دارایی مشهود و نامشهود دو نوع از انواع دارایی های یک شرکت هستند که هر کدام دارای ویژگی های متفاوتی بوده و در درآمد اصلی شرکت تاثیر بسیار زیادی خواهند گذاشت. دارایی نامشهود به دارایی هایی گفته میشود که ماهیت فیزیکی نداشته و قابل لمس نیستند.
دارایی های نامشهود به صورت کلی دارایی های غیر فیزیکی هستند که بر خلاف دارایی های فیزیکی و مشهود در بلند مدت مورد استفاده قرار می گیرند مانند سود و دارایی های حاصل از ارز دیجیتال، اختراع و شهرت و … .
اما دارایی مشهود در دسته انواع دارایی های فیزیکی قرار دارد و اغلب شامل پول نقد و موجودی سازمان میشود. از این نوع دارایی ها در شرکت و در عملیات اصلی شرکت استفاده میشوند و قابل لمس بوده و قابل استفاده در معاملات می باشند.
دارایی ثابت مشهود به انگلیسی : Tangible fixed assets
حال سوالی که برای شما ممکن است پیش بی آید این است که تفاوت دارایی های مشهود و نامشهود چیست و این دو نوع دارایی چه فرقی با یکدیگر دارند؟
در ادامه با ما همراه باشید تا با دارایی مشهود و نامشهود و اینکه دارایی های مشهود و نامشهود چه تفاوتی دارند به صورت جامع آشنا شوید.
اگر به دنبال بهترین آموزشگاه حسابداری تهران هستید که بتوانید مباحث مربوط به دارایی ها در حسابداری را اموزش ببینید، ما در آموزشگاه فنی حرفه ای آریا تهران انواع دوره های حسابداری را با بهترین اساتید و به صورت فشرده و بازار کاری برگزار می نماییم.
برای شرکت در دوره های حسابداری و همچنین گذراندن کلاس حسابداری تهران با یکی از شماره تلفن های ما در آکادمی فنی حرفه ای آریا تهران تماس بگیرید تا مشاوران ما اطلاعات لازم را در اختیار شما عزیزان قرار دهند ۰۲۱۶۶۹۱۹۶۳۳ الی ۸٫
دارایی هایی مانند زمین و یا ساختمان و موجودی نقدی یک سازمان در دسته دارایی های مشهود قرار دارند. در مقابل دارایی مشهود، دارایی نامشهود یا همان Intangible Asset قرار گرفته است که غیر فیزیکی است. از جمله رایج ترین انواع دارایی های نامشهود ارزهای دیجیتال، علامت تجاری، سر قفلی و یا شهرت برند می باشد.
پیشنهاد ویژه: اگر به دنبال کسب اطلاعات در رابطه با پاسخ این سوال که دارایی چیست هستید حتما مقاله ذکر شده را مطالعه نمایید.
دارایی نامشهود
دارایی های نامشهود در دسته انواع دارایی های یک سازمان قرار دارند که ماهیت فیزیکی نداشته و در بلند مدت میتوان از سود آن استفاده نمود. دارایی های نامشهود در دو نوع قابل تشخیص و غیر قابل تشخیص دسته بندی میشوند.
از جمله دارایی هایی که قابل تقسیم هستند و سازمان و یا شرکت میتواند آنها را حتی به فروش برساند دارایی ناشمهود قابل تشخیص می باشد. دارایی نامشهود شامل حق اکتشاف، حق اختراع، حق تألیف، حق امتیاز، حق مالکیت فکری، عناوین و نامهای تجاری، داراییهای مربوط به نرمافزار می باشند.
دارای های ثابت مشهود استهلاک پذیر هستند و در مقابل آن ها دارای های نامشهود استهلاک پذیر نیستند و تا زمان فروش و یا واگذاری این دارای ها، به همان ارزش قبلی خود در دفاتر از سالی به سال مالی دیگر منتقل خواهند شد.
دارایی های نامشهود به صورت کلی انواع دارایی های غیر فیزیکی هستند که قابل لمس و دید نیستند و همواره به ارزش میزان دارایی آینده شرکت می افزاید و گاهی حتی ارزشمند تر از دارایی های مشهود خواهند بود.
در پاسخ به این سوال که دارایی نامشهود چیست میتوانیم بگوییم دارایی های نامشهود نوعی دارایی ثابت و دائمی هستند که ماهیت فیزیکی ندارند و قابل لمس نیستند، لازم به ذکر است دارایی ثابت نامشهود حقوق و مزایای زیادی دارند که همواره در گذر زمان برای واحد تجاری سازمان منفعت های زیادی را به دست آورد.
