لنز شارژی (لنز ارتوکراتولوژی) عمدتاً برای اصلاح نزدیکبینی استفاده میشود. اگرچه این مشکل بینایی را معمولاً میتوان با عینک، لنزهای تماسی معمولی، لیزیک یا PRK نیز اصلاح کرد، اما ارتوکراتولوژی روشی بدون نیاز به جراحی برای افرادی است که عینک را دوست ندارند و نمیخواهند همیشه وابسته به استفاده از لنزهای تماسی باشند. این لنز گاهی اوقات برای اصلاح دید کودکان هم توصیه میشود. به کمک این لنز ممکن است بینایی برخی از کودکان تا زمان بزرگسالی تغییر کند. چشم پزشک با استفاده از ابزاری به نام توپوگرافی قرنیه، سطح قرنیه را بررسی و اندازهگیری کرده و سپس یک عدسی مخصوص برای چشمان هر فرد طراحی میکند. در برخی موارد یکی از تجویزهای پزشک پس از بررسی قرنیه چشم، لنز شارژی است. شما میتوانید پس از خواندن این مطلب و کسب اطلاعات بیشتر درباره این لنزها، از وبسایت دکترتو نوبت ویزیت آنلاین یا حضوری از یک متخصص چشم پزشک دریافت کنید.
لنز شارژی (لنز ارتوکراتولوژی) چیست؟
بسیاری از مردم هر روز با مشکل استفاده از عینک طبی یا لنز چشم (لنزهای تماسی) دست و پنجه نرم میکنند. این افراد ممکن است به دنبال راهحلی به جز جراحی مانند جراحی لیزیک یا PRK باشند. خوشبختانه گزینه غیر جراحی دیگری برای شما وجود دارد. از ارتوکراتولوژی یا لنز شارژی برای تغییر شکل موقت قرنیه به منظور بهبود بینایی استفاده میشود. این لنز مانند ارتودنسی برای دندان است و روش درمان آن اغلب با بریسهای دندان مقایسه میشود. بیشتر لنزهای شارژی در شب برای تغییر شکل سطح جلوی چشم، هنگام خواب استفاده میشوند. اصلاح وضعیت بینایی ناشی از استفاده از لنز شارژی برگشتپذیر است، اما در صورتی که از لنزها طبق دستورالعمل پزشک استفاده کنید، تاثیرات استفاده از آن را برای همیشه خواهید دید.
کاربرد لنز شارژی
درمان به کمک لنز شارژی، یک روش غیر جراحی است که شکل قرنیه را تغییر میدهد. با استفاده مداوم، این لنزها به آرامی به قرنیه کمک میکنند تا نور را به طور موثرتری روی شبکیه متمرکز کند. لنزهای ارتوکراتولوژی در طول شب برای صاف کردن قرنیه مورد استفاده قرار میگیرند و در طول روز برداشته میشوند. این لنزهای شبانه، لنزهای سفت و قابل نفوذ هوایی هستند که به اندازه کافی مستحکم بوده تا قرنیه را تغییر دهند. لنزهای شارژی اجازه میدهند اکسیژن از آنها عبور کند تا چشم سالم بماند.
هنگامی که لنزهای شارژی برداشته میشوند قرنیه برای مدتی صاف مانده و بینایی بدون نیاز به عینک اصلاح میشود. اگر استفاده از لنز را در شب متوقف کنید، در نهایت چشمان شما به حالت اولیه خود باز میگردد و عیب انکساری بهبود خواهد یافت. به این نکته توجه کنید که برای حفظ اصلاح بینایی باید به طور مرتب از لنز استفاده کنید.
عدسی شارژی برای چه افرادی مناسب است؟
لنز شارژی گزینهای مناسب برای اکثر افراد مبتلا به نزدیکبینی خفیف تا شدید است. این لنزها گزینهای مطمئن برای کودکان هستند. جوانانی که مایل به ترک عینک هستند اما به سن کافی برای لیزیک نرسیدهاند هم اغلب کاندیداهای مناسبی برای ارتوکسی هستند.
