دریافت منیزیم کافی میتواند به سلامت خواب و بهبود خلق و خوی افراد کمک کند. همچنین، فوایدی برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و حملات میگرنی دارد. به همین دلیل، بسیاری از افراد هنگام خرید مکمل به انتخاب قرص منیزیم نیز فکر میکنند. برای خرید این قرص باید بدانید که خواص منیزیم چیست یا مکملهایی مانند قرص منیزیم یا قرص مگنیفورت چیست و چه موارد مصرفی دارند. در این مقاله، توضیح میدهیم که قرص منیزیم برای چیست و چه کاربردها و عوارضی ممکن است داشته باشد.
قرص منیزیم برای چیست؟
برای بسیاری از فعالیتهای بدن به منیزیم نیاز دارید. این مادهی معدنی در بیش از ۳۰۰ واکنش شیمیایی در بدن نقش دارد. ماهیچهها برای انقباض به این ماده معدنی نیاز دارند. اعصاب برای ارسال و دریافت پیام به آن نیاز دارند. منیزیم ضربان قلب شما را ثابت و سیستم ایمنی بدن شما را قوی نگه میدارد. بیشتر مردم میتوانند با خوردن غذاهایی مانند سبزیجات برگ سبز، غلات کامل، لوبیا، آجیل و ماهی، منیزیم کافی دریافت کنند.
در مقابل، برخی از افراد مانند کسانی که اختلالات گوارشی مانند بیماری سلیاک و اسهال مزمن دارند، حتی با رژیم غذایی کافی، در معرض خطر کمبود منیزیم هستند. همچنین برخی داروها (از جمله برخی داروهای ادرارآور و آنتی بیوتیکها) ممکن است سطح منیزیم خون را کاهش دهند. در این شرایط، مصرف قرص و مکملهای منیزیم ممکن است ضروری باشد. البته، مصرف بیش از حد آن ممکن است باعث ایجاد یا بدتر شدن اسهال شود. افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه نیز نباید از این مکملها استفاده کنند مگر اینکه پزشک آنها تجویز کند.
فواید قرص منیزیم
کاربرد قرص منیزیم که گاهی اوقات با نام سوپر مکمل به بازار عرضه میشود کم نیست. به همین دلیل، بسیاری از مردم میخواهند بدانند که قرص منیزیم برای چیست و دقیقاً چه کاربردهایی دارد. به طور کلی، قرصها و مکملهای منیزیم میتوانند بسیاری از بیماریها و مشکلات جسمانی مانند تنش عضلانی، کاهش انرژی و مشکلات خواب را در افرادی که منیزیم کل بدن آنها کافی است، برطرف کنند. البته، این نکته را هم باید ذکر کنیم که هنوز شواهد علمی کافی برای اثبات این ادعا وجود ندارد و پژوهشگران هنوز در حال بررسی خواص قرص منیزیم هستند.
بنابراین، اگر نگران کمبود منیزیم بدن خود هستید، از پزشک بخواهید برای شما آزمایش خون تجویز کند. برای حفظ سطح منیزیم سالم، بهتر است این ماده معدنی را از مواد غذایی، به ویژه غذاهای سرشار از فیبر مانند سبزیجات با برگ سبز تیره، غلات تصفیه نشده و حبوبات دریافت کنید. مقدار توصیه شده رژیم غذایی (RDA) منیزیم برای بزرگسالان ۴۲۰ میلیگرم در روز است.
کاربرد قرص منیزیم
اگرچه میتوان منیزیم را از طریق رژیم غذایی دریافت کرد اما در صورتی که این منیزیم برای فعالیتها و عملکردهای بدن شما کافی نباشد باید بدانید که قرص منیزیم برای چیست و از آن استفاده کنید. در ادامه، با مهمترین فواید قرص منیزیم آشنا میشوید.
میتواند به کاهش فشار خون کمک کند
مصرف مکمل های منیزیم ممکن است به کاهش سطح فشار خون کمک کند. مطالعات نشان میدهد که افراد مبتلا به فشار خون بالا ممکن است با مصرف مکمل این ماده معدنی بهبود یابند.
