گرداند. مثال: condition ? expr1 : expr2 (اگر شرط درست باشد expr1، در غیر این صورت expr2).
در دوره های آموزشی جاوا اسکریپت آریا تهران به صورت حرفه ای و پیشرفته مروری بر عملگرها و عبارات در جاوا اسکریپت انجام شده و هنرجویان عزیز با مطالعه بهترین کتاب آموزش جاوا اسکریپت فارسی که در مجموعه آریا تهران قابل خریداری است میتوانند تکرار و تمرین نمایند.
در ادامه نحوه کار با انواع عملگرها در جاوااسکریپت را به همراه مثال آن ها برای شما عزیزان ذکر نموده ایم.

کار با انواع عملگرها در جاوااسکریپت
در زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت یکی از کاربردی ترین ابزار ها، عملگر ها می باشند. عملگر های جاوااسکریپت با توجه به گفته های بالا چند در دسته مشخص و کاربردی قرار دارند که در ادامه هر یک را با ذکر مثال برای شما عزیزان ذکر نموده ایم.
عملگرهای انتسابی در جاوااسکریپت
در جاوااسکریپت، عملگر های انتسابی (Assignment Operators) برای اختصاص مقادیر به متغیر ها استفاده می شوند. ساده ترین و کاربردی ترین عملگر انتسابی، علامت مساوی (=) است که مقدار سمت راست را به متغیر سمت چپ اختصاص میدهد.
= (انتساب ساده): مقدار سمت راست را به متغیر سمت چپ میدهد.
let x = 10; // x برابر با ۱۰ میشود
+= (انتساب جمع): مقدار سمت راست را به متغیر سمت چپ اضافه کرده و نتیجه را در متغیر ذخیره می نماید.
let x = 5;
x += 3; // x = x + 3 → x برابر با ۸ میشود
-= (انتساب تفریق): مقدار سمت راست را از متغیر سمت چپ کم کرده و نتیجه را در متغیر ذخیره میکند.
let x = 10;
x -= 4; // x = x - 4 → x برابر با ۶ میشود
*= (انتساب ضرب): متغیر سمت چپ را در مقدار سمت راست ضرب میکند و نتیجه را در متغیر ذخیره میکند.
let x = 3;
x *= 2; // x = x * 2 → x برابر با ۶ میشود
/= (انتساب تقسیم): متغیر سمت چپ را بر مقدار سمت راست تقسیم کرده و نتیجه را در متغیر ذخیره می نماید.
let x = 10;
x /= 2; // x = x / 2 → x برابر با ۵ میشود
%= (انتساب باقیمانده تقسیم): باقیماندهٔ تقسیم متغیر سمت چپ بر مقدار سمت راست را محاسبه و در متغیر ذخیره می نماید.
let x = 10;
x %= 3; // x = x % 3 → x برابر با ۱ میشود (چون ۱۰ تقسیم بر ۳ میشود ۳ با باقیمانده ۱)
**= (انتساب توان): متغیر سمت چپ را به توان مقدار سمت راست رسانده و نتیجه را در متغیر ذخیره می نماید.
let x = 2;
x **= 3; // x = x ** 3 → x برابر با ۸ میشود (۲ به توان ۳)
یکی از نکات مهمی که باید در رابطه با عملگرهای انتسابی بدانید این است که این عملگر ها، مقدار جدید متغیر را بر میگردانند، بنابراین میتوانید از آنها در عبارات دیگر استفاده کنید. عملگرهای ترکیبی (مثل += یا *=) هم عمل انتساب و هم عمل محاسبه را انجام میدهند.
لازم به ذکر است، برای نمایش دادن اعداد به صورت باینری از عملگر های انتسابی بیتی (Bitwise Assignment Operators) استفاده میشود.
عملگرهای بیتی در جاوا اسکریپت
جاوااسکریپت از عملگر های بیتی برای انجام عملیات روی نمایش بیتی اعداد استفاده می نماید. این عملگر ها اعداد را به صورت اعداد صحیح ۳۲ بیتی علامت دار (two’s complement) پردازش می نمایند.
