بدن درد و کوفتگی همراه با بسیاری از بیماریها از جمله آرتریت و آنفولانزا رخ میدهد. اگر این درد بیش از چند روز طول بکشد، شدید باشد یا با علائم دیگر رخ دهد، ممکن است به مراقبتهای پزشکی نیاز داشته باشید. در این مقاله، با علل رایج و قرص برای بدن درد و کوفتگی آشنا میشوید.
فهرست محتوا
علل بدن درد و کوفتگی
چه قرصی برای کوفتگی و بدن درد خوب است؟
علل بدن درد و کوفتگی
اغلب اوقات استراحت و درمان خانگی میتواند دردهای بدن را تسکین دهد. بااینحال، درد مداوم یا شدید ممکن است علت زمینهای داشته باشد که نیاز به مراقبت پزشکی دارد. یک پزشک حرفهای و باتجربه میتواند به شما کمک کند تا یک برنامهی درمانی مناسب برای تسکین این درد و سایر علائم مرتبط با آن تنظیم کنید و بهترین قرص برای رفع کوفتگی بدن را به شما پیشنهاد دهد. در ادامه، در مورد ۱۷ علت بدن درد و سایر علائم هر کدام بیشتر میخوانید تا به شما کمک کند بفهمید چه اتفاقی در حال رخ دادن است.
۱. استرس
اغلب به استرس به عنوان یک وضعیت سلامت روان فکر میکنیم اما این وضعیت میتواند بر سلولهای بدن نیز تأثیر بگذارد. در مواقع استرس، بدن بیشتر مستعد عفونت و التهاب میشود و ممکن است منجر به درد و کوفتگی شود.
سایر علائم استرس و اضطراب عبارتاند از:
- افزایش ضربان قلب و فشار خون
- تعریق
- افزایش سرعت دم و بازدم
- لرزیدن
- سردرد
۲. کم آبی بدن
آب یک عنصر ضروری برای عملکرد طبیعی و سالم بدن است. بدون آن، ممکن است دچار کم آبی شوید که ممکن است منجر به گرفتگی عضلات و درد بدن شود.
سایر علائم کم آبی بدن عبارتاند از:
- ادرار تیره رنگ
- سرگیجه یا گیجی
- کوفتگی
- تشنگی شدید
۳. کمبود خواب
بزرگسالان ۱۸ سال و بالاتر باید حداقل ۷ ساعت در هر ۲۴ ساعت بخوابند. کم خوابی میتواند شما را نسبت به درد حساستر کند. همچنین ممکن است علائم درد موجود شما را بدتر کند. حدود ۲۵ درصد از خواب شما باید عمیقترین نوع خواب باشد. در این مدت، بدن خود را ترمیم میکند و هورمونهای ضروری برای بدن ترشح میکند. نداشتن خواب با کیفیت و کافی خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مختلف را نیز افزایش میدهد، مانند:
- دیابت
- بیماری قلب و عروقی
- چاقی و اضافه وزن
- افسردگی
۴. سرماخوردگی، آنفولانزا و کووید-۱۹
سرماخوردگی، آنفولانزا، کووید-۱۹ و سایر عفونتها میتوانند باعث التهاب شوند زیرا سیستم ایمنی بدن شما برای از بین بردن آنها فعال میشود. این اتفاق ممکن است باعث درد و کوفتگی شود. در ادامه برخی از علائم رایج این بیماریها را میخوانید:
- سرماخوردگی: عطسه کردن، گرفتگی بینی، گلو درد و درد خفیف
- آنفولانزا: تب و لرز، بدن درد، ناراحتی قفسه سینه و تنگی نفس، سرفه و سردرد
- کووید-۱۹: تب یا لرز، دردهای عضلانی یا بدن، سرفه و احتمالا مشکل در تنفس، از دست دادن حس چشایی یا بویایی، خستگی، سردرد و احتقان یا آبریزش بینی
علائم سرماخوردگی معمولا خفیفتر از علائم آنفولانزا هستند. شدت و انواع علائم کووید-۱۹ نیز بسیار متفاوت است اما اگر نفس کشیدن برای فرد سخت باشد، ممکن است برای او خطرناک باشد.
