دارایی های ثابت حسابداری یکی از مهم ترین اجزای دارایی های هر کسب و کار محسوب می شود که بخش زیادی از سرمایه را شامل می شود و مدیریت و کنترل آن ها نیاز به دانش و تخصص کافی در این زمینه دارد. از آنجایی که این نوع دارایی در محاسبات تعیین ارزش کلی هر فعالیت اقتصادی نقش مهمی دارد، از این رو شناخت و آشنایی با تعریف دارایی ثابت طبق استاندارد از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر شما هم می خواهید بدانید انواع دارایی ثابت در حسابداری چیست و شامل چه مواردی می شود، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

دارایی ثابت چیست
دارایی ثابت چیست

دارایی ثابت چیست

در پاسخ به سوال دارایی های ثابت چیست (دارای ثابت چیست)، باید گفت که دارایی های ثابت به انگلیسی Fixed assets، به دارایی هایی مانند املاک، خودر، تجهیزات، دستگاه‌ ها و هر نوع دارایی قابل لمس گفته می شود که یک واحد اقتصادی یا تجاری از آن برخوردار بوده و می‌ توان از آن به عنوان یک روش برای کسب درآمد استفاده کند.

دارایی ثابت تعریف ساده ای دارد، در دحقیقت این نوع دارایی ها به دارایی هایی معروفند که نمی توان آن ها را در طول یک سال مصرف کرد و به همین خاطر آن ها را در ترازنامه با عناوینی مانند املاک، تجهیزات، ماشین آلات و… ثبت می کنند. لازم به ذکر است که دارایی ها ثابت را با نام دارایی های سرمایه ای نیز می شناسند. این نوع دارایی ها به نوعی دیگر سرمایه یک شرکت به شمار می روند که در مقاله سرمایه چیست به طور مفصل توضیح داده ایم.

اگر می خواهید بدانید دارایی های ثابت شامل چه چیزهایی است (دارایی های ثابت شامل چیست)، ادامه مطلب را دنبال کنید.

انواع دارایی ثابت
انواع دارایی ثابت

انواع دارایی ثابت

دارایی ثابت شامل چیست؟دارایی ثابت انواع مختلفی دارد. درواقع انواع دارایی ثابت به دارایی های ثابت مشهود و نامشهود طبقه بندی می شوند که در ادامه به توضیحات مفصل درباره ماهیت دارایی ثابت مشهود و نامشهود پرداخته ایم.

دارایی ثابت مشهود چیست

دارایی های ثابت مشهود یعنی چه؟ تعریف دارایی ثابت مشهود حسابداری به دارایی هایی گفته می شود که دارای طول عمر بیشتری می باشند و قابل مشاهده هستند اما امکان نقد شدن در زمان کوتاه ندارند. چرخه دارایی ثابت غیر مشهود برای سرمایه گذاری یا فروش مجدد مناسب نیستند اما برای استفاده در عرضه کالا و خدمات، تولید، اجاره به دیگران کاربرد بسیاری دارند یا برای استفاده اداری، توسط شرکت‌ ها نگهداری می‌ شوند و بیشتر از یک دوره مالی نیز امی باشند.

لازم به ذکر است که دارایی ثابت منقول اموال مشهودی هستند که برای درآمدزایی کاربرد دارند و به دو دسته منقول مانند ماشین‌ آلات و غیرمنقول مانند ساختمان تقسیم بندی می‌ شوند.

اگر می خواهید بدانید دارایی های ثابت مشهود شامل چیست، ادامه این مطلب را از دست ندهید.

انواع دارایی‌ های ثابت مشهود

دارایی ثابت مشهود شامل چیست؟ انواع دارایی های ثابت مشهود (ارزش دفتری) به سه دسته دارایی های استهلاک پذیر، دارایی های استهلاک ناپذیر و دارایی‌ های نقصان‌ پذیر تقسیم بندی می شوند.

  • دارایی‌ های استهلاک‌ پذیر: این نوع دارایی ثابت مشهود استهلاک پذیر (دارایی های ثابت استهلاک پذیر) دارای عمر مفید و اقتصادی مشخصی هستند که طول عمر آن‌ ها محدود است، از این رو در طول استفاده از عمر مفید برآوردی‌ شان مستهلک خواهند شد دارایی هایی از جمله ابزارآلات، ساختمان، تاسیسات، وسایل نقلیه و… جزو این دسته دارایی می باشند.
  • دارایی‌ های استهلاک ناپذیر: این نوع دارایی‌ ها همانطور که از اسمشان پیداست، تحت هیچ شرایطی مستهلک نمی‌ شوند، برعکس دارایی های اسنهلاک پذیر عمر محدودی ندارند و در اثر استفاده طولانی مدت از بین نمی‌ روند. دارایی مانند زمین جزو این دسته محسوب می شود.
  • دارایی‌ های نقصان‌ پذیر: دارایی های نقصان پذیر نوعی دارایی هستند که در اثر استخراج، استفاده و برداشت از بین می‌ روند و می توانند به کالا یا مواد دیگر تبدیل شوند. دارایی هایی مانند معادن، ذخایر طبیعی و جنگل‌ ها که جزئی از دارایی‌ های یک موسسه هستند، در این دسته جای می گیرند.

پیشنهاد ویژه: اگر می خواهید بدانید حسابرسی چیست و با انواع حسابرسی آشنا شوید، حتما مقاله حسابرسی چیست را مطالعه کنید.

دارایی‌ ثابت نامشهود چیست

دارایی ثابت نامشهود چیست؟ دارایی‌ های ثابت نامشهود یکی دیگر از انواع دارایی ثابت یا دارایی های سرمایه ای است که همانطور که از اسمشان پیداست، قابل لمس و مشاهده نیستند مانند سرقفلی که ممکن است به کررات شنیده باشید. همچنین دارایی هایی مانند حق امتیاز (آب، برق، گاز)، برند، جواز کسب، حق چاپ، حق‌ تالیف و… در این دسته درایی ها طبقه بندی می شوند.

