شاید بعضی روزها احساس کنید که والد بودن سخت است چرا که مجبورید کارهای تکراری انجام دهید؛ مثلا اینکه همیشه مشغول تهیه تهیه غذا یا میانوعده هستید یا پس از آن باید سراغ تمیز کردن بروید. کودکان برای رشد و انرژی به غذا نیاز دارند. اما آیا به نظر میرسد که فرزندتان همیشه گرسنه است؟ اگر درخواستهای مداوم برای غذا پایان ندارد، ممکن است از خود بپرسید دلیل این قضیه چیست.
اگر اشتهای فرزندتان تغییر قابل توجهی، چه افزایش و چه کاهش، کرده است بهتر است با یک پزشک مشورت کنید. اما اگر فرض کنیم هیچ نگرانی برای سلامت فرزند شما وجود ندارد، در اینجا چند دلیل رایج برای اشتهای سیریناپذیر فرزندتان و راههایی برای مدیریت میانوعدههای آنها بدون محروم کردنشان از تغذیهای که نیاز دارند، آورده شده است.
وعدهها و میانوعدههای فرزندتان کافی نیستند
بسیاری از خوراکیهای مخصوص کودکان مثل کراکرهای ماهیشکل، اسنکهای میوهای ژلهای و گرانولا بارهای شیرین کالری زیادی دارند اما چندان سیرکننده نیستند. همچنین غذاهایی که با آرد تصفیهشده تهیه میشوند مانند نان سفید و شیرینیها هم باعث میشود که کودک زودتر احساس گرسنگی و دوباره درخواست غذا کند. به همین دلیل، حتی بلافاصله پس از خوردن این نوع غذاها، ممکن است کودک شما همچنان گرسنه باشد. اما دلیل دیگر این موضوع میتواند به این برگردد که کودکان اگر میوه و سبزیجاتی که سرشار از فیبر و مایعات هستند را مصرف نکنند، ممکن است احساس سیری کافی نداشته باشند.
برای مقابله با این مشکل، مطمئن شوید که وعدههای غذایی شامل مواد غذایی سیرکننده مانند غلات کامل غنی از فیبر، پروتئینها، میوهها و سبزیجات باشند. همین اصل برای میانوعدهها نیز صدق میکند. اشکالی ندارد که گاهی میانوعدههایی مانند یا کراکر داشته باشند، اما هدف این باشد که بیشتر میانوعدهها به وعدههای غذایی کوچکتر شبیه باشند که حاوی مواد مغذی سیرکننده هستند.
ایدههای میانوعده سرشار از فیبر برای کودکان
فرزند گرسنه خود را با یکی از این میانوعدههای مغذی و سیرکننده راضی نگه دارید:
- برشهای سیب با کره بادامزمینی
- تکههای سبزیجات با حمص
- ماست یونانی با گرانولا و انواع توتها
- پاپکورن بدون روغن
- ساقههای کرفس با کره بادامزمینی و کشمش
- برشهای پنیر و کراکرهای گندم کامل
- اسموتی میوههای مخلوط و توتها و شیر
- موز، کره بادامزمینی و چیپس شکلاتی کوچک
- تخممرغهای آبپز، مکعبهای پنیر و سبزیجات خردشده
خوردن میان وعده را به یک بازی برد برد تبدیل کنید!
کودکان به خاطر واکنشهای سرسختانهشان به غذاهای مغذی مانند سبزیجات معروف هستند. اما خبر خوب این است که تحقیقات نشان دادهاند کودکان، بهویژه نوزادان و کودکان نوپا، که بارها و بارها با یک غذای جدید مواجه میشوند، بیشتر احتمال دارد آن را بپذیرند.
پس، اگر فرزند گرسنه شما درخواست غذاهای میانوعدهای کممغذی میکند که آنها را سیر نمیکند و شما به دنبال یک گزینه سالمتر هستید، این به نفع شماست. همچنان طعمهای جدیدی مانند سبزیجات تازه و میوههای کامل را به همراه چیزی که فرزندتان از آن لذت میبرد، ارائه دهید و منتظر بمانید تا ببینید چطور با گذشت زمان ممکن است شروع به درخواست نخود فرنگی یا هویج کنند.
