از جمله دارایی هایی همچون پول نقد، هزینه های پیش پرداخت، موجودی و دارایی های ثابت که ناشی از فعالیت‌ هایی هستند که به صورت مستقیم با عملکرد اصلی تجاری شرکت مرتبط باشد دارایی عملیاتی نام دارد. دارایی عملیاتی از میان دارایی های یک شرکت و یا سازمان، دارایی هایی می باشند که از فعالیت اصلی شرکت کسب میشوند و تکرار پذیر هستند.

درآمد غیر عملیاتی یا همان دارایی غیرعملیاتی شرکت نیز به بخشی از درآمد گفته می شود که تکرار پذیر نمی باشند و علت آن نیز فعالیت های اصلی بنگاه اقتصادی آن شرکت و یا سازمان می باشد.

دارایی های عملیاتی و غیر عملیاتی دارای انواع مختلفی هستند و میتوان گفت با یکدیگر به نوعی در ارتباط می باشند. در ادامه با ما همراه باشید تا با هر آنچه که باید در رابطه با دارایی عملیاتی و غیر عملیاتی و ارزیابی ارتباط بین خالص دارایی عملیاتی و بازده سهام بدانید آشنا شوید.

اگر به دنبال بهترین آموزشگاه حسابداری تهران هستید که بتوانید مباحث مربوط به دارایی ها در حسابداری را اموزش ببینید، ما در آموزشگاه فنی حرفه ای آریا تهران انواع دوره های حسابداری را با بهترین اساتید و به صورت فوق پیشرفته برگزار می نماییم.

شما عزیزان میتوانید برای شرکت در دوره های حسابداری و همچنین گذراندن کلاس حسابداری تهران با یکی از شماره تلفن های ما در آکادمی فنی حرفه ای آریا تهران تماس بگیرید تا مشاوران ما اطلاعات لازم را در اختیار شما عزیزان قرار دهند.

دارایی عملیاتی و غیر عملیاتی
دارایی عملیاتی و غیر عملیاتی

دارایی عملیاتی

دارایی های عملیاتی از جمله مهم ترین و اصلی ترین درآمد ها در یک سازمان می باشند. در واقع میتوان گفت دارایی های عملیاتی به صورت کلی حاصل از فعالیت های اصلی شرکت می باشد و عملکرد شرکت و دست آورد آن را در کار ها و فعالیت های روزمره و تکرار شده آن نشان می دهد.

برای توضیح رابطه میان دارایی های عملیاتی و غیر عملیاتی بهتر است برای شما یک مثال ساده بزنیم. فرض کنید در یک شرکتی هستید که فعالیت اصلی آن تولید زعفران می باشد. شرکت شما یک بخشی از میزان سود و درآمد به دست آمده خود ناشی از فعالیت های تولیدی و فروش زعفران خود را در سهام سرمایه گذاری می کند.

درآمد حاصل از فعالیت های تولیدی به عنوان درآمد عملیاتی و درآمد ناشی از سرمایه گذاری در سهام را به عنوان درآمد غیر عملیاتی در نظر می گیرند.

درآمد غیر عملیاتی در طرف مقابل درآمد های عملیاتی قرار دارد که شامل سود و زیان حاصل از فعالیت های دیگری نسبت به فعالیت اصلی شرکت میس باشد و یا حاصل از عواملی است که به عملیات اصلی سازمان هیچ ارتباطی ندارند.

دارایی های عملیاتی اغلب بر خلاف دارایی های نا مشهود قابل لمس می باشد، اگر نمیدانید دارایی نامشهود چیست حتما مقاله مربوطه را مطالعه نمایید.

پس در پاسخ این سوال که دارایی عملیاتی چیست باید بگوییم دارایی های عملیاتی یا همان درآمد عملیاتی از جمله دارایی های یک سازمان هستند که ناشی از فعالیت های اصلی آن سازمان می باشند. به عنوان مثال میزان درآمدی که یک کارخانه از تولید مواد پتروشیمی و توزیع آن دارد به عنوان درامد عملیاتی آن کارخانه ذکر میشود.

درآمد عملیاتی به عنوان یک نوع درآمد قبل از بهره و مالیات شناخته شده و در حسابداری با اصطلاح EBIT نیز در نظر گرفته می شود.

درآمد عملیاتی پس از کسر هزینه های عملیاتی همچون دستمزد و هزینه کالاهای فروخته شده یا همان COGS، میزان سود حاصل از فعالیت های تجاری و اصلی شرکت را اندازه گیری می نماید.

