اگر با چاقی دستوپنجه نرم میکنید، احتمالا توصیههای عمومی دربارهی کاهش وزن را بارها و بارها شنیدهاید. مشکل این است که گاهیاوقات این توصیهها تغییر زیادی ایجاد نمیکنند. چون چاقی یک بیماری مزمن است که حتی تا سطح سلولی روی بدن شما تاثیر میگذارد. بنابراین طبیعی است که بخواهید در مورد مزایا و عوارض سایر راهکارها از جمله آمپول مانجارو برای لاغری اطلاعات بیشتری داشته باشید.
امروزه ما در یکی از هیجانانگیزترین دورانهای تاریخ پزشکی بهسر میبریم. چون داروهای متنوعی برای تغییر مسیرهای متابولیکی و درمان چاقی در دسترس هستند. این یک پیشرفت بزرگ است که میتواند تاثیر قابلتوجهی روی سلامت بسیاری از افراد داشته باشد.
اما آیا داروها بهترین انتخاب برای کاهش وزن هستند؟ این محصولات چه فواید و عوارضی دارند و به چه کسانی توصیه میشوند؟ در این مقاله از دیجیکالا مگ به این سوالات در مورد آمپول مانجارو پاسخ میدهیم. ما را تا انتهای این مطلب همراهی کنید.
آمپول مانجارو چیست؟
آمپول مانجارو (Mounjaro) که نام تجاری داروی تیرزپاتید (Tirzepatide) است اساسا برای درمان دیابت نوع ۲ استفاده میشود. اما در بعضی موارد ممکن است توسط پزشک برای کاهش وزن هم تجویز شود. این دارو اثرات درمانی خود را با هدف قرار دادن ۲ هورمون اعمال میکند:
- پپتید شبه گلوکاگون-۱ (GLP-1): هورمونی است که از دستگاه گوارش ترشح میشود و به کاهش قند خون کمک میکند. همچنین باعث تقویت حس سیری میشود.
- پلیپپتید انسولینوتروپیک وابسته به گلوکز: این هورمون ترشح انسولین را تحریک میکند.
آمپول مانجارو در حقیقت هم سطح قند خون و هم نحوهی واکنش بدن را به غذا تغییر میدهد. از اینرو میتواند به یک ابزار قدرتمند برای مدیریت همزمان دیابت و چاقی تبدیل شود.
مزایای آمپول مانجارو برای لاغری
تحقیقات نشان میدهد که آمپول مانجارو میتواند وزن افراد چاق را به میزان قابلتوجهی کاهش دهد. در یک مطالعه روی بیش از ۲۵۰۰ بزرگسال مبتلا به چاقی، کسانی که پنج میلیگرم مانجارو بهمدت ۷۲ هفته (حدود یک سال و نیم) دریافت کردند، بهطور میانگین ۱۵ درصد از وزن بدن خود را از دست دادند.
بر اساس این یافته و صرفنظر از اینکه فرد دیابت دارد یا خیر، ممکن است بعضی از پزشکان از آمپول مانجارو برای کمک به کاهش وزن افراد چاق استفاده کنند. چاقی یکی از شایعترین بیماریهای مزمن است که میتواند به طیف گستردهای از مشکلات سلامتی از جمله دیابت، بیماری قلبی، مشکلات مفصلی و حتی سرطان منجر شود.
آمپول مانجارو برای چه کسانی تجویز میشود؟
این دارو برای کاهش وزن بزرگسالان تجویز میشود. کسانی که ممکن است کاندیدای مناسبی برای استفاده از آمپول مانجارو باشند عبارتند از:
- افراد چاق که شاخص تودهی بدنی (BMI) آنها بالاتر از ۳۰ است
- افراد مبتلا به اضافه وزن (BMI بالاتر از ۲۷) که حداقل به یک بیماری مرتبط با وزن مثل کلسترول بالا، پرفشاری خون یا آپنهی خواب مبتلا هستند
پزشک تنها فردی است که میتواند بگوید استفاده از آمپول مانجارو برای لاغری بیخطر است یا خیر.
روش استفاده از آمپول مانجارو برای لاغری
در این بخش دوز و نحوهی استفاده از آمپول مانجارو آورده شده است. اگر توصیهی پزشک شما متفاوت است، از دستورالعمل او بهطور دقیق پیروی کنید و مقدار یا مدت زمان استفاده از دارو را خودسرانه تغییر ندهید.