رسیدگی به درخواستهای مداوم میانوعده میتواند چالشبرانگیز باشد، بهویژه زمانی که فرزندتان میانوعدههای سالمی که به آنها میدهید را رد میکند. کمی مصالحه میتواند مؤثر باشد. برای مثال، اگر فرزندتان فقط میخواهد اسنکهای میوهای ژلهای بخورد، سعی کنید به جای آنها توتهای تازه یا میوههای کامل به او بدهید. در اینجا چند نکته دیگر وجود دارد که ممکن است به شما در این پروسه کمک کند:
- از خرید اسنکهایی که نمیخواهید فرزندتان بخورد خودداری کنید. اگر آنها در خانه نباشند، گزینهای برای خوردن وجود ندارد.
- یک بشقاب پر از چیزهای کوچک ارائه دهید. با ارائه قطعات کوچک از میوههای تازه، کراکر، مکعبهای پنیر، سبزیجات و سایر مواد غذایی روی یک بشقاب، زمان میانوعده را به یک فعالیت سرگرمکننده تبدیل کنید. فرزندتان گزینههای زیادی خواهد داشت و همزمان تغذیه مغذی دریافت میکند. یک برد دو طرفه است!
- زمان میانوعده را برنامهریزی کنید. برخی کودکان دوست دارند تمام روز را به خوردن میانوعده بپردازند، اما این ممکن است برای اشتهای آنها در زمان غذای اصلی مشکلساز باشد. سعی کنید یک برنامه زمانی میانوعدهها ایجاد کنید که فرزندتان بتواند آن را پیشبینی کند.
- فرزندتان را برای خرید مواد غذایی به فروشگاه ببرید.ممکن است راهکار خوبی باشد که فرزندتان به شما در برنامهریزی میانوعدهها برای هفته کمک کند تا احساس کنند کنترل بیشتری روی آنچه روی بشقابشان میگذارید دارند.
- فرزندتان را در تهیه میانوعدهها شریک کنید. زمان میانوعده را به یک ماجراجویی سرگرمکننده در آشپزخانه تبدیل کنید و از فرزندتان بخواهید در تهیه غذا کمک کند. فرزندتان ممکن است بیشتر تمایل داشته باشد که غذایی را که خودش درست کرده را بخورد.
این نکته را در نظر داشته باشید که هنگام ارائه میانوعدهها، فراموش نکنید که تغذیه میتواند بر سلامت دندانها تأثیر بگذارد. دندانها به طور مداوم با مادهای چسبنده و پر از باکتری به نام پلاک پوشیده میشوند. وقتی کودکان غذاهایی با قند بالا میخورند، باکتریهای موجود در پلاک تولید اسید را افزایش میدهند که به مینای دندان آسیب میزند.
نوسان اشتهای کودکان
اشتهای کودکان به طور طبیعی نوسان دارد. بهطور مثال، کودکان نوپا و پیشدبستانیها به خوردن مقدار کمی غذا در یک روز و خوردن مقدار زیادی در روز بعد معروف هستند. وقتی کودکان وارد مرحله رشد میشوند، معمولاً اشتهایشان به طور ناگهانی افزایش مییابد که ممکن است غیرعادی به نظر برسد. حتی ممکن است سخت باشد که این اشتها را رفع کنید! اما اصلا نگران نباشید چرا که این کاملاً طبیعی است.
در دوران رشد، میتوانید با ارائه غذاهایی غنی از پروتئین و کلسیم در وعدهها و میانوعدهها به رشد استخوانهای فرزندتان کمک کنید. استخوانها، بافت زندهای هستند که به کلسیم و ویتامین D نیاز دارند تا از رشد پشتیبانی کنند و سالم بمانند. با شروع عادات غذایی سالم در دوران کودکی، از ابتلای کودک خود به پوکی استخوان در دوران بزرگسالی جلوگیری کنید یا خطر آن را کاهش دهید.