 پیشنهاد ویژه: اگر به دنبال کسب اطلاعات در رابطه با پاسخ این سوال که دارایی چیست هستید حتما مقاله ذکر شده را مطالعه نمایید.

دارایی غیرعملیاتی
دارایی غیرعملیاتی

دارایی غیرعملیاتی

با توجه به گفته های بالا، دارایی غیرعملیاتی و میزان درآمد های غیر عملیاتی هیچ ربطی به فعالیت های اصلی سازمان نداشته و به عنوان دارایی های تکرار نا پذیر در نظر گرفته میشود.

برای درک بهتر این مورد باید بگوییم هر مقدار درآمدی که در یک بازه زمانی مشخصی برای سازمان در نظر گرفته میشود در صورتی که سازمان به آن مقدار دارایی و درامد در آن مدت زمان مشخص شده برسد یعنی دارایی آن از نوع عملیاتی بوده ولی اگر یک شرکت درآمد زیاد و قابل توجه و یکباره ای از سرمایه گذاری در اوراق بهادار، فروش یک قطعه بزرگ تجهیزات و یا املاک و زمین بدست آورد یعنی این درآمد از نوع غیر عملیاتی می باشد.

دارایی های غیر عملیاتی در انواع شرکت ها و سازمان ها دارای انواع مختلفی هستند، به صورت کلی میزان درامدی که از طریق یک فعالیت دیگر غیر از فعالیت اصلی شرکت به دست آید در دسته دارایی های غیر عملیاتی قرار میگیرد.

در دوره آموزش تهیه صورت های مالی به صورت جامع در رابطه با روش های سریع تهیه نمودن انواع صورت های مالی آشنا خواهید شد. پیشنهاد میشود برای شرکت در دوره های آموزش تجزیه و تحلیل صورت های مالی در آکادمی فنی حرفه ای آریا تهران و دریافت مدرک بین المللی با مشاوران ما در آریا تهران تماس حاصل فرمایید.

در پاسخ به این سوال که دارایی غیرعملیاتی چیست؟ باید بگوییم دارایی های غیر عملیاتی از جمله درامد و دارایی هایی هستند که از روشی به غیر از فعالیت اصلی شرکت به دست آید. این مدل دارایی و درآمد ها برای یک سازمان درآمد کلی شرکت را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد.  

درآمد غیرعملیاتی در یک سازمان شامل سود حاصل از مبادلات ارز های خارجی یا سایر اشکال درآمد جانبی مانند سود یکباره اوراق بهادار سرمایه گذاری نیز می شود.

 پیشنهاد ویژه: اگر میخواهید بدانید دارایی جاری چیست مقاله ذکر شده را مطالعه نمایید تا با انواع دارایی های جاری آشنا شوید.

محاسبه دارایی عملیاتی و غیر عملیاتی
محاسبه دارایی عملیاتی و غیر عملیاتی

محاسبه دارایی عملیاتی و غیر عملیاتی

میزان دارایی های عملیاتی و همچنین غیر عملیاتی را میتوان به روش های مختلفی محاسبه کرد. در معادله حسابداری درآمد عملیاتی با کسر هزینه کالا ها و وسایل فروخته شده و تمامی هزینه های عملیاتی ناشی از درآمد فروش شرکت و سازمان مربوطه محاسبه می شود.

دارایی‌ های غیر عملیاتی اغلب شامل پول نقد تخصیص نیافته و اوراق بهادار قابل فروش، تجهیزات بلا استفاده و زمین خالی می باشند. نحوه شناسایی دارایی‌ های غیرعملیاتی گام مهمی در فرآیند ارزش‌ گذاری شرکت است و همواره تاثیر بسیار زیادی بر دارایی کلی شرکت خواهد گذاشت.

به صورت کلی برای محاسبه دارایی عملیاتی و غیر عملیاتی با اضافه کردن درآمد غیر عملیاتی به درآمد عملیاتی، درآمد شرکت قبل از مالیات را میتوانید محاسبه کنید.

چنانچه کل سودهای غیر عملیاتی یک سازمانی بیشتر از ضرر های غیر عملیاتی آن باشد، شرکت درآمد مثبت غیر عملیاتی خود را گزارش می دهد و در صورتی که ضررهای غیر عملیاتی از کل سود بیشتر باشد، شرکت به یک درآمد منفی غیر عملیاتی پی می برد و در واقع سازمان در انجام این سرمایه گذاری ضرر کرده است.