نمونه لیست دارایی ثابت
نمونه لیست دارایی ثابت

نمونه لیست دارایی ثابت

نمونه لیست دارایی ثابت مشهود و نامشهود یکی از ابزارهای بسیار مهم در مدیریت دارایی ها و مالیات می باشند که با استفاده از آن می توان دارایی ها را در دسته بندی های مختلفی جای داد و در جهت بهبود مدیریت و نظارت بر آن ها کمک بسیاری کرد.

درواقع نمونه لیست خالص دارایی ثابت در اظهارنامه به لیستی از دارایی ها اطلاق می شود که در یک شرکت یا کسب و کار وجود داشته و به طور مداوم در فعالیت های روزانه مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع دارایی ها به طور معمولا دارای ارزش ثابتی می باشند و به میزان قابل تخمین و ثابتی در موجودی دارایی‌ ها دخیل می باشند.

مزایای استفاده از نمونه لیست دارایی ثابت

استفاده از نمونه لیست دارایی ثابت ثبت شده برای سازمان ها و کسب و کارها مزایای بسیاری دارد. این نمونه لیست به مدیران و صاحبان کسب و کار کمک می کند تا بتوانند اطلاعات دقیق و به روزی را درباره اموال موسسه خود بدست آورند. به طور کلی مزایای استفاده از نمونه چک لیست حسابرسی دارایی ثابت نزد انبار شامل بهبود نظارت و بهبود برنامه ریزی می باشد که در ادامه به آن ها پرداخته ایم.

  • بهبود نظارت: نمونه چک لیست دارایی ثابت به شما امکان می دهد تا بتوانید به صورت دقیق‌ تر بر وضعیت دارایی‌ ها و تغییرات آن‌ ها نظارت کنید. این اطلاعات به مدیران کمک می‌ کند تا برنامه‌ ریزی های خود را به‌ طور بهینه‌ تری انجام دهند.
  • بهبود برنامه‌ ریزی: با داشتن نمونه فهرست رسیدگی دارایی ثابت در حسابرسی (یادداشت دارایی ثابت) یا نمونه کاربرگ دارایی ثابت، مدیران قادرند بهترین استراتژی‌ ها را برای بهره‌ برداری و نگهداری از دارایی‌ ها ارائه دهند که این امر منجر به افزایش بهره‌ وری و کاهش هدررفت منابع خواهد شد.

ویژگی های دارایی ثابت

از مهم ترین خصوصیات دارایی ثابت های مشهود همانطور که گفته شد، قابلیت دیده شدن آن ها می باشد. این نوع دارایی ها از طول عمر بالایی برخوردارند و جزو صورت سرمایه موسسه و شرکت محسوب می شوند. علاوه بر این از دیگر ویژگی های دارایی ثابت در حسابداری نیز می توانیم به فرآیند تبدیل آن ها به پول نقد اشاره کرد. همچنین استفاده از دارایی های ثابت محدود به یک دوره مالی نیست و در طول دوره مصرف می شوند.

اهمیت دارایی ثابت

همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد، دارایی ثابت هزینه جزو مهم ترین بخش ها و سرمایه های یک شرکت یا سازمان به شمار می رود. مدیران و صاحبان کسب و کار به منظور ادامه حیات تجاری خود، می بایست در این زمینه ها استراتژی های لازم و موثری را اجرا نمایند. علاوه بر این دارایی ها از این جهت برای یک شرکت، سازمان یا موسسه اهمیت دارند که بوسیله آن ها می توانند منابع مالی مورد نیاز خود را بدست آورند و تامین کنند.

جدول دارایی ثابت

در جدول دارایی ثابت در صورتهای مالی می توانید فهرست گزارش دارایی ثابت استهلاک پذیر (دارایی ثابت و استهلاک پذیر) موضوع ماده ۱۴۹ قانون مالیات‌ های مستقیم اصلاحی مصوب ۱۳۹۴/۰۴/۳ را مشاهده نمایید.

گروه شرح دارایی‌ های قابل استهلاک دارایی‌ های مشهود صفحه
۱ صنایع مواد غذایی و آشامیدنی و خدمات وابسته ۱
۲ صنایع نساجی، چرم، پوشاک و خدمات وابسته ۱
۳ صنایع سلولزی، کاغذی، چوبی و خدمات وابسته ۱
۴ صنایع لوازم خانگی و خدمات وابسته ۱
۵ ماشین های اداری، چاپ، تکثیر و خدمات وابسته ۲
۶ صنایع تولید شیشه، چینی و خدمات وابسته ۲
۷ ماشین آلات و تاسیسات ساختمانی، راهسازی، راهداری، تاسیسات فرودگاهی و خدمات وابسته ۲
۸ ساختمان‌ ها و راه‌ ها ۴
۹ صنایع برق و الکترونیک ۴
۱۰ صنایع مخابرات ۴
۱۱ صنایع آبرسانی و تصفیه آب و فاضلاب ۴
۱۲ صنایع فلزی، فولادسازی و ذوب فلزات ۵
۱۳ صنایع حمل و نقل و وسائط نقلیه ۶
۱۴ صنایع تولید محصولات لاستیکی و پلاستیکی ۶
۱۵ صنایع تولید ماشین آلات بخش کشاورزی، دامداری، مرغداری و آبزیان ۷
۱۶ صنایع ماشین سازی ۷
۱۷ ماشین آلات بخش معدن ۸
۱۸ صنایع دارویی، بهداشتی، آزمایشگاهی و پزشکی ۹
۱۹ صنایع شیمیایی ۹
۲۰ صنایع نفت، گاز و پتروشیمی ۹
۲۱ دارایی ‎های صنایع آب، برق و اتمی ۱۰
۲۲ دارایی‌ های زیستی مولد ۱۲
۲۳ صنایع مشترک و تجهیزات خدمات و پشتیبانی ۱۲
۲۴ صنایع متفرقه ۱۲
_ دارایی‌های نامشهود _
۲۵ امتیازات و حقوق مالی ۱۳
کدینگ دارایی ثابت
کدینگ دارایی ثابت

کدینگ دارایی ثابت

اگر به دنبال کدینگ دارایی ثابت مشهود یا کدینگ دارایی ثابت نامشهود هستید، در تصویر بالا می توانید نمونه ای از کدینگ دارایی ثابت را مشاهده کنید.