با ارائه غذاهای مغذی و سیرکننده، این افزایش اشتها را مدیریت کنید. مطمئن شوید که آشپزخانه شما پر از گزینههای آسان و سالم مانند مغزها، پنیر، میوهها و غلات کامل است تا کودکان گرسنه به جای انتخاب گزینههای کممغذی مانند چیپس یا شیرینی، به غذاهای مغذی روی بیاورند.
برای تقویت وعدههای غذایی آنها، غذاهایی غنی از ویتامین D و کلسیم را در نظر بگیرید تا از بدن و استخوانهای در حال رشد پشتیبانی کنید. نمونههایی از این غذاها شامل شیر و محصولات لبنی، ماهی، زرده تخممرغ و سبزیجات برگ سبز تیره هستند.
چند کالری برای کودکان لازم است؟
طبق توصیههای آکادمی آمریکایی اطفال (AAP)، کودکان نوپا به طور تقریبی به ۱۰۰۰ تا ۱۴۰۰ کالری در روز نیاز دارند که بین سه وعده غذایی و دو میانوعده سالم تقسیم میشود. با این حال، مگر اینکه پزشک خانوادگی شما دستور خاصی داده باشد، بعید است که لازم باشد کالریهای نوزاد یا کودک نوپای خود را بشمارید.
راهنماییهای عمومی برای میزان غذای مورد نیاز یک نوزاد در روز به طور تقریبی به ۱۰۰ کالری به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز برمیگردد، به این معنی که وزن نوزاد خود را در ۱۰۰ ضرب کنید و این مقدار یک برآورد تقریبی از کالری کافی برای یک روز است. طبیعتاً این عدد با رشد نوزاد افزایش خواهد یافت.
در اینجا توصیههای کالری برای کودکان به مرور زمان آورده شده است:
- کودکان بزرگتر در بازه سنی ۵ تا ۸ سال معمولاً روزانه بین ۱۸۰۰ تا ۲۰۰۰ کالری مصرف میکنند.
- پیشدبستانیها و کودکان تا ۱۳ سال معمولاً حدود ۲۲۰۰ کالری در روز مصرف میکنند.
- پسران نوجوان به حدود ۳۲۰۰ کالری نیاز دارند، در حالی که دختران نوجوان حدود ۲۴۰۰ کالری هدفگذاری میکنند.
در حالی که توجه به میزان کالری مصرفی میتواند مفید باشد، همچنین مهم است بدانید که تعداد کالریهای مصرفی فرزند شما همه چیز لازم برای رشد آنها نیست. بهتر است که تمرکز خود را روی اطمینان از دریافت وعدههای غذایی متعادل و سرشار از مواد مغذی که برای حفظ سلامتی و قدرت کودک شما لازم است، بگذارید.
سر رفتن حوصله؛ دلیلی برای پرخوری
روی آوردن به خوردن به دلیل احساسات مختلفی مانند استرس فقط مخصوص بزرگترها نیست. مریآن جاکوبسن (Maryann Jacobsen)، کارشناس تغذیه میگوید: گاهی برای یک کودک وقتی میگوید گرسنهام یعنی حوصلهام سر رفته، ناراحتم، مضطربم یا فقط میخواهم بخورم.
اما فرزند شما ممکن است غذا را با راحتی و آرامش بهم مرتبط بداند. تحقیقات نشان میدهد که چطور والدین و مراقبان، تنظیم احساسات خود را از طریق رفتارهای غذایی مدلسازی میکنند که میتواند به طور مستقیم بر نحوه نگرش کودکان به غذا تأثیر بگذارد. خوردن از استرس همیشه بد نیست اما خوردن مداوم به دلیل استرس میتواند به عادات غذایی ناسالم منجر شود.
برای کمک به فرزندتان در جلوگیری از خوردن به دلیل سر رفتن حوصله یا دیگر محرکهای احساسی، با او در مورد گرسنگی و سیری و اینکه چگونه باید به بدنشان گوش دهند صحبت کنید. اگر مشکوک هستید که فرزندتان واقعاً گرسنه نیست، از او بپرسید که چه حسی دارد و چطور میتوانید به او کمک کنید. اگر حوصله او سر رفته کمک کنید تا به جای روی آوردن به خوردن غذا، کارهایی مانند خواندن کتاب انجام دهد تا سرگرم شود.