۵. کم خونی
کم خونی زمانی اتفاق میفتد که بدن شما گلبولهای قرمز خون کافی را نداشته باشد. در نتیجه، بافتهای بدن شما نمیتوانند اکسیژن کافی دریافت کنند. برخی از افرادی که با دردها و بیماریهای مزمن زندگی میکنند، کم خونی التهابی دارند. متخصصان بر این باورند که این مشکل ممکن است زمانی ایجاد شود که یک بیماری مزمن بر عملکرد بدن، از جمله نحوهی استفاده از آهن تأثیر بگذارد. علائم احتمالی آن نیز عبارتاند از:
- بدن درد
- ضربان قلب سریع
- سرگیجه یا احساس سبکی سر
- ضعف و خستگی
- پوست رنگپریده
- تنگی نفس
۶. کمبود ویتامین D و کلسیم
هیپوکلسمی، یا سطح پایین کلسیم خون، زمانی رخ میدهد که کلسیم کافی در رژیم غذایی و ویتامین D (کلسیفرول) در بدن از نور خورشید یا رژیم غذایی خود نداشته باشید. استخوانها و ماهیچههای شما برای سالم ماندن به کلسیم و ویتامین D نیاز دارند. سطوح پایین ویتامین D در بدن ممکن است منجر به موارد زیر شود:
- درد استخوان و شکلگیری غیرعادی استخوانها در کودکان و نوجوانان
- درد و ضعف عضلانی
- گرفتگی عضلات
۷. مونونوکلئوز
مونونوکلئوز، مونوکلئوز یا «بیماری بوسه» عفونتی است که توسط ویروس اپشتین بار (EBV) ایجاد میشود. این بیماری بسیار مسری است و علائم آن شامل درد سر و بدن میشوند. سایر علائم این بیماری عبارتاند از:
- خستگی
- تب
- گلو درد
- تورم غدد لنفاوی
- بزرگ شدن کبد، طحال یا هر دو
- جوش یا دانههای پوستی
۸. ذاتالریه
ذاتالریه یا پنومونی نوعی عفونت ریه است که میتواند کل بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد. این بیماری ممکن است باعث درد قفسه سینه و سایر دردهای عضلانی شود و سایر نشانههای آن به این ترتیب هستند:
- سرفهای که ممکن است خشک باشد یا مخاط سبز، زرد یا خونی ایجاد کند
- سردرد
- تب و لرز
- مشکل تنفس
- خستگی
- کم اشتهایی
- گیجی یا سرگیجه
- حالت تهوع و استفراغ به خصوص در کودکان
۹. فیبرومیالژیا
فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) یک بیماری مزمن است که در آن تمام بدن شما احساس خستگی، درد و حساسیت میکند. علت این اتفاق نامشخص است اما به نظر میرسد سن بالاتر و ابتلا به لوپوس یا آرتریت روماتوئید خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. علائم رایج آن نیز عبارتاند از:
- احساس درد و سفتی در سراسر بدن
- خستگی
- افسردگی و اضطراب
- مشکلات خواب
- مشکل در تفکر، تمرکز و به خاطر سپردن
- سردرد و میگرن
۱۰. سندرم خستگی مزمن (myalgic encephalomyelitis)
سندرم خستگی مزمن (CFS) که آنسفالومیلیت میالژیک (ME) نیز نامیده میشود، ممکن است باعث شود که شما احساس خستگی و ضعف کنید و مهم نیست چقدر استراحت یا خواب داشته باشید. علل احتمالی این بیماری شامل عفونت قبلی با EBV یا سایر ویروسها، عوامل ژنتیکی و تغییرات در سیستم ایمنی است. علائم CFS نیز عبارتاند از:
- درد در عضلات و مفاصل در سراسر بدن شما
- خستگی که با استراحت بهبود نمییابد
- احساس ناخوشی عمومی
- سردرد
- اختلالات خواب و خواب آلودگی در طول روز
- مشکل در فکر کردن و به خاطر سپردن امور مختلف
۱۱. آرتروز
آرتریت زمانی اتفاق میفتد که مفاصل شما ملتهب میشوند. انواع مختلفی از آرتریت وجود دارد و علائم آن ممکن است متفاوت باشد اما همهی آنها شامل درد بدن و مفاصل میشوند. نمونههایی از انواع این بیماری عبارتاند از:
- استئوآرتریت، که زمانی اتفاق میفتد که غضروف اطراف مفاصل شما تجزیه میشود
- شرایط خود ایمنی که پوشش اطراف مفاصل شما را از بین میبرد، مانند روماتیسم مفصلی (RA)
- نقرس، زمانی که تجمع کریستالهای اسید اوریک باعث درد، تورم و التهاب میشود
- آرتریت پسوریاتیک، که میتواند با پسوریازیس رخ دهد و اغلب شامل تورم در انگشتان میشود.