به طور مثال، نتیجهی یک بررسی انجام شده در سال ۲۰۲۱ از ۷ مطالعه مرتبط با مکمل منیزیم نتایجی را نشان داد که خواص قرص منیزیم را به خوبی نشان میدهند. در این بررسی مصرف مکمل منیزیم با دوز ۳۰۰ میلیگرم یا بیشتر در روز به مدت حداقل ۱۲ هفته کاهش ۵.۷۸ میلیمتر جیوه فشار خون سیستولیک و ۲.۵ میلیمتر جیوه کاهش فشار خون دیاستولیک شرکت کنندگان مبتلا به دیابت نوع ۲ را در پی داشت.
در داشتن خوابی راحت نقش دارد
منیزیم نقش مهمی در سلامت خواب دارد. افرادی که سطح منیزیم پایینی دارند بیشتر احتمال دارد مشکلات خواب مانند مشکلات در به خواب رفتن یا ماندن در خواب را تجربه کنند.
بررسی مطالعات کارشناسی از جمله ۳ مطالعه روی افراد مسن نشان داد که مصرف روزانه ۳۲۰ تا ۷۲۰ میلیگرم منیزیم به مدت ۸ هفته، زمان خواب آنها را کاهش داده و زمان کل خواب آنها را در مقایسه با افرادی که دارونما مصرف کرده بودند افزایش میدهد.
بر اساس مطالعهای دیگر، مکمل منیزیم ممکن است به افراد، به ویژه افراد مسن کمک کند تا سریعتر به خواب بروند و مدت زمان طولانیتری بخوابند.
میتواند خلق و خو را بهبود بخشد
نتایج برخی از مطالعات سطوح پایین منیزیم در بدن را با ابتلا به افسردگی مرتبط میدانند. این موضوع باعث شده که محققان به این فکر کنند که آیا مکمل این ماده معدنی میتواند به درمان این بیماری کمک کند یا خیر.
با توجه به بررسی انجام شده در سال ۲۰۲۳ از مطالعاتی که دانشمندان در این زمینه انجام دادهاند، مکمل منیزیم ممکن است به کاهش علائم افسردگی در بزرگسالان مبتلا به اختلال افسردگی کمک کند. بااینحال، کارشناسان معتقدند که باید در این زمینه مطالعات بیشتر در مدت زمانی طولانیتر انجام شود.
در کنترل قند خون نقش دارد
از جمله فواید قرص منیزیم کنترل قند خون افراد است. در واقع، منیزیم نقش مهمی در متابولیسم انسولین و گلوکز دارد. بسیاری از افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، وضعیتی که قند خون را تحت تاثیر قرار میدهد، کمبود منیزیم دارند زیرا سطح بالای قند خون یا انسولین ممکن است میزان از دست رفتن این ماده مغذی از طریق ادرار را افزایش دهد.
برخی از محققان معتقدند که مصرف مکملهای منیزیم ممکن است مقاومت به انسولین را بهبود بخشد. مقاومت به انسولین یک مشکل متابولیک است که در آن سلولهای شما به درستی به انسولین واکنش نشان نمیدهند. انسولین نیز هورمونی است که به تنظیم سطح قند خون شما کمک میکند و بهبود مقاومت به انسولین میتواند کنترل بهتر قند خون را به خصوص در افراد مبتلا به دیابت سادهتر کند.
بااینحال، کارشناسان در مورد اینکه آیا مکملهای منیزیم واقعاً به تنظیم قند خون در عمل کمک میکنند یا خیر، اختلاف نظر دارند زیرا مطالعات مختلف یافتههای متناقضی دارند. در مجموع میتوان گفت که اگرچه تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است، مکملهای منیزیم میتوانند به تثبیت قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ و کمبود منیزیم در این افراد کمک کنند.
به کاهش خطر بیماری قلبی کمک میکند
سطوح پایین منیزیم با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط است. یکی از دلایل این امر ممکن است این باشد که سطوح پایین منیزیم در بدن بر عوامل خطرساز بیماریهای قلبی مانند قند خون و فشار خون تأثیر منفی میگذارد.