به صورت کلی شرکت و سازمانی که عملکرد بهتری در تولید و فعالیت اصلی خود داشته است و بیشترین درآمد خود را از طریق فعالیت های اصلی کسب و کار خود به دست آورد قطعا مطلوب تر از شرکتی است که درآمد خود را از فعالیت های غیر عملیاتی به دست می آورد.

پیشنهاد میشود اگر در رابطه با صورت سرمایه و مباحث مربوط به آن با مشکل مواجه شدید حتما مقاله ذکر شده را مطالعه نمایید.

با توجه به گفته های بالا در رابطه با سود غیر عملیاتی‌ میتوان گفت، دارایی غیر عملیاتی به عنوان یکی از شاخص‌ های مهم در بررسی عملکرد مالی یک شرکت مورد استفاده قرار می‌ گیرد و تاثیر بسیار زیادی بر میزان درامد شرکت خواهد داشت.

در مقاله سرمایه چیست به صورت جامع شما عزیزان را با انواع سرمایه ها در حسابداری و نحوه محاسبه نمودن آن ها اشنا کرده ایم.

کاهش سود غیر عملیاتی‌ نشان دهنده تغییرات در مالیات، قوانین محلی و یا شرایط اقتصادی می باشد و بهتر است در صورت پی بردن به این موضوع سریعا اقدام به رفع مشکل نمایید.

 پیشنهاد ویژه: اگر میخواهید بدانید دارایی فیزیکی چیست مقاله ذکر شده را مطالعه نمایید تا با انواع دارایی های فیزیکی آشنا شوید.

تعریف بازده خالص دارایی های عملیاتی
تعریف بازده خالص دارایی های عملیاتی

تعریف بازده خالص دارایی های عملیاتی

بازده خالص دارایی های عملیاتی به این معنی است که یک شرکت با توجه به دارایی و درآمدی که دارد چقدر برای افراد سود آور خواهد بود؟ میزان سود و ارزش دارایی های حاصل از فعالیت های اصلی یک شرکت و یا سازمان بازده خالص دارایی های عملیاتی نام دارد.

دارایی های یک سازمان و شرکت به صورت یک ترازنامه است، به واسطه‌‌‌‌‌‌‌‌ی تفاوت‌‌‌‌‌‌‌‌های ماهوی آن با اقلام صورت سود و زیان، هرگاه در نسبت‌‌‌‌‌‌‌‌های مالی یک آیتم از صورت سود و زیان و یک آیتم از صورت وضعیت مالی باشد، باید آیتم ترازنامه‌‌‌‌‌‌‌‌ای را به صورت میانگین برای محاسبه نمودن بازده خالص دارایی های عملیاتی لحاظ کنیم.

اگر نمیدانید ترازنامه چیست و در حسابداری چه کاربردی دارد پیشنهاد میشود حتما مقاله ذکر شده را مطالعه نمایید.  

یکی از مباحثی که در بهترین دوره تحلیل تکنیکال در آکادمی آریا تهران به کارآموزان عزیز آموزش داده میشود ارزیابی ارتباط بین خالص دارایی عملیاتی و بازده سهام می باشد.

دارایی های غیر عملیاتی خالص

دارایی های غیر عملیاتی دارای انواع مختلفی می باشند، از جمله رایج ترین انواع این درآمد ها عبارت است از:

  • درآمد حاصل از سود سهام
  • سود و زیان حاصل از سرمایه گذاری ها
  • سود و زیان حاصل از فروش دارایی
  • سود و زیان معاملات ارزی

هزینه های غیرعملیاتی هزینه هایی هستند که شرکت برای انجام برخی تعهدات پولی متحمل می شود و این هزینه ها هنگام تعیین سود خالص یک شرکت در هر دوره معین، نقش بسیار مهمی را ایفا می نمایند.

دارایی های غیر عملیاتی خالص مربوط به عملیات اصلی شرکت نیستند و در صورت سود و زیان به عنوان دارایی های سازمان ثبت می شوند.

دارایی های غیر عملیاتی خالص و هزینه های غیر عملیاتی دارای اهمیت بسیار زیادی هستند، چرا که با اعلام هزینه های غیر عملیاتی در صورت های مالی، صاحبان مشاغل از این طریق سود زیادی می برند.