سایر علائم آرتریت عبارتاند از:
- سفتی در مفاصل شما
- تورم، گرما یا قرمزی اطراف مفصل
- ناتوانی در حرکت دادن یک مفصل تا آخر
۱۲. لوپوس
انواع لوپوس، از جمله لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)، زمانی اتفاق میفتد که سیستم ایمنی بدن به بافتهای اطراف بدن از جمله رگهای خونی، اندامها و مفاصل حمله میکند. آسیب و التهاب ناشی از آن نیز ممکن است منجر به درد مفاصل به دلیل آرتریت شود.
علائم دیگر این بیماری عبارتاند از:
- ضایعات و بثورات پوستی
- کم خونی
- سردرد
- مشکلات قلبی، ریوی و کلیوی
- مشکلات گوش و چشم
۱۳. بیماری لایم
بیماری لایم یک عفونت باکتریایی است که از طریق نیش کنه منتشر میشود. علائم این بیماری در مراحل مختلف آن به این ترتیب هستند:
- جوش و دانههای پوستی
- درد عضلانی
- چشم درد
- درد مفاصل، به ویژه در مفاصل زانو، مچ پا و مچ دست
- فلج صورت، یا ضعف در عضلات صورت
بدون درمان، بیماری لایم ممکن است منجر به بیماریهای عصبی-عضلانی و مفصلی مانند آرتریت و فلج صورت شود. همچنین، ممکن است باعث مشکلات قلبی شود.
۱۴. هیستوپلاسموز
هیستوپلاسموز یک عفونت قارچی است که توسط هاگهای معلق هوا از خاک یا فضولات خفاشها یا پرندگان، به ویژه در درهی رودخانهها ایجاد میشود. علائم احتمالی آن عبارتاند از:
- علائمی شبیه آنفولانزا
- لرز و تب
- درد قفسه سینه
- درد مفاصل، در برخی موارد
- سردرد
- سرفه کردن
۱۵. اسکلروز چندگانه
مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری خودایمنی است که بر سیستم عصبی تأثیر میگذارد. این بیماری باعث میشود پوشش های میلین اطراف اعصاب به دلیل التهاب مداوم تجزیه شوند. در نتیجه، اعصاب نمیتوانند پیامها را به طور موثر منتقل کنند و فرد مبتلا به ام اس بدن درد و کوفتگی را تجربه میکند. علائم دیگری که ممکن است تجربه کند نیز به این ترتیب هستند:
- تغییر در بینایی
- خستگی
- ضعف
- مور مور شدن بدن
- مشکل در راه رفتن یا حفظ تعادل
- مشکل در یادآوری یا فکر کردن
۱۶. سپسیس (Sepsis)
سپسیس یک پاسخ یا واکنش شدید نسبت به عفونت است. زمانی اتفاق میفتد که یک عفونت در ریهها، پوست یا جاهای دیگر باعث واکنش ایمنی در سراسر بدن شود. این موقعیت اورژانسی جان بیمار را تهدید میکند. علائم سپسیس عبارتاند از:
- درد شدید
- ضربان قلب سریع یا نبض ضعیف
- گیجی
- تب یا لرز
- مشکل در تنفس
- نرمی پوست
هر فردی با این علائم نیاز به درمان فوری پزشکی دارد، به خصوص اگر سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشد یا قبلا دچار عفونت شده باشد. این بیماری و وضعیت ممکن است به سرعت منجر به شوک سپتیک شود که میتواند کشنده باشد.
