داستانها و کتابهای طنز یکی از بهترین و سرگرمکنندهترین ژانرهای ادبیات هستند. این آثار با استفاده از شوخی، کنایه و اغراق دست به نقد اجتماعی، فرهنگی و سیاسی میزنند. ژانر طنز میتواند به خواننده و مخاطب کمک کند تا به مسائل جدی زندگی با نگاهی متفاوت و خلاقانه بنگرد.
یکی از ویژگیهای بارز داستانهای طنز قابلیت این داستانها در ایجاد ارتباط با خواننده است. نویسندگان با استفاده از شخصیتهای خندهدار و موقعیتهای غیرمنتظره میتوانند احساسات مختلفی را در خواننده برانگیزند و او را به تفکر درباره موضوعات عمیق وا دارند.
بهترین کتابهای طنز برای روزهای عید
در کنار همه اینها، داستانهای طنز گزینههایی بینظیر برای مطالعه در تعطیلات عید هم هستند. چون تراژدیک نیستند که اوقاتتان را تلخ کنند و تا چند روز ذهنتان را مشغول نگه دارند، بلکه میخواهند در این شلوغی زندگی تنها لبخندی به لبتان بیاورند یا تلنگری زده باشند.
۱. قصههای امیرعلی
امیرعلی نبویان سالها پیش شروع به نوشتن سری کتابهای طنز «قصههای امیرعلی» کرد. جلد اول این مجموعه با استقبال زیادی مواجه شد و نبویان هم که این را دید، تصمیم گرفت قصهها را دامنهدار کند و چند جلد از آنها را روانه بازار گرداند.
«قصههای امیرعلی» درمورد اتفاقهای کوچک بامزهای است که برای شخصیت اصلی داستان، یعنی امیرعلی میافتد. امیرعلی خودش این قصهها را روایت میکند و زبانی ساده و بانمک دارد. همین زبان ساده و بامزه و البته صریح باعث جذب مخاطبان شد.
«قصههای امیرعلی» یکی از بهترین کتابهای طنز است که زبانی ساده دارد و دغدغههایش عمیق و پیجیده نیستند. مثل یک داستان بامزه که از رادیو میشنوید و روزتان را میسازد!
در بخشی از کتاب «قصههای امیرعلی ۴» از امیرعلی نبویان میخوانیم:
«تمام عزیزانی که مادرشان مبتلا به وسواس است و پدرشان به دیسک کمر مصلحتی، مستحضرند که دردناکترین آیین نوروزی خانهتکانی است. که البته در تمام طول سال به طور غیر رسمی در خانه ما برقرار است، اما از اوایل اسفند شکل نفسگیرتری به خود میگیرد، از شستوشوی در و دیوار که مرسوم است گرفته تا گردگیری و آبکشی کانال کولر و … .»

۲. دایی جان ناپلئون
«دایی جان ناپلئون» معروفترین اثر ایرج پزشکزاد است. شروع «دایی جان ناپلئون» از عشق سعید به دختردایی سیزدهساله خود است. اما اصل داستان حول محور شخصیت اصلی، یعنی دایی جان، میگردد که مردی میانسال است. او از آن دسته آدمهایی است که به تئوریهای توطئه معتقدند و دائما فکر میکند کسی بر علیهش در حال نقشه کشیدن است.
شخصیتهای رمان «دایی جان ناپلئون» نمایانگر اقشار مختلف جامعه ایرانی در دهه ۱۳۴۰ شمسی هستند. پزشکزاد در خلال روایت خود به نقد اجتماعی و سیاسی میپردازد و رابط خانوادگی در ایران را هم زیر ذرهبین میبرد.
«دایی جان ناپلئون» از بهترین کتابهای طنز است که توسط یک نویسنده ایرانی نوشته شده است.
در بخشی از کتاب «دایی جان ناپلئون» از ایرج پزشکزاد میخوانیم:
«من یک روز گرم تابستان، دقیقا یک سیزده مرداد، حدود ساعت سه و ربع کم بعد از ظهر عاشق شدم. تلخیها و زهر هجری که چشیدم بارها مرا به این فکر انداخت که اگر یک دوازدهم یا یک چهاردهم مرداد بود، شاید اینطور نمیشد.»