پیشنهاد ویژه: اگر می خواهید با انواع انواع مختلف کدینگ حسابداری آشنا شوید، بر روی لینک کدینگ حسابداری کلیک کنید.

دارایی‌ های ثابت در ترازنامه

دارایی ثابت در ترازنامه چیست؟ ترازنامه یکی از مهم ترین گزارشاتی است که حسابداران می توانند توسط نرم افزار حسابداری شرکتی برای سهامداران و اعضای هیات مدیره سازمان تنظیم نمایند. اما سوال اینجاست که در این صورت‌ های مالی باید چه اطلاعاتی باید درج شود؟

همانطور که در مقاله دارایی چیست گفته شد، به طور کلی در صورت های مالی دارایی ها به دو نوع دارایی جاری یا دارایی غیر ثابت و دارایی غیر جاری تقسیم بندی می شوند که در سمت راست گزارش قرار می گیرند. انواع دارایی ثابت و جاری (دارایی جاری ثابت) در دسته حساب های دائمی قرار دارند و ماهیت هر یک از این دارایی ها در حسابداری بدهکار می باشد. از این رو دارایی ها در ستون سمت راست ترازنامه قرار گرفته و در مقابل بدهی ها و سرمایه شرکت لحاظ می شود.

پیشنهاد ویژه: اگر می خواهید با انواع دارایی های جاری آشنا شوید، حتما مقاله دارایی جاری چیست را مطالعه کنید.

دارایی‌ های ثابت در کسب و کار

تا به این قسمت از مقاله درباره دارایی های ثابت در حسابداری اطلاعاتی بدست آوردید. حال در این قسمت می خواهیم توضیحاتی در خصوص دارایی های ثابت در کسب و کار بدست آوریم.

همانطور که می دانید هر کسب و کار در وهله اول قبل از راه انداری فعالیت خود از دارایی های ثابت استفاده می کند. مثلا ساختمانی که برای محل کار ساخته می شود، می تواند نوعی دارایی ثابت در حسابرسی باشد، یا وسیله نقلیه ای که در جهت حمل و نقل به کار گرفته می شود، می تواند در طبقه دارایی ثابت (طبقات دارایی ثابت) قرار بگیرد و علاوه بر این ماشین آلات و تجهیزاتی در اختیار کارگران قرار گرفته می شود نیز جزء لیبل دارایی ثابت به شمار می رود.

استهلاک دارای چیست

استهلاک دارایی ثابت چیست؟ یکی از موضوعات مهم در رابطه با دارایی ثابت بانک یا هر موسسه و نهاد دیگر، مربوط به مبحث استهلام دارایی های ثابت می باشد که در ادامه به آن می پردازیم. همانطور که می دانید برخی از دارایی ها با گذشت زمان از طول عمر آن ها کاسته می شود و هزینه هایی را به سازمان یا نهادهای دیگر متحمل می کند که به این نوع هزینه در حسابداری، هزینه استهلاک گفته می شود.

به طور کلی پیش از بستن حساب ها و انتقال به دوره مالی جدید، می بایست استهلاک مرتبط با هر نوع دارایی و هزینه استهلاک آن ها مشخص شده و محاسبه شوند. همچنین ثبت مربوط به هر نوع دارایی ها نیز باید به صورت جداگانه انجام پذیرد.

لازم به ذکر است که درباره استهلاک دارایی ثابت کمتر از ۱۰ درصد حدنصاب باید بگوییم که روش صحیح برای دارایی های با مبلغ ۱۰ درصد حد نصاب به این صورت است که به عنوان دارایی ثابت امانی ثبت شوند و کل مبلغ دارایی را در همان سال اول به عنوان هزینه استلاک ثبت کنید و مستهلک نمایید.

استهلاک دارایی ثابت نامشهود

درباره استهلاک دارایی ثابت نامشهود باید بدانید که دارایی های نامشهود، پس از به وجود آمدن، ارزش آن ها از بین می رود، از این رو باید بهای تمام شده آن به صورت منظم و سیستماتیک در مقابل درآمد هر دوره در مدت برآورد شده که انتظار استفاده از دارایی می رود مستهلک شود. به عبارتی ساده، دارایی های نامشهود نیز در طی عمر مفید خود باید مستهلک شوند.

در ادامه با آموزش چگونگی محاسبه استهلاک دارایی ثابت همراه شما خواهیم بود.

محاسبه استهلاک دارایی‌ های ثابت

جهت محاسبه استهلاک دارایی های ثابت می توانید از ۵ روش استفاده کنید که بر اساس ماده ۱۴۹ مالیات های مستقیم و کد دارایی ثابت، محاسبه و تعیین نرخ استهلاک دارایی ثابت به روش های زیر انجام می پذیرد:

  • روش خط مستقیم
  • روش ساعت کارکرد
  • روش نزولی
  • روش میزان تولید
  • روش مجموع سنوات

 پیشنهاد ویژه: اگر می خواهید یادگیری حسابداری را از پایه شروع کنید و به دنبال بهترین و معتبرترین آموزشگاه حسابداری تهران می گردید، آموزشگاه آریا تهران با ارائه بهترین و با کیفیت ترین خدمات آموزشی، آماده ارائه خدمات به شما عزیزان می باشد. این مجموعه با برگزاری کلاس حسابداری تهران با حضور اساتید متخصص و مجرب این حوزه و همچنین ارائه مدرک بین المللی جهت ورود به بازار کار، امکان یادگیری حرفه ای حسابداری و کسب درآمد از این طریق را برای شما فراهم نموده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر بر روی لینک کلیک کنید.

