ممکن است در اوایل دوران نوزادی فرزند خود با سکسکههایی مثالزدنی از او روبهرو شوید. شاید او وقتی پوشکش را خراب کند که فرصت کافی برای رسیدگی به آن را ندارید یا فرزندتان به خوابیدن روی تختی که هزینهی بسیاری برای آن صرف کردهاید نخوابید اما اینها در مقابل سکسکه نوزادان مسائل چندان مهمی محسوب نمیشوند. گاهی اوقات، سکسکه نوزادان نشانهی مشکلاتی بزرگتر است و گاه هیچ خطری ندارند. اگر به تازگی صاحب فرزندی شدهاید، خواندن این مقاله به شما کمک میکند تا هرآنچه باید دربارهی سکسکه نوزادان بدانید را یاد بگیرید.
آیا سکسکه نوزادان مسئلهی مهمی است؟
سکسکه در واقع اسپاسم دیافراگم است. این ماهیچه منقبض میشود تا ریهها منبسط شوند. سپس، باعث باز و بسته شدن تارهای صوتی میشود. خبر خوب اینکه کارشناسان متخصص اطفال معتقدند که سکسکه نوزادان معمولا جای نگرانی ندارد. در حقیقت، نتیج تحقیقات دانشمندان در سال ۲۰۱۹ نشان میدهد که ممکن است این سکسکهها در رشد مغز نوزاد نقش مهمی داشته باشند.
با اینکه سکسکه نوزادان معمولا نشانهای از یک مشکل پزشکی زمینهای نیست، متخصصان اطفال معتقدند که بهتر است والدین به این سکسکهها توجه کنند، به ویژه اینکه این سکسکهها میتواند زندگی نوزادان را مختل کند. ممکن است سکسکه باعث ناراحتی والدین شود و خواب نوزادان را مختل کند. بنابراین، دانستن اینکه چگونه میتوان از این عارضه جلوگیری کرد یا آن را کاهش داد، به مراقبت بهتر از نوزادان کمک میکند.
چه زمانی نوزادان شروع به سکسکه میکنند؟
آن لگدهایی که وقتی کودکتان هنوز در شکم مادر است احساس میکنید را به یاد میآورید؟ در برخی از مواقع، ممکن است علت این لگدها سکسکه باشد. کارشناسان میگویند که اولین سکسکههای هر انسانی در زمان جنینی او، درست موقعی که در شکم مادر است اتفاق میفتند. سکسکه در این دوران احتمالا راهی برای تمرین عضلات تنفسی باشد چون انسان تا زمان تولد تنفس را شروع نمیکند. البته، هنوز هیچ کارشناسی از این مسئله مطمئن نیست.
همین سکسکه میتواند در روز اول تولد نوزاد ادامه یابد. زمانی که نوزاد متولد میشود، سکسکه اغلب بخشی از رشد طبیعی است و میتواند رفلکسی طبیعی باشد چون کنترل مغز بر دیافراگم در حال تکامل است.
چرا نوزادان سکسکه میکنند؟
گاهی اوقات، حتی متخصصان هم نمیتوانند علت سکسکه نوزادان را تشخیص بدهند. در واقع، همهی موارد سکسکه نوزادان قابل تشخیص نیستند. بااینحال، کارشناسان معتقدند که چند چیز میتواند نوزادان را بیش از پیش در معرض ابتلا به سکسکه قرار دهد. دانستن علل احتمالی سکسکه نوزادان به والدین کمک میکند تا آن را به حداقل برسانند. البته، باید به این نکتهی مهم توجه داشته باشید که همیشه نمیتوان به طور کامل از سکسکهی نوزاد پیشگیری کرد.
به عقیدهی متخصصان اطفال، علل احتمال سکسکه نوزادان عبارتاند از:
- سریع غذا خوردن؛
- جذب هوای اضافی هنگام تغذیه؛
- رفلاکس معده که معمولا با آب دهان اضافی، کمر قوز کردهی نوزاد و سایر علائم ناراحتی او مانند افزایش گریه یا بیدار شدن او از خواب همراه میشود.