و همواره اعلام هزینه های غیر عملیاتی مثل مزایای کارکنان، پاداش، سود و… به اعتبار مالی یک سازمان و شرکت می افزاید.

به صورت کلی میتوان نتیجه گرفت درج هزینه های غیر عملیاتی در صورت سود و زیان شرکت به صاحبان مشاغل اجازه می دهد تا گزارش مالی دقیق تری را در رابطه با فعالیت های مربوط به سرمایه گذاری تهیه نمایند.

هزینه های غیر عملیاتی و درامد غیر عملیاتی یک شرکت و سازمان در تجزیه و تحلیل عملکرد آن بسیار مفید هستند و همچنین به برآورد سود بالقوه سازمان کمک بسزایی می نمایند.

 پیشنهاد ویژه: اگر میخواهید بدانید دارایی ثابت چیست مقاله ذکر شده را مطالعه نمایید تا با انواع دارایی های ثابت آشنا شوید.

رابطه بین خالص دارایی های عملیاتی و محافظه کاری حسابداری
رابطه بین خالص دارایی های عملیاتی و محافظه کاری حسابداری

رابطه بین خالص دارایی های عملیاتی و محافظه کاری حسابداری

برای کسب اطلاعات در رابطه بین خالص دارایی های عملیاتی و محافظه کاری حسابداری باید به بررسی تحقیق ها و پژوهش های انجام شده در این زمینه بپردازیم.

پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین خالص دارایی های عملیاتی و محافظه کاری می پردازد. برای انجام این پژوهش داده های ۱۳۰ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰ گردآوری و از نظر آماری با بکار گیری مدل های رگرسیونی چند متغیره مبتنی بر داده های ترکیبی تجزیه و تحلیل شده است. در پژوهش حاضر برای تعریف عملیاتی و اندازه گیری محافظه کاری از مدل گیولی و هاین استفاده شده است.

خالص دارایی های عملیاتی تحت دو زیر مجموعه خالص دارایی های سرمایه در گردش و دارایی های عملیاتی غیر جاری در نظر گرفته شده اند.

یافته های تجربی پژوهش حاکی از آن است که بین خالص دارایی های سرمایه در گردش و محافظه کاری و همچنین بین دارایی های عملیاتی غیر جاری و محافظه کاری یک رابطه معنادار و منفی وجود دارد.

علاوه بر این، نتایج نشان می دهد که بین اهرم، رشد و بازده دارایی ها با محافظه کاری یک رابطه معنادار و منفی وجود دارد.

جمع بندی

دارایی عملیاتی و غیر عملیاتی در دسته انواع دارایی های مهم و تاثیر گذار در یک سازمان و شرکت می باشند. دارایی های عملیاتی از جمله دارایی هایی محسوب میشوند که ناشی از فعالیت های اصلی شرکت است.

دارایی های غیر عملیاتی نیز از جمله درامد ناشی از فعالیت هایی غیر از فعالیت اصلی سازمان یعنی سرمایه گذاری در ارز و یا سایر موارد که در مقاله برای شما عزیزان ذکر شد می باشد و بر درامد کلی سازمان بسیار تاثیر زیادی خواهد داشت.

سوالات متداول

دارایی های عملیاتی چیست؟

دارایی های عملیاتی، درامد ناشی از فعالیت اصلی سازمان می باشد. به عنوان مثال اگر یک شرکتی مواد پتروشیمی تولید نماید، میزان درامد حاصل از تولید و عرضه این مواد دارایی عملیاتی در نظر گرفته میشود. داخل مقاله در رابطه با این نوع دارایی و نحوه محاصبه آن صحبت کرده ایم.

تعریف دارایی های عملیاتی حسابداری چیست؟

در تعریف دارایی های عملیاتی حسابداری باید بگوییم، به دارایی هایی که به طور روزانه مورد نیاز بوده و برای تولید درآمد از فعالیت های اصلی یک سازمان مورد استفاده قرار می گیرند دارایی های عملیاتی می گویند. مانند پول نقد و … .

دارایی غیر عملیاتی چیست؟

دارایی غیر عملیاتی مجموع دارایی هایی می باشد که ناشی از فعالیتی غیر از فعالیت اصلی شرکت به دست اید. مانند سرمایه گذاری درامد شرکت در ارز . داخل مقاله در رابطه با دارایی غیر عملیاتی به صورت جامع صحبت کرده ایم.

source

توسط chehrenet.ir