روش خط مستقیم

روش خط مستقیم جزء اولین و رایج ترین روش محاسبه استهلاک دارای یهای ثابت به شمار می رود. جهت محاسبه استهلاک لیست اموال شرکت با استفاده از روش خط مستقیم می بایست از فرمول زیر کمک بگیرید:

عمر مفید / (ارزش اسقاط – بهای تمام شده دارایی) = هزینه استهلاک به روش خط مستقیم

روش ساعت کارکرد

یکی دیگر از روش هایی که می توانید به منظور محاسبه استهلاک دارایی های ثابت خود از آن استفاده کنید، روش برحسب میزان محصول یا کارکرد روزانه می باشد که برای استفاده از این روس می بایست از فرمول زیر کمک بگیرید:

میزان تولید برآوردی/ میزان تولید واقعی * (بهای تمام شده – ارزش اسقاط) = فرمول استهلاک محصول در روش تولید

استهلاک یک ساعت کارکرد * تعداد کارکرد دارایی در سال = فرمول استهلاک دارایی به روش ساعت کارکرد

پیشنهاد ویژه: اگر می خواهید با معادله اساسی حسابداری آشنا شوید، حتما مقاله معادله حسابداری را بررسی کنید.

روش نزولی

روش نزولی یکی دیگر از روش های محاسبه استهلاک دارایی های ثابت می باشد که در این روش میزان استهلاک، هر سال مطابق نرخ تعیین شده که در جدول استهلاک ثبت شده است، نسبت به مانده ارزش دفتری دارایی محاسبه می‌ شود.

هنگامی که مانده ارزش دفتری دارایی کمتر از ۵ درصد بهای تمام شده دارایی برسد، تمام مانده ارزش دفتری در سال بعد به‌ طور کامل قابل استهلاک خواهد بود. جهت محاسبه هزینه استهلاک دارایی به روش مانده نزولی می بایست بر اساس فرمول دارایی ثابت که در قست زیر مشاهده می کنید پیش بروید:

نرخ استهلاک * (استهلاک انباشته دارایی – بهای تمام شده دارایی) = هزینه استهلاک به روش مانده نزولی

 پیشنهاد ویژه: اگر می خواهید نحوه تجزیه و تحلیل صورت های مالی را به صورت صفر تا صد یاد بگیرید، حتما در دوره آموزش تجزیه و تحلیل صورت های مالی شرکت کنید و در این زمینه تخصص های لازم را به دست آورید.

روش میزان تولید

از دیگر روش هایی که می توان برای محاسبه استهلاک دارایی های ثابت استفاده کرد، روش میزان تولید می باشد. برای محاسبه با استفاده از این روش باید هر سال با توجه به میزان محصول تولیدی نسبت به کل محصول تولید شده دارایی محاسبه شود. درحقیقت این محاسبه استهلاک با توجه به هر واحد تولید یا کارکرد ثابت خواد بود. جهت محاسبه هزینه استهلاک دارایی به روش تولید از فرمول زیر استفاده کنید:

میزان تولید / (ارزش اسقاط – بهای تمام شده دارایی) = هزینه استهلاک هر واحد تولید

جدول استهلاک دارایی ثابت ماده ۱۴۹
جدول استهلاک دارایی ثابت ماده ۱۴۹

جدول استهلاک دارایی ثابت ماده ۱۴۹

ماده ۱۴۹ قانون مالیات‌ های مستقیم ایران مربوط به موضوع استهلاک دارایی های ثابت می باشد که در این زمینه مقرراتی تعیین کرده و دارای اهمیت بسیاری در تخمین هزینه های مالیاتی شرکت ها می باشد.

استهلاک دارایی و هزینه‌ های تاسیس و سرمایه‌ ای با رعایت اصول و قوانین زیر که در ادامه توضیح داده ایم انجام می‌ شود که آن قسمت از دارایی ثابت مالی که به دلیل استفاده، گذشت زمان یا موارد دیگر بدون توجه به تغییر قیمت، ارزش آن کاهش یافته و قابل استهلاک می‌ باشند. به طور کلی و بر اساس جدول استهلاک دارایی ثابت ۱۴۰۲، شرایط استفاده از ماده ۱۴۹ به شرح زیر می باشد:

  • دارایی‌ ها می بایست دارایی‌ های ثابت و ملموس باشند.
  • استفاده از این ماده برای دارایی‌ هایی با طول عمر بالا مناسب‌ تر است.
  • تخمین‌ زنی باید با توجه به روش‌ های قابل‌ قبول حسابداری انجام شود.

استاندارد دارایی ثابت

استاندارد دارایی ثابت نامشهود و مشهود چیست؟ استاندارد حسابداری شماره ۱۱ به موضوع دارایی های ثابت مشهود پرداخته است. در ادامه به شرح خلاصه استاندارد دارایی ثابت خواهیم پرداخت.

هدف: هدف از ارائه استاندارد دارایی ثابت حسابداری، تجویز نحوه حسابداری دارایی های ثابت مشهود در ترازنامه است تا استفاده‌ کنندگان صورت‌ های مالی بتوانند اطلاعات مربوط به سرمایه‌ گذاری واحد تجاری در این دارایی‌ ها و تغییرات آن را شناسایی کنند. موضوعات اصلی در دارایی ثابت استاندارد حسابداری درباره دارایی های ثابت مشهود شامل شناخت دارایی، تعیین مبلغ دفتری آن، شناخت هزینه استهلاک و زیان کاهش ارزش دارایی می باشد.

دامنه کاربرد: این نوع استاندارد می بایست برای حسابداری تمام دارایی های ثابت مشهود در صورت وضعیت مالی مورد استفاده قرار بگیرد مگر این که به موجب استانداردی دیگر، نحوه حسابداری متفاوتی مجاز یا الزامی شده باشد.