کارشناسان میگویند اگر هنگام غذا خوردن نوزاد، هوای اضافی وارد معدهی او شود، معده منبسط خواهد شود. ممکن است این انبساط به دیافراگم فشار وارد کند و منجر به انقباضات اضافی بدن او یا سکسکه شود. این اتفاق زمانی که شیر خوردن نوزاد بسیار سریع باشد نیز رخ میدهد.
سکسکهی نوزاد چقدر طول میکشد؟
ممکن است نوزاد شما چندین بار در روز سکسکه کند و هر کدام از این سکسکهها ۱۰ دقیقه یا بیشتر طول بکشند. به عنوان قاعدهای کلی، اگر به نظر میرسد که حال نوزاد خوب است و با سکسکه مشکلی ندارد، دلیلی برای نگرانی نیست. ممکن است کسانی که برای اولین بار صاحب فرزند شدهاند از سکسکهی گاه و بیگاه او نگران شوند اما اگر کمی صبر داشته باشید، این سکسکه پس از مدتی از بین میرود. اگر سکسکه بیش از ۱۰ دقیقه ادامه یافته و به نظر میرسد که باعث ناراحتی او شده است، نوزاد را نزد پزشک اطفال خود ببرید تا علت را پیدا کند.
آیا میتوان کودک دچار سکسکه را زمین گذاشت؟
در بیشتر موارد، زمانی که کودک سکسکه میکند، بهتر است که او را بغل کنید. اسپاسمهای کوچک دیافراگم در تنفس او اختلالی ایجاد نمیکنند. در نتیجه، هیچ دلیل فیزیکی یا پزشکی برای این کار وجود ندارد. البته، همانطور که میدانید سکسکه میتواند آزاردهنده باشد و ممکن است نوزاد این مورد آزاردهنده را مختلکنندهی زندگی خود یا کمی ناراحتکننده بداند. در این صورت، بهتر است تا زمانی که سکسکهی او فروکش میکند، او را به حالت عمودی نگه دارید.
در برخی از مواقع، احتمال استفراغ کردن نوزادانی که سکسکهی آنها ناشی از رفلاکس معده است، وجود دارد. اگر به نظر میرسد که نوزاد دچار دل درد یا رفلاکس معده شده، سعی کنید او را صاف و عمدی نگه دارید. همیشه بهتر است در صورت نگرانی از این وضعیت با پزشک اطفال خود مشورت کنید.
چگونه از شر سکسکه نوزادان خلاص شویم؟
به عنوان والدین، دیدن ناراحتی نوزادمان سخت است و سکسکه نوزاد میتواند باعث استرس ما شود. با وجود این، والدین نمیتوانند هیچ کاری برای جلوگیری از وقوع این عارضه انجام دهند. البته خبر خوب اینکه کارشناسان میگویند اگر سکسکهی نوزاد شروع شده باشد، میتوان از چند راه آن را تسکین داد و از وقوع آن در آینده جلوگیری کرد.
۱. سرعت غذا دادن به نوزاد را کاهش دهید
همانطور که توضیح دادیم، به سرعت غذا دادن به نوزاد میتواند باعث ایجاد یا تشدید سکسکهی او شود. بنابراین، کاهش سرعت غذا دادن به او میتواند این مشکل را کمتر کند. برای کاهش احتمال بروز سکسکه، اگر متوجه شدید که نوزادتان اغلب در حین شیر خوردن سکسکه میکند، باید سرعت غذا دادن به او را کم کنید و در حین شیر دادن به او برای فواصلی کوتاه به او استراحت بدهید.
تمرین کردن تغذیهی سریع با شیشه شیر نیز در کاهش سکسکهی نوزاد مؤثر است. برای تغذیهی سریع با شیشه شیر فرایند شیر خوردن نوزاد از طریق پستان مادر تقلید میشود. در این نوع شیر خوردن، نوزاد پستان مادر را به سرعت میمکد تا زمانی که بیحال شود و کمی استراحت کند. سپس، ریتم مکیدن شیر و قورت دادن آن را دوباره از سر میگیرد.
