نان شیرمال نان سنتی و کمی شیرین ایرانی است که عمدتا برای صبحانه مصرف می‌شود و تهیه آن بسیار ساده است. در این مقاله طرز تهیه نان شیرمال را آوردیم. با درست کردن خوب خمیر، می‌توانید طعم اصیل شیرمال را به مهمانانتان ارائه دهید و در عین حال از صرف زمان و انرژی برای آشپزی لذت ببرید.

طرز تهیه نان شیرمال

طرز تهیه نان شیرمال

همچنین بخوانید: چطور نان تابه‌ای خانگی درست کنیم؟

مواد لازم

مواد لازم میزان مواد
شیر به دمای محیط رسیده یک لیوان
آب ولرم به دمای محیط رسیده یک لیوان
تخم مرغ به دمای محیط رسیده ۱ عدد
شکر یک قاشق مرباخوری
آرد پنج لیوان
روغن مایع یک چهارم لیوان
نمک یک قاشق مرباخوری
خمیر یک قاشق غذاخوری
کنجد به میزان لازم
زعفران سه قاشق غذاخوری
پودر هل نصف قاشق چایخوری
روغن سرخ کردنی غنچه - 1.8 لیتر

تهیه خمیر نان شیرمال

خمیر قسمت مهم طرز تهیه نان شیرمال است. برای تهیه خمیر نان شیرمال، ابتدا آرد را الک کرده و زرده تخم‌مرغ‌ها را کامل هم بزنید. سپس شیر را که گرم است با خمیر مایه فوری، آب با دمای گرم، شکر، پودر هل و روغن به زرده‌ها اضافه کنید . با افزودن تدریجی آرد به مواد و هم زدن آن خمیری سفت به دست می‌آید. در صورت نیاز، شیر و آب ولرم بیشتری اضافه کنید یا آرد بیشتری بریزید تا خمیر ضخامتش مناسب شود. خمیر را ورز دهید تا چسبندگی نداشته باشد و به یکپارچگی برسد. سپس خمیر را در ظرف چرب‌شده قرار داده و با سلفون بپوشانید و در دمای اتاق بگذارید تا حجم آن دو برابر شود. دقت کنید که خمیر در محیط خیلی سرد نماند تا پف کند و ترش نشود.

فرم دادن خمیر نان شیرمال

در طرز تهیه نان شیرمال باید خمیر را به خوبی فرم دهید. خمیر را آرام ورز دهید تا هوای اضافی خارج شود، اما مراقب باشید که با بیش از حد ورز دادن، آن را سفت نکنید. در ادامه با آردپاشی خمیر و همچنین دست‌های چرب شده، خمیر را به سه قسمت تقسیم و گرد کنید. برای صاف کردن گلوله‌های خمیر از وردنه چرب شده کمک بگیرید.

پختن نان شیرمال

مرحله هیجان‌انگیز در طرز تهیه نان شیرمال پخت نان است. سینی فر را چرب کنید و نان‌ها را داخل آن قرار دهید. برای تهیه مایع روی نان، نیاز به زرده تخم‌مرغ، شیر، زعفران و روغن مایع یا کره دارید. این مواد را مخلوط کرده و با لیسک روی نان‌ها بمالید تا در انتها، مقداری کنجد و سیاه دانه روی آن‌ها بپاشید. فر را روی ۲۰۰ درجه سانتی‌گراد گرم کنید و سینی نان‌ها را به مدت ۲۰ دقیقه با شعله پایین فر بپزید. در انتها، قبل از پخت کامل برای طلایی و خوش‌رنگ‌تر شدن نان‌ها، شعله گریل را روشن کنید.

تزئین نان شیرمال خانگی

مرحله‌ای که احتمالا اکثر افراد در طرز تهیه نان شیرمال دوست دارند، تزئین آن است. با کره، عسل و مربا نان شیرمال را تزئین کنید.

نان شیرمال سنتی بازار دهکده - 300 گرم

طرز تهیه نان شیرمال سنتی مغزدار 

برای تهیه نان شیرمال سنتی مغزدار، همانند نان شیرمال معمولی عمل کنید و در مرحله فرم‌دهی، از مواد مغزدار مانند گردو، دارچین، پودر هل یا شکلات استفاده کنید.

طرز تهیه نان شیرمال مغزدار

پیشنهاد مطالعه: پخت کیک با استفاده از پودر کیک وانیلی با خامه کاکائویی رشد

مواد لازم

مواد لازم میزان مواد
آرد یک پیمانه
ماست یک دوم پیمانه
شیر یک دوم پیمانه
روغن یک چهارم پیمانه
خمیر یک قاشق غذاخوری
شکر ۵ تا ۶ قاشق غذاخوری
نمک نصف قاشق مرباخوری
کره یک قاشق غذاخوری
زعفران ۴ قاشق غذاخوری
دارچین و پودر هل به میزان لازم
شکلات تخته‌ای به میزان لازم
آرد سفید گندم زرماکارون - 900 گرم
۱۵ %

۲۹,۸۰۰

۲۵,۳۳۰ تومان

درست کردن خمیر

شکر، ماست، نمک، زرده تخم‌مرغ، شیر، پودر خمیر آماده و روغن را مخلوط کنید تا مایعی کرم رنگ به دست آید. آرد الک‌شده را کم‌کم اضافه کرده و خمیر را تا رسیدن به سفتی مناسب ورز دهید، سپس در ظرف چرب‌شده گذاشته و با پوشش مناسب، به مدت ۲ تا ۳ ساعت بگذارید باشد تا حجم آن دو برابر شود.

