دنبلان کوهی، یکی از گران‌قیمت‌ترین قارچ‌های خوراکی است که خواص بی‌شماری نیز برای سلامت بدن دارد. اگر می‌خواهید از خواص دنبلان کوهی بدانید، در این مقاله از دیجی‌کالا مگ همراه‌مان باشید تا به بررسی خواص و فواید فراوان این گیاه شگفت‌انگیز بپردازیم. در انتها نیز به شما می‌گوییم که چگونه می‌توانید از این قارچ ارزشمند در برنامه غذایی خود استفاده کنید.

معرفی دنبلان کوهی

دنبلان کوهی، که در زبان لاتین به آن ترافل (Truffle) نیز می‌گویند، نوعی قارچ خوراکی گران‌قیمت است که به‌صورت زیرزمینی و در نزدیکی ریشه برخی از درختان مانند بلوط و فندق رشد می‌کند. این قارچ انواع مختلفی دارد که مشهورترین آن‌ها دنبلان سفید و دنبلان سیاه هستند.

دنبلان کوهی عطر و طعم قوی و منحصر به فردی دارد و همین موضوع آن را به یک چاشنی ارزشمند در آشپزی تبدیل کرده است. علاوه بر عطر و طعم، این قارچ، ارزش غذایی بالایی هم دارد و به‌دلیل داشتن آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی، در طب سنتی برای درمان برخی بیماری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این قارچ به سختی یافت می‌شود و پرورش آن نیز دشوار است، به‌همین خاطر قیمت بسیار بالایی دارد.

ارزش غذایی دنبلان کوهی

قارچ‌ دنبلان کوهی یا همان ترافل‌ ارزش غذایی بالایی دارد؛ زیرا سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی مهم برای بدن است. این گیاه منبع خوبی از کربوهیدرات‌ها، پروتئین و فیبر به شمار می‌رود و حاوی ریزمغذی‌های ضروری نظیر ویتامین C، فسفر، سدیم، کلسیم، منیزیم، منگنز و آهن نیز است.

تحقیقات همچنین حاکی از آن است که دنبلان کوهی یک منبع پروتئین کامل است و تمامی ۹ اسید آمینه ضروری مورد نیاز بدن را تامین می‌کند.

البته لازم به ذکر است که ترکیبات مغذی موجود در دنبلان کوهی بسته به نوع آن می‌تواند متفاوت باشد. برای مثال، مطالعات نشان داده‌اند که دنبلان کوهی سفید در مقایسه با گونه‌های دیگر، مانند دنبلان کوهی سیاه، میزان پروتئین، چربی و فیبر بالاتری دارد.

عکس دنبلان کوهی سیاه

خواص دنبلان کوهی چیست؟

در ادامه به‌طور دقیق‌تر به بررسی خواص دارویی قارچ دنبلان کوهی می‌پردازیم.

۱. خواص ضد باکتریایی دنبلان کوهی

قارچ دنبلان کوهی، سرشار از ویتامین‌ها و مواد مغذی ضروری است؛ از این‌رو، می‌تواند از رشد و تکثیر برخی باکتری‌های مضر جلوگیری کرده و حتی به نابودی آن‌ها در بدن کمک کند. استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا از جمله مهم‌ترین و البته سرسخت‌ترین باکتری‌هایی هستند که قارچ دنبلان کوهی می‌تواند با آن‌ها مقابله کند.

علاوه بر دنبلان کوهی یکی دیگر از گیاهان موثر برای مقابله با باکتری‌ها، پونه کوهی است. در محتوای خواص پونه کوهی می‌توانید اطلاعات بیشتری در این‌باره کسب کنید.

۲. خواص قارچ دنبلان کوهی در مقابله با بیماری‌های مزمن

دنبلان کوهی حاوی ترکیبات و مواد معدنی متنوعی است که عملکرد سیستم ایمنی بدن را در برابر بیماری‌ها تقویت می‌کنند. یکی از این ترکیبات مهم، ماده معدنی سلنیوم است که به بدن کمک می‌کند تا آنتی‌اکسیدان‌های بیشتری تولید کند؛ این آنتی‌اکسیدان‌ها نیز به نوبه خود، از سلول‌های ایمنی بدن در برابر آسیب‌ها محافظت می‌کنند.

بنابراین با افزودن قارچ ترافل به برنامه غذایی خود، می‌توانید سیستم ایمنی بدنتان را در برابر انواع بیماری‌های مزمن مانند سرطان، بیماری‌های قلبی و دیابت، مقاوم‌تر کنید.

۳. خواص گیاه دنبلان کوهی برای کاهش وزن

قارچ‌های دنبلان کوهی سرشار از فیبر هستند؛ از این‌رو با مصرف این قارچ در وعده‌‌های غذایی خود، زودتر احساس سیری می‌کنید و دیرتر گرسنه می‌شوید.

علاوه بر این، قارچ ترافل به‌تنهایی می‌تواند مثل یک چاشنی عمل کند و طعم و عطر بی‌نظیری به غذاهای شما ببخشد. بنابراین، نیاز کمتری به استفاده از نمک و چربی‌های اضافی مانند روغن و کره پیدا خواهید کرد.

همچنین، ناگفته نماند که این قارچ، فاقد کلسترول بوده و میزان کالری بسیار پایینی (تنها ۳۱ کالری در هر ۱۰۰ گرم) دارد. بنابراین می‌توانید با خیال راحت آن را به برنامه غذایی خود بیفزایید.