۱. دوز دارو
پزشک معمولا مانجارو را از دوز کم شروع میکند و آن را بهتدریج افزایش میدهد تا به مقدار مناسب برای شما برسد. دوز دقیق دارو به میزان اثربخشی آن برای کاهش وزن بستگی دارد.
دوز شروع آمپول مانجارو برای لاغری ۲/۵ میلیگرم در هفته است. دارو یک بار در هفته و در مجموع بهمدت چهار هفته تزریق میشود. پس از آن، پزشک ممکن است دوز دارو را هر چهار هفته یکبار به اندازهی ۲/۵ میلیگرم افزایش دهد. حداکثر دوز تجویزشدهی مانجارو ۱۵ میلیگرم در هفته است.
۲. نحوهی تزریق آمپول مانجارو
آمپول مانجارو بهشکل یک قلم تزریقی یکبار مصرف عرضه شده و در ناحیهی شکم، ران یا بازو بهصورت زیرجلدی تزریق میشود.
۳. دفعات استفاده از مانجارو
آمپول مانجارو یک بار در هفته تزریق میشود. امکان استفاده از این دارو در هر زمان از روز وجود دارد. با این حال، در صورت امکان سعی کنید آن را هر هفته در یک روز مشخص تزریق کنید. اگر پزشک استفاده از این دارو را برای لاغری توصیه نکرده است، هرگز خودسرانه بهسراغ آن نروید.
۴. آیا از آمپول مانجارو باید برای مدت طولانی استفاده کرد؟
پاسخ این سوال بهطور دقیق مشخص نیست. محققان در حال مطالعهی اثرات بلندمدت آمپول مانجارو برای لاغری هستند. یک کارآزمایی بالینی در حال انجام است که مزایای مانجارو را برای کاهش وزن طولانیمدت (۲ سال) بررسی میکند. همچنین به این موضوع میپردازد که آیا کاهش وزن پس از قطع دارو حفظ میشود یا خیر. نتایج این مطالعه به پزشکان کمک میکند که در مورد مدت زمان استفاده از آمپول مانجارو تصمیمگیری کنند.
در یک مطالعهی دیگر، محققان تغییرات وزن را پس از درمان با سماگلوتاید بررسی کردند و متوجه شدند که وزن شرکتکنندگان یک سال پس از قطع دارو دوباره مقداری افزایش یافت. سماگلوتاید مادهی فعال آمپول اوزمپیک است که شباهت زیادی به مانجارو دارد. بر اساس این نتیجه ممکن است پزشک شما استفادهی طولانیمدت از مانجارو را برای کمک به حفظ کاهش وزن توصیه کند.
عوارض آمپول مانجارو
استفاده از آمپول مانجارو برای لاغری ممکن است عوارض جانبی خفیف یا جدی ایجاد کند.
۱. عوارض جانبی خفیف
عوارض جانبی خفیف که بهدنبال استفاده از آمپول مانجارو رخ میدهند عبارتند از:
- واکنش در محل تزریق دارو
- افزایش جزئی ضربان قلب
- مشکلات خفیف گوارشی مانند درد شکم، یبوست یا اسهال، سوء هاضمه، از دست دادن اشتها، حالت تهوع و استفراغ
مشکلات فوق ممکن است موقتی باشند و از چند روز تا چند هفته طول بکشند. اما اگر شدید بودند یا برای مدت طولانی ادامه داشتند، مهم است که دربارهی آنها با پزشک خود صحبت کنید.
۲. عوارض جانبی جدی
استفاده از آمپول مانجارو ممکن است به عوارض نادر اما جدی منجر شود. در صورت بروز عوارض جانبی جدی باید فورا به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر عوارض تهدیدکنندهی حیات به نظر میرسند، بلافاصله با اورژانس (تلفن ۱۱۵) تماس بگیرید.