حسابداری دارایی ثابت چیست

درباره مفهوم حسابداری دارایی ثابت چیست (حسابداری دارایی ثابت چیه)، باید بگوییم که حسابداری دارایی ثابت جزو فعالیت های تجاری مرتبط با واحد امور مالی و حسابداری یک سازمان یا شرکت محسوب می شود که قصد دارند تعداد بسیاری از سرمایه گذاری خود را برای تهیه انواع مختلفی از دارایی ها استفاده کنند و از این طریق برای رسیدن به اهداف و وطایف پیش بینی شده خود استفاده نمایند.

با این تفاسیر می توان نتیجه گرفت که در علم حسابداری، طبقه بندی اموال و دارایی ثابت (دستورالعمل اموال و دارایی ثابت)، به دارایی‌ هایی می گویند که معمولا در مالکیت فرد یا افرادی قرار گرفته باشد. همچنین می توان گفت که در علم حسابداری این نوع دارایی‌ ها می‌ توانند به‌ صورت فیزیکی یا غیرفیزیکی ارائه شوند.

در تعریف اموال و دارایی ثابت می توان بیان کرد که در حقیقت حسابداری اموال و دارایی ثابت شامل املاک، لوازم و تجهیزاتی که تحت مالکیت صاحبان یک شرکت یا سازمان قرار دارد، می باشد، از این رو اموال و دارایی یک شرکت، سازمان یا مجموعه به ۶ دسته کلی دسته بندی می شود که در جدول زیر می توانید مشاهده کنید.

لازم به ذکر است که اگر سوالاتی در زمینه فروش دارایی ثابت در سامانه مودیان، فروش دارایی ثابت در معاملات فصلی، فروش دارایی ثابت سند، فروش دارایی ثابت شرکت، فروش دارایی ثابت مشهود و… دارید، جداول زیر را بررسی کنید.

ثبت حسابداری خرید دارایی ثابت

شرح بدهکار بستانکار
وسایل نقلیه **
بانک **

ثبت حسابداری هزینه استهلاک دارایی ثابت تا زمان فروش

شرح بدهکار بستانکار
هزینه استهلاک **
استهلاک انباشته وسایل نقلیه **

ثبت حسابداری فروش دارایی ثابت با زیان

جهت فروش دارایی ثابت ثبت حسابداری می توانید جذول زیر را بررسی کنید.

شرح بدهکار بستانکار
بانک **
استهلاک انباشته **
زیان ناشی از فروش **
دارایی ثابت **

ثبت فروش دارایی ثابت با سود

برای فروش دارایی ثابت در حسابداری و فروش دارایی ثابت در اظهارنامه، جدول زیر را بررسی کنید.

شرح بدهکار بستانکار
بانک **
استهلاک انباشته **
سود ناشی از فروش **
دارایی ثابت **

ارزش دفتری دارایی ثابت چیست

ارزش دفتری دارایی ثابت چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که ارزش دفتری یکی از مفاهیم مهم دارایی‌ های ثابت می‌ باشد که به معنای تفاوت بهای تمام شده دارایی و استهلاک انباشته آن دارایی است و این ارزش بهای خالص دارایی در ترازنامه ثبت می‌ شود.

سود و زیان حاصل از فروش دارایی ثابت

سود و زیان حاصل از فروش دارایی ثابت (فروش دارایی ثابت مشمول ارزش افزوده)، درواقع تفاوت میان مبلغ فروش دارایی و ارزش دفتری آن دارایی می باشد. در صورتی که فروش بیش از ارزش دفتری باشد، سود تحقق یافته و اگر برعکس کمتر باشد، زیان اتفاق افتاده است که به صورت فرمول زیر می باشد:

ارزش دفتری دارایی ثابت – خالص ارزش فروش = سود یا زیان فروش دارایی ثابت

نرم افزار اموال و دارایی ثابت

نرم افزار اموال و دارایی ثابت تاسیسات نوعی نرم افزار برای کنترل وضعیت دارایی های یک سازمان می باشد که به منظور کنترل نقل و انتقالات دارایی‌ ها، مستهلک شدن و جایگزینی بهینه اموال مورد استفاده قرار می گیرد.

به طور کلی سند دارایی ثابت و اموال یک سازمان، می تواند نقش بسیار مهمی در تصمیم گیری های سازمانی داشته باشد. اما با این وجود در برخی مواقع دارایی‌ ها مستهلک شده و یا عمر مفید آن‌ ها به پایان می‌ رسد و از رده خارج می‌ شوند.

ثبت دارایی ثابت در سپیدار

ثبت دارایی ثابت در نرم افزار سپیدار چگونه است؟ همانطور که می دانید امروزه بسیاری از افراد به دنبال بهترین نرم افزار حسابداری رایگان برای کامپیوتر هستند تا بتوانند امور حسابداری را به بهترین شکل ممکن انجام دهند.

یکی از نرم افزارهای پرکابردی حسابداری که از آن می توانید برای ثبت دارایی ثابت در حسابداری از آن استفاده کنید، نرم افزار حسابداری سپیدار است که دارای کاربرد بسیاری می باشد. درواقع ثبت دارایی ثابت در سپیدار (دارایی ثابت سپیدار) بسیار ساده است و به شما کمک می کند تا بتوانید در کوتاه ترین زمان دارایی های ثابت را به ثبت برسانید.

دوره آموزش دارایی ثابت نرم افزار سپیدار حسابداری درواقع به این منظور طراحی شده است تا شما عزیزان بتوانید ابتدا با مفهوم و تعریف دارایی ثابت در سپیدار آشنا شده و سپس نحوه استقرار دارایی ثابت در سپیدار (ثبت دارایی ثابت اول دوره در سپیدار) و ثبت دارایی ثابت در هلو را به طور کامل یاد بگیرید و مهارت های لازم را کسب کنید.