در رابطه با این سوال که دارایی ثابت نامشهود چیست نیز باید این نکته را بدانید که دارایی های ثابت در واقع دارایی هایی هستند که در یک مدت زمان مشخص در یک سازمان بازده مورد نظر را ارائه میدهند و در واقع دارایی هایی هستند که غیر قابل دیدن هستند اما باعث افزایش روند اقتصادی سازمان خواهند شد.
به عنوان مثال، همانطور که در مقاله دارایی عملیاتی چیست نیز گفته شد اگر یک سازمان از دارایی عملیاتی خود برای سرمایه گذاری در ارز استفاده نماید، مقدار سود حاصل شده از این سرمایه گذاری که دارایی غیر عملیاتی نام دارد در دسته دارایی های نامشهود قرار خواهد گرفت.
پیشنهاد ویژه: اگر میخواهید بدانید دارایی جاری چیست مقاله ذکر شده را مطالعه نمایید تا با انواع دارایی های جاری آشنا شوید.
دارایی مشهود
دارایی های مشهود تمامی دارایی های یک سازمان هستند که به صورت فیزیکی وجود داشته و قابل لمس باشد، مثل پول نقد. همچنین دارایی های مشهود میتوانند با پول معامله شده و در طول زمان ارزش آنها مانند ارزش دلار و یا طلا کاهش و یا افزایش پیدا کند.
دارایی ثابت مشهود انگلیسی: tangible fixed assets.
دارایی ثابت مشهود نیز در واقع همان میزان درامدی می باشد که از فعالیت اصلی سازمان به صورت روزانه به دست می آید. برای دارایی های مشهود، میتوان مثال هایی همچون ساختمان ها و زمین، تجهیزات، مواد اولیه و حتی انواع کالا های تولید شده و موجودی انبار یک شرکت ذکر نمود.
در مقاله سرمایه چیست به صورت جامع شما عزیزان را با انواع سرمایه ها در حسابداری و نحوه محاسبه نمودن آن ها اشنا کرده ایم.
بر اساس استاندارد دارایی ثابت مشهود در سال ۱۴۰۳ اجزای بهای تمام شده دارایی ثابت مشهود شامل برآورد اولیه مخارج پیاده سازی دارایی و بازسازی محل نصب آن در زمان تحصیل دارایی تقبل میشود.
در زمان تحصیل دارایی، این مخارج و تعهد مرتبط با آن براساس ارزش فعلی آن ها اندازه گیری می شود. همچنین در مواردی که یک دارایی ثابت مشهود در معاوضه بـا دارایی غیر پولی یا همان غیر مشهود تحصیل می شود، باید به ارزش صحیح و منصفانه اندازه گیری و شناسایی شود مگر اینکه معاوضه صورت گرفته فاقد محتوای تجاری باشد.
دارایی های مشهود یک شرکت و یا سازمان با توجه به نوع فعالیت آن ها متغیر خواهد بود، دارایی های ثابت مشهود (ارزش دفتری) معمولا در انواعی همچون: ساختمان ها و زمین های کشاورزی، وجه نقد و موجودی و دارایی هایی که قابلیت لمس شدن و دیده شدن داشته باشند هستند.
همانطور که بالاتر نیز گفته شد، بر اساس استاندارد حسابداری شماره ۱۱ (دارایی ثابت مشهود) این نوع دارایی ها از عمر طولانی تری نسبت به سایر انواع دارایی های یک سازمان برخوردار هستند و اغلب برای انجام فعالیت ها و عملیات روزانه شرکت استفاده میشوند.
این نکته را در نظر داشته باشید که شرکت ها از دارایی ثابت مشهود حسابداری برای تولید و همچنین عرضه نمودن کالا و یا خدمات خود و همچنین برای مقاصد اداری در مدت زمان زیادی اغلب بیش از یک دوره مالی استفاده می نمایند.
اگر از شما این سوال پرسیده شد که دارایی ثابت مشهود چیست و دارایی های ثابت مشهود را نام ببرید میتوانید بگویید دارایی های مشهود دارایی هایی هستند که قابل لمس و دیدن بوده و دارای استهلاک نیز می باشند. این نوع دارایی ها دارای انواع مختلفی همچون: دارایی های استهلاک پذیر، داراییهای استهلاک ناپذیر و دارایی های نقصان پذیر می باشد.
پیشنهاد ویژه: اگر میخواهید بدانید دارایی فیزیکی چیست مقاله ذکر شده را مطالعه نمایید تا با انواع دارایی های فیزیکی آشنا شوید.
انواع دارایی مشهود
دارایی های ثابت مشهود در سه نوع کلی دسته بندی میشوند و اموال دارایی مشهود نیز هر یک رد این دسته ها قرار میگیرند. به انواع دارایی هایی که دارای عمر مشخصی هستند که طول آن ها محدود می باشد، دارایی های مشهود استهلاک پذیر می گویند.
