کامپیوتر کوانتومی نوعی کامپیوتر پیشرفته است که از اصول مکانیک کوانتومی برای پردازش اطلاعات استفاده می کند. برخلاف کامپیوترهای معمولی که از بیت ها (صفر و یک) به عنوان واحد اصلی اطلاعات استفاده می کنند، کامپیوترهای کوانتومی از کیوبیت ها بهره می برند که می توانند همزمان در حالت های صفر و یک قرار بگیرند که منجر به حل مسائل پیچیده در زمان کم می شود. ما در این مقاله قصد داریم کامپیوتر کوانتومی به زبان ساده و همه چیز درباره کامپیوتر کوانتومی را بررسی کنیم. همچنین، عکس کامپیوتر کوانتومی و فیلم کامپیوتر کوانتومی را قرار می دهیم.

مشکلات کامپیوتر های کوانتومی
مشکلات کامپیوتر های کوانتومی

کامپیوتر کوانتومی چیست

در پاسخ به سوال کامپیوتر های کوانتومی چیست می توان گفت کامپیوتر های کوانتومی یک فناوری جدید و پیشرفته در دنیای کامپیوترها به شمار می روند که بر اساس فیزیک کوانتومی کار می کنند و قدرت پردازش بالاتری برای انجام محاسبات و عملیات منطقی دارند. کامپیوتر کوانتومی به انگلیسی Quantum computer گفته می شود.به طور کلی فیزیک کوانتومی شاخه ای از علم فیزیک است که رفتار ذرات بسیار کوچک مانند اتم ها و فوتون ها را بررسی می کند. این علم نشان می دهد که ذرات در مقیاس بسیار کوچک می توانند همزمان در چند حالت مختلف باشند.

تفاوت کامپیوتر کوانتومی با کامپیوترهای معمولی در این است که کامپیوترهای معمولی اطلاعات را به صورت صفر یک (بیت) پردازش می کنند، در صورتی که کامپیوترهای کوانتومی از واحدهایی به نام کیوبیت استفاده می کنند. کیوبیت ها توانایی دارند که همزمان در چند حالت مختلف باشند و در واقع می توانند همزمان صفر، یک یا ترکیبی از هر دو باشند. این ویژگی که درهم تنیدگی کوانتومی نام دارد به کامپیوترهای کوانتومی قدرتی بی نظیر می دهد تا محاسبات بسیار پیچیده را با سرعت زیاد انجام دهند.

کاربرد کامپیوترهای کوانتومی در حل مسائلی است که کامپیوترهای عادی برای حل آنها به سال ها زمان نیاز دارند. برای مثال، شبیه سازی مولکول ها برای کشف داروهای جدید، بهینه سازی شبکه های حمل و نقل، باز کردن رمزهای پیچیده از جمله کارهایی هستند که کامپیوترهای کوانتومی می توانند برخلاف کامپیوترهای معمولی انجام دهند. در ادامه قصد داریم تاریخچه و کامپیوتر های کوانتومی گوگل را بررسی کنیم. اگر نمی دانید کامپیوتر چیست و چه کاربردی در صنایع مختلف دارد، پیشنهاد می کنیم مقاله کاربرد کامپیوتر را مطالعه کنید.

پیشنهاد ویژه: با شرکت در کلاس کامپیوتر آریا تهران می توانید مهارت های مورد نیاز برای کار با انواع کامپیوترها از جمله کامپیوترهای گیمینگ، کوانتومی و… را فرا بگیرید و در پایان دوره مدرک معتبر فنی حرفه ای کسب کنید. با استفاده از این مدرک می توانید در هر حوزه شغلی استخدام شوید.

تاریخچه کامپیوتر کوانتومی

ایده اولین کامپیوتر کوانتومی جهان برای اولین بار در سال ۱۹۸ توسط ریچارد فاینمن، فیزیکدان برجسته و برنده جایزه نوبل مطرح شد. او پیشنهاد داد برای حل مسائل پیچیده ای که کامپیوترهای کلاسیک توان حل آنها را ندارند، باید به دنیای کوانتوم قدم گذاشت. فاینمن بیان کرد که کامپیوترهای کوانتومی می توانند فرآیندهای فیزیکی را به روشی بسیار دقیق مدل سازی کنند و از آن زمان این ایده به یکی از هیجان انگیزترین موضوعات در علم تبدیل شد.