 پیشنهاد ویژه: اگر برای استخدام در شرکت های خوب به دنبال یادگیری و شرکت در کلاس آموزش نرم افزار سپیدار هستید، ما بهترین دوره های آموزش حسابداری سپیدار در تهران را برای شما آماده کرده ایم. جهت شرکت در بهترین و معتبرترین آموزشگاه سپیدار تهران، بر روی لینک کلیک کنید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه برگزاری کلاس دارایی ثابت، می توانید با مشاورین ما تماس بگیرید.

نکات مهم دارایی ثابت

به طور کلی دارایی هایی مانند ساختمان، ماشین‌ آلات، وسایل نقلیه و تجهیزات صنعتی جزو دارایی های ثابت مشهود به شمار می روند. این نوع دارایی ها در مقابل دارایی‌ های جاری نقدشوندگی آن ها بسیار سریع تر است. دارایی‌ های غیرجاری و دارایی‌ های ثابت در دسته سرمایه‌ های موسسه و شرکت طبقه بندی می شوند که می بایست نسبت به آن‌ ها مدیریت لازم انجام شود چرا که دارایی‌ های ثابت پس از مدتی مستهلک شده و زمانی که هزینه استهلاک به کالاها تعلق‌ گرفته شود، باید هزینه‌ های استهلاک آن ها نیز ثبت شود.

بهای تمام شده دارایی ثابت

در دارایی های ثابت، بهای تمام شده معمولا نباید کمتر از قیمت خریدی که انجام پذیرفته شده باشد. معمولا بهای تمام شده دارایی های ثابت شامل مواردی از جمله قیمت خرید دارایی (خرید دارایی ثابت در معاملات فصلی) و هزینه های جانبی از جمله هزینه‌ های حمل و نصب می باشد، در حقیقت کلیه هزینه‌ هایی که صرف ورود و استفاده از دارایی مدنظر در سازمان استفاده می شوند، بهای تمام شده دارایی مورد نظر به شمار می رود.

تفاوت دارایی ثابت و جاری چیست

همانطور که گفتیم، دارایی های ثابت مشهود به انگلیسی Tangible fixed assets، قابلیت مشاهده و دیدن شدن دارند، نقدینگی آن ها زمان بر است، دارای طول عمر بالایی می باشند و با گذشت زمان مستهلک می شوند اما دارایی های جاری یا دارایی های غیر ثابت همانطور که از اسمشان پیداست، در حال گردشند و قابلیت نقد شوندگی آن ها بالاست که این امر از مهم ترین تفاوت دارایی‌ های ثابت و جاری (دارایی های ثابت و غیرثابت) محسوب می شود.

تفاوت اموال و دارایی ثابت

تفاوت اموال و دارایی ثابت چیست؟ به طور کلی دارایی های ثابت زیر مجموعه همه دارایی های محسوب می شوند که از نظر مقدار بزرگ تر بوده و در یک دوره زمانی طولانی مدت کاربرد دارند. دیگر تفاوت این دو این است که دارایی های ثابت در طول عمر مفید خود به میزان قابل توجهی مستهلک شده که در مورد سایر دارایی ها نیز صدق نمی کند.

تفاوت موجودی کالا و دارایی ثابت چیست

تفاوت موجودی کالا و دارایی ثابت چیست؟ همانطور که گفتیم دارایی های ثابت، به دارایی هایی گفته می شود که شرکت، انتظار مصرف شدن و یا فروش آن ها را در طی یک دوره حسابداری ندارد اما برعکس دارایی های ثابت، دارایی های جاری مانند موجودی کالا به دارایی هایی گفته می شود که شرکت انتظار دارد در آینده ای نزدیک از آن ها برای کسب بازدهی و رسیدن به سود استفاده کند.

تعمیرات دارایی های ثابت

معمولا برخی از قطعات دارایی های ثابت مشهود در حسابداری به تعمیرات و نگهداری نیازمند هستند که این امر برای حفظ وضعیت دارایی، در مقایسه با استاندارد عملکرد ابتدا باید شناسایی اولیه انجام شده که به‌ عنوان هزینه تعمیرات شناخته می شود.

در صورتی که دارایی های شما به طور کامل مستهلک شده باشند، با توجه‌ به روش‌ های استهلاک مبتنی بر کارکرد، تا هنگامی که تولیدی وجود نداشته باشد، هزینه استهلاک معمولا صفر باشد. نکته مهمی که لازم است یادآور شویم این است که روش استهلاک مورد استفاده برای دارایی‌ ها می بایست تا پایان هر دوره مالی محاسبه شده و شناسایی گردد.

اگر یک دستگاه بیش از عمر مفید خود کارکرد داشته باشد، بابت انعکاس الگوی جدید، روش استهلاک تغییر خواهد یافت که این تغییر ایجاد شده را باید به عنوان تغییر در برآورد حسابداری دانست و مطابق استاندارد شماره ۶ به‌ عنوان گزارش عملکرد مالی شناسایی می‌ شود.

برای آن که بتوان زمان کمتری را صرف شناسایی و گزارش‌ ها مختلف اموالی که در صدد مستهلک شدن هستند کنید، توصیه می شود از نرم‌ افزارهای مناسب مالی در این زمینه برای بستن حساب استهلاک استفاده کنید.

معاوضه دارایی ثابت

در برخی مواقع احتمال دارد در بعضی از شرکت ها، با در نظر گرفتن شرایطی خاص، مجبور به معاوضه دارایی‌ های خود شوند که طبق استانداردهای حسابداری معاوضه دارایی ثابت مشهود بر اصول ارزش منصفانه دارایی واگذار می شود که هر یک با وضوح بیشتری قابل‌ تعیین می باشد، ملاک قرار می‌ گیرد.