فرم دادن به خمیر

خمیر را به گلوله‌های کوچکتر تقسیم کرده و با وردنه به ضخامت نیم سانتیمتر باز کنید. گردو خردشده، دارچین، پودر هل یا شکلات تخته‌ای را روی خمیر بریزید و یک لایه دیگر خمیر روی آن قرار دهید. لایه‌ها را به هم متصل کرده و به شکل دلخواه فرم دهید.

تهیه مایع روی نان شیرمال

نیاز به مخلوط یک زرده تخم‌مرغ با زعفران، دو قاشق شیر به دمای محیط رسیده و کمی نمک دارید تا با لیسک روی خمیرهای آماده شده بزنید. سپس روی آن‌ها کنجد بپاشید تا نان‌ها پس از پخت رنگ و ظاهر مناسبی داشته باشند.

پختن نان شیرمال

فر را تا دمای ۱۹۰ درجه سانتی‌گراد گرم کرده و خمیرهای فرم گرفته را در سینی فر قرار دهید. دمای فر را به ۸۰ تا ۱۰۰ درجه کاهش داده و به مدت نیم ساعت بپزید در انتها گریل بالا را روشن کنید تا نان‌ها طلایی شوند. با خلال دندان پخت کامل نان را بررسی کرده و پس از پخت با عسل و مربا سرو کنید.

مغز گردو چاپار - 300 گرم
۵۰ %

۳۵۵,۰۰۰

۱۷۷,۵۰۰ تومان

نکات طرز تهیه نان شیرمال 

  • خمیر مایه را می‌توان از نانوایی یا به صورت پودر خمیر مایه فوری از فروشگاه‌های لوازم قنادی تهیه کرد.
  • استفاده از بکینگ پودر برای نان شیرمال توصیه نمی‌شود و بیشتر برای کیک و شیرینی کاربرد دارد.
  • خمیر باید چند ساعت بماند تا پف کند.
  • اگر خمیر حالت ریشه‌ریشه‌ای به خود بگیرد، نشان‌دهنده آماده بودن آن است.
  • ترکیب شیر و ماست باعث بافت سبک و نرم‌تر نان می‌شود، اما ماست باید شیرین باشد تا نان طعم ترش نگیرد.
  • برای درست کردن خمیر از همزن استفاده کنید و در نهایت با دست وز دهید.
  • مواد میانی نان شیرمال بسته به سلیقه شما می‌تواند شامل انواع مغز‌ها و شیره‌های شیرین مثل مربا باشد.

طرز تهیه نان شیرمال

پیشنهاد می‌دهیم بخوانید: طرز تهیه آسان مربای انجیر؛ یک مربای لذیذ و مقوی

جمع‌بندی

نان شیرمال به خاطر پفکی و طلایی بودنش در سرتاسر دنیا طرفداران زیادی دارد و در وعده‌های صبحانه یا میان‌وعده با پنیر، کره، عسل یا مربا سرو می‌شود. آماده‌سازی و پخت آن به طور کلی حدود ۶۰ دقیقه طول می‌کشد. در این مقاله با طرز تهیه نان شیرمال خوشمزه و لذیذ آشنا شدید.

پنیر فتا دوشه هراز - 400 گرم

سوالات متداول

آیا نان شیرمال در کشورهای دیگر هم محبوب است؟ 

بله، نان شیرمال در کشورهایی مانند هند، پاکستان، افغانستان و ترکیه نیز محبوب و شناخته‌شده است.

چگونه می‌توانم خمیر مایه مناسب برای نان شیرمال تهیه کنم؟

 خمیر مایه را می‌توانید از نانوایی یا به صورت پودر خمیر مایه فوری از فروشگاه‌های لوازم قنادی تهیه کنید.

آیا می‌توان از بکینگ پودر برای پف کردن خمیر نان شیرمال استفاده کرد؟

 خیر، استفاده از بکینگ پودر برای نان شیرمال توصیه نمی‌شود.

چگونه بفهمم که خمیر نان شیرمال آماده است؟ 

وقتی خمیر به حالت ریشه‌ریشه‌ای برسد و پف کند، آماده پخت است.

چگونه می‌توانم نان شیرمال با بافت سبک و نرم تهیه کنم؟

 استفاده از ترکیب شیر و ماست شیرین در خمیر باعث ایجاد بافت سبک و نرم‌تر در نان شیرمال می‌شود.

source

توسط chehrenet.ir