عملگر های بیتی ابتدا عملگر را به اعداد صحیح ۳۲ بیتی تبدیل می کنند و برای اعداد بزرگتر از ۳۲ بیت، بیت های اضافی حذف میشوند. عملگر NOT بیتی (~) معادل است با -(x + 1).
این نوع عملگر های جاوا اسکریپت برای کار هایی مانند مدیریت، رمزنگاری ساده و بهینه سازی برخی محاسبات استفاده میشوند.
عملگرهای بیتی در جاوااسکریپت عبارت اند از:
AND (&):
console.log(5 & 3); // 1 (0101 & 0011 = 0001)
OR (|):
console.log(5 | 3); // 7 (0101 | 0011 = 0111)
XOR (^):
console.log(5 ^ 3); // 6 (0101 ^ 0011 = 0110)
NOT (~):
console.log(~5); // -6 (~00000000000000000000000000000101 = 11111111111111111111111111111010)
Left Shift (<<):
console.log(5 << 1); // 10 (0101 << 1 = 1010)
Right Shift (>>) (حفظ علامت):
console.log(-5 >> 1); // -3
console.log(5 >> 1); // 2
مثال: بررسی زوج یا فرد بودن عدد
function isEven(num) {
return (num & 1) === 0;
}
console.log(isEven(4)); // true
console.log(isEven(5)); // false
این عملگر ها در جاوا اسکریپت کمتر از سایر زبان ها استفاده میشوند، اما در موقعیت های خاص توسط برنامه نویسان حرفه ای مورد استفاده قرار میگیرند.
اگر برای شرکت در دوره های آموزش طراحی وب سایت از مبتدی تا پیشرفته به دنبال بهترین آموزشگاه طراحی سایت در تهران هستید، آموزشگاه آریا تهران بهترین گزینه برای شما خواهد بود. برای کسب اطلاعات در رابطه با شرایط ثبت نام در دوره ها با شماره تلفن ۰۲۱۹۱۰۹۸۵۰۰ تماس حاصل فرمایید.
در دوره های آموزش جاوا اسکریپت و طراحی سایت آریا تهران نحوه کار با عملگرهای جاوا اسکریپت و همچنین انجام پروژه های مختلف در جاوا اسکریپت را برای شما عزیزان توسط بهترین اساتید تدریس خواهد شد.

عملگرهای محاسباتی در جاوا اسکریپت
در JavaScript، عملگر های محاسباتی (Arithmetic Operators) برای انجام عملیات ریاضی روی اعداد استفاده میشوند. این عملگر ها شامل موارد زیر هستند:
+ (جمع):
let sum = 5 + 3; // 8
– (تفریق):
let sub = 10 - 4; // 6
* (ضرب):
let mul = 2 * 6; // 12
/ (تقسیم):
let div = 20 / 5; // 4
% (باقیمانده تقسیم – Modulus):
let mod = 10 % 3; // 1 (چون ۱۰ تقسیم بر ۳ میشود ۳ با باقیمانده ۱)
عملگر های محاسباتی در جاوااسکریپت برای انجام عملیات ریاضی و محاسبات روی داده ها مورد استفاده قرار میگیرند. این عملگر ها در واقع به شما این امکان را میدهند تا مقادیر را با هم مقایسه کرده، تغییر داده و حتی ترکیب کنید.
از جمله کاربرد های عملگرهای جاوا اسکریپت ( از نوع محاسباتی) عبارت اند از:
- انجام محاسبات ریاضی (مثل جمع، تفریق، ضرب، تقسیم)
- مقایسه مقادیر (مثل بررسی بزرگتر یا کوچکتر بودن دو مقدار)
- انجام عملیات منطقی (مثل ترکیب شرطها با
&&
یا||
) - تغییر مقدار متغیر ها (مثل افزایش یا کاهش یک عدد)
این عملگر ها پایه بسیاری از الگوریتم ها و منطق های برنامه نویسی هستند و بدون آنها نوشتن کد های کوتاه و حرفه ای تقریباً غیر ممکن خواهد بود.
پیشنهاد میشود برای مشاهده فیلم آموزش حلقه for در جاوا اسکریپت مجتمع فنی آریا تهران، بر روی مقاله لینک شده کلیک نمایید.