۱۷. سرطان
سرطان اگر در سراسر بدن پخش شود یا اگر فرد مبتلا به سرطان استخوان باشد ممکن است باعث درد عمومی بدن او شود. با پیشرفت سرطان در مراحل پایانی، درد افزایش مییابد و فرد به داروهای مسکن قوی نیاز دارد. بسته به جایی که سرطان از آنجا گسترش یافته، سایر علائم در مرحله آخر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد و شکستگی استخوان اگر سرطان در استخوان باشد
- تنگی نفس، اگر سرطان در ریه باشد
- سردرد و سرگیجه اگر سرطان به مغز رسیده باشد
- تورم شکم و یرقان، که در صورت گسترش سرطان به کبد، رنگ زرد به چشمها میدهد.
- برخی از درمان های سرطان نیز می توانند باعث درد استخوان شوند.
هر فرد مبتلا به سرطان یا تشخیص قبلی سرطان در صورت مشاهده شروع درد عمومی در بدن یا درد استخوان باید با پزشک صحبت کند.
چه قرصی برای کوفتگی و بدن درد خوب است؟
معمولا بدن دردهای جزئی به مسائلی مانند کم خوابی مربوط میشوند اما در صورتی که بدن درد شما برای مدتی طولانی ادامه یابد یا شدت آن بیشتر شود، باید برای درمان اصولی به پزشک متخصص مراجعه کنید. پس از مراجعه به پزشک، او شرح حال شما را میشنود، شما را معاینه میکند و سوابق بیماریهایتان را بررسی میکند. سپس، در صورت نیاز آزمایشهای پزشکی یا تصویربرداریهای پزشکی را تجویز میکند تا علت اصلی بدن شما را تشخیص دهد و بتواند بهترین قرص برای کوفتگی و بدن درد را به شما پیشنهاد دهد. در شرایط مختلف و بسته به بیماری افراد قرصهای مختلفی به عنوان قرص ضد کوفتگی بدن تجویز میشوند اما رایجترین داروها یا قرصهایی که به عنوان قرص مسکن برای کوفتگی بدن و کاهش درد آن تجویز میشود، به ترتیبی هستند که در ادامه میخوانید.
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDS)
مهمترین این قرصها که به عنوان قرص برای بدن درد و کوفتگی تجویز میشوند، عبارتاند از:
- ناپروکسن
- سلکوکسیب
- مفنامیک اسید
- اتوریکوکسیب
- ایندومتاسین
- آسپرین برای تسکین درد (آسپرین با دوز پایین معمولا به عنوان یک داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی در نظر گرفته نمیشود)
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی ممکن است تحت این نامها یا یک نام تجاری دیگر فروخته یا تجویز شوند.
قرص دیکلوفناک
دیکلوفناک یک قرص برای بدن درد و کوفتگی و دارویی است که تورم (التهاب) و درد را کاهش میدهد. این قرص برای درمان دردها و همچنین مشکلات مفاصل، ماهیچهها و استخوانها استفاده میشود. برخی از بیماریهایی که برای درمان آنها از دیکلوفناک استفاده میکنند، عبارتاند از:
- آرتریت روماتوئید و آرتروز
- رگ به رگ شدن و کشیدگی در عضلات و رباطها
- کمردرد
- دنداندرد
- میگرن
- نقرس
- روماتیسم ستون فقرات
دیکلوفناک به صورت قرص و کپسول، از جمله قرصها و کپسول های آهسته رهش و شیافها عرضه میشود و فقط با نسخهی پزشک میتوانید آنها را تهیه کنید.