۲. نوک پستانها یا سر شیشه شیر را بررسی کنید
چه به نوزاد از طریق سینهی مادر شیر میدهید و چه او را با شیشه شیر تغذیه میکنید، بههرحال، باید این کار را با روندی آهستهتر انجام بدهید. به این ترتیب، سرعت غذا دادن به نوزاد نیز کاهش مییابد. اگر از طریق شیشه شیر به نوزاد شیر میدهید، همیشه مطمئن شوید که سر شیشه شیر کاملا پر از شیر است و فرزند شما شیر را میمکد نه هوا.
برای شیر دادن به نوزاد از سینهی مادر نیز باید همواره توجه داشته باشید که نوک پستان کاملا در دهان او قرار گرفته و هوای اضافی وارد معدهی نوزاد نمیشود. اگر فکر میکنید راه درست شیر دادن به نوزاد از طریق سینهی مادر را نمیدانید، بهتر است از یک متخصص شیردهی کمک بخواهید.
۳. نوزاد را صاف نگه دارید
سعی کنید در حین و به ویژه پس از شیردهی به نوزاد، او را در وضعیت عمودی و صاف نگه دارید و آرام کنید. این کار باعث میشود که هر شیر خشک یا شیر مادر اضافی که در معدهی نوزاد نشسته، سریعتر وارد رودهی کوچک او شود. به این ترتیب، فشار روی دیافراگم او نیز کاهش مییابد.
۴. ترفندهای کاهش سکسکهی بزرگسالان را برای نوزادان به کار نبرید
نوزادان هنوز مانند بزرگسالان به سن بلوغ نرسیدهاند و بدن آنها به اندازهی کافی رشد نکرده است. در نتیجه، ممکن است برخی از راهکارهایی که برای کاهش سکسکهی بزرگسالان مفید هستند، برای نوزادان فایدهای نداشته باشند.
به عقیدهی متخصصان اطفال، نوزادان نباید غذا یا نوشیدنی دیگری به جز شیر مادر یا شیر خشک مصرف کنند، مگر اینکه پزشک اطفال به شما چنین دستوری داده باشد. برخی از روشهایی که برای کاهش یا توقف سکسکهی بزرگسالان توصیه میشوند مانند نوشیدن آب یا مصرف شکر، برای نوزادان بیخطر نیستند.
۵. صبر داشته باشید
سکسکه معمولا عارضهای خوشخیم است. در نتیجه، اگر کاری برای رفع این عارضه انجام ندهید هم مشکلی پیش نمیآید. در بیشتر مواقع، سکسکه نوزادان پس از چند دقیقه خود به خود برطرف میشود.
چگونه از سکسکه نوزادان پیشگیری کنیم؟
اگرچه معمولا سکسکه نوزادان ضرری ندارد اما والدین میتوانند از چند راه از این عارضه پیشگیری کنند. اگر نوزاد شما اغلب سکسکه میکند یا هنگام سکسکه بیقراری میکند، میتوانید یکی از ۳ راهکار زیر را امتحان کنید.
۱. شناسایی زمان سکسکهی نوزاد
پیش از انجام دادن هر کاری، به زمان بروز سکسکهی نوزاد خود توجه کنید. به عنوان مثال، اگر او فقط پس از شیر خوردن یا در زمانی که در موقعیتی خاص دراز کشیده سکسکه میکند، احتمالا علت سکسکهی او همین موارد است. سعی کنید نحوه و زمان شیر دادن به نوزاد یا موقعیتی که او را در آن قرار میدهید را اصلاح و تنظیم کنید.
۲. مقدار شیر دادن را کاهش و دفعات آن را افزایش دهید
نتایج برخی از تحقیقات کارشناسان نشان میدهد که تغذیهی بیش از حد نوزاد یا با سرعت شیر دادن به او ممکن است منجر به سکسکه شود. فرقی نمیکند که به فرزندتان از طریق سینهی مادر شیر میدهید یا شیشه شیر را برای غذا دادن به او انتخاب کردهاید، بههرحال، بهتر است در هر مرتبه از شیردهی به نوزاد به او شیر کمتری بدهید.
