در این چند سال اخیر ما شاهد عرضه کنسول‌های دستی متعددی بودیم. با توجه به استقبال بسیاری خوبی که از دنیای این دستگاه‌ها شد، شرکت‌های مختلف از جمله ایسوس تصمیم گرفتند تا وارد بازار رقابت شده و تلاش کنند بهترین دستگاه را طراحی کنند. نکته اصلی اینجاست که کنسول‌های دستی حال حاضر دیگر یک دستگاه بازی نیستند و تبدیل به یک کامپیوتر کامل در اندازه کوچک شده‌اند. همین موضوع باعث شده تا دست سازندگان و کاربران در این دستگاه‌ها بسیار باز بوده و تمایل زیادی به خرید این کنسول‌های دستی داشته باشند.

شرکت ایسوس چندی پیش از دستگاه روگ الای ایکس (ROG Ally X) رونمایی کرد. این دستگاه در اصل مدت جدیدی از روگ الای (ROG Ally) بود که سال گذشته معرفی شد. زمانی که این دستگا جدید را ایسوس معرفی کرد با انتقادات زیادی روبرو شد. به دلیل اینکه به عقیده بسیاری از افراد این کنسول نسبت به نسل قبلی خود تفاوت چندانی نداشته و یک ارتقاء عملکردی مشهود را ارائه نمی‌دهد.

با این حال اگر شما این دستگاه را به طور کامل بررسی کنید متوجه خواهید شد که این موضوع صحت ندارد. استفاده از ۲۴ گیگابایت رم به جای ۱۶ گیگابایت و از بین بردن ناهماهنگی بسیاری از بازی‌ها برای این کنسول باعث شده که این دستگاه یک ارتقاء خیلی خوب نسبت به قبل باشد. در کنار آن شرکت سازنده تصمیم گرفته تا اندازه باتری این دستگاه را دو برابر کند که به نوبه خود برای پیشرفت و عرضه یک مدل جدید کافی است.

مقایسه دو کنسول دستی ایسوس

از لحاظ ظاهری الای ایکس تفاوت چندانی با الای عادی ندارد و به همین دلیل می‌توان گفت این کنسول یک مدل و نسل کاملاً جدید نیست بلکه یک ارتقاء نسبت به قبل است.

پردازنده یکسان عملکرد متفاوت

در زمینه عملکرد حرفی که در رسانه وجود دارد درست است. دستگاه روگ الای ایکس از همان پردازنده Z1 Extreme شرکت AMD استفاده می‌کند که دستگاه قبلی هم از آن بهره می‌برد. این پردازنده دارای ۸ هسته زِن ۴ و ۱۲ هسته RDNA گرافیکی بوده و تغییر چندانی نسبت به قبل نداشته است.

نکته اینجاست که عملکرد دستگاه جدید با مدل قبلی یکسان نیست به دلیل اینکه روگ الای ایکس نه تنها مقدار رم را بیشتر می‌کند بلکه پهنای باند را نیز ارتقاء داده و در نتیجه  شما با یک عملکرد بهتر در اجرای بازی‌های روبرو هستید. همانطور که از بررسی کنسول‌های همراه دیگر متوجه شدیم عملکرد این دستگاه‌ها به شدت به پهنای باند بستگی دارد. به همین دلیل استفاده از سیستم ۷۵۰۰MT/LPDDRX به جای ۶۴۰۰MT/LPDDR5 باعث شده که عملکرد بهتری در کنسول‌ جدید وجود داشته باشد. این افزایش عملکرد بین ۲ تا ۹ درصد بوده که برای مدل جدید بعد از ۱ سال درصد خوبی است.

نکته اینجاست که در کل عملکرد تفاوت چندانی بین دو مدل ندارد اما چیزی که به طور مشهود فرق می‌کند بحث گیمینگ است. برای مثال بازی آواتار: مرزهای پندورا (Avatar: Frontiers of Pandora) در روگ الای عادی عملکرد به شدت بدی دارد. این در صورتی است که روی الای ایکس به راحتی اجرا شده و هیچ مشکل خاصی ندارد.