چند پیشنهاد برای از بین بردن بیحوصلگی و کمک به فرزندتان برای انتخابهای سالمتر زمانی که هیچ کار جالبی برای انجام دادن ندارد:
مرکز بازی بسازید: یک جعبه یا یک قفسه کتاب پیدا کنید و آن را پر کنید از بازیها و پازلهای جالب و مناسب سن فرزندتان که میتواند هر زمانی میخواهد از آنها استفاده کند.
یک گوشه دنج برای خواندن کتاب درست کنید: اگر فرزندتان به خواندن یا نگاه کردن به کتابهای تصویری علاقه دارد، سعی کنید مکانهای خلاقانهای پیدا کنید تا او بتواند با یک کتاب خوب در آنها بخوابد؛ مانند ساخت یک قلعه بالش روی کاناپه یا یک غار مطالعه زیر میز!
لوازم هنر و صنایع دستی را در دسترس قرار دهید: یک جعبه کفش یا سبد پر از مداد رنگی و مارکرهای قابل شستشو، کتابهای رنگآمیزی، خمیر بازی، قیچی ایمن و سایر لوازم هنری آماده نگه دارید. وقتی فرزندتان احساس کرد حوصلهاش سر رفته است او را به چالش بکشید تا چیزی جالب بسازد.
یک جعبه لباس برای بازی بسازید: لباسهای قدیمی و دیگر لوازم سرگرمکننده برای لباسپوشیدن مانند جواهرات بازی، دستکش و کلاهها را نگه دارید و آنها را در یک جعبه قرار دهید تا فرزندتان گزینهای سرگرمکننده برای بازی خلاقانه داشته باشد.
زمانهای بازی با دوستانشان را برنامهریزی کنید: اگر فرزندتان مرتباً احساس میکند حوصلهاش سر رفته است، به فکر برنامهریزی معاشرت بیشتر آنها با دوستانشان باشید.
جاکوبسن همچنین توصیه میکند برای وعدههای غذایی و میانوعدهها برنامهریزی کنید. داشتن وعدههای غذایی منظم و ساختارمند در میز غذا بدون خوردن میانوعدههای مداوم بین غذاها کمک میکند تا کودک یاد نگیرد که برای دلایل غیرغذایی، چیزی بخورد.
آنها تشنگی را با گرسنگی اشتباه میگیرند
اشتباه گرفتن تشنگی با گرسنگی اتفاق غیرمعمولی نیست. کودکان اغلب آنقدر در بازی غرق میشوند که فراموش میکنند به طور مداوم آب بنوشند. بهویژه این اتفاق در هوای گرم بیشتر میافتد. گرسنگی و تشنگی سیگنالهای پیچیدهای هستند که توسط سیستم عصبی کنترل شده و توسط مغز شناسایی میشوند.
برای مقابله با تشنگی (و درخواستهای غیرضروری برای میانوعدهها)، برای فرزندتان یک بطری یا لیوان آب اختصاصی در نظر بگیرید. به فرزندانتان توضیح دهید که گاهی اوقات تشنگی میتواند شبیه به گرسنگی احساس شود. اگر آنها گرسنه هستند، سرو یک میانوعده سالم اشکالی ندارد، اما بهتر است که ابتدا درباره تشنگی هم سوال کنید.
مطمئن نیستید که فرزندتان آب کافی مینوشد؟ در اینجا توصیههای آکادمی آمریکایی اطفال (AAP) برای میزان مصرف آب در کودکان نوپا، پیشدبستانیها و کودکان بزرگتر آورده شده است:
سن | میزان مصرف مایعات پیشنهادی |
تا ۳ سال | ۱ – ۴ لیوان در روز |
۴ تا ۸ سال | ۵ لیوان در روز |
۹ سال به بالا | ۷ تا ۸ لیوان در روز |
کلام آخر
سنین متفاوت رشد کودکان چالشهای مختلفی دارد. سعی کنید در مواجهه با نیازهای جدید فرزندتان صبور باشید و به آنها یاد بدهید که بدنشان گوش دهند و پاسخ درست به نیازشان را تشخیص دهند.
منبع: parents
source