لنز شارژی برای چه افرادی مناسب نیست؟
لنز شارژی، با وجود فواید و کاربردهای گسترده، برای همه افراد مناسب نیست. برای استفاده کردن از این نوع لنزها باید دستورالعملهای خاصی را رعایت کنید و شرایط فیزیکی و چشمی مناسبی داشته باشید. برخی از افراد به دلیل ویژگیهای خاص چشمی یا شرایط جسمانی خود، نمیتوانند از لنزهای شارژی استفاده کنند. اگر یک یا چند مورد از علائم زیر را دارید، احتمالاً کاندید مناسبی برای استفاده از لنز شارژی نیستید:
- التهاب یا عفونت
- بیماریهای قرنیه مانند قوز قرنیه
- آب مروارید
- گلوکوم
فواید لنز ارتوکراتولوژی
استفاده از لنز شارژی توسط پزشکان بسیاری توصیه میشود. بنابراین لازم است با فواید متعدد این نوع لنزها آشنا شوید. لنز ارتوکراتولوژی با ویژگیهای منحصر به فرد خود توانسته جایگاه ویژهای در میان افرادی که به دنبال راهحلی کارآمد و راحت برای مشکلات بینایی هستند، پیدا کند. مهمترین فواید لنز شارژی به شرح زیر است:
- بسیاری از افراد به کمک این لنزها درمان شده و به بینایی ۲۰/۲۰ دست مییابند.
- ارتوکراتولوژی معمولاً برای اصلاح نزدیک بینی چشم استفاده میشود، اما علاوهبراین میتواند موارد خفیف پیرچشمی، دوربینی و آستیگماتیسم را نیز درمان کند.
- لنز شارژی نتایج سریعی را ارائه میدهد، به طوری که برخی از افراد پس از یک شب درمان، لنزهای اصلاحی خود را کنار میگذارند. اگر مشکل چشمی شما شدید باشد، ممکن است دو یا سه هفته طول بکشد تا به نتایج مطلوب برسید. با این حال، این روش به عنوان یک روش درمانی بسیار سریع شناخته میشود.
- نتایج استفاده ار این لنز در تمام طول روز باقی خواهد ماند و شما نیازی به استفاده از هیچ لنز یا عینک دیگری ندارید.
- لنز شارژی به عنوان یک روش درمانی بسیار راحت و بیدردسر شناخته میشود.
- استفاده از نوع لنزها شما را در معرض خشکی چشم قرار نمیدهد.
- ارتوکراتولوژی یک درمان ایمن و غیرتهاجمی بدون هیچگونه خطرات بصری شناخته شده در درازمدت است. از آنجایی که این درمان بسیار ایمن است، حتی کودکان نیز میتوانند با این لنزها تحت درمان قرار گیرند.
- پیشرفت نزدیکبینی را کند میکند.
نحوه استفاده از لنز ارتوکراتولوژی
استفاده از لنز شارژی کار سختی نیست، کافی است مراحل زیر را یکی پس از دیگری طی کنید:
- برای راحتی خود، قطره اشک مصنوعی را قبل از قرار دادن لنز، درون چشمها بچکانید.
- لنز را روی انگشت اشاره دست خود و در حالی که به پایین نگاه میکنید (خم شده) قرار دهید.
- پلک پایینی خود را به سمت پایین بکشید.
- لنز را به آرامی روی مژه فشار دهید.
- پلکها را به آرامی رها کنید و در حالی که هنوز خم هستید به آرامی پلک بزنید.
- لنز باید در مرکز چشم قرار گیرد.
- اگر دچار زخم، پارگی یا احساس ناراحتی متوسط تا شدید بودید، لنز را از چشم خارج کنید.
بهترین زمان استفاده از لنز ارتوکراتولوژی
بهترین زمان استفاده از لنز ارتوکراتولوژی، در شب و برای تغییر شکل سطح جلویی چشم هنگام خواب است. این لنزها به طور کلی برای استفاده روزانه طراحی نشدهاند. آنها در شب با تغییر شکل قرنیه در حالی که از چشمان خود استفادهای نمیکنید و در حال استراحت هستند، اثر میکنند. بد نیست بدانید که استفاده از این لنزها در طول روز باعث ناراحتی، خشکی و حتی آسیب به چشم هم میشود.