داشتن یک رژیم غذایی سرشار از منیزیم میتواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد. البته، این اتفاق ممکن است از ترکیب سایر مواد مغذی مفید در این غذاها مانند پتاسیم و کلسیم نیز ناشی شود. به همین علت، تحقیقات بیشتری برای تعیین اثرات منیزیم به تنهایی مورد نیاز است.
از جمله مطالعات انجام شده در این زمینه میتوان به مطالعهای که در سال ۲۰۲۰ صورت گرفت اشاره کرد. بر اساس نتایج این مطالعه، مصرف مکملهای خوراکی منیزیم ممکن است سطوح پروتئینهای خاص مرتبط با کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی را بهبود بخشد. بااینحال، تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه آیا این موضوع خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهد یا خیر، مورد نیاز است.
در بهبود میگرن نقش دارد
کمبود منیزیم ممکن است خطر ابتلا به میگرن را افزایش دهد. میگرن یک وضعیت عصبی است که با سردردهای شدید و مکرر شناخته میشود و ممکن است علائم دیگری هم داشته باشد.
تحقیقات دربارهی فواید قرص منیزیم برای بهبود وضعیت افراد مبتلا به میگرن هنوز ادامه دارد. بااینحال، پژوهشگران معتقدند که دوز روزانه ۴۰۰ تا ۶۰۰ میلیگرم منیزیم ممکن است به پیشگیری از میگرن در افراد مبتلا به کمبود منیزیم کمک کند. این دوز کمی بالاتر از مقدار توصیه شده توسط کارشناسان سلامتی و تغذیه است.
بررسی مطالعات مختلف نشان داده که درمان میگرن با دوز بالای ۶۰۰ میلیگرم منیزیم ایمن و مؤثر است. با وجود این، برای توصیه دوزهای قطعی قرص منیزیم جهت درمان و کنترل میگرن به تحقیقات کارشناسی شدهی بیشتری نیاز است.
عوارض قرص منیزیم
در حال حاضر، کارشناسان مصرف مکملهای منیزیم را برای افرادی که کمبود منیزیم ندارند توصیه نمیکنند. این موضوع نیز بیش از موضوعی به عوارض قرص منیزیم مربوط میشود. با اینکه مصرف مکملهای منیزیم به طور کلی بی خطر در نظر گرفته میشود، قبل از مصرف آنها باید با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی یا پزشک مشورت کنید، به خصوص اگر یک بیماری یا سابقه ابتلا به یک بیماری دارید.
مکملهای معدنی از جمله قرص منیزیم ممکن است برای افرادی که دیورتیکها، داروهای قلبی یا آنتیبیوتیکها مصرف میکنند بیخطر نباشد.
بیشتر افرادی که این مکمل را مصرف میکنند عوارض قرص منیزیم پلاس را تجربه نمیکنند، اما ممکن است مصرف چنین مکملهایی باعث مشکلاتی مربوط به روده شود، به خصوص زمانی که در دوزهای زیاد مصرف شود. مهمترین عوارض قرص منیزیم پلاس عبارتاند از:
- اسهال
- حالت تهوع
- استفراغ
افرادی که مشکلات کلیوی دارند، در صورت مصرف بیش از حد مکملهای منیزیم، در معرض خطر بیشتر ابتلا به عوارض جانبی مرتبط با مکملهای منیزیم، از جمله مسمومیت هستند.
علاوهبراین، هیچ مدرک مستند علمی مبنی بر اینکه مکمل منیزیم از سلامتی در افرادی که کمبود ندارند حمایت میکند وجود ندارد. بنابراین، اگر هیچ اثری از کمبود منیزیم در بدن خود مشاهده نمیکنید یا میدانید که کمبود منیزیم ندارید، نیازی به مصرف مکمل نخواهید داشت. برای اطمینان از این موضوع، همیشه قبل از شروع یا قطع هر مکملی از جمله قرص منیزیم با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی، کارشناس تغذیه یا پزشک متخصص خود صحبت کنید.