در سال ۱۹۸۵، دیوید دویچ، فیزیکدان دیگری مقاله ای منتشر کرد که نشان می داد ایده های فاینمن می توانند به ساخت کامپیوتر کوانتومی منجر شوند. او توضیح داد که هر فرآیند فیزیکی می تواند توسط چنین دستگاه هایی شبیه سازی شود و این موضوع پایه های تئوری محاسبات کوانتومی را مستحکم تر کرد. در نهایت اولین کامپیوتر کوانتومی در مقیاس بزرگ و عملیاتی در دانشگاه ساسکس انگلیس ساخته شد و امروزه شرکت های بزرگ فناوری مانند گوگل و کامپیوتر کوانتومی ibm در تلاش هستند تا این فناوری را توسعه دهند.

در واقع، کامپیوتر کوانتومی یک اختراع تدریجی است که حاصل کار بسیاری از دانشمندان در طول چند دهه بوده است و نمی توان یک نفر را به عنوان مخترع اعلام کرد، اما به طور کلی ریچارد فاینمن به عنوان مخترع کامپیوتر کوانتومی می باشد. زیرا ایده این نوع کامپیوترها را اولین بار او اعلام کرد. برای تماشای مستند کامپیوتر کوانتومی کلیک کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره تاریخ کامپیوترهای کوانتومی، پیشنهاد می کنیم به صفحه کامپیوتر کوانتومی زومیت مراجعه کنید.

کامپیوتر کوانتومی در ایران

در سال های اخیر، کشور ایران نیز قدم های مهمی در زمینه آشنایی و توسعه فناوری های مرتبط با یادگیری کار با کامپیوتر کوانتومی ایرانی برداشته است. یکی از این اقدامات، برگزاری دوره جامع میکرومستر کار با کامپیوتر کوانتومی دانشگاه شریف است که از دوم شهریور ماه تا بیست و هشت مهر ماه سال ۱۴۰۳ برگزار شد.دوره کامپیوتر کوانتومی تحت نظر مرکز نوآوری کوانتوم سایکت طراحی شده است. به گزارش ایسنا، در طول این دوره هشت هفته ای، شرکت کنندگان با اصول فیزیک کوانتومی، تکنیک های اساسی و نحوه استفاده موثر از کامپیوترهای کوانتومی آشنا می شوند.

یکی از ویژگی های برجسته دوره کامپیوتر کوانتومی ایران، طراحی محتوای آن به گونه ای است که برای افراد با سطوح مختلف دانش مناسب می باشد. این دوره شامل آموزش مفاهیم اساسی، ارائه ابزارهای محاسبات کوانتومی و بررسی پیچیدگی های این فناوری است. تمامی افراد چه مبتدی و چه پیشرفته می توانند در این دوره شرکت کنند و کار با اولین کامپیوتر کوانتومی ایران را فرا بگیرند. کامپیوترهای کوانتومی هنوز به طور رسمی وارد ایران نشده اند و در حال حاضر امکان خرید کامپیوتر کوانتومی وجود ندارد. بنابراین، قیمت کامپیوتر کوانتومی هنوز به طور دقیق اعلام نشده است.

همچنین، رونمایی از نخستین محصول الگوریتم پردازش کوانتومی توسط ارتش با واکنش های مختلفی در فضای مجازی مواجه شد. معاونت پژوهش دانشگاه علوم و فنون دریایی امام خمینی (ره) نیروی دریایی ارتش در اطلاعیه ای به شفاف سازی این موضوع پرداخت و برخی ابهامات را برطرف کرد. این معاونت اعلام کرد که اطلاق عبارت اطلاق عبارت کامپیوتر کوانتومی ارتش یا الگوریتم پردازش کوانتومی برای الگوریتم QPSO-LSTM از نظر فنی دقیق نیست و رونمایی از برد FPGA در همایش، این تصور نادرست را ایجاد کرده که این برد یک پردازشگر کوانتومی است. در حالی که این برد در واقع یک برد آموزشی مبتنی بر تراشه های Zyna از شرکت زایلینکس است که برای پردازش سیگنال ها یخاص زذاحی شده است.