نکات مهم قبل از گذاشتن لنز شارژی
قرار دادن لنزهای شارژی درون چشم احتمالا نیاز به کمی تمرین داشته باشد. اما با دانستن چند نکته کلیدی میتوان آنها را به راحتی درون چشم قرار داد. این نکات عبارتند از:
- قبل از دست زدن به لنز، دستهای خود را به خوبی بشویید تا از انتقال آلودگی، باکتری یا چربی به لنز جلوگیری شود.
- از مقدار مناسبی محلول مخصوص برای خیس کردن لنز استفاده کنید. از استفاده بیش از حد یا کم محلول خودداری کنید، زیرا این کار میتواند تاثیر منفی بر لنز داشته باشد.
- عدسی را روی نوک انگشت اشاره خود طوری نگه دارید که طرف مقعر رو به بالا باشد. مطمئن شوید که لنز در مرکز انگشت شما قرار دارد.
- از دست دیگر خود برای پایین کشیدن پلک پایین خود به آرامی استفاده کنید. به بالا نگاه کنید و لنز را روی چشم خود قرار دهید.
- هنگامی که لنز در جای خود قرار گرفت، پلک خود را به آرامی رها کنید و چشم خود را به آرامی ببندید. چند بار پلک بزنید تا مطمئن شوید که لنز در مرکز و در موقعیت صحیح قرار دارد.
- برنامه استفاده و تمیز کردن لنز را طبق توصیه چشم پزشک خود دنبال کنید.
- اگر برای قرار دادن لنز درون چشم خود نیاز به مشاوره دارید از پزشک خود کمک بگیرید.
نکات مهم بعد از گذاشتن لنز شارژی
برداشتن و خارج کردن لنزهای شارژی از چشم ممکن است در ابتدا کمی چالشبرانگیز به نظر برسد و نیاز به کمی تمرین داشته باشد. با این حال، اگر با تکنیکهای درست و رعایت نکات کلیدی این کار را انجام دهید، میتوانید بهراحتی و بدون هیچگونه آسیبی لنز شارژی را از چشم خود خارج کنید:
- قبل از دست زدن به لنز در مرحله خارج کردن آن از داخل چشم، لازم است دستهای خود را به خوبی بشویید تا از انتقال آلودگی، باکتری یا چربی به لنز جلوگیری شود.
- جلوی آینه بایستید و از یک حوله برای پوشاندن سینک یا میز استفاده کنید تا در صورت افتادن لنز، لنزتان از بین نرود.
- از انگشت اشاره و شست خود استفاده کنید تا به آرامی لنز را فشار داده و از روی چشم خود بردارید. از طرف دیگر، میتوانید از ابزار ساکشن کاپ ارائه شده توسط چشم پزشک خود هم برای برداشتن لنز استفاده کنید.
- اگر برای برداشتن لنز مشکل دارید، سعی کنید چند بار پلک بزنید یا از چند قطره، قطره چشم روانکننده برای کمک به شل شدن لنز استفاده کنید.
- پس از برداشتن لنز، آن را در یک محفظه لنز تمیز پر از محلول ضدعفونیکننده قرار دهید.
- دستورالعملهای تمیز کردن و نگهداری توصیه شده توسط چشم پزشک خود را دنبال کنید.
- ممکن است کمی طول بکشد تا به برداشتن لنزهای شارژی عادت کنید، بنابراین اگر چند بار تلاش ناموفق داشتید، ناامید نشوید. بری راهنمایی بیشتر هم با چشم پزشک خود تماس بگیرید.