علاوهبراین، میزان شیردهی یا اندازهی شیر نوشیدن او از شیشه شیر را بررسی کنید. نوشیدن بیش از حد سریع شیر ممکن است باعث شود که او همراه با شیر مادر یا شیر خشک هوا را ببلعد. این مسئله در برخی از مواقع باعث سکسکهی نوزاد میشود.
۳. سعی کنید نوزاد را به طور منظم وادار به آروغ زدن کنید
پس از هر بار شیر خوردن نوزاد خود را وادار به آروغ زدن کنید. گاهی اوقات، سکسکه ناشی از حبابهای اضافی هوایی است که در حین غذا خوردن نوزاد در مری او گیر میکند. آروغ زدن نوزاد باعث میشود که حبابهای اضافی هوا از مری او خارج شوند.
برای وادار کردن نوزاد به آروغ زدن میتوانید روی شانهی خود یک پارچهی نرم قرار بدهید. سپس، نوزاد را بغل کنید، طوری که دهان او روی پارچه قرار بگیرد. حالا نوک انگشتان دست آزاد خود را به آرامی روی کمر نوزاد بزنید یا بمالید. اگر نوزاد با این روش آروغ نزد، او را روی پاها بخوابانید و دوباره دست خود را روی کمر او بزنید یا بمالید. تغییر وضعیت نوزاد میتواند به خارج شدن حبابهای هوا از مری او کمک کند.
راه دیگر برای وادار کردن نوزاد به آروغ زدن هم این است که او را به حالت نشسته دربیاورید. نوزاد را به پهلو روی پاهای خود قرار دهید. سینهی او باید کمی متمایل به جلو باشد. سپس، دست خود را زیر چانهی او قرار دهید تا از سینه و سر او محافظت شود. دقت کنید که دستتان زیر گلوی نوزاد نباشد. در نهایت، به آرامی روی کمر او بزنید تا آروغ بزند. برای این کار باید صبور باشید چون ممکن است فرایند آروغ زدن نوزاد ۴ یا ۵ دقیقه طول بکشد.
آیا سکسکهی نوزاد به مراقبت پزشکی نیاز دارد؟
معمولا سکسکه نوزادان نشاندهندهی مشکل خاصی نیست اما در برخی از مواقع، باید آنها را نزد پزشک متخصص اطفال برد. اگر به نظر میرسد که فرزند شما درد دارد یا سکسکهی او برای چندین ساعت ادامه یافته است، باید او را نزد پزشک اطفال ببرید. در صورتی که سکسکه بر زندگی نوزاد تأثیر منفی بگذارد، مراجعه به پزشک متخصص اطفال بهترین کاری است که میتوان انجام داد.
سکسکه نوزادان در دوران شیرخواری عارضهای کاملا طبیعی است و معمولا مشکلی ایجاد نمیکند. با وجود این، در برخی از موارد، سکسکهی نوزاد باعث مختل شدن زندگی او میشود. اگر فرزند شما به دلیل سکسکه نمیتواند درست شیر بخورد یا خواب راحتی ندارد، بهترین کار این است که به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.
کلام آخر
سکسکه نوزادان در بیشتر مواقع به دلیل سریع شیر خوردن یا ناآگاهی والدین از روش صحیح شیر دادن به نوزاد اتفاق میفتد. این عارضه معمولا علت مهمی ندارد و مشکل خاصی ایجاد نمیکند. اغلب این سکسکهها پس از چند دقیقه خود به خود متوقف میشوند اما اگر نگران راحتی فرزند خود هستید، میتوانید او را پس از شیر خوردن به حالت عمودی و صاف دربیاورید. انجام دادن روشهایی که نوزاد را وادار به سکسکه کردن میکنند نیز میتواند به شما کمک کند. در صورتی که سکسکهی نوزاد خواب و تغذیهی او را با مشکل مواجه کرده یا برای چندین ساعت طول کشیده نیز باید او را نزد پزشک متخصص اطفال ببرید.
منبع: Parents.com، TheBump
source