کامپیوتر های کوانتومی چین

محققان چینی به تازگی اعلام کرده اند که به یک دستاورد بزرگ در زمینه کامپیوتر کوانتومی چین دست یافته اند. این دستگاه که جیوژانگ Jiuzhang نام دارد، قادر است مسائلی را حل کند که برای کامپیوترهای کلاسیک و معمولی غیرممکن است. به عنوان مثال، این کامپیوتر تنها در ۲۰۰ ثانیه محاسبه ای انجام داده که انجام آن برای یک ابر رایانه معمولی حدود ۲ و نیم میلیارد سال نیاز دارد. این پیشرفت نشان دهنده فاصله بسیار زیاد بین توانایی کامپیوترهای کوانتومی و کلاسیک است.

سال گذشته، گوگل اولین شرکتی بود که ادعا کرد به برتری کوانتومی دست یافته است، با پردازنده ای به نام Sycamore که توانسته بود یک محاسبه را در ۲۰۰ ثانیه انجام دهد. حالا کامپیوتر Jiuzhang به این سطح از برتری رسیده و در سه دقیقه و بیست ثانیه موفق به حل یک مسئله دشوار شده است. برای مقایسه، ابر رایانه های سنتی برای انجام همین محاسبات به دو و نیم میلیارد سال نیاز دارند. این محاسبه شامل یک نمونه برداری پیچیده به نام Boson است که شامل محاسبات نوری و متغیرهای عددی است.

در صورتی که به دنبال یادگیری کامپیوتر از صفر تا صد به صورت رایگان با فیلم هستید، پیشنهاد می کنیم به صفحه دانلود رایگان آموزش کامپیوتر صفر تا صد آریا تهران مراجعه کنید. ما در این صفحه، تعداد زیادی ویدیوهای رایگان درمورد موضوعات مختلف کامپیوتری قرار داده ایم تا بتوانید مهارت های کامپیوتری خود را تقویت و توسعه دهید.

کامپیوتر کوانتومی ترکیه

مراسم معرفی کامپیوتر کوانتومی ترکیه در مرکز فناوری دانشگاه اقتصاد و فناوری TOBB ETU برگزار شد، جایی که شرکت کنندگان با ویژگی های این ابر رایانه آشنا شدند. در این رویداد، جودت ییلماز معاون رئیس جمهور ترکیه حضور داشت و با نمایش فیلمی از فناوری، توجه حاضران را به توانایی های آن جلب کرد. این کامپیوتر کوانتومی که توسط دانشگاه TOBB توسعه یافته، قرار است به زودی فعالیت خود را آغاز کند. این گام بزرگ در ارتقای قابلیت های ترکیه در زمینه های امنیت داده ها، هوش مصنوعی و به عنوان جدیدترین کامپیوتر کوانتومی به شمار می رود. انتظار می رود این فناوری به افزایش توان رقابتی ترکیه در سطح بین المللی کمک کند و زمینه ساز همکاری های جدید و سرمایه گذاری های کارآفرینی در این حوزه باشد.

پیشنهاد ویژه: با شرکت در دوره سخت افزار کامپیوتر آریا تهران می توانید تمام مهارت های سخت افزاری از جمله اسمبل کامپیوتر را همراه با مدرک معتبر فنی حرفه ای کسب کنید.

ابر کامپیوتر کوانتومی گوگل
ابر کامپیوتر کوانتومی گوگل

ابر کامپیوتر کوانتومی گوگل

آزمایشگاه کامپیوتر کوانتومی گوگل به تازگی به نقطه عطف بزرگی دست یافته است. در تاریخ ۱۹ آذر ۱۴۰۳، گوگل اعلام کرد که تراشه جدید کوانتومی این شرکت با نام کامپیوتر کوانتومی ویلو (Willow) توانسته یک چالش محاسباتی پیچیده را در کمتر از پنج دقیقه حل کند. چالشی که حتی سریع ترین ابرکامپیوترهای کلاسیک دنیا برای حل آن به بیش از ۱۰۰ ها میلیون سال زمان نیاز دارند.