دلیل این اتفاق این است که بازی آواتار به شدت وابسته به مموری عادی سیستم و مموری گرافیکی است. شما می‌توانید تعیین کنید که چقدر از رم کلی برای گرافیک و چقدر برای پردازنده اصلی کنار گذاشته شود ولی بازی آواتار به این موضوع اهمیت خاصی نمی‌دهد. چیزی که اهمیت دارد مقدار رم و پهنای باند است. به این شکل که الای ایکس به صورت پیشفرض ۱۶ گیگابایت را برای پردازنده اصلی و ۸ گیگابایت را برای پردازنده گرافیکی گذاشته و بازی را به راحتی اجرا می‌کند.

مقایسه دو کنسول دستی ایسوس

در این تصویر شما می‌توانید مقایسه هر دو دستگاه را به طور کامل مشاهده کنید. همانطور که می‌بینید بزرگ‌ترین تغییرات ایکس نسبت به مدل عادی در زمینه مقدار و پهنای باند رم است.

مثال دیگر بازی الن ویک ۲ (Alan Wake 2) است. این بازی که توسط شرکت رمدی ساخته شده، یک عنوان سنگین از لحاظ گرافیکی بوده و نیاز به قدرت زیادی برای اجرا شدن دارد. به همین دلیل در بخش تنظیمات بازی نوشته شده که الن ویک ۲ برای اجرا شدن نیاز به ۱۲ گیگابایت رم سیستم و ۶ گیگابایت رم گرافیکی دارد. با توجه به دستگاه قبلی چنین چیزی ممکن نبود ولی با الای ایکس الن ویک ۲ به راحتی اجرا می‌شود. نکته اینجاست که الن ویک ۲ در روگ الای اولیه هم اجرا می‌شود ولی بسیاری از جزئیات در آن وجود نداشته که تجربه چندان خوبی را به کاربران ارائه نمی‌دهد.

نکته جالب اینجاست که دستگاه روگ الای به اندازه هر دو کنسول ایکس‌باکس سری ایکس و پلی‌استیشن ۵ رم دارد. نکته اینجاست که کنسول‌های بازی به صورت مشترک از رم خود در تمامی کارهای استفاده می‌کنند اما کنسول‌های دستی و کامپیوتر مجبور هستند به طور کامل رم را دسته بندی کرده که باعث می‌شود از لحاظ عملکردی آسیب زیادی به سیستم وارد بشود.

در کنار رم و مموری ایسوس کنسول الای ایکس را در زمینه‌های دیگر هم ارتقاء داده است. برای مثال استفاده از تکنولوژی اولد (OLED) در صفحه نمایش یا افزایش آن به ۸.۸ اینچ یکی دیگر از ارتقاء‌های الای ایکس است اما چیزی که بسیار می‌درخشد میزان ارتقاء باتری است که باعث شده عمر باتری الای ایکس نسبت به قبل پیشرفت بسیار زیادی داشته باشد.

عمر باتری بیشتر الای ایکس نسبت به الای

یکی از بزرگ‌ترین نقاط ضعف کنسول روگ الای عمر باتری آن بود. ظرفیت باتری الای عادی ۴۰ وات ساعت بود که باعث می‌شد عمر چندانی نداشته باشد. مخصوصاً اگر شما می‌خواستید از نهایت توان پردازنده Z1 Extreme استفاده کنید، نیاز داشتید تا آن را روی ۲۵ وات گذاشته و در نتیجه باتری شما به سرعت به اتمام می‌رسید.