680,000 تومان
۳. اعترافات هولناک لاکپشت مرده
شاید اسم مرتضی برزگر چندان برایتان آشنا نباشد، اما او با همکاری نشر چشمه رمان خود، یعنی «اعترافات هولناک لاکپشت مرده»، را به چاپ رسانده که توانست به فروش خوبی دست یابد.
«اعترافات هولناک لاکپشت مرده» یک رمان اجتماعی و روانشناختی است که به بررسی موضوعاتی چوون هویت، بحران انسانی و چالشهای زندگی مدرن میپردازد.
برزگر نثر خاصی دارد و میتواند به سادگی فضاهای پرتنش و پیچیدهای خلق کند. او با خلق فضاهای اینچنینی خوانندهاش را به تفکر وا میدارد.
«اعترافات هولناک لاکپشت مرده» طنز سیاهی دارد و با روایت یک تجربه مرگ آغاز میشود. نویسنده سعی میکند واقعیت و خیال را با هم تلفیق کند و در طول رمان فضایی در رئالیسم جادویی ایجاد میکند. طنز برزگر طنزی هولناک و منحصربهفرد است.
اگر به طنز سیاه و هولناک علاقه دارید، «اعترافات هولناک لاکپشت مرده» ـ همانطور که از اسمش هم پیداست! ـ انتخاب خوبی است. این اثر یکی از بهترین کتابهای طنزی است که در سالهای اخیر توسط یک نویسنده ایرانی منتشر شده است.
در بخشی از کتاب «اعترافات هولناک لاکپشت مرده» از مهدی برزگر میخوانیم:
«نیم ساعتی هست بالای سالن روی سه تا صندلی چوبی نشستم. من، مادر کانی که پیشونی باندپیچی خونی خروپف میکنه و مانی. جلومون زن و مرد و بچه، شونه به شونه روی زمین چندک زدن. رسم فامیل کانیه؛ کافیه بفهمن کسی مرده، هرجا باشن فوری سوار هواپیما و قطار و اتوبوس و سواری میشن و خودشون رو میرسونن به خونه داغدیده.»

۴. دیوانهای بالای بام
اگر اهل خواندن آثار طنز باشید، حتما نام عزیز نسین را شنیدهاید. او یکی از بزرگترین طنزپردازانی است که میتوانید بشناسید.
«دیوانهای بالای بام» شامل بیست و سه داستان کوتاه است که همگی طنزی اجتماعی و سیاسی هستند. درست است که ما در فرهنگ مشترکی با عزیز نسین قرار نداریم، اما تعریضهای او را میتوانیم به خوبی درک کنیم و شرایطی که توصیف میکند را احساس نماییم.
«دیوانهای بالای بام» از بهترین کتابهای طنز است و خواندنش در تعطیلات میتواند باعث شود حسابی بهتان خوش بگذرد.
در بخشی از «دیوانهای بالای بام» از عزیز نسین میخوانیم:
«تازه آفتابگیر نبودن بهترین ویِژگی خانهمان است. چون اینطوری رنگ پردههامان نمیپرد، رنگ ما هم نمیپرد. خانهمان یک خوبی دیگر هم دارد چون از سطح زمیت پایینتر است، آدمهایی که عادت به دید زدن دارند نمیتوانند از پنجره خانهمان داخلش را دید بزنند.»

۵. سفرهای گالیور
جاناتان سوئیفت وقتی «سفرهای گالیور» را مینوشت، تنها به فکر این نبود که اثری ماجراجوایانه بنویسد، بلکه دلش میخواست در خلال اثرش به نقد اجتماعی و سیاسی هم بپردازد. به همین دلیل میتوان گفت که «سفرهای گالیور» خندهآور و طنزآمیز است.
گالیور که شخصیت اصلی این کتاب است، پزشکی است که پس از چند سال طبابت، رویای سفر کردن را در سر میپروراند و میخواهد به جاهای عجیب و غریب و دستنیافتنی رهسپار شود، جاهایی مثل لیلی پوت که مردمانش اندازه یک بند انگشت هستند.
خواندن داستان گالیور هم فال است و هم تماشا. علاوه بر اینکه از خواندن ماجراجوییهای این شخصیت بیباک خوشتان میآید و با او همراه میشوید، از قلم طنزآمیز و بامزه نویسنده هم لذت میبرید.
در بخشی از «سفرهای گالیور» از جاناتان سوئیفت میخوانیم:
«ملتهای فقیر گرسنهاند و ملتهای غنی مغرور. غرور و گرسنگی همواره با هم اختلاف دارند. به همین دلایل، شغل سربازی شریفتر از تمام حرفههای دیگر به شمار میآید، چون سرباز یاهویی است که اجیر شده تا با قساوت قلب هر تعداد که بتواند از همنوعان خود بکشد، کسانی را که برعکس خودش هرگز آسیبی به او نرساندهاند.»

259,900 تومان
منبع: دیجیکالا مگ
source