از عوارض جانبی آمپول مانجارو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکلات شدید گوارشی مانند اسهال، حالت تهوع یا استفراغ شدید که میتواند به کمآبی بدن و مشکلات کلیوی منجر شود
- پانکراتیت حاد (التهاب ناگهانی لوزالمعده)
- هیپوگلیسمی (افت قند خون)
- بیماری حاد (ناگهانی) کیسه صفرا که ممکن است شامل سنگ کیسه صفرا یا کولهسیستیت (التهاب کیسه صفرا) باشد
- افزایش خطر ابتلا به سرطان غدهی تیروئید
- واکنش آلرژیک
نکات مهم دربارهی استفاده از آمپول مانجارو
قبل از تجویز آمپول مانجارو برای لاغری حتما با پزشک در مورد وضعیت سلامتی خود، بیماریهایی که تاکنون به آنها مبتلا بودهاید و داروهایی که مصرف میکنید صحبت کنید. چون ممکن است کاندیدای مناسبی برای استفاده از این آمپول نباشید. مهمترین مواردی که پزشک باید از آنها مطلع باشد عبارتند از:
۱. سابقهی ابتلا به سرطان تیروئید
افزایش خطر ابتلا به سرطان غدهی تیروئید بهدنبال تزریق مانجارو یک هشدار جدی از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) است. چون تحقیق روی حیوانات آزمایشگاهی نشان داده است که استفاده از تیرزپاتید (مادهی فعال موجود در مانجارو) با این بیماری مرتبط است.
البته تحقیقات حیوانی همیشه نمیتوانند تاثیر دارو را روی انسان پیشبینی کنند. بنابراین بهطور قطعی مشخص نیست که آیا استفاده از مانجارو خطر ابتلا به سرطان تیروئید را در انسان هم افزایش میدهد یا خیر. با این حال، اکثر پزشکان این دارو را به افراد با سابقهی شخصی یا خانوادگی ابتلا به بعضی از انواع سرطان تیروئید توصیه نمیکنند. همچنین از تجویز آن برای افراد مبتلا به سندرمهای نادر که ممکن است به سرطان غدهی تیروئید منجر شوند، اجتناب میکنند.
در صورت مشاهدهی علائم سرطان تیروئید در حین استفاده از مانجارو فورا موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. این علائم شامل خشن شدن صدا، ایجاد توده در گردن و مشکل در بلع هستند.
۲. سایر شرایط یا مشکلات سلامتی
اگر یکی از شرایط زیر را دارید یا به یکی از بیماریهای زیر مبتلا هستید، قبل از تجویز مانجارو برای لاغری با پزشک خود در مورد مزایا و عوارض احتمالی آن صحبت کنید:
- مشکلات دستگاه گوارش مثل گاستروپارزی (فلج معده یا تاخیر در تخلیهی معده)
- مشکلات کلیوی از جمله نارسایی کلیه
- سابقهی ابتلا به پانکراتیت
- رتینوپاتی دیابتی (مشکلات چشمی بهدلیل ابتلا به دیابت)
- بارداری
- شیردهی
- سابقهی حساسیت به مانجارو یا هر یک از ترکیبات آن
کلام پایانی
پیروی از رژیم غذایی سالم و ورزش منظم برای کاهش وزن مهم است. اما گاهیاوقات ممکن است برای کسب نتیجهی مطلوب کافی نباشد. اگر تمام راهها را امتحان کردهاید اما هنوز از چاقی رنج میبرید، از پزشک بپرسید که آیا کاندیدای مناسبی برای استفاده از آمپول مانجارو هستید یا خیر.
منابع: health.clevelandclinic, medicalnewstoday
سوالات متداول
آیا استفاده از آمپول مانجارو برای لاغری تایید شده است؟
مانجارو و زپباند نامهای تجاری داروی تیرزپاتید هستند. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) استفاده از زپباند را برای کاهش وزن بزرگسالان تایید کرده است. انتظار میرود که این سازمان در آیندهی نزدیک تجویز مانجارو را هم برای کاهش وزن تایید کند.
تزریق آمپول مانجارو به چه مقدار کاهش وزن منجر میشود؟
مقدار کاهش وزنی که با تزریق این دارو اتفاق میافتد از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برای کسب نتیجهی مطلوب باید رژیم غذایی سالم داشته باشید و بهطور منظم ورزش کنید.
تفاوت آمپول مانجارو با آمپول اوزمپیک چیست؟
هر ۲ دارو برای درمان دیابت نوع ۲ تایید شدهاند. اما ممکن است برای کاهش وزن هم تجویز شوند. در یک تحقیق که روی بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ انجام شد، آمپول مانجارو تاثیر بیشتری روی وزن بدن داشت. با این حال، برای درک بهتر این موضوع باید مطالعات بیشتری انجام شود.
source