کاهش وزن با مصرف سبزیجات

۴. خواص دنبلان کوهی در پیشگیری از سرطان

بر اساس یافته‌های منتشر شده در مجله‌ی معتبر Nature Medicine، قارچ‌های دنبلان کوهی می‌توانند مانع از پیشرفت و رشد برخی از سرطان‌های شایع مانند سرطان روده بزرگ، کبد، ریه و پستان شوند.

 پیشگیری از سرطان ریه

۵. خواص آرامش‌بخشی قارچ دنبلان کوهی

قارچ ترافل حاوی مقدار کمی اسید آمینه به نام تریپتوفان است. این اسید آمینه در بدن به ماده‌ی شیمیایی مهمی به نام سروتونین که عامل ایجاد حس خوب و شادی در بدن است، تبدیل می‌شود. البته ترافل‌ها به‌تنهایی نمی‌توانند افسردگی یا اضطراب را درمان کنند، اما مصرف آن‌ها می‌تواند یک عامل کمکی کوچک برای بهبود سلامت روان باشد.

اگر از استرس و اضطراب بیش از حد رنج می‌برید، می‌توانید از خواص چای کوهی و گیاهان دارویی دیگر هم بهره ببرید.

یک سبد قارچ دنبلان کوهی سیاه

۶. خواص دنبلان کوهی برای پوست

ترافل‌ها سرشار از ویتامین C هستند که در تولید کلاژن، حفظ انعطاف‌پذیری پوست و جلوگیری از ایجاد چین و چروک، نقش اساسی دارد.

علاوه بر این‌ها، ویتامین C یک آنتی‌اکسیدان قوی نیز محسوب می‌شود و به محافظت از پوست در برابر اثرات مخرب اشعه‌ی فرابنفش (UV) و آلاینده‌های محیطی کمک می‌کند.

همچنین، ترافل‌ها با داشتن مقدار قابل توجهی آب، به حفظ رطوبت پوست و درخشان‌تر شدن آن نیز کمک می‌کنند.

۷. خواص قارچ دنبلان کوهی برای مردان و زنان

یکی از جالب‌ترین خواص دنبل کوهی سیاه و سفید، تاثیر احتمالی آن بر افزایش میل جنسی است. این خاصیت به‌دلیل ترکیبات خاصی است که درون ترافل یافت می‌شود و شباهت زیادی به فرومون‌های انسانی دارد.

یکی از این ترکیبات آندروستنون (Androstenone) نام دارد که یک نوع فرومون است و به‌عنوان محرک جنسی شناخته می‌شود. تحقیقات نشان داده‌اند که این ماده می‌تواند از طریق رایحه خود، حس بویایی را تحریک کرده و باعث افزایش جذابیت و تحریک جنسی شود.

۸. خواص دنبلان کوهی برای بیماران قلبی

قارچ دنبلان کوهی فاقد کلسترول (عامل اصلی بیماری‌های قلبی) است؛ از این رو، مصرف آن برای افرادی که در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی قرار دارند، می‌تواند مفید باشد.

۹. خواص دنبلان کوهی سیاه برای بیماران دیابتی

دنبلان سیاه قند بسیار کمی دارد؛ از این‌رو، یک گزینه غذایی ارزشمند برای افراد مبتلا به بیماری دیابت یا کسانی که به دنبال کنترل قند خون خود هستند، محسوب می‌شود. مصرف این قارچ خوراکی می‌تواند به تثبیت سطح قند خون کمک کرده و از نوسانات ناگهانی آن جلوگیری کند.

۱۰. خواص ضد التهابی دنبلان کوهی سفید و سیاه

برخی از تحقیقات نشان داده‌اند که ترکیبات موجود در هر ۲ نوع ترافل سیاه و سفید قادر به مهار فعالیت آنزیم‌های کلیدی در فرایند التهابی بوده و می‌توانند وضعیت کلی بدن را بهبود دهند.

چند ایده برای استفاده از دنبلان کوهی و بهره بردن از خواص آن

در ادامه چند روش رایج برای استفاده از دنبلان کوهی را به شما می‌گوییم:

رنده کردن دنبلان کوهی سیاه در غذا

  • رنده کردن روی غذاها: یکی از رایج‌ترین روش‌ها برای استفاده از دنبلان کوهی، رنده کردن آن به‌صورت تازه روی غذاهای مختلف مثل پاستا، تخم‌مرغ، ریزوتو، سالاد، سوپ و یا حتی پیتزا است.
  • استفاده از روغن ترافل: این روغن که از ترکیب روغن زیتون و دنبلان کوهی تهیه می‌شود، گزینه‌ای عالی برای طعم‌دهی به غذاهاست.
  • استفاده در سس‌ها: دنبلان کوهی را می‌توان با سس‌های مختلفی ترکیب کرد تا طعم بی‌نظیری پیدا کنند.
  • اضافه کردن به سوپ‌ها: دنبلان کوهی را می‌توانید در سوپ‌های خامه‌ای مانند سوپ قارچ استفاده کنید و از عطر و طعم آن لذت ببرید.
  • استفاده در پخت‌وپز گوشت: دنبلان کوهی را همچنین می‌توان به‌عنوان چاشنی برای مزه‌دار کردن گوشت‌های گریل‌شده یا کبابی استفاده کرد.
این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

source

توسط chehrenet.ir