جدیدترین کامپیوتر کوانتومی گوگل که از پردازنده Sycamore با ۷۰ کیوبیت عملیاتی بهره می برد، توانسته کاری را که قدرتمندترین ابرکامپیوتر جهان به نام فرانتیر به مدت ۴۷ سال انجام داده است، تنها در عرض چند ثانیه به پایان برساند. این کامپیوتر کوانتومی جدید گوگل، نشان دهنده سرعت و توانایی بی نظیر کامپیوترهای کوانتومی در مقایسه با سیستم های معمولی و کلاسیک است. آزمایش این ابر کامپیوتر کوانتومی با استفاده از معیار “نمونه برداری مدار تصادفی” انجام شد. این آزمایش روشی است که برای بررسی سرعت و عملکرد کامپیوترهای کوانتومی در مقایسه با ابرکامپیوترهای معمولی طراحی شده است.

همچنین، شرکت مایکروسافت پس از ۱۷ سال تحقیق، اولین پردازنده کوانتومی خود با نام Majorana1 رونمایی کرد و به عنوان کامپیوتر کوانتومی مایکروسافت شناخته می شود. این سیستم با معماری پیشرفته خود قادر است تا یک میلیون کیلوبایت را در یک چیپ کوچک جای دهد و از آن برای انجام محاسبات و عملیات منطقی بسیار سنگین استفاده کند. در صورتی که به مطالب کامپیوتری علاقه مند هستید، پیشنهاد می کنیم به صفحه مقالات کامپیوتر مراجعه کنید. ما در این صفحه، به طور روزانه تعدادی مقاله در مورد موضوعات مختلف کامپیوتری از جمله برنامه های مایکروسافت منتشر می کنیم.

اگر به دنبال خرید کامپیوتر خوب و مناسب هستید تا مهارت های کامپیوتری خود را توسعه دهید، مهم ترین مرحله تحقیق و دریافت مشاوره برای خرید است. ما در مقاله راهنما خرید کامپیوتر همه نکات و موارد لازم برای خرید یک کامپیوتر مطابق با اهداف و نیازهای شما را بررسی کرده ایم. همچنین، ما در مقاله بهترین کامپیوتر گیمینگ جهان، بهترین برند و مشخصات کامپیوتر گیمینگ را برای گیمرها و افرادی که کارهای گرافیکی زیادی انجام می دهند معرفی و بررسی کرده ایم.

اجزای کامپیوتر کوانتومی

کامپیوترهای کوانتومی یکی از پیشرفته ترین و پیچیده ترین فناوری های روز دنیا هستند که بر اساس اصول مکانیک کوانتومی عمل می کنند. کامپیوتر کوآنتومی از اجزای سخت افزاری خاصی تشکیل شده است که کاملا با قطعات سخت افزاری کامپیوترهای کلاسیک و معمولی تفاوت دارد. مهم ترین بخش یک کامپیوتر کوانتومی، کیوبیت ها هستند که معادل کوانتومی بیت های کلاسیک محسوب می شوند.

برای حفظ و کنترل کیوبیت ها، از سخت افزارهای مانند تله های یونی، ابررساناها یا فوتون ها استفاده می شود. همچنین، کامپیوترهای کوانتومی به سیستم های خنک کننده پیشرفته ای نیاز دارند، زیرا گرما باعث ایجاد خطا در کوانتوم بیت ها یا کیوبیت ها می شود. به همین دلیل، سیستم های کوانتومی معمولا در یخچال هایی نگهداری می شوند. دمای کامپیوتر کوانتومی می بایست در صفر مطلق (۴۵۹ درجه فارنهایت) باشد. در صورتی که نمی دانید اجزای سخت افزاری انواع کامپیوترها چیست و چه کاربردی دارند، پیشنهاد می کنیم مقاله اجزای کامپیوتر به زبان ساده را مطالعه کنید. همچنین در صورتی که می خواهید مشخصات سخت افزاری سیستم خود را به دست آورید، پیشنهاد می کنیم مقاله چگونه مشخصات کامپیوتر را بفهمیم را مطالعه کنید.