عملگرهای مقایسه ای در جاوا اسکریپت
در جاوا اسکریپت، عملگر های مقایسه ای برای مقایسه دو مقدار استفاده می شوند و یک مقدار بولین (true یا false) برمی گردانند. این عملگر ها شامل موارد زیر هستند:
عملگر تساوی (==) :
این نوع عملگر مقایسه ای در جاوا اسکریپت دو مقدار را از نظر ارزش مقایسه می کند.
۵ == ۵; // true
'۵' == ۵; // true (تبدیل نوع انجام میشود)
عملگر بزرگتر از (>) :
۱۰ > ۵; // true
'۱۰' > ۵; // true (تبدیل نوع انجام میشود)
عملگر کوچکتر از (<) :
۵ < 10; // true
'۵' < 10; // true
عملگر بزرگتر یا مساوی (>=) :
۱۰ >= ۱۰; // true
۵ >= ۱۰; // false
به صورت کلی با توجه به گفته های بالا، عملگر های مقایسه ای در جاوا اسکریپت برای مقایسه مقادیر و تعیین رابطه بین آنها استفاده می شوند. این عملگر ها دو مقدار (عدد یا دیگر انواع داده) را با هم مقایسه میکنند و نتیجه مقایسه را به صورت یک مقدار بولین (true یا false) برمی گردانند.
عملگرهای منطقی در جاوا اسکریپت
جاوا اسکریپت دارای سه عملگر منطقی اصلی است که برای انجام عملیات بر روی مقادیر بولین (true/false) استفاده می شوند که در ادامه به معرفی آن ها پرداخته ایم.
عملگر منطقی AND (&&)
در عملگر منطقی AND (&&)، اگر تمام operandها (عملگر ها) true باشند، نتیجه true خواهد بود و اگر حداقل یکی از آنها false باشد، نتیجه false است.
console.log(true && true); // true
console.log(true && false); // false
console.log(false && true); // false
console.log(false && false); // false
عملگر منطقی OR (||)
اگر حداقل یکی از operandها true باشد، نتیجه true خواهد بود و فقط زمانی نتیجه false است که تمام عملگر ها false باشند.
console.log(true || true); // true
console.log(true || false); // true
console.log(false || true); // true
console.log(false || false); // false
عملگر منطقی NOT (!)
این عملگر در جاوا اسکریپت یک عملگر یگانه محسوب میشود و مقدار بولین را معکوس میکند.
console.log(!true); // false
console.log(!false); // true
به صورت کلی در مقاله بالا گفته شد که عملگر ها (Operators) در جاوا اسکریپت ابزار هایی هستند که برای انجام عملیات مختلف روی متغیر ها و مقادیر استفاده می شوند. عملگرهای جاوا اسکریپت به شما این امکان را میدهند محاسبات ریاضی انجام دهید، مقادیر را مقایسه کنید و شرایط منطقی را بررسی نمایید.
از جمله کاربردی ترین انواع عملگرهای جاوا اسکریپت شامل عملگرهای انتسابی، عملگرهای بیتی جاوا اسکریپت، عملگرهای محاسباتی و مقایسه ای جاوا اسکریپت و در آخر عملگرهای منطقی جاوا اسکریپت هستند که هر یک از آن ها را داخل مقاله برای شما عزیزان ذکر نموده ایم.
سوالات متداول
عملگر جاوا اسکریپت از جمله ابزار های کاربردی برای انجام عملیات مختلف روی متغیر ها و مقادیر در زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت هستند. داخل مقاله در رابطه با عملگرهای جاوا اسکریپت به صورت کامل صحبت کرده ایم.
عملگرهای جاوا اسکریپت دارای انواع مختلفی از جمله عملگر های مقایسه ای، منطقی و محاسباتی هستند که هر یک را به صورت جامع داخل مقاله به همراه ساختار کد ان ها قرار داده ایم.
برای کار با عملگرهای جاوا اسکریپت باید در رابطه با ساختار آن ها و همچنین برنامه نویسی پایه اشنا باشید، برای یادگیری صفر تا صد نحوه کار با عملگرهای جاوا اسکریپت پیشنهاد میشود در دوره آموزش جاوااسکریپت آریا تهران شرکت نمایید.
source