حسابدار شرکت وظیفه دارد در زمان و شرایط معاوضه، پس از این‌ که اطلاعات را جمع‌ آوری کرده و مستندات مربوط به معاوضه را تهیه نموده است، موارد زیر را انجام دهد:

  • محاسبه و ثبت هزینه استهلاک از شروع سال تا تاریخ معاوضه
  • به هنگام نمودن حساب استهلاک انباشته و ارزش دفتری دارایی تا تاریخ معاوضه
  • شناسایی سود یا زیان ناشی از معاوضه در صورت وجود
  • محاسبه ارزش دارایی وارد شده

تجدید ارزیابی دارایی ثابت

تجدید ارزیابی دارایی‌ های ثابت (تجدید ارزیابی دارایی ثابت) درواقع به معنای به روز کردن ارزش دارایی های شرکت است. در حقیقت افزایش مبلغ دفتری یک دارایی، درنتیجه تجدید ارزیابی آن به طور مستقیم تحت عنوان مازاد دارایی ثابت تجدید ارزیابی ثبت و در ترازنامه به‌ عنوان قسمتی از حقوق صاحبان شناسایی خواهد شد. دارایی‌ های ثابت مشهود، سرمایه‌ گذاری بلند مدت بر اساس استانداردهای حسابداری و آیین نامه اموال و دارایی ثابت قابل‌ تجدید ارزیابی می‌ باشند.

مثال تجدید ارزیابی دارایی ثابت حسابداری:

استهلاک در دوره های پس از تجدید با توجه به مبلغ تجدید ارزیابی شده است. در مورد استهلاک برای سال ۱۴۰۰ باید مبلغ دفتری جدید تقسیم بر عمر مفید باقی مانده یا ۱۹۰۰۰۰/۱۷ ریال که معادل ۱۱۱۷۶ ریال می باشد.

حد نصاب دارایی ثابت ۱۴۰۲

بر اساس گزارش های ارائه شده، درباره حد نصاب دارایی ثابت ۱۴۰۲ باید بدانید که هیئت وزیران به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی و به استناد تبصره یک ماده ۳ قانون برگزاری مناقصات مصوب سال ۱۳۸۳، حد نصاب دارایی ثابت ۱۴۰۲را به تصویب رساند که مطابق آن، معاملات کوچک به معاملاتی گفته می شود که مبلغ کل معامله تا سقف ۱٫۴۵۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال باشد. لازم به ذکر است که حد نصاب دارایی ثابت ۱۴۰۳ (حد نصاب شناسایی دارایی ثابت) نیز مبلغ ۲۱۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال تعیین می شود.

اسناد مثبته مرتبط با ثبت حسابداری تحصیل دارایی ثابت چیست

اسناد مثبته در حسابداری به مستنداتی گفته می‌ شود که به عنوان اثبات برای وجود یا صحت یک تراکنش مالی مورد استفاده قرار می گیرند. این اسناد رسمی بوده و به صورت کتبی و طبق معیار‌های قانونی صادر می‌ شوند. این اسناد در حسابداری شامل مدارکی از جمله فاکتور‌ها، رسید‌ها، قرارداد‌ها، اسناد حقوقی و اسناد دیگر می باشند.

ارزش افزوده دارایی ثابت خریداری شده

درباره ارزش افزوده دارایی ثابت خریداری شده باید بدانید که مالیات بر ارزش افزوده‌ های پرداختی برای خرید دارایی‌ های ثابت که مرتبط به فعالیت اقتصادی مودی است را می‌ توانید در زمره اعتبار مالیاتی منظور کرد. در ضمن درباره ماشین آلات خطوط تولید چه قبل از بهره برداری و چه بعد از بهره برداری و چه از آن برای تولید کالای مشمول ارزش افزوده استفاده شود و یا برای تولید کالای معاف از ارزش افزوده، اعتبار مالیاتی آن قابل پذیرش خواهد بود.

خروج دارایی ثابت

در رابطه با خروج دارایی ثابت جالب است بدانید که اگر دارایی ثابت شرکتها قادر به برآوردن نیازهای شرکت نباشد یا به هر دلیلی مانند کاهش کیفیت محصولات تولیدی، شرکت اقدام به برکناری یا فروش آن به اشخاص دیگر خواهد کرد که باعث حذف حساب های گروه دارایی ثابت در اسناد حسابداری خواهد شد.

خرید دارایی ثابت و شناسایی آن به عنوان هزینه

خرید دارایی ثابت و شناسایی آن به عنوان هزینه به چه صورت است؟ درواقع هر نوع شرکت یا کسب‌ و کاری برای موفقیت و جلوگیری از زیان‌ های پیش‌ بینی‌ نشده می بایست آمار دقیقی از اموال و موجودی انبار خود داشته باشد.

زمانی که تعداد کارکنان شرکت و اموال شرکت افزایش یابند به‌ راحتی نمی‌ توان کار ثبت و ارزش‌ گذاری این اموال را انجام داد. از این رو برای این که نگهداری، ارزش‌ گذاری و استفاده از اموال به روش بهینه‌ تری انجام بپذیرد، حسابداری اموال کمک زیادی به صاحبان کسب‌ و کارها خواهد کرد.

دارایی ثابت به ارزش ویژه

نسبت دارایی ثابت به ارزش ویژه، یکی از نسبت های بدهی (اهرمی) شرکت هاست که نشان دهنده این است که چه مقدار از ارزش ویژه (حقوق صاحبان سهام) شرکت برای خرید دارایی‌ های ثابت استفاده شده است. این نسبت از تقسیم دارایی‌ های ثابت به ارزش ویژه (حقوق صاحبان سهام) محاسبه می‌ شود.

دارایی ثابت در جریان تکمیل

یکی از سوالاتی که ممکن است برای شما ایجاد شود این است که آیا دارایی در جریان تکمیل جزو دارایی های ثابت است یا خیر؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که بر اساس استانداردهای حسابداری و قوانین دارایی ثابت (قانون دارایی ثابت)، از آنجایی که دارایی ثابت در جریان ساخت یا در جریان تکمیل بعد از تکمیل شدن در جریان استفاده شرکت قرار می گیرد، از این رو می توان آن را جرو دارایی های ثابت دانست اما از نطر حسابداری و قابل فهم بودن صورت های مالی چون هنوز دارایی به بهره بردای نرسیده، بهتر است در معین حساب دارایی ثابت در شرکت با عنوان دارایی در جریان تکمیل ثبت کنید.