کامپیوترهای کوانتومی سخت افزارهای زیادی دارند و به همین دلیل ابعاد بزرگی دارند. اما، محققان تایوانی موفق به ساخت کوچکترین کامپیوتر کوانتومی جهان شده اند. این کوچکترین کامپیوتر کوانتومی قادر است مسائل پیچیده را تنها با یک فوتون حل کند. این دستاورد توسط گروهی از پژوهشگران دانشگاه ملی Tsing Hua در تایوان طی یک کنفرانس مطبوعاتی معرفی شد. این کامپیوتر کوانتومی به اندازه یک جعبه کوچک است و در اولین آزمایش خود با استفاده از الگوریتم شور توانست مسئله ریاضی مرتبط با اعداد اول را با موفقیت حل کند.

در صورتی که می خواهید با استفاده از روش های نرم افزاری و سخت افزاری سرعت کامپیوتر خود را بهبود ببخشید، پیشنهاد می کنیم مقاله افزایش سرعت کامپیوتر را مطالعه کنید. ما در این مقاله همه روش ها برای افزایش سرعت تمامی سیستم ها و کامپیوترها را بررسی کرده ایم.

کامپیوتر کوانتومی چیست
کامپیوتر کوانتومی چیست

مشکلات کامپیوتر های کوانتومی

یکی از بزرگترین چالش های پیش روی کامپیوترهای کوانتومی، خطاهای کوانتومی است. این کامپیوترها به شدت تحت تاثیر محیط اطراف خود هستند و به نویزهای محیطی حساسیت بسیار بالایی دارند. این حساسیت باعث می شود در حین پردازش داده ها خطاهای متعددی رخ دهد. این خطاها می توانند عملکرد کلی سیستم را مختل کنند و نتایج غیر قابل اطمینانی ارائه دهند. به همین دلیل، توسعه روش های تصحیح خطاهای کوانتومی به یکی از اولویت های تحقیقاتی در این حوزه تبدیل شده است.

یکی دیگر از مشکلات اساسی کامپیوترهای کوانتومی، توسعه سخت افزارهای پیشرفته برای کار با کیوبیت ها است. کیوبیت ها به عنوان واحدهای پردازشی اصلی در کامپیوترهای کوانتومی، نیازمند شرایط حساس و دقیق برای عملکرد صحیح است. طراحی و ساخت سخت افزارهایی که بتوانند کیوبیت ها را با دقت بالا کنترل کنند و در عین حال مقاوم باشند، نیازمند فناوری های پیشرفته و سرمایه گذاری و همچنین داشتن تخصص در رشته های سخت افزار کامپیوتر است. برای اطلاع از رشته کامپیوتر کوانتومی پیشنهاد می کنیم مقاله رشته سخت افزار کامپیوتر فنی حرفه ای را مطالعه کنید.

همچنین، مباحث کامپیوتر کوانتومی و هوش مصنوعی، بسیار پیچیده و سخت هستند و نیازمند وجود افراد متخصص است. متاسفانه افراد تحصیل کرده و فعال در این حوزه بسیار کم هستند و از این رو پیدا کردن افراد متخصص این حوزه به یک چالش تبدیل شده است. در واقع افراد متخصص این حوزه می بایست فراتر از یک مهندس کامپیوتر باشد. اگر نمی دانید رشته مهندسی کامپیوتر چیست و مهندس کامپیوتر کیست، پیشنهاد می کنیم مقاله رشته مهندسی کامپیوتر را مطالعه کنید.