تداخلات دارویی قرص منیزیم
برخی از داروهای فشار خون با جلوگیری از ورود کلسیم به سلولها عمل میکنند. این داروها مسدودکننده کانال کلسیم نامیده میشوند. منیزیم نیز ممکن است مانع از ورود کلسیم به سلولها شود. به همین علت، مصرف قرص منیزیم با این داروها ممکن است باعث کاهش بیش از حد فشار خون شود.
برخی از این داروها عبارتاند از:
- نیفدیپین
- وراپامیل
- دیلتیازم
- فلودیپین
- آملودیپین
برخی پیشگیری از عوارض ناشی از تداخلات دارویی قرص منیزیم، باید پیش از تجویز این مکمل، به پزشک دربارهی مصرف این داروها اطلاع دهید.
نحوهی مصرف قرص منیزیم
دوز توصیه شده برای مکملهای منیزیم بسته به برند آنها بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیگرم در روز متغیر است. این بدان معنا خواهد بود که یک مکمل منیزیم می تواند ۱۰۰٪ یا بیشتر از میزان مصرف روزانه مرجع (RDI) را تامین کند. سقف قابل تحمل مکمل منیزیم برای همه افراد ۳۵۰ میلیگرم در روز است. کمتر از این سطح، احتمال ابتلا به عوارض گوارشی کم خواهد بود.
برای مصرف بهتر مکملهای منیزیم باید نکاتی را رعایت کنید که مهمترین آنها عبارتاند از:
- قرص منیزیم را به طور کامل ببلعید. از جویدن یا مکیدن قرص خودداری کنید.
- برخی از قرصهای منیزیم را میتوان به صورت شکسته یا له شده روی مواد غذایی نرم ریخت و مصرف کرد. البته برای این کار باید ابتدا با متخصص مراقبت های بهداشتی خود مشورت کنید زیرا این کار را نباید برای بیشتر قرصهای منیزیم انجام داد.
بهترین زمان مصرف قرص منیزیم
این قرص را میتوانید در هر ساعت از شبانهروز مصرف کنید. البته، مصرف مکملهای منیزیم با معده خالی ممکن است باعث اسهال شود. به همین دلیل، کارشناسان توصیه میکنند که مکملهای منیزیم همراه با غذا مصرف شوند.
کلام آخر
منیزیم یک ماده معدنی حیاتی برای داشتن فشار خون طبیعی، استخوانهای قوی و ریتم ثابت قلب است. بسیاری از مردم در رژیم غذایی خود منیزیم کافی دریافت نمیکنند که ممکن است منجر به مشکلات سلامتی مانند التهاب، پوکی استخوان و فشار خون بالا شود. با اینکه پزشکان مکملهای منیزیم را برای افرادی که شرایط سلامتی خاصی دارند یا داروهای خاصی مصرف میکنند پیشنهاد میکنند اما مصرف بیش از حد این ماده معدنی میتواند مضر باشد.
منابع طبیعی منیزیم شامل سبزیجات برگ سبز، آجیل، لوبیا و غلات سبوسدار هستند و بهتر است منیزیم مورد نیاز بدن خود را از این منابع طبیعی دریافت کنید. در صورتی که پزشک یا کارشناس مراقبتهای بهداشتی تشخیص داده که باید قرص منیزیم مصرف کنید، بهتر است این قرص را به میزان توصیه شده پزشک مصرف کنید. به این ترتیب، میتوانید مطمئن باشید که منیزیم مورد نیاز برای عملکردهای حیاتی بدن خود را دریافت میکنید.
منابع: health , webmd , healthline
سؤالات رایج
قرص منیزیم برای چی خوبه؟
قرص منیزیم به داشتن خوابی راحت، تنظیم فشار خون، کاهش قند خون و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی کمک میکند.
دوز مصرفی قرص منیزیم چقدر است؟
دوز توصیه شده برای مکملهای منیزیم بسته به برند آنها بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیگرم در روز متغیر است.
بهترین زمان مصرف قرص منیزیم چه موقع است؟
این قرص را میتوانید در هر ساعت از شبانهروز مصرف کنید اما برای پیشگیری از عوارض قرص منیزیم بهتر است این مکمل را همراه با غذا میل کنید.
source