به گزارش صدای بورس، حسین عبده‌تبریزی،با اشاره به اینکه در بخش مسکن شرکت های توسعه دهند در بورس نداریم ،گفت: ساختمان به طور عام و نه فقط در بخش مسکن در اقتصاد ایران سهم بسیار زیادی دارد و این موضوع را می‌توان از میزان سرمایه‌گذاری فعالان در این بخش متوجه شد. اما در بازار سرمایه نماینده خاصی ندارند و فقط شرکت تامین سرمایه مسکن و سرمایه ساختمان است و تعداد این مجموعه‌ها با اهمیت بخش مسکن متناسب نیست. این موضوع در دنیا هم به همین شکل است.

کارشناس ارشد بازار سرمایه ادامه داد: چیزی که میان بازار سرمایه و بخش مسکن به عنوان یک واسطه عمل می‌کند، صندوق‌های املاک و مستغلات است، حتی صندوق‌های زمین و ساختمان نیز نمی‌توانند چنین کارکردی را داشته باشند و دلیل رجوع فعالان بازار به سمت این صندوق‌ها عدم توانایی وضعف بازار رهن است و این بازار در ایران و در دنیا در اختیار بانک‌ها قرار دارد.

وی در ادامه با اشاره به نقش صندوق‌های املاک و مستغلات گفت: چون بازار رهن ضعیف عمل می‌کند، صندوق زمین و ساختمان برای تقویت بخش عرضه راه اندازی شد اما در دنیا نقش رابط را فقط صندوق‌های املاک و مستغلات ایفا می‌کند که در ایران نیز این صندوق‌ها در حال فعالیت هستند. این صندوق‌ها در بورس نیویورک حدود ۳۰ درصد حجم معاملات را به خود اختصاص داده‌اند.

وی که در نشست «حکمرانی تامین مالی از طریق بازار سرمایه» سخن می گفت اظهارداشت: رابط بین بازار سرمایه و مسکن، صندوق های املاک و مستغلات هستند. در حال حاضر در بخش مسکن در بدترین شرایط قرار داریم و به دلیل مالیات نامناسب بخش زمین، قدرت خریدها بسیار محدود شده است.

وی افزود: در کشور ما عمده سرمایه‌گذاران به دنبال سود سرمایه‌ای هستند و برای رفع این چالش، صندوق‌های املاک و مستغلات ابزار مناسبی محسوب می‌شود.

عبده‌تبریزی با اشاره به اینکه در کشورهای دیگر دولت‌ها در ساخت مسکن خود را درگیر نمی‌کند اما در ایران به دلایلی وعده‌هایی در این زمینه داده می‌شود و طرح‌هایی شروع به کار می‌کنند، تاکید کرد: متاسفانه در بخش مسکن، پس از انقلاب در بدترین وضعیت قرار داریم. از سال ۷۲ به بعد نرخ استیجار از تملک ساختمان پیشی گرفته و این فاصله قیمتی در سال‌های اخیر شدت و شتاب بیشتری داشته است. این افزایش وشتاب قیمت به دلیل عدم مالیات‌ستانی از فعالیت در این حوزه و جذابیت این بخش شده است.

کارشناس ارشد بازار سرمایه گفت: بیشتر سرمایه‌گذاران از محل عایدی سرمایه‌ای این بخش منتفع می‌شوند. به همین دلیل این صندوق‌ها می‌توانند در خرید و فروش کمک کنند، درست است که نیاز به هموارسازی قیمت وجود دارد و در ایران قیمت مسکن طی یک بازه زمانی بازار رکودی و سپس صعودی است و با پرش قیمت مواجه خواهیم شد. همچنین قیمت‌ها در بخش مسکن چسبنده هستند و در زمان رکود قیمت‌ها افتی پیدا نمی‌کنند.

وی تشریح کرد: با توجه به نکات مطرح شده، مشکلات بازار مسکن صرفا به کمک بازار سرمایه حل نمی‌شوند و تبدیل به یک کالای پس‌اندازی شده است و به دلیل سفته‌بازی و سوداگری توانی وجود ندارد که این مشکل به وسیله بازار سرمایه حل شود و حتی اگر بازار رهن هم راه‌اندازی شود، مردم توانایی پرداخت نرخ‌ها و اقساط را ندارند.

عبده تبریزی تاکید کرد:‌ در زمینه کنترل نقدینگی و رشد اقتصادی توجه وکنترلی صورت گرفته است اما در بخش مسکن در یک گرفتاری قرار داریم که اهتمامی از سوی دولت برای حل آن دیده نشده است. در بازار سرمایه هم تا حدودی می‌توان به مشکلات مسکن کمک کرد اما من امیدی ندارم که بتوان از این بخش معجزه‌ای مشاهده کنیم.

عبده تبریزی اظهار داشت: از آنجا که اطلاع داریم اقتصاد مبتنی بر نظام بانکی اقتصادی ضعیف تلقی می شود،‌ نظام بانک و بازار سرمایه را باید همراه و مکمل یکدیگرحرکت کنند. بازار سرمایه می تواند اتفاقاتی که در بانک رخ می دهد را تقویت کند و بالعکس، در نتیجه بهتر است به جای آنکه این دو نظام مقابل یکدیگر قرار بگیرند باهم و در کنارهم کارکنند.

کارشناس ارشد بازار سرمایه بیان کرد: بازار سرمایه اخیرا کمک های شایانی در بخش ها مالی به این بخش کرده است و در حال حاضر دست بازار سرمایه برای مجوز دادن به بنگاه ها و پروژه ها بسیار باز تر از قبل است. تلاش بازار سرمایه از طریق صندوق های مختلف باعث نزدیک شدن نرخ ها به نرخ بازار شده است.

وی ادامه داد: شاید بتوان از این بازار ایراداتی گرفت ولی در نگاه منصفانه به بازار سرمایه در شرایط بدی که وجود دارد فسادها نسبت به سایر بخش ها بسیار کم تر است، و این ادعای درستی است که می تواند بیشتر به پروژه های توسعه ای کمک کند و در بخش های خصوصی بهبود شایانی بخشد.

عبده تبریزی اضافه کرد: به علاوه زمان بر بودن تمام تلاش های بازار سرمایه در این سال ها یک وقفه بزرگ باعث کندتر شدن روند شده است. اگر دست بازار سرمایه زودتر به اقتصاد باز می شد احتمالا می توانست تاثیرات چشم گیر تری بر مناسبات تولید، ‌ثروت و مالکیت خصوصی بگذارد. در مجموع برای قضاوتی منصفانه بازار سرمایه در دو دهه اخیر نسبت به سایر نهادها در رتبه بالاتری قرار می گیرد.

source

توسط chehrenet.ir