قابلیت کامپیوتر های کوانتومی

ما در مقاله کامپیوتر کوانتومی همه چیز درباره کامپیوتر کوانتومی را بررسی کردیم و در این قسمت قصد داریم کاربرد کامپیوتر کوانتومی را بررسی کنیم. کامپیوترهای کوانتومی با استفاده از کیوبیت ها به جای بیت های معمولی قادر به پردازش اطلاعات در حالت های برهم نهی و درهم تنیدگی هستند.کامپیوترهای کوانتومی با استفاده از این ویژگی ها می توانند به شکلی موازی و همزمان محاسبات بسیار پیچیده را انجام دهند. برای مثال، در زمینه شیمی محاسباتی، کامپیوترهای کوانتومی می توانند ساختارهای مولکولی بسیار پیچیده را شبیه سازی کنند و در کشف داروهای جدید کمک کنند.

همچنین، یکی از قابلیت های مهم این حوزه، کامپیوتر کوانتومی بیت کوین است. بیت کوین و بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر مبتنی بر الگوریتم های رمزنگاری پیچیده ای هستند که برای تامین امنیت تراکنش ها و حفظ یکپارچگی شبکه طراحی شده است. این الگوریتم ها به گونه ای طراحی شده اند که شکستن آنهاا با استفاده از کامپیوترهای کلاسیک بسیار دشوار است. اما کامپیوترهای کوانتومی با فناوری های خاص خود امکان شکستن الکگوریتم های رمزنگاری را فراهم کرده اند. بنابراین، امروزه محققان به شدت در حال بررسی و توسعه الگوریتم های جدید و مقاوم در برابر حملات کوانتومی هستند. این الگوریتم ها باید به گونه ای طراحی شوند که حتی در صورت وجود کامپیوترهای کوانتومی، همچنان از امنیت و یکپارچگی شبکه های بلاک چین محافظت کنند.

بنابراین، کامپیوترهای کوانتومی در حوزه های مختلفی از جمله شیمی و داروسازی، شبیه سازی واکنش های مولکولی، علوم داده و یادگیری ماشین برای تحلیل سریع و دقیق داده ها و همچنین در حوزه امنیت سایبری برای توسعه الگوریتم های رمزنگار مقاومو در بهینه سازی مسائل پیچیده در صنیع مختلف کاربرد دارند.

سوالات متداول

کامپیوتر کوانتومی چیه؟

کامپیوتر کوانتومی نوعی رایانه پیشرفته است که از قوانین مکانیک کوانتومی برای پردازش داده ها استفاده می کند و قادر به حل مسائل پیچیده ای که کامپیوترهای معمولی توان حل آنها را ندارند می باشد.

کامپیوتر های کوانتومی چگونه کار می کنند؟

کامپیوترهای کوانتومی با استفاده از کیوبیت ها یا همان واحدهای اطلاعات کوانتومی ویژگی هایی مانند برهم نهی و درهم تنیدگی داده ها را به صورت موازی پردازش می کنند.

آیا کامپیوتر کوانتومی وجود دارد؟

بله، نمونه های اولیه و آزمایشی کامپیوترهای کوانتومی توسط شرکت هایی مانند IBM و گوکگل ساخته شده اند. اما این نمونه ها هنوز در مراحل توسعه قرار دارند.

ساخت کامپیوتر کوانتومی در ایران انجام می شود؟

در ایران فعالیت های تحقیقاتی در زمینه فناوری کوانتومی آغاز شده است، اما ساخت کامپیوتر کوانتومی پیشرفته هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارد.

تفاوت هوش مصنوعی و کامپیوتر کوانتومی چیست؟

هوش مصنوعی شاخه ای از علوم کامپیوتر است که به شبیه سازی هوش انسان می پردازد، در حالی که کامپیوتر کوانتومی یک فناوری سخت افزاری است که از مکانیک کوانتومی برای پردازش داده ها بهره می برد.

قابلیت های کامپیوتر کوانتومی چیست؟

کامپیوترهای کوانتومی در حل مسائل پیچیده مانند شبیه سازی مولکولی، رمزنگاری، بهینه سازی و تحلیل داده های بزرگ عملکردی بسیار سریع تر و موثرتر از کامپیوترهای کلاسیک و معمولی دارند.

source

توسط chehrenet.ir