مشکل اینجاست که در زمانی که فشار بیشتر روی پردازنده وارد می‌شد، میزان مصرف برق سیستم به ۴۰ وات رسیده و در نتیجه به راحتی شما می‌توانستید در کمتر از ۱ ساعت باتری روگ الای را تمام کنید. در الای ایکس شرایط کمی متفاوت است و شما با یک باتری ۸۰ واتی روبرو هستید. به همین دلیل حدود ۲ ساعت وقت دارید تا بازی مورد علاقه خود را تجربه کنید و از طرفی اگر در نتظیمات تغییرات بیشتری ایجاد کنید، عمر باتری بیشتری هم تجربه خواهید کرد.

باتری بزرگ‌تر دستگاه روگ الای ایکس باعث شد که شرکت ایسوس مجبور شود تا قسمت داخلی دستگاه را به طور کامل از نو طراحی کند. برای مثال ظاهر کلی دستگاه از سفید به مشکلی تغییر کرده و این مورد مشهود است ولی چیزی که در دست مشخص است وزن دستگاه است. دقت کنید که دستگاه روگ الای عادی با وزن ۶۰۸ گرم سبک نبود اما الای ایکس با ۶۷۸ گرم وزن از آن هم سنگین‌تر است. قطعاً داشتن یک باتری بزرگ‌تر منجر به وزن بیشتر هم خواهد شد و این تغییری است که همه گیمرها از آن استقبال می‌کنند.

اگر شما این مورد را در نظر نگیرید، بقیه قسمت‌های داخلی الای ایکس با الای عادی یکی بوده فقط کمی جابجا شده است. ایسوس عملکرد بسیار خوبی در طراحی این دستگاه داشته و توانسته با وجود این باتری جدید وزن آن را مناسب نگه دارد. برای مثال AyaNeo Kun که یکی از کنسول‌های محبوب دستی است، با همین مقدار باتری حدود ۹۰۰ گرم وزن داشته که برای تجربه بازی برای طولانی مدت اصلاً مناسب نیست.

مقایسه دو کنسول دستی ایسوس

از لحاظ داخلی کنسول الای ایکس نسبت به الای عادی تغییرات زیادی داشته و شرکت ایسوس تمام تلاش خود را کرده تا این دستگاه را بهینه بسازد.

تغییرات داخلی و خارجی دستگاه الای ایکس

زمانی که شما کاور پشتی روگ الای ایکس را باز کنید با تغییرات بزرگی مواجه خواهید شد. فن‌های دستگاه نسبت به قبل کوچکتر شده که به این معنا است باید بلند‌تر باشند. با این حال این دستگاه نه تنها ۲۴ درصد در جریان هوا عملکرد بهتری دارد بلکه صدای کمتری هم تولید می‌کند. در کنار آن حالت ۲۵ واته باعث شده که این دستگاه بسیار ساکت‌تر و خنک‌تر از الای عادی باشد.

یکی دیگر از نکات جالب داخل دستگاه روگ الای ایکس این است که حافظه جامد با فرمت ۲۲۳۰ جای خود را به فرمت ۲۲۸۰ داده است. یافتن فرمت ۲۲۸۰ بسیار راحت‌تر از ۲۲۳۰ است و از طرفی قیمت کمتری هم دارد. در نتیجه ارتقاء حافظه داخلی الای ایکس هم از الای راحت‌تر شده و باعث شده که این مشکل هم از بین رفته باشد. همینطور اینکه حافظه موجود در الای ایکس به صورت پیش‌فرض ۱ ترابایت بوده که نسبت به حافظه ۵۱۲ گیگابایتی بسیار بیشتر است.

اگر به ظاهر دستگاه توجه کنید متوجه خواهید شد که استیک‌های آنالوگ سنگین‌ـر شده‌اند. همینطور اینکه طراحی کلی دکمه‌ها و فضای خارجی دستگاه بهتر شده و ارگونومی بیشتری دارد. در اصل تغییرات خارجی دستگاه الای ایکس به حدی کم بوده که ارزش بررسی چندان را ندارد ولی نکته اینجاست که شرکت ایسوس به نظر کاربران و راحتی آن‌ها توجه کرده و به همین دلیل است که این تغییرات کوچک ایجاد شده است.