طبقه بندی دارایی های مشهود و انواع این دارایی ها عبارت اند از:
- دارایی های مشهود استهلاک پذیر
- دارایی های مشهود استهلاک ناپذیر
- دارایی های مشهود نقصان پذیر
دارایی های مشهود استهلاک پذیر به صورت کلی در طی استفاده از عمر خود مستهلک خواهند شد، این دارایی ها شامل : ابزارآلات، ساختمان، تأسیسات و وسایل نقلیه سازمان می باشند.
بر اساس استاندارد حسابداری دارایی مشهود این مدل دارایی ها دارای عمر مفید اقتصادی بالاتری هستند و همواره باعث افزایش ارزش اقتصادی شرکت و یا سازمان خواهند شد.
پیشنهاد میشود اگر در رابطه با صورت سرمایه و مباحث مربوط به آن با مشکل مواجه شدید حتما مقاله ذکر شده را مطالعه نمایید.
دارایی ثابت مشهود استهلاک نا پذیر نیز یکی دیگر از انواع دارایی مشهود می باشد که عمر آن ها هیچوقت پایان نمی یابد و همیشه قابل استفاده هستند، مانند زمین و یا یک ساختمان.
استهلاک دارایی های مشهود در نوع نقصان پذیر آن صفر درصد خواهد بود! یعنی این مدل دارایی ها بر اثر استفاده و برداشت از بین خواهند رفت.
یکی از نکات مهمی که باید در رابطه با این مدل دارایی های ثابت مشهود در حسابداری بدانید این است که این دارایی ها در معادله اصلی حسابداری امکان تبدیل شدن به کالا و حتی سایر مواد را دارند. مانند معادن و ذخایر طبیعی یک سازمان.
تفاوت دارایی ثابت مشهود و نامشهود
اگر مواردی که در بخش های بالایی برای شما عزیزان قرار داده ایم را به خوبی مطالعه نمایید، به راحتی به تفاوت دارایی مشهود و نامشهود پی خواهید برد. دارایی های ثابت مشهود و نامشهود دارای تفاوت های مهمی هستند که یکی از اصلی ترین آن ها استهلاک پذیری آن می باشد.
بر اساس استاندارد دارایی نامشهود، چیزی به اسم استهلاک دارایی نامشهود وجود ندارد و بیان گر این موضوع است که دارایی نامشهود بر خلاف دارایی های ثابت مشهود استهلاک پذیر نمی باشد.
از جمله دیگر تفاوت های انواع دارایی های مشهود و نامشهود این است که دارایی های مشهود اقلام فیزیکی متعلق به یک شرکت و سازمان مانند ساختمان، زمین و یا حتی انواع تجهیزات کامپیوتری و میز و صندلی های کارکنان هستند که از آن ها برای تولید محصول و یا انجام خدمات استفاده میشود.
اما دارایی های نامشهود، دارایی غیر پولی و غیر فیزیکی مانند ایده ها و یا شهرت سازمان می باشد که ماهیت فیزیکی ندارند و نمی توان آنها را لمس نمود. این مورد را در رابطه با دارایی غیر مشهود باید بدانید که این نوع دارایی ها از ارزش فوق العاده بالایی برخوردار هستند و به عنوان رئیس و یا مدیر یک سازمان اصلا نباید آن ها را نادیده بگیرید.
اگر بخواهیم به زبانی ساده تر در رابطه با فرق دارایی مشهود و نامشهود صحبت کنیم میتوانیم بگوییم که اصلی ترین فرق دارایی مشهود و نامشهود فیزیکی بودن و قابل لمس بودن دارایی مشهود و بدون ماهیت بودن دارایی نامشهود می باشد.
اجزای بهای تمام شده یک قلم دارایی ثابت مشهود نیز شامل برآورد اولیه مخارج پیادهسازی و برچیدن دارایی و بازسازی محل نصب آن از بابت تعهدی است که در زمان تحصیل دارایی انجام می شود.
نرم افزار حسابداری دارایی مشهود است یا نامشهود
یکی از سوال هایی که همواره ذهن افراد را در رابطه با حسابداری دارایی های ثابت مشهود و نامشهود به خود درگیر نموده است این است که نرم افزار حسابداری دارایی مشهود است یا نامشهود؟ پاسخ این سوال به موارد زیادی بستگی دارد.
اگر به دنبال یک مرجع معتبر برگزار کننده دوره ها و کلاس های آموزش تجزیه و تحلیل صورت های مالی هستید همین حالا با یکی از شماره تلفن های ما در آموزشگاه فنی حرفه ای آریا تهران تماس حاصل فرمایید.