صندوق دارایی ثابت فارابی

صندوق دارایی ثابت فارابی با مجوز و تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت دارد که ثبت نام آن به صورت آنلاین انجام می شود. برای سرمایه‌ گذاری در صندوق هدیه فارابی، می‌ توانید وارد درگاه فارابی‌ زون شوید و ثبت نام خود را انجام دهید.

فروش دارایی ثابت مشمول مالیات است

فروش دارایی ثابت مشمول مالیات است؟ مطابق استانداردهای ۱۱، مالیات فروش دارایی‌ های ثابت شامل محاسبه قیمت تمام شده ماشین‌ آلات نیز می‌ شود. این نوع محاسبات شامل هزینه‌ های نگهداری، استهلاک، تعمیرات، خرید قطعات و سایر هزینه‌ های مرتبط می باشد. مجموع این هزینه‌ ها به عنوان قیمت تمام شده ماشین‌ آلات در نظر گرفته می شود و مالیات متعلقه بر اساس آن محاسبه خواهد شد.

نسبت دارایی ثابت به حقوق صاحبان سهام

نسبت دارایی ثابت به حقوق صاحبان سهام، میزان نقش سهامداران را در تامین مالی برای خرید دارایی‌ های ثابت را ارائه می دهد. جهت محاسبه این نسبت می بایست مجموع حقوق صاحبان سهام شرکت را بر مجموع دارایی‌ های ثابت تقسیم و در نهایت در عدد ۱۰۰ ضرب کنید.

جزوه دارایی ثابت

در جزوه دارایی ثابت شما می توانید با انواع نمونه سوالاتی مانند دارایی های ثابت را نام ببرید، دارایی های ثابت مشهود را نام ببرید، نرم افزار دارایی ثابت مشهود است یا نامشهود، اضافات دارایی ثابت چیست و… را مشاهده کنید و با حل نمونه سوالات برای آزمون آماده شوید.

علاوه بر این در کتاب دارایی ثابت درباره موضوعاتی مانند حداقل مبلغ شناسایی دارایی ثابت، دارایی ثابت اکسل و مثال هایی درباره دارایی حسین ثابت بکتاش یا دارایی ثابت پاسال بحث شده است که به شما کمک می کند تا بتوانید مبحث دارایی ثابت را بهتر درک کنید.

جهت دانلود جزوه یا کتاب دارایی ثابت می توانید به وب سایت های معتبر یا به صورت حضوری مراجعه نمایید.

دارایی ثابت به انگلیسی

دارایی ثابت انگلیسی (دارایی ثابت به لاتین) Fixed asset ترجمه می شود.

جدول استهلاک دارایی ثابت نامشهود
جدول استهلاک دارایی ثابت نامشهود

جدول استهلاک دارایی ثابت نامشهود

در تصویر بالا می توانید جدول استهلاک دارایی ثابت نامشهود را مشاهده نمایید.

جدول عمر مفید دارایی ثابت
جدول عمر مفید دارایی ثابت

جدول عمر مفید دارایی ثابت

در تصویر بالا جدول عمر مفید دارایی ثابت برای شما آورده شده است.

جدول استهلاک دارایی ثابت ۱۴۰۰
جدول استهلاک دارایی ثابت ۱۴۰۰

جدول استهلاک دارایی ثابت ۱۴۰۰

در تصویر بالا می توانید جدول استهلاک دارایی ثابت ۱۴۰۰ را مشاهده نمایید.

جدول استهلاک دارایی ثابت سال ۱۴۰۲
جدول استهلاک دارایی ثابت سال ۱۴۰۲

جدول استهلاک دارایی ثابت سال ۱۴۰۲

در تصویر بالا جدول استهلاک دارایی ثابت سال ۱۴۰۲ برای شما آورده شده است.

جدول اکسل استهلاک دارایی ثابت
جدول اکسل استهلاک دارایی ثابت

جدول اکسل استهلاک دارایی ثابت

در تصویر بالا نمونه جدول محاسبه استهلاک دارایی ثابت برای شما آورده شده است.

جمع بندی

در این مقاله به توضیحات کامل و جامعی درباره دارایی ثابت یعنی چه، مفهوم دارایی ثابت به چه معناست، دارایی ثابت شرکت نشان دهنده چیست، انواع دارایی های ثابت شامل چه مواردی می شوند و… پرداخته ایم تا بتوانید درک کاملی درباره مفهوم دارایی ثابت بدست آورید. اگر همچنان سوال یا ابهامی درباره هر یک از مباحث دارید، می توانید در بخش نطرات مطرح کنید و راهنمایی های لازم را دریافت نمایید.

سوالات متداول
تعریف دارایی ثابت در حسابداری چیست؟

دارایی ثابت معنی ساده و واضحی دارد. درواقع دارایی های ثابت به دارایی هایی مانند املاک، خودر، تجهیزات، دستگاه‌ ها و هر نوع دارایی قابل لمس گفته می شود که یک واحد اقتصادی یا تجاری از آن برخوردار بوده و می‌ توان از آن به عنوان یک روش برای کسب درآمد استفاده کند.

دارایی ثابت شامل چه مواردی است؟

دارایی ثابت صورتهای مالی به دو دارایی ثابت مشهود و دارایی ثابت نامشهود دسته بندی می شود که در این مقاله به طور کامل و جامع توضیح داده شده است.

ارزش دفتری دارایی ثابت یعنی چی؟

ارزش دفتری یکی از مفاهیم مهم دارایی‌ های ثابت می‌ باشد که به معنای تفاوت بهای تمام شده دارایی و استهلاک انباشته آن دارایی است و این ارزش بهای خالص دارایی در ترازنامه ثبت می‌ شود.

دارایی ثابت مشهود به انگلیسی چیست؟

دارایی ثابت مشهود انگلیسی، Fixed asset ترجمه می شود.

source

توسط chehrenet.ir