وضعیت پورت‌های دستگاه نیز تا حد خوبی تغییر کرده است. اول اینکه ورودی اس دی کارت که مشکلات زیادی برای دستگاه الای بوجود آورده بود به طور کامل جابجا شده و این اتفاق برای جک ۳.۵ میلی‌متری صدا هم افتاده است. از طرفی پورت XG Mobile eGPU به طور کامل حذف شده و جای خود را به یک پورت یو‌اس‌بی سی داده است. همینطور اینکه ایسوس یک پورت یو‌اس‌بی سی دیگر هم به دستگاه خود اضافه کرده که هر دو توانایی استفاده از قابلیت USB 4 را دارند. به همین دلیل شما به کارت‌های گرافیکی خارجی بیشتری دسترسی خواهید داشت و مشکلات الای هم وجود نخواهد داشت.

مقایسه دو کنسول دستی ایسوس

تغییرات دستگاه الای ایکس در خارج از دستگاه بسیار کمتر بوده است و نشان می‌دهد که ایسوس تنها تلاش به پیشرفت آن داشته است.

حرف آخر

برای بسیاری از افراد الای ایکس چیزی نبود که مدت‌ها منتظر آن بودند. اگر بخواهیم به صورت کلی بگوییم، الای ایکس نسبت به مدل قبلی پیشرفت چندانی نداشته و تجربه گیمینگی که ارائه می‌دهد مشابه رقبایی مثل لنوو لیجن گو (Lenovo Legion Go) و موارد دیگر است. در کل عملکرد این دستگاه مثل دستگاه‌های دیگر با پردازنده Z1 Extreme یا Ryzen 7 7840 یا ۸۸۴۰U است و در نتیجه تفاوت خیلی زیادی با دستگاه‌های دیگر ندارد.

با این حال ایسوس تمام تلاش خود را کرده که دستگاه خود را متمایز کند. برای مثال روگ الای ایکس تنها کنسول دستی است که از سیستم نرخ به روزرسانی صفحه نمایش پویا (Adaptive Refresh rate) پشتیبانی می‌کند و از لحاظ عملکردی نیز ثبات بسیار خوبی دارد. همینطور اینکه در تجربه بازی‌های مختلف شما هیچ محدودیتی نداشته و به راحتی می‌توانید بازی را با نرخ فریم باز تجربه کنید که یک نکته بسیار مثبت است.

مشکلی که زیاد به چشم می‌آید قیمت این دستگاه است. ۸۰۰ دلار برای یک کنسول دستی قیمت زیادی است و با توجه به عملکردی که ایسوس در آن داشته چندان منطقی به نظر نمی‌رسد. البته روگ الای ایکس همچنان جزو موارد با قیمت مناسب در این دسته از ابزار گیمینگ است و برخی از کنسول‌های دستی تا ۱۲۰۰ دلار هم قیمت دارند.

نکته اصلی اینجاست که روگ الای ایکس بهترین کنسول دستی موجود نیست. با این حال اگر شما تمامی نقاط ضعف و قوت آن را کنار هم بگذارید و با دستگاه‌های دیگر مقایسه کنید، متوجه خواهید شد که تجربه ایسوس در گیمینگ به کارش آمده است. به دلیل اینکه الای ایکس در حال حاضر مناسب‌ترین مورد از همه جهات بوده و ارزش خرید بالاتری نسبت به دستگاه‌های دیگر در این سبک دارد.

منبع: Eurogamer

صفحه‌ی اصلی بازی دیجی‌کالا مگ | اخبار بازی، تریلرهای بازی، گیم‌پلی، بررسی بازی، راهنمای خرید کنسول بازی

source

توسط chehrenet.ir