به عنوان مثال: زمانی که نرم افزار مکمل سخت افزار یا همان نرم افزار سیستم عاملی و داخل کامپیوتر باشد به عنوان دارایی مشهود ثبت خواهد شد اما در صورتیکه نرم افزار به عنوان مکمل سخت افزار در سیستم کامپیوتری نباشد به عنوان دارایی نا مشهود ذکر میگردد.
همچنین اگر نرم افزار توسط شرکت و سازمان و به منظور فروش خریداری شده باشد به حساب موجودی کالا منظور خواهد شد و در میان دارایی های مشهود و نامشهود در دسته دارایی های مشهود قرار میگیرد.
اگر نمیدانید ترازنامه چیست و در حسابداری چه کاربردی دارد پیشنهاد میشود حتما مقاله ذکر شده را مطالعه نمایید.
ثبت حسابداری دارایی ثابت مشهود
ثبت حسابداری دارایی ثابت مشهود و همچنین استهلاک دارایی مشهود از جمله مباحثی هستند که ما در آکادمی فنی حرفه ای آریا تهران به کاراموزان عزیز خود به صورت صفر تا صد آموزش میدهیم.
برای ثبت حسابداری دارایی ثابت مشهود و همچنین ثبت سند حسابداری دارایی های ثابت مشهود روش های مختلفی وجود دارد که یکی از بهترین آن ها استفاده از روش کارکرد می باشد.
در محاسبه استهلاک دارایی های ثابت مشهود در ترازنامه به روش کارکرد به مقدار استفاده ای که از اموال شده است، باید توجه کنید و مدت زمان استفاده از آن را نباید در نظر بگیرید.
به زبان ساده تر، آن دسته از اموالی که استفاده بیشتری را در سازمان داشته باشند، استهلاک بیشتری خواهند داشت و بالعکس اموال و دارایی هایی که کم تر استفاده شده باشند نیز استهلاک کمتری دارند.
استهلاک دارایی مشهود به انگلیسی: Depreciation of tangible assets.
همانطور که بالاتر در تعریف دارایی نامشهود نیز برای شما عزیزان ذکر شد، ماهیت دارایی ثابت مشهود به صورت فیزیکی بوده و کاملا قابل لمس خواهند بود. برای محاسبه نمودن استهلاک این مدل دارایی ها نیز میتوانید به میزان استفاده ای که از آن شده است دقت نمایید.
در دوره آموزش تهیه صورت های مالی آکادمی فنی حرفه ای آریا تهران مباحثی همچون محاسبه استهلاک دارایی ها به صورت صفر تا صد به کاراموزان آموزش داده خواهد شد.
فروش دارایی ثابت مشهود
هنگام فروش دارایی ثابت مشهود سود یا زیان ناشی از برکناری یا واگذاری دارایی ثابت مشهود باید در زمان حذف در صورت سود و زیان دوره مورد بررسی قرار بگیرد و همچنین سود یا زیان ناشی از حذف یک دارایی ثابت مشهود نیز باید معادل تفاوت درآمد ناشی از واگذاری دارایی و مبلغ دفتری آن مشخص شود.
همچنین باید به این نکات توجه داشته باشید که در خصوص فروش اموال غیرمنقول یا همان زمین و ساختمانمعاف از ارزش افزوده بوده و باید صورت حساب صادر شود. در ارتباط با فروش اموال منقول مانند ماشین آلات و تجهیزات نیز مشمول ارزش افزوده می باشند و باید مطالبه گردد.
سوالات متداول
دارایی مشهود نوعی از دارایی های یک سازمان می باشد که فیزیکی و قابل لمس می باشد و دارایی نامشهود نیز در دسته دارایی هایی قرار دارد که ماهیت فیزیکی ندارند مانند ایده ها، شهرت برند و انواع ارز دیجیتال یک سازمان. داخل مقاله در رابطه با فرق اصلی این دو نوع دارایی و ویژگی های هر یک صحبت کرده ایم.
تفاوت اصلی دارایی مشهود و نامشهود در استهلاک آن ها می باشد. دارایی مشهود قابل استهلاک است اما دارایی های غیر مشهود به دلیل غیر فیزیکی بودن آن ها استهلاک نا پذیر هستند.
دارایی های ثابت مشهود در انواع مختلفی وجود دارند مثل انواع ماشین الات، تجهیزات ساختمان و خانه و موجودی نقدی یک سازمان و شرکت. داخل مقاله در رابطه با انواع دارایی های ثابت مشهود صحبت کرده ایم.
برای محاسبه نمودن بهای تمام شده دارایی ثابت مشهود قیمت خرید را به علاوه ی عوارض گمرکی کنید و عدد به دست آمده را به علاوه ی مالیات های غیر قابل استرداد خرید کرده و بعد از تخفیفات تجاری کسر نمایید.
source