عوارض لنز ارتوکراتولوژی
اگرچه ارتوکراتولوژی مزایای متعددی برای افراد مبتلا به نزدیکبینی و آستیگماتیسم دارد، اما ممکن است عوارض جانبی خاصی نیز ایجاد کند. خطرات بالقوه مرتبط با استفاده از لنز ارتوکراتولوژی ممکن است شامل سوزش چشم، خشکی، تاری دید و حتی عفونت یا زخم قرنیه باشد که در ادامه هر یک را بیشتر توضیح دادهایم:
- یکی از شایعترین عوارض جانبی این لنزها سوزش چشم یا احساس ناراحتی در آن است. ممکن است دچار قرمزی خفیف یا درد و خارش شدید در ناحیه تحت درمان شوید. این نوع ناراحتی در استفاده از لنزهای شارژی معمولاً در عرض چند روز پس از اتمام درمان فروکش میکند. اگر بعد از ارتوکراتولوژی هر گونه درد، تورم یا پف مداوم در چشمها وجود داشت، سریعا به پزشکتان اطلاع دهید.
- سایر عوارض جانبی احتمالی ارتوکراتولوژی خشکی چشم و تاری دید هستند. این اتفاق به دلیل تغییرات موقتی در تولید اشک در طول فرایند بهبودی رخ میدهد. برای به حداقل رساندن این عارضه، بیماران باید هنگام استفاده از قطرههای روانکننده، دستورالعملهای پزشک خود را به دقت دنبال کنند. معمولاً قطرههای روانکننده باید هر شب قبل از خواب و تا چند هفته بعد از عمل استفاده شوند. علاوهبراین، ویزیتهای مکرر و به موقع با چشم پزشک در این دوره برای رفع سریع مشکلات مربوط به خشکی چشم ضروری است.
- نتایج بلند مدت ارتوکراتولوژی ممکن است شامل تغییرات بسیار جزئی در انحنای قرنیه و کنترل نزدیکبینی باشد که در نهایت بر شدت بینایی تاثیر میگذارد. گاهی اوقات، این تغییرات به اندازهای شدید است که نیاز به درمانهای اصلاحی بیشتر بینایی مانند جراحی لیزر چشم یا عینک دارد.
- کاهش وضوح بصری به دلیل استفاده طولانی مدت از لنز و سایش آن هم عارضه دیگر استفاده از این نوع لنزها است.
هزینه لنز ارتوکراتولوژی (قیمت لنز شارژی چشم)
از آنجایی که فیمتهای لنز شارژی برندهای مختلف، متفاوت بوده و همچنین قیمتها دائما در حال تغییر هستند، برای آگاهی از قیمت لنز شارژی چشم ۳ راه دارید؛ از پزشک متخصص چشم پزشکی مشاوره بگیرید، در فروشگاههای آنلاین جستوجو کنید یا برای استعلام قیمت به فروشگاههای حضوری مراجعه کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
افراد بسیار کمی ارتوکراتولوژی را به عنوان راهحلی برای مدیریت یا کاهش سرعت پیشرفت علائم مربوط به عیوب انکساری مانند نزدیکبینی در نظر میگیرند. با این حال این لنزها طرفداران خود را هم دارند.
ارتوکراتولوژی که به عنوان ortho-k نیز شناخته میشود، بسیار شبیه به صاف کردن دندان به کمک ارتودنسی است. این روش شامل تغییر شکل یا قالبگیری سطح قرنیه با استفاده از لنزهای تماسی منحصربهفرد به جای انجام عمل جراحی است.
ممکن است مشکلاتی مانند خشکی چشم، ناراحتی هنگام استفاده از لنز در طول شب، خطر عفونت به دلیل تمیز نکردن صحیح لنزها، افزایش حساسیت به نور در روز، تاری دید در صورت استفاده نامنظم و حتی هزینه بالای خرید لنز وجود داشته باشد. با این حال، این روش همچنان فواید زیادی را به همراه دارد. به همین دلیل توصیه میکنیم به صورت حضوری یا آنلاین، از یک دکتر چشم پزشک مشاوره بگیرید. شما میتوانند برای دریافت نوبت ویزیت، از وبسایت دکترتو کمک بگیرید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
source