ژل دیکلوفناک با قدرت بالا (حاوی ۳٪ دیکلوفناک) نیز برای درمان کراتوزهای اکتینیک (لکههای پوسته پوسته و خشک پوست ناشی از آسیب نور خورشید) استفاده می شود. این دارو معمولا پس از ارزیابی توسط متخصص پوست تجویز میشود.
گلوکوکورتیکوئیدها
گلوکوکورتیکوئیدها داروهای قدرتمندی هستند که با التهاب مبارزه میکنند و به سیستم ایمنی شما برای درمان بسیاری از مشکلات سلامتی کمک میکنند. بدن شما در واقع گلوکوکورتیکوئیدهای خود را می سازد. این هورمونها وظایف زیادی مانند کنترل نحوهی استفاده سلولهای شما از قند و چربی و مهار التهاب دارند. اگرچه گاهی اوقات این هورمونها کافی نیستند و نسخههای ساخته شده توسط انسان میتوانند کمک کنند. گلوکوکورتیکوئید نوعی استروئید است. نوع مورد نیاز شما بستگی به وضعیت سلامت و بیماریتان دارد.
از جمله رایجترین گلوکوکورتیکوئیدها عبارتاند از:
- بودزوناید: قرصی برای کولیت اولسراتیو و بیماری کرون و بیماریهای خود ایمنی که بر دستگاه گوارش شما تأثیر میگذارد.
- کورتیزون: داروی تزریقی که میتواند التهاب مفاصل شما را کاهش دهد.
- پردنیزون و دگزامتازون: قرصهایی که آلرژی، آرتریت، آسم، مشکلات بینایی و بسیاری از بیماریهای دیگر را درمان میکنند.
- تریامسینولون: پمادی که بیماریهای پوستی را درمان میکند.
سایر قرصهای مسکن بدن درد
علاوه بر قرصها و داروهایی که از آنها نام بردیم، ممکن است داروها و قرصهای دیگری هم برای درمان درد بدن و کوفتگی تجویز شوند. این داروها که بسته به مشکل سلامتی و بیماری تجویز میشوند، عبارتاند از:
- داروهای ضدروماتیسمی (DMARDS) جهت کمک به بهبود علائم روماتیسم عصبی
- داروهای مخدری (مانند کدئین و مورفین) برای دردهای شدیدتر
- کپسول نوافن.
کلام آخر
تجویز قرص برای بدن درد و کوفتگی بسته به مشکلی که موجب این درد و کوفتگی شده ممکن است متفاوت باشد. برای اینکه بهترین دارو را برای درمان درد خود مصرف کنید، باید در صورت مشاهده دردهای شدیدتر و مزمنتر به پزشک مراجعه کنید. برای درمان دردهای موقت و جزئی نیز اغلب داروهایی مانند داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی را تجویز میکنند. در هر صورت، نباید فراموش کنید که مصرف خودسرانهی هر دارویی درست نیست.
منابع: healthline , nhs , doctoreto
سؤالات رایج در این زمینه
فکر میکنم که داروهای تجویزی پزشک که مصرف میکنم باعث بدن درد و کوفتگی من شدهاند. باید چکار کنم؟
برخی از داروهای تجویزی، مانند استاتینها برای کاهش کلسترول، ممکن است باعث درد بدن شوند یا به تشدید آن کمک کنند. اگر مشکوک هستید که داروهای تجویزی شما ممکن است باعث بدن درد و کوفتگی شما شده باشند، با پزشک خود مشورت کنید تا از عوارض جانبی احتمالی داروهایی که مصرف میکنید مطمئن شوید. او میتواند به شما کمک کند تا تشخیص دهید که آیا درد شما ممکن است یک عارضهی جانبی باشد یا خیر، و اینکه آیا داروهای جایگزینی وجود دارد که میتوانید امتحان کنید یا خیر.
برای بدن دردهای موقت و خفیف چه داروهایی بهتر است؟
در این صورت، معمولا داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی بدون نسخه مانند ایبوپروفن و مفنامیک